pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με λαμπρότητα η τελετή για την επιστροφή στην ιερά μονή Εικοσιφοίνισσας χειρόγραφου ευαγγελίου που εκλάπη το 1917

Ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έδωσε αγώνα για την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της μονής

30/09/2022 - 1:57μμ
Φωτογραφικό κολάζ από την εκδήλωση στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας για την επιστροφή χειρόγραφου ευαγγελίου που είχε κλαπεί το 1917 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφικό κολάζ από την εκδήλωση στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας για την επιστροφή χειρόγραφου ευαγγελίου που είχε κλαπεί το 1917 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά από μια μακρά οδύσσεια και πολλές περιπέτειες, ένα από τα σπανιότερα χειρόγραφα ευαγγέλια, γραμμένο στο τέλος του 10ου αρχές του 11ου αιώνα που είχε κλαπεί κατά την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής από την ιστορική ιερά μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο, επέστρεψε και πάλι «σπίτι» του.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το χειρόγραφο, με αριθμό ταξινόμησης 220, αφορά σε ένα περγαμηνό ευαγγέλιο που είχε εξαφανιστεί για πάρα πολλά χρόνια καθώς δεν βρίσκονταν στα κλεμμένα κειμήλια που φυλάσσονται στο ιστορικό μουσείο της Σόφιας. Το Ευαγγελιστάριο εκλάπη, μεταξύ άλλων χειρόγραφων και κειμηλίων, από την ιερά μονή Εικοσιφοίνισσας τον Μάρτιο του 1917, και επέστρεψε στο μοναστήρι όπου ανήκει με οικειοθελή απόφαση του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσιγκτον, στην κατοχή του οποίου βρισκόταν από το 2014 μετά από δημοπρασία του οίκου Christie’s από όπου και το αγόρασε.

Η τοπική εκκλησία της ιεράς μητρόπολης Δράμας στην οποία υπάγεται διοικητικά η ιερά πατριαρχική και σταυροπηγιακή μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, θέλοντας να καταδείξει τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλία του Μουσείου της Βίβλου (ΜτΒ) και του ιδρυτή της κ. Steve Green να επιστρέψει το κλεμμένο χειρόγραφο, διοργάνωσε στον περίβολο της μονής μια ιδιαίτερα λαμπρή αλλά και πολύωρη εκδήλωση αντάξια της σημασίας του χειρογράφου και λαμπρότερη αυτής του 2016 όταν είχε επιστρέψει στη μονή το χειρόγραφο του 9ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γνωστό ως Κώδικας 1424, που είχε στην κατοχή της η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον επαναπατρισμό του χειρόγραφου 220, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έδωσε αγώνα για την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της μονής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξήραν την απόφαση του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου της Βίβλου Steve Green να επιστρέψει το κλεμμένο χειρόγραφο όταν διαπίστωσε την προέλευσή του.

Βράβευση του προέδρου του Μουσείου της Βίβλου

Μάλιστα, ο τοποτηρητής της ιεράς μητρόπολης Δράμας, μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμονας τίμησε τον κ. Steve Green με την ανώτερη διάκριση της τοπικής εκκλησίας, μετά το τέλος της πανηγυρικής Δοξολογίας που εψάλη στο καθολικό της μονή προεξέχοντας του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου που εκπροσωπούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Steve Green εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μέχρι σήμερα συνεργασία που έχει το μουσείο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι ο «ο λόγος του Θεού διαρκεί για πάντα, μπορεί το γρασίδι να ξεραίνεται και τα λουλούδια να μαραίνονται αλλά το μήνυμα του Χριστού μένει για πάντα ζωντανό».

Η ηγουμένη της ιεράς Αντωνίνη προσφώνησε και καλωσόρισε θερμά στη μονή τον πρόεδρο και τα στελέχη του Μουσείου της Βίβλου και όλες τις τοπικές αρχές της Δράμας, των Σερρών και της Καβάλας. Υπογράμμισε ότι μετά από μια πραγματική οδύσσεια 105 ετών σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική το περγαμηνό χειρόγραφο ευαγγελιστράριο επέστρεψε σπίτι του. Ευχαρίστησε τον αρχαιοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο για τη συμβολή του στην επιστροφή του χειρόγραφου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλει για την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων όπως και τον πρόεδρος του ΜτΒ συμπληρώνοντας «ελπίζουμε να σας έχουμε πάντα στο πλευρό μας στον αγώνα περί των δικαίων της ιεράς μονής».

Αγώνες και προσπάθειες για την επιστροφή των κειμηλίων

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η καθηγήτρια Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του ΜτΒ η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρωτόκολλο συνεργασία που έχει υπογραφεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο Δρ. Jeffrey Kloha, επικεφαλής επιμελητής του ΜτΒ ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους στόχους του μουσείο, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά «μέχρι σήμερα το χειρόγραφο αυτό διηγούνταν ιστορίες βίας και λεηλασίας, από σήμερα θα διηγείται και μια ιστορία επιστροφής και επανένωσης με τη μοναστική κοινότητα από την οποία προέρχεται».

Στην ιδιαίτερα λαμπρή εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος προσκυνητών μίλησαν επίσης ο Δρ. Brian Hyland, αναπληρωτής επιμελητής μεσαιωνικών χειρόγραφων του ΜτΒ και ο Δρ. Γεώργιος Παπάζογλου, καθηγητής του τμήματος ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Ο κ. Brian Hyland αναφέρθηκε στο ιστορικό της έρευνας του μουσείου προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής προέλευση του χειρόγραφου το οποίο γράφτηκε στη νότια Ιταλία στα τέλη του 10ου αρχές του 11ου αιώνα, από διαφορετικούς γραφείς. Οι σελίδες του είναι από επεξεργασμένο δέρμα ζώου, οι ζωγραφικές του παραστάσεις είναι υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και στην μονή της Εικοσιφοίνισσας φαίνεται να έφτασε κάπου στο 1880 μέχρι την κλοπή του το 1917.

Με ιδιαίτερα γλαφυρό και δυναμικό λόγο και εμφανώς συγκινημένος ο καθηγητής Γιώργος Παπάζογλου περιέγραψε τη μεγάλη προσπάθεια του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας που αιφνίδια έφυγε από τη ζωή το 2021 να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα κειμήλια. Μάλιστα, ανέφερε για την ανάθεση που έγινε από την ιερά μητρόπολη σε δικηγορικό γραφείο στης Νέα Υόρκη προκειμένου να διερευνηθούν τα κειμήλια και χειρόγραφα που βρίσκονται παράνομα σε διάφορα ιδρύματα των ΗΠΑ και οι σημερινοί κάτοχοι αρνούνται να επιστρέψουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ο οποίος όπως το 2016 ο προκάτοχός του, αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, έτσι και τώρα ο ίδιος παρέδωσε επίσημα το σπάνιο χειρόγραφο εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής.

Στην τελετή επιστροφής τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τη ΔΙΣ εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ενώ παρών ήταν ο αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος και ο επιστήθιος φίλος του μακαριστού ποιμενάρχη της Δράμας, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος και μερίμνησε για τα τεχνικά θέματα της μεταφοράς του χειρόγραφου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ιερά μονή στους πρόποδες του Παγγαίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Η Νέα Κίος τιμά την Παναγία Θεομάνα – Μια γιορτή πίστης και μικρασιατικής μνήμης

23/08/2026 - 5:53μμ
(Φωτ.: Γραφείο Μ. Χαρακόπουλου)
ΠΙΣΤΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Βαθύ το αποτύπωμα της Ορθόδοξης παράδοσης στον τόπο μας

22/08/2026 - 6:55μμ
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο: Προσευχή στα ξωκλήσια και ένα συγκινητικό ταξίδι στη φύση και τις μνήμες της γενέτειράς του

21/08/2026 - 9:55πμ
Μέρος της αφίσας για τις εκδηλώσεις (φωτ.:  Αγιορειτική Εστία)
ΠΙΣΤΗ

Ίμβρος: «Θεοτόκεια 2026» με αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

18/08/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Περιοδικόν «Φωτεινή Γραμμή»)
ΠΙΣΤΗ

50 χρόνια αρχιερατείας για τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Η τιμητική Θεία Λειτουργία στο Αίγιο

17/08/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: facebook / Ο Ασκός της καρδιάς μας / Tasos Albanidis)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία του Ασκού: Η Γιάτρισσα που ταξίδεψε από την Ανατολική Θράκη στη νέα πατρίδα

15/08/2026 - 11:44πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Αγρίδια της Ίμβρου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το 2025 (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

LIVE από την Ίμβρο: Ο Δεκαπενταύγουστος με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα Αγρίδια

15/08/2026 - 9:05πμ
Πιστοί γονατιστοί περιμένουν να περάσει από πάνω τους η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με το έθιμο (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Γονατιστοί οι πιστοί στο πέρασμα της ιστορικής εικόνας

14/08/2026 - 10:22μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΙΣΤΗ

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

13/08/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: ec-patr.org / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού ζήτησε να τελέσω το γάμο του γιου του

13/08/2026 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ)

Συγκίνηση στη Μελβούρνη: Μια ημέρα μνήμης που ένωσε την ομογένεια στον Άγιο Χαράλαμπο

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Τεσσάρα ο ΠΑΟΚ – Νίκες για ΟΦΗ, Παναιτωλικό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Eliska Jindriskova / Wikimedia Commons)

Τραγωδία στον Μπάλο Χανίων: 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια κατέρρευσε στην πεζοπορία και πέθανε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKNISSI)

Στους δρόμους της επιστροφής οι αδειούχοι: Πυκνή η κίνηση σε Ελευσίνα, Μάλγαρα και Εγνατία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το καρτέρι έξω από το σπίτι και οι μαρτυρίες για ζήλια και απειλές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionpierias)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δυναμική παρουσία στην εκδήλωση της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV