pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρόμι Σνάιντερ: Η σπουδαία καριέρα αλλά και η άτυχη, σύντομη ζωή της

Η πονεμένη πριγκίπισσα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

23/09/2022 - 8:55πμ
(Φωτ.: Facebook / Romy Schneider and beauties of film)

(Φωτ.: Facebook / Romy Schneider and beauties of film)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η καριέρα της θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο διδασκαλίας για υποψήφιες ηθοποιούς. Πήρε τα ρίσκα της στις πιο κρίσιμες στιγμές, είπε τα όχι και τα ναι που την δικαίωσαν. Δυστυχώς το ίδιο όχι μόνο δεν συνέβη στην προσωπική της ζωή, αλλά οδηγήθηκε στην καταστροφή.

Στην περίπτωσή της, οι πριγκίπισσες δεν έζησαν καλά.

Καριέρα από σπίτι

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1938 γεννήθηκε στη Βιέννη η κόρη των ηθοποιών Μάγδα Σνάιντερ και Βολφ Άλμπαχ-Ρέτι. Το πραγματικό της όνομα ήταν Rosemarie Magdalena Albach-Retty, και φυσικά μεγάλωσε στον κόσμο του θεάτρου.

Φαινομενικά, η Ρόμι μεγάλωνε στην απόλυτη ευτυχία. Φαινομενικά. Οι γονείς της είχαν χωρίσει όταν ήταν 7 ετών, και ο νέος σύζυγος της μητέρας της, ο πατριός της Hans Herbert Blatzheim, είχε κάθε άλλο παρά πατρικές βλέψεις. «Μου είχε ζητήσει ξεκάθαρα να κοιμηθώ μαζί του», δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα.

(Φωτ.: Facebook / Romy Schneider and beauties of film)

Σε ηλικία 15 ετών κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, στο φιλμ Όταν ανθίζουν και πάλι οι άσπρες πασχαλιές, ενώ το 1954 πρωταγωνιστεί ως πριγκίπισσα Βικτωρία στα Παιδικά χρόνια μιας βασίλισσας – όλα αυτά υπό την ασφυκτική «προστασία» της μητέρας της.

Και μετά από πριγκίπισσα, προάγεται σε αυτοκράτειρα.

Το 1955 και για τα επόμενα τρία χρόνια έμελλε να πρωταγωνιστήσει στη διάσημη τριλογία Σίσσυ, στην οποία ενσαρκώνει την αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ. Η νεαρή ηθοποιός γίνεται σταρ μέσα σε μια μέρα. Και όταν κάνεις μια τεράστια επιτυχία, πρέπει να καταβάλεις τεράστια προσπάθεια για να δείξεις ότι αξίζεις κάτι παραπάνω.

Πολύ αργότερα, η ίδια παρουσίαζε το ρόλο της Σίσσυς σαν ευχή και κατάρα μαζί: «Κόλλησε πάνω μου σαν μαγειρεμένη βρόμη», είχε δηλώσει.

Η λαίδη και ο αλήτης

Στα 22 της, και ως σταρ πια, πρωταγωνιστεί στην ταινία Χριστίνα. Παρτενέρ της είναι το νέο ίνδαλμα της Γαλλίας, ο Αλέν Ντελόν. Σε αντίθεση με τη Σνάιντερ, εκείνος έχει μεγαλώσει σε φτωχικά μέρη και δεν κρύβει τον γοητευτικό αλήτικο εαυτό του. Αν και την υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο του Ορλί με ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, εκείνη είναι επιφυλακτική απέναντί του.

Το βράδυ δείπνησαν μαζί, κι εκείνη πλήρωσε το λογαριασμό καθώς εκείνος ήταν πάλι άφραγκος. Στα γυρίσματα υπήρξε ένταση μεταξύ τους. Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία τους συνεργασία, προέκυψε έρωτας και λίγο μετά αρραβώνας.

Επίδαυρος, καλοκαίρι 1960: Λουκίνο Βισκόντι, Ρόμι Σνάιντερ και Αλέν Ντελόν παρακολουθούν παράσταση (φωτ.: Facebook / Dimitris Manios)

Όμως ο Ντελόν, αδιόρθωτος γυναικάς, κάποια μέρα του 1963 αφήνει ένα σημείωμα με το οποίο της ανακοινώνει ότι είναι στο Μεξικό με τη Ναταλί, την οποία και παντρεύτηκε. Η Σνάιντερ κλονίζεται. Πολλοί κάνουν λόγο ακόμα και για απόπειρα αυτοκτονίας. Τα ηρεμιστικά μπαίνουν στη ζωή της, όπως και ο ηθοποιός Χάρι Μάγεν, με τον οποίο παντρεύεται και κάνει έναν γιο, τον Νταβίντ.

Ο γάμος τελειώνει το 1975, και τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μάγεν, μην μπορώντας να αντέξει τους δαίμονές του, αυτοκτονεί.

Σημασία έχει να τολμάς

Στην Πισίνα, του Ζακ Ντερέ, οι δύο πρώην εραστές συναντιούνται ξανά. Και αν τα κουτσομπολίστικα έντυπα της εποχής περιμένουν επανασυνδέσεις ή καβγάδες, το φιλμ αποδεικνύεται η αρχή της επαγγελματικής ενηλικίωσης της Σνάιντερ. Η πανέμορφη σταρ των εξωφύλλων και των κινηματογραφικών ρομάντζων μεταμορφώνεται σε μια πολύ καλή ηθοποιό που σε κάθε ταινία γίνεται και καλύτερη. Στην πορεία της συναντιέται με τον Ζιλ Ντασέν (και τη Μελίνα Μερκούρη) στο 10:30 ένα καλοκαιρινό βράδυ (μια άκρως ποιητική σκηνή του οποίου πολλά χρόνια αργότερα έμελλε να γίνει χυδαίο όργανο προπαγάνδας κατά της Ελληνίδας –τότε– υπουργού), τον Κώστα Γαβρά στη Λάμψη μιας γυναίκας, ενώ το 1973 υποδύεται ξανά τη Σίσσυ, στο έπος του Λουκίνο Βισκόντι Λούντβιχ. Φυσικά εδώ δεν μιλάμε για ένα ρομάντζο της δεκαετίας του ’50, αλλά για μια εντελώς άλλου τύπου ταινία.

https://www.youtube.com/watch?v=iScq4xANMcw

Το 1975 ένας παράξενος Πολωνός σκηνοθέτης, ο Αντρέι Ζουλάφσκι, παρουσιάζει την πρώτη του Δυτική ταινία. Το Σημασία έχει να αγαπάς είναι ένα σπαρακτικό φιλμ, και η Ρόμι Σνάιντερ δίνει τη μεγαλύτερη ερμηνεία της ζωής της.

Η Σίσσυ δεν μένει πια εδώ, και το κοινό υποκλίνεται σε αυτήν τη σπουδαία ηθοποιό που υποδύεται μια ξεπεσμένη συνάδελφό της, η οποία βλέπει τη ζωή της και τη ζωή των ανδρών δίπλα της να καταρρέει. Το βραβείο Σεζἀρ που κέρδισε ήταν απλώς μια τυπική επιβεβαίωση.

Η τραγωδία που οδήγησε στο φινάλε

Ο δεύτερος (σύντομος) γάμος της, ήταν με τον γραμματέα της, Ντάνιελ Μπιασίνι, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Σάρα-Μαγκνταλένα. Την ίδια περίοδο, σοβαρά προβλήματα υγείας την ανάγκασαν να υποβληθεί σε νεφρεκτομή, που λέγεται ότι της άφησε μια μεγάλη ουλή στην πλάτη.

(Φωτ.: Facebook / Romy Schneider and beauties of film)

Ιούνιος 1981. Ο 14χρονος γιος της, Νταβίντ, έπαιζε στον κήπο του σπιτιού, όταν βρέθηκε καρφωμένος στα κάγκελα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή. Η Σνάιντερ δεν καταφέρνει να ξεπεράσει αυτό το γεγονός, και οδηγείται σε ψυχιατρική κλινική. Πλέον αρχίζει η άρνησή της να ζήσει. Τίποτα δεν την χαροποιεί, τίποτα δεν την κάνει να ξεχάσει.

Στις 14 Απριλίου 1982 κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η Περαστική του Σαν Σουσί, η ταινία που έμελλε να είναι η τελευταία της.

Στις 29 Μαΐου του ίδιου χρόνου κάθισε στο γραφείο της, στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, και έγραψε μια επιστολή, σε δημοσιογράφο, για να ακυρώσει τη συνέντευξή τους. Λίγο μετά βρέθηκε νεκρή, μόλις στα 43 χρόνια της. Η επίσημη αιτιολογία του θανάτου ήταν καρδιακή ανακοπή. Ή μήπως όχι;

(Φωτ.:Facebook/ Romy schneider and beauties of film)

Τάφηκε μαζί με τον γιο της, σε κοιμητήριο του Παρισιού, όπου ο Αλέν Ντελόν απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής καταθέτοντας ένα στεφάνι με το μήνυμα «Ποτέ δεν ήσουν πιο όμορφη, πιο γαλήνια». Πολύ αργότερα, εξομολογήθηκε σε μια συνέντευξη: «Λυπάμαι που δεν την παντρεύτηκα ποτέ».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Θα το γράψω στον Ψαθά», ήταν μία απο τις τρομερές απειλές των πολιτών της εποχής εκείνης, που έβρισκαν στο χρονογράφημα του Ψαθά σανίδα σωτηρίας. Οι όγκοι των επιστολών το αποδεικνύουν... (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πόντιος καζανόβας του Δημήτρη Ψαθά: Από την Τραπεζούντα στην Αθήνα και στο εδώλιο του κατηγορουμένου

13/11/2025 - 4:17μμ
Ρεκλάμες, δίσκοι και η είδηση του θανάτου του Πυθαγόρα στον Τύπο της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πυθαγόρας: Ο στιχουργός του «Υπάρχω» έζησε μια σύντομη αλλά γεμάτη ζωή

12/11/2025 - 2:26μμ
Ο Όθωνας και η Αμαλία εκκλησιάζονται στη Μητρόπολη Αθηνών, 1854. Γκραβούρα εποχής (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα παντρεύτηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία – Στα κρυφά!

10/11/2025 - 8:14μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κωνσταντίνου: Τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου, τα μπουλούκια, οι επιτυχίες και οι εξομολογήσεις

10/11/2025 - 12:30μμ
Στο πλατό του MasterChef (πηγή: Instagram / chef_koutsopoulosleonidas)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Ο (master) chef της διπλανής τηλεοπτικής κουζίνας

9/11/2025 - 2:11μμ
Φωτογραφίες και τίτλοι δημοσιευμάτων της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1961, η Αθήνα πνίγεται – Φονική κακοκαιρία με 43 νεκρούς και 500 οικογένειες άστεγες

5/11/2025 - 1:35μμ
Η Χριστίνα Καλογερίκου στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (φωτ.: Φίνος Φιλμ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Καλογερίκου, η μοναδική καρατερίστα – Η ζωή και οι ρόλοι της

3/11/2025 - 1:42μμ
Ο Νότης Σφακιανάκης το 2010, στην πρεμιέρα στο «Ιερά Θέα» στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νότης Σφακιανάκης: Ο «αετός» του ελληνικού τραγουδιού και οι πτήσεις του

2/11/2025 - 1:42μμ
Έλληνες στρατιώτες στην απελευθέρωση του Αγίου Όρους, το 1912. Αναμνηστική φωτογραφία με μοναχούς στην Κερασιά, στην πορεία τους προς την κορυφή του Άθω (πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1912: Απελευθερώνεται το Άγιον Όρος μετά από 488 χρόνια σκλαβιάς

2/11/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

2/11/2025 - 11:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Θανατοποινίτης σώθηκε την τελευταία στιγμή – Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας μετέτρεψε την εκτέλεση σε ισόβια

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Δώρο Χριστουγέννων: Για ποιον λόγο θα καταβληθεί νωρίτερα

28 λεπτά πριν
(Εικ.: EPA / Hannibal Hanschke)

ΕΕ: Καταργούνται εσπευσμένα οι αδασμολόγητες αγορές από κινέζικες πλατφόρμες

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γρ. Τύπου ΠΑΣΟΚ)

ΥΠΑΑΤ: Νέες πληρωμές 12,2 εκατ. ευρώ για τα θανατωθέντα ζώα λόγω ευλογιάς

1 ώρα πριν
O Kώστας Τσάκωνας στην πρεμιέρα της επιθεώρησης «ΠΑΣΟΚ μου σόρι» στο θέατρο Περοκέ, το 2003 (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χάσιαλης)

Κώστας Τσάκωνας: Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα – Η καριέρα, ο σοβαρός τραυματισμός και η μάχη με τον καρκίνο

2 ώρες πριν

Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος: Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2026

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign