pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καταφύγιο στην Αρμενία βρίσκουν Ρώσοι που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση

Χιλιάδες άνδρες εγκαταλείπουν τη Ρωσία φοβούμενοι ότι θα σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας

22/09/2022 - 6:55μμ
Υπουργείο Εξωτερικών  της Αρμενίας (Φωτ. αρχείου:mfa.am)

Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας (Φωτ. αρχείου:mfa.am)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μπαίνοντας στον χώρο αφίξεων, στο αεροδρόμιο του Γερεβάν της Αρμενίας, ο Σεργκέι δείχνει βλοσυρός και κουρασμένος, αφού έφυγε εσπευσμένα από τη Ρωσία μαζί με τον γιο του, φοβούμενος ότι θα τους έστελναν στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Ο 44χρονος άνδρας, που προτίμησε να μην αποκαλύψει το επώνυμό του, είναι ένας από τους χιλιάδες Ρώσους που έφυγαν βιαστικά από τη χώρα τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ένα φαινόμενο το οποίο φαίνεται να παίρνει διαστάσεις αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση εφέδρων, χθες, Τετάρτη.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι θα επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι, όμως πολλοί Ρώσοι φοβούνται ότι ο αριθμός θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση στη Ρωσία με ώθησε στη φυγή. Ναι, φύγαμε λόγω της επιστράτευσης», είπε ο Σεργκέι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο γιος του, ο 17χρονος Νικολάι, εξήγησε: «Αποφασίσαμε να μην περιμένουμε να μας καλέσουν στον στρατό. Φύγαμε». Πρόσθεσε ότι δεν έχει πανικοβληθεί, όμως επικρατεί «αβεβαιότητα» και ο ίδιος «θλίβεται» με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Το συναίσθημα αυτό μοιράζονται και άλλοι Ρώσοι που έφτασαν με την ίδια πτήση στην Αρμενία, μια χώρα του Καυκάσου όπου μπορούν να παραμείνουν για 180 ημέρες, χωρίς να χρειάζονται βίζα.

«Δεν είναι ωραίο πράγμα να πηγαίνεις στον πόλεμο τον 21ο αιώνα, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω», σχολίασε ο Αλεξέι, 39 ετών που δεν ξέρει αν κάποια μέρα θα μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία. «Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση».

Ένας άλλος Ρώσος, που δεν είπε το όνομά του «για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» όταν ανακοινώθηκε η επιστράτευση. Στη Ρωσία «σχεδόν κανείς δεν στηρίζει αυτόν τον πόλεμο», διαβεβαίωσε. «Είναι τόσο οδυνηρό, θέλω απλώς να τελειώσει».

Μετά την επιστράτευση, οι περισσότεροι απ’ όσους έφτασαν στο Γερεβάν από τη Ρωσία ήταν άνδρες μάχιμης ηλικίας. Πολλοί έδειχναν τρομαγμένοι και απέφευγαν να μιλήσουν για τους λόγους που τους ώθησαν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία, την Τετάρτη συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης.

«Φοβάμαι»

Ο Ντμίτρι, 45 ετών, εξηγεί ότι έφυγε στην Αρμενία παίρνοντας μαζί του μόνο ένα σακίδιο. Άφησε πίσω του τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του και «δεν έχει ιδέα» τι θα κάνει τώρα. «Δεν θέλω να πάω στον πόλεμο. Δεν θέλω να πεθάνω σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο. Είναι ένας αδελφοκτόνος πόλεμος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Google Trends, ένα εργαλείο παρακολούθησης των «τάσεων» στις αναζητήσεις των χρηστών στο Google, η συχνότητα του ερωτήματος «πώς να φύγω από τη Ρωσία» εκατονταπλασιάστηκε από το πρωί της Τετάρτης, όταν ανακοινώθηκε η επιστράτευση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ωστόσο σήμερα ότι οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για «έξοδο» των Ρώσων έχουν «μεγαλοποιηθεί».

Πάντως οι πτήσεις που αναχωρούν από τη Ρωσία, περιορισμένες πλέον μετά τις κυρώσεις της Δύσης, είναι γεμάτες για τις επόμενες ημέρες και για σχεδόν όλους τους διαθέσιμους προορισμούς. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί εκφράζουν φόβο ότι προσεχώς θα κλείσουν τα σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν θα μπορεί να φύγει ούτε από ξηράς.

Ένας 23χρονος Μοσχοβίτης είπε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έκλεισε κατεπειγόντως εισιτήριο, ενώ αρχικά υπολόγιζε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας τον Οκτώβριο. «Φοβάμαι την επιστράτευση. Είμαι μεταξύ εκείνων που μπορεί να κληθούν», εξήγησε. Όσο για τους φίλους του, «κάποιοι πήγαν στις διαδηλώσεις, επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν, άλλοι συμβουλεύονται δικηγόρο για να μάθουν αν κινδυνεύουν να κληθούν».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρμενικών υπηρεσιών μετανάστευσης, που χρονολογούνται από τον Ιούνιο, περίπου 40.000 Ρώσοι έφτασαν στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στη γειτονική Γεωργία, την ίδια περίοδο, έφτασαν 50.000 Ρώσοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπροβοδίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, 7 Απριλίου 2025 (φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ προς Σαουδική Αραβία: Πυρηνική συμφωνία μόνο με τη σφραγίδα του Ισραήλ

23/07/2026 - 8:16μμ
(Πηγή: en.wikipedia.org/
wiki/Caspian_Pipeline_Consortium#/media/File:Caspian-BlackSea-Tengiz-Nov.gif)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοια στον Εύξεινο Πόντο: Σε απόγνωση οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν

23/07/2026 - 6:11μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέο μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό πίεση τα Στενά του Ορμούζ

23/07/2026 - 10:50πμ
(Φωτ.: EPA/Joel Carrett)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για τα F-35

22/07/2026 - 10:47μμ
Εξωτερική άποψη της φυλακής La Santé στο Παρίσι, όπου βρέθηκε νεκρός το 2022 ο Ζαν-Λικ Μπρινέλ  (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Έπστιν: Νεκρός στο σπίτι του και δεύτερος Γάλλος ατζέντης μοντέλων

22/07/2026 - 8:35μμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Επτά τάνκερ άλλαξαν πορεία μετά τις απειλές των Χούθι

22/07/2026 - 4:04μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παράδοση πυραύλων-drone «Peklo» («Κόλαση») στον ουκρανικό στρατό, στο Κίεβο (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί ήθελαν το «κεφάλι» του Σίρσκι και το πήραν – Τι δείχνει η επιλογή του διαδόχου του

22/07/2026 - 2:08μμ
Είσοδος στο TikTok από κινηντό (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

21/07/2026 - 11:34μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» πλήγμα στο πυρηνικό οχυρό του Ιράν – Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές

21/07/2026 - 8:41μμ
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Οζγκιούρ Οζέλ (φωτ. αρχείου: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: O Οζγκιούρ Οζέλ αποχωρεί από το CHP και ιδρύει νέο κόμμα

21/07/2026 - 5:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

8 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπροβοδίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, 7 Απριλίου 2025 (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Τραμπ προς Σαουδική Αραβία: Πυρηνική συμφωνία μόνο με τη σφραγίδα του Ισραήλ

32 λεπτά πριν
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

55 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη δράση «Το βιβλίο-γνώση», Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς)

«Το βιβλίο-γνώση»: Ποντιακά παραμύθια και παράδοση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χανιά: Έκρηξη σε βιοτεχνία κατασκευής σκαφών – Τραυματίστηκε εργαζόμενος

2 ώρες πριν
Γιατρός έξω από μονάδα εντατικής θεραπείας (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ύποπτο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο – Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος 56χρονος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign