pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλαμαριά: Στο έλεος της μοίρας η «Γέφυρα των Προσφύγων», εννέα μήνες μετά την κατάρρευσή της

Όλοι αδρανούν, δήλωσε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς Αναστάσιος Αντωνιάδης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

12/09/2022 - 10:12πμ
Η Σκάλα στο Καραμπουρνάκι, 1950-1960 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Ιωάννα Πασαλίδου)

Η Σκάλα στο Καραμπουρνάκι, 1950-1960 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περισσότερους από οκτώ μήνες από τη μέρα που κατέρρευσε τμήμα της σκάλας στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς, η γνωστή και ως Γέφυρα των Προσφύγων, δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάστασή της. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, αφού βρίσκεται σε ένα σημείο-σύμβολο για όλους τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες.

Μπορεί η συγκεκριμένη τσιμεντένια σκάλα να κατασκευάστηκε κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και να αντικατέστησε μια παλαιότερη ξύλινη σκάλα, που βρισκόταν στην ακτή αυτήν, όμως στη συγκεκριμένη παραλία έφταναν οι καραβιές των προσφύγων μετά τον ξεριζωμό από τις ιστορικές πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής και εκεί έδεναν τις βαρκούλες τους ψαράδες πρόσφυγες πρώτης γενιάς, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να πιάσουν κάποιο ψάρι και να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Η Γέφυρα των Προσφύγων στο Καραμπουρνάκι κατέρρευσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2022, αφού δεν άντεξε στη φθορά που της προκαλούσαν για δεκαετίες τα στοιχεία της φύσης. Από τότε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία ανήκει η έκταση, αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να επέμβουν ή να πιέσουν για την αποκατάστασή της, αδιαφόρησαν παραδειγματικά, με αποτέλεσμα η συμβολική σκάλα να στέκει γκρεμισμένη και εγκαταλελειμμένη.

(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

«Μεγάλη αδράνεια από όλους για το σύμβολό μας»

Για μεγάλη αδράνεια και αδιαφορία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα μετά από σχεδόν εννέα μήνες να παραμένει κατεστραμμένο ένα σύμβολο, όπως το χαρακτηρίζει, για όλους τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, κάνει λόγο στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, Αναστάσιος Αντωνιάδης.

Το έμβλημα της Αδελφότητας από το 1964 που επανιδρύθηκε στην Καλαμαριά (πηγή: Κρώμνη, έκδ. Αδελφότητας Κρωμναίων, 1994)

«Εδώ και εννέα μήνες υπάρχει μεγάλη αδράνεια και αδιαφορία από όλους, με αποτέλεσμα η γέφυρα να παρουσιάζει άθλια εικόνα. Ξέρουμε ότι πρόκειται για μπερδεμένο οικόπεδο, στο οποίο εμπλέκονται διάφοροι φορείς, όμως κανείς δεν έχει ασχοληθεί στο ελάχιστο. Ο Δήμος Καλαμαριάς μπορεί να μην έχει κάποια αρμοδιότητα στο οικόπεδο, όμως θα μπορούσε να μεσολαβήσει για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Για όλους εμάς τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί ένα σύμβολο», τονίζει στο pontosnews.gr ο Αναστάσιος Αντωνιάδης.

Ο πρόεδρος της Αδελφότητας στρέφει τα βέλη του και προς τους προσφυγικούς συλλόγους, οι οποίοι, όπως λέει, διοργανώνουν χορούς και εκδηλώσεις για να προβάλουν τον τόπο τους, ωστόσο δεν έχουν κάνει τίποτα για την ανάδειξη του χώρου όπου βρίσκεται η γέφυρα.

«Στο χώρο αυτόν κατέβηκαν από τα καράβια οι παππούδες μας, αλλά δεν έχει κάνει κανένας σύλλογος τίποτα, ούτε έστω μία διαμαρτυρία. Πρέπει να μπει ένα μνημείο, ή έστω μία πλάκα, για να πηγαίνουμε και να ανάβουμε ένα κεράκι», σημειώνει.

Κοινό μέτωπο συλλόγων και εκδήλωση στη γέφυρα

Όπως αναφέρει ακόμα στο pontosnews.gr ο Αναστάσιος Αντωνιάδης, στις σκέψεις του βρίσκεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια προσπάθεια σύμπραξης και άλλων ποντιακών συλλόγων της περιοχής, προκειμένου από κοινού να ζητήσουν να προβληθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος-σύμβολο για τους πρόσφυγες στο Καραμπουρνάκι.

«Πρέπει να τιμήσουμε την Πόντια μάνα, που έφτασε στο Καραμπουρνάκι με τα παιδιά της στην αγκαλιά. Αυτό θα γίνει μόνο με την τοποθέτηση εκεί ενός μνημείου. Θα απευθύνω πρόσκληση στους άλλους ποντιακούς συλλόγους, ώστε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για το σκοπό αυτόν. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα πάμε την Τετάρτη 14 του μήνα με τα παιδιά του χορευτικού μας στο χώρο της γέφυρας. Θα ανάψουμε ένα κεράκι στο σύμβολο αυτό και τα παιδιά θα χορέψουν μια σέρρα τιμής ένεκεν. Με τον τρόπο αυτό θα ακουστεί και το αίτημά μας για να ανακατασκευαστεί η γέφυρα», τονίζει.

«Σύμβολο της έλευσης των προγόνων μας»

Ως ένα σημαντικό σύμβολο της έλευσης των προσφύγων από την καθ’ ημάς Ανατολή στην Ελλάδα χαρακτηρίζει τη γέφυρα στο Καραμπουρνάκι αλλά και την ευρύτερη περιοχή ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

«Είναι πολύ σημαντική για μας η μνήμη, και ο συμβολισμός έχει τη σημασία του, αφού το σημείο συμβολίζει την έλευση των προσφύγων, των παππούδων μας, στην Ελλάδα. Συμφωνώ απολύτως με το να κάνουμε ενέργειες για να προχωρήσει η αναστήλωση και η ανάδειξη του μνημείου. Θέλουμε να μπει μια στήλη η οποία να μας υπενθυμίζει το ιστορικό γεγονός. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η ιστορική μνήμη του σημείου από τη στιγμή που δεν έχουμε επαρκή στοιχεία, ωστόσο με μια καλύτερη ιστορική έρευνα θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερη τεκμηρίωση», λέει ο δήμαρχος στο pontosnews.gr.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στις 19 Μαΐου 2025 στο Παραλίμνι, για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος και Πόντος συναντιούνται στο Παραλίμνι: Μνημείο Γενοκτονίας με ορίζοντα τη 19η Μαΐου 2026

22/01/2026 - 3:59μμ
Βελανίδι σε δέντρο 12 ετών που έχει φυτευτεί  σε χώρο που βρίσκεται προς το Σούνιο, περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα (φωτ.: Facebook / Φυτεύουμε βελανιδιές / Pacos Akis)
ΠΟΝΤΟΣ

Δάσος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 353 βελανιδιές στα Μελίσσια

22/01/2026 - 1:36μμ
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης στη διάρκεια παράστασης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκινεί ο Τάκης Βαμβακίδης μιλώντας για τη μάχη ζωής που έδωσε: «Η Παναγία Σουμελά ήταν η δύναμή μου»  

22/01/2026 - 11:30πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακριτικός Κύκλος» για πρώτη φορά στην Κέρκυρα: Ήχοι από Πόντο, Καππαδοκία και Κύπρο σε μορφή αρχαίας τραγωδίας

22/01/2026 - 9:50πμ
Από τις συλλογές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, με τη λεζάντα: «Το χιόν' σο γόνατον!»
ΠΟΝΤΟΣ

Σήμερα το 112, τότε έξι μήνες χιόνια: Πώς αντιμετώπιζαν το χειμώνα στον Πόντο

21/01/2026 - 8:05μμ
Ο κορμός του ίταμου έχει περίμετρο 6,12μ (φωτ.: facebook/Οι Φίλοι των Εθνικών Πάρκων)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρτίτσι: Το 1.074 ετών δέντρο στο Μπέλλες που θύμιζε στους Πόντιους πρόσφυγες την πατρίδα που έχασαν

21/01/2026 - 7:06μμ
Η Μιμή Ντενίση στην εκπομπή «Στην Αγκαλιά του Φάνη», του Φάνη Λαμπρόπουλου (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιμή Ντενίση: Με πονάει που η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι παγκοσμίως γνωστή

21/01/2026 - 5:34μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση, Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς στέγη ο Σύλλογος Καππαδοκών Ροδόπης – Πίτα έκοψαν, σπίτι δεν βρήκαν

21/01/2026 - 3:44μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποια είναι η σουσπασίνα;

21/01/2026 - 12:54μμ
Το μαρτύριο του αγ. Ευγενίου και των συναθλητών του στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β'
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Ευγένιος: Ο πολιούχος της Τραπεζούντας που συνδέθηκε με τους Μεγαλοκομνηνούς – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

21/01/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex)

Αύριο, Παρασκευή, το τελευταίο «αντίο» στον 53χρονο λιμενικό που έχασε τη ζωή του στο Άστρος Κυνουρίας

24 λεπτά πριν
Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη πριν από την καταστροφή (φωτ.: Library of Congress)

Οι Μικρασιάτες σε Πεύκη και Λυκόβρυση κόβουν τη βασιλόπιτά τους και τιμούν τη Μικρασιάτισσα Μάνα

51 λεπτά πριν
O Δανός υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας Lars Aagaard, τον Δεκέμβριο του 2025, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)

Δανία: Τέλος στην απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας – Θα κατασκευαστούν μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/ SyllogosPrigipianon)

Οι Πριγκηπιανοί κόβουν βασιλόπιτα στο Παλαιό Φάληρο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

2 ώρες πριν
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign