pontosnews.gr
Τρίτη, 9/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δύο αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 Viper στη δύναμη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Είναι από τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη!

12/09/2022 - 11:39μμ
Το ένα από τα δύο πρώτα αεροσκάφη F-16 Viper που παρέλαβε η χώρα μας (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI)

Το ένα από τα δύο πρώτα αεροσκάφη F-16 Viper που παρέλαβε η χώρα μας (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τους καρπούς της συνεργασίας τους, δύο αναβαθμισμένα F-16 στην εκδοχή Viper, παρέδωσαν τη Δευτέρα στην Πολεμική Αεροπορία, η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Η τελετή παράδοσης έγινε, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ όπου έγιναν οι αναβαθμίσεις των μαχητικών υπό τη στενή τεχνική καθοδήγηση της αμερικανικής εταιρείας.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, «τα αεροσκάφη επιτρέπουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρεί ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως». Τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Ραντάρ AESA APG-83
  • Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT
  • Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια
  • Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5
  • Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II
  • Δυνατότητα Link-16.

Το προσωπικό της ΕΑΒ που εργάζεται στο πρόγραμμα F-16 Viper αποτελείται από μια κεντρική ομάδα περισσότερων των 21 έμπειρων υπαλλήλων, ενώ έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής δεκάδες νέοι υπάλληλοι στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών φάσεων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την τελετή παραλαβής των δύο F-16 Viper στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την παραλαβή των δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F16 Viper από την Πολεμική Αεροπορία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μία πολύ σημαντική μέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, καθώς εδώ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης (που συνέβαλαν και αυτοί με τον τρόπο τους στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας στην ΕΑΒ, συνεργαζόμενοι βέβαια με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) κι επίσης παρουσία σύσσωμης της Στρατιωτικής Ηγεσίας, έγινε η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων αεροσκαφών F-16 εκδοχής “Viper”, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους F-16 αυτή τη στιγμή στον κόσμο, από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία.

Αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να συνεχίσει και να επαυξήσει αυτό το έργο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δύο πρώτα από τα 83 συνολικά αεροσκάφη εκδοχής “Viper” που τελικά θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία θα την καταστήσουν ακόμα πιο ισχυρή.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του μέσα και θα επαυξήσει ακόμα περισσότερο τη συνολική ισχύ της.Άρα η σημερινή μέρα είναι άλλο ένα ορόσημο στην συνολική προσπάθεια που κάνουμε συστηματικά και μεθοδικά εδώ και κάποια χρόνια να αναβαθμίσουμε συνολικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Να επαυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ τους με ότι αυτό θετικό συνεπάγεται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και την επαύξηση του ρόλου τους ως ισχυρού και αξιόπιστου εταίρου, παρόχου σταθερότητας και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στο πρόγραμμα αυτό. Ασφαλώς και στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Μόλις είχαμε τη χαρά να συγχαρούμε τους δύο πρώτους πιλότους των δύο πρώτων “Viper”. Κι ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην “Lockheed Martin”, η οποία διά εκπροσώπων της βοήθησε στην εξέλιξη και τη διεκπεραίωση αυτού του προγράμματος.

Τώρα πλέον θα έχουμε σταθερή ροή αεροσκαφών που θα παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι να φτάσουμε το συνολικό αριθμό των ογδόντα τριών. Τη στρατηγική αυτή η σχέση της “Lockheed Martin” με την ΕΑΒ που αντανακλά τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επιβεβαίωσε εδώ και με την παρουσία του σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κοντά μας σε αυτή την τελετή.

Πάμε λοιπόν σε ακόμα περισσότερα, ακόμα καλύτερα, για την συνολική αναβάθμιση, την νέα εποχή στην ουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Δένδιας στη 19η Διαβαλκανική Σύνοδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, 3 Ιουνίου 2026 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΑΜΥΝΑ

Η Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι παρενόχλησε το αεροσκάφος του Δένδια στην Κύπρο μέσω διάψευσης

8/06/2026 - 6:46μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Κύπρος: Τουρκική παρενόχληση στο αεροσκάφος Δένδια και των ΥΠΑΜ Γαλλίας και Ολλανδίας

8/06/2026 - 8:36πμ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποιεί αυτοψία στην πορεία των οχυρωματικών έργων στην περιοχή του Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)
ΑΜΥΝΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο: Ξεκινάει νέα φάση κατασκευής του φράχτη για να καλυφθούν τα κενά

5/06/2026 - 12:12μμ
(Φωτ.: haf.gr)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμική Αεροπορία: Φόρος τιμής στους Έλληνες και Βρετανούς αεροπόρους που έπεσαν την περίοδο 1940-41

5/06/2026 - 9:47πμ
(Φωτ.:  (ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτηση πεζογέφυρας από το ΓΕΕΘΑ

24/05/2026 - 1:40μμ
Ο αδικοχαμένος αεροπόρος Κώστας Ηλιάκης που χάθηκε πάνω από το Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ Γιώργος Λαμπράκης)
ΑΜΥΝΑ

Κώστας Ηλιάκης: 20 χρόνια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

23/05/2026 - 12:14μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Πανελλαδικές 2026: Στη μάχη των μαθημάτων ειδικότητας σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Νέα μετασεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ τάραξε τους κατοίκους στη βόρεια Εύβοια

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καλοκαιρινό σκηνικό με 32άρια και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ ζητά άμεση παύση πυρός, Ισραήλ και Ιράν προειδοποιούν με νέα αντίποινα

9 ώρες πριν

10ο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Μνήμες γεύσης & παράδοσης»: Η τριήμερη γιορτή του Ευόσμου προ των πυλών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Προβάδισμα τίτλου ο Ολυμπιακός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign