pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ: Αντίστροφη μέτρηση για το 16ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών — Τι ρόλο θα παίξει η ποντιακή κουζίνα

Το διήμερο 14 και 15 Οκτωβρίου η Κοζάνη θα πλημμυρίσει χορούς και γεύσεις από τον Πόντο. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

26/09/2022 - 9:09πμ
Από το 14ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: Χρήστος Πανταζής)

Από το 14ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: Χρήστος Πανταζής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Περίπου 2.000 χορευτές από συλλόγους και των πέντε Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) θα κατακλύσουν, με τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές τους και τις αέρινες φιγούρες τους, το Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης Κοζάνης, το απόγευμα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου και θα ζωντανέψουν και πάλι, μετά από τα δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Πρόκειται για τη 16η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΠΟΕ, η οποία θα έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Θα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από το τραγικό για ολόκληρο τον ελληνισμό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής, και για το λόγο αυτόν –αν και το πρόγραμμα της εκδήλωσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες– δεν θα έχει κάποιο τιμώμενο πρόσωπο.

Καινοτομία του φετινού Φεστιβάλ, το γεγονός ότι θα είναι διήμερης διάρκειας. Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στην πλατεία της Κοζάνης, θα μαγειρευτούν –με τη συμμετοχή και όσων κατοίκων της πόλης το επιθυμούν– και θα παρουσιαστούν παραδοσιακά εδέσματα από τον Πόντο, ενώ την επόμενη μέρα θα λάβει τη σκυτάλη το χορευτικό κομμάτι στο Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.

Πέντε χοροί από κάθε ΣΠΟΣ

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr η Α’ αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ κάθε ΣΠΟΣ θα παρουσιάσει πέντε χορούς, ενώ η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την είσοδο όλων των συμμετεχόντων χορευτών στο παρκέ του γηπέδου, στο σηματισμό του πολύχρωμου «σαλίγκαρου».

Αθηνά Σωτηριάδου

«Ο κάθε ΣΠΟΣ θα παρουσιάσει διαφορετικούς ποντιακούς χορούς. Το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο, όπως και όλες οι φετινές εκδηλώσεις της ΠΟΕ, στα 100 χρόνια από τη “μαύρη” επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα τιμηθεί άλλο πρόσωπο στο φετινό Φεστιβάλ. Πριν από την έναρξη του χορευτικού μέρους της εκδήλωσης, θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Έχουμε προγραμματίσει να μιλήσουν και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Στάθης Αμαραντίδης καθώς και ο πρόεδρος της Νεολαίας της Ομοσπονδίας μας, Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα έχουμε.

»Η εκδήλωση θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά οι αποστολές θα είναι νωρίτερα στο Γυμναστήριο. Πιθανότατα να ακολουθήσει γλέντι μετά το Φεστιβάλ, αφού οι μακρινές αποστολές, αυτή από τη νότια Ελλάδα και εκείνη από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα διανυκτερεύσουν στην Κοζάνη», μας λέει η α’ αντιπρόεδρος.

Ο «σαλίγκαρος» στο 11ο Φεστιβάλ, στη Λευκόβρυση Κοζάνης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ποντιακές γεύσεις στην πλατεία της Κοζάνης

Ποντιακά εδέσματα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, αλλά και να μαγειρέψουν, αν το επιθυμούν, όσοι βρεθούν στην πλατεία της Κοζάνης από το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου.

Η δράση αυτή που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ έχει βασικό στόχο να προβάλει σε ολόκληρη την περιοχή την ποντιακή κουζίνα.

«Σκεφθήκαμε ότι πέρα από το χορό, υπάρχουν και άλλες μορφές του ποντιακού πολιτισμού και μία από αυτές –και μάλιστα πολύ σημαντική– είναι η ποντιακή κουζίνα. Με την παρουσίαση των ποντιακών εδεσμάτων στην πλατεία της Κοζάνης θέλουμε να προσφέρουμε ποντιακές γεύσεις σε όσους έρθουν στο χώρο, αλλά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα. Μπορεί να διοργανώνουμε ουσιαστικά μια έκθεση γαστριμαργικών ποντιακών προϊόντων, όμως θα είναι διαδραστική, αφού ο καθένας θα μπορεί να συμμετάσχει στην παρασκευή των προϊόντων και βέβαια θα τα γευθεί. Η πλατεία είναι μεγάλη, μας χωράει όλους, και θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε πολλά από τα προϊόντα της ποντιακής κουζίνας», σημειώνει στο pontosnews.gr η Ελένη Βασιλειάδου, Β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ.

Παραδοσιακά προϊόντα και ποντιακές συνταγές διασώζει η «Βερμίου γης»
Η Ελένη Βασιλειάδου (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

Όπως μας λέει, με τη βοήθεια του καθηγητή Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θωμά Σαββίδη θα παρουσιαστούν στο κοινό οι υγιεινές ιδιότητες της ποντιακής διατροφής.

Επίσης, στο χώρο θα υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία μαγείρευαν οι Πόντιοι στην αλησμόνητη πατρίδα, όπως για παράδειγμα το χαλκόν (χάλκινο καζάνι με χερούλι).

Μεταξύ άλλων θα παρασκευαστούν μεταποιημένο τυρί που θα ψηθεί σε κατσαρόλα και θα γίνει κλωστές, βούτυρο, χαβίτς (πολύ υγιεινός χυλός από καλαμπόκι από τον Πόντο, από σπόρους τους οποίους έφεραν οι πρόσφυγες), μυζήθρα από βρασμένο γάλα, ωτία, πιροσκί με πατάτα και τυρί και περέκ, το φύλλο του οποίου θα είναι έτοιμο από νωρίτερα.

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε τον πολύ υγιεινό τρόπο διατροφής τον οποίο μάθαμε από τις γιαγιάδες μας και τον διατηρήσαμε. Έχω μεγαλώσει με γυναίκες της πρώτης γενιάς προσφύγων στα παρχάρια της περιοχής μας, αυτά του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, και έχω αποκτήσει πολλά βιώματα για την υγιεινή ποντιακή διατροφή. Αυτά θέλω να τα μεταφέρω στους νεότερους. Θέλω να τους στείλω το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται την παρασκευή προϊόντων της ποντιακής κουζίνας.

»Μια βασική προετοιμασία κάποιων προϊόντων θα γίνει από εμένα, πριν στήσουμε το παρασκευαστήριο στην πλατεία της Κοζάνης. Θα είμαστε εκεί όσο πάει, και θα κεράσουμε τον κόσμο ποντιακά εδέσματα. Θέλω να τονίσω ότι όπου τοπικοί σύλλογοι ανέδειξαν προϊόντα της ποντιακής κουζίνας, έγιναν επιχειρηματικές επενδύσεις και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας», τονίζει η Ελένη Βασιλειάδου.

Τέλος, αναφέρει ότι το παρασκευαστήριο και η έκθεση των προϊόντων της ποντιακής κουζίνας γίνεται σε συνεργασία της ΠΟΕ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι ο τόπος μπορεί να παράξει.

«Συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και καταλήξαμε ότι μαζί με το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θέλουμε να προωθήσουμε και την ποντιακή διατροφή. Στην ίδια περιοχή, πάντοτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχουμε στόχο να γίνει μια πολύ μεγαλύτερη εκδήλωση για την προώθηση της ποντιακής κουζίνας και –γιατί όχι– να γίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες Περιφέρειες», ανέφερε από την πλευρά της η Αθηνά Σωτηριάδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16: Τρία στα τρία και… έφυγε για ημιτελικό η Εθνική Κορασίδων

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

Νέα Αρτάκη: Προ των πυλών τα 50ά Κυζίκεια

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Κλειστός ο λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα – Η έκκληση του Δήμου Αθηναίων

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign