pontosnews.gr
Παρασκευή, 9/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τούμπα 67 ετών: Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Σαν σήμερα το 1959 το γήπεδο της Τούμπας άνοιξε τις θύρες του για πρώτη φορά

6/09/2026 - 1:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)

(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το γήπεδο κάθε ομάδας παίζει μεγάλο ρόλο στην ιστορία της και η Τούμπα αποτελεί τον τόπο που ο ΠΑΟΚ μεγαλούργησε μέσα στα χρόνια. Σήμερα συμπληρώνονται 67 χρόνια από την ημέρα που το γήπεδο της Τούμπας φιλοξένησε το πρώτο παιχνίδι, ένα φιλικό ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Μέσα στα χρόνια έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις για να εκσυγχρονιστεί η έδρα του «Δικεφάλου του Βορρά».

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ πλέον σχεδιάζει την κατασκευή της Νέας Τούμπας, ενός σύγχρονου γηπέδου που θα χτιστεί στον ίδιο χώρο, αλλά θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα θέλει τον Δεκέμβριο να γίνεται η αίτηση έκδοσης της οικοδομικής άδειας και το καλοκαίρι του 2027 να αρχίζουν τα έργα.

Το αφιέρωμα του paokfc.gr στο γήπεδο της Τούμπας:

H ιστορία του γηπέδου ξεκινάει το 1957. Τότε ο ΠΑΟΚ αγοράζει την έκταση 3ο στρεμμάτων στην Άνω Τούμπα, έναντι 6.000.000 δραχμών από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Τον σχεδιασμό του γηπέδου αναλαμβάνουν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Αντώνης Τριγλιανός.

Τα συνεργεία του στρατού έκαναν τις εκσκαφές του οικοπέδου και το φθινόπωρο του 1958 ξεκίνησε η ανέγερση των κερκίδων που θα φιλοξενούσαν 20.000 θεατές. Η κατασκευή του γηπέδου ήταν δαπανηρή και μέρος των εξόδων καλύφθηκε από την έκδοση «Λαχείου Υπέρ Ανεργέσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ». Παράλληλα η διοίκηση της ομάδας από το 1956 είχε ξεκινήσει την αποταμίευση από τα έσοδα των εισιτηρίων. Πέρα από την οικονομική βοήθεια οι φίλοι της ομάδας προσέφεραν και πολύτιμη εθελοντική εργασία.

Το όνειρο πήρε σάρκα και οστά το 1959 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου με φιλική αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ, η οποία βρήκε νικητή των γηπεδούχο ΠΑΟΚ με 1-0 με γκολ του Κώστα Κιουρτζή. Η σέντρα του αγώνα έγινε με μία μπάλα που έπεσε από αεροπλάνο και το παρόν έδωσαν πλήθος πολιτικών και χιλιάδες φίλοι της ομάδας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η χωρητικότητα αυξήθηκε σε 45.000 θέσεις με έργα επέκτασης και το ρεκόρ προσέλευσης έλαβε χώρα στις 19 Δεκεμβρίου του 1976 σε μία λευκή ισοπαλία κόντρα στην ΑΕΚ με 45.252 εισιτήρια.

Από το 1981 και μετά την τραγωδία στο στάδιο Καραϊσκάκη, η χωρητικότητα έπεσε στις 41.073 θέσεις, ενώ από το 1998 όταν και εγκαταστάθηκαν καθίσματα σε όλες τις εξέδρες, έπεσε στις 28.701. Το 1980 ένα τμήμα της Θύρας 8 κατέρρευσε, απόρροια του μεγάλου σεισμού των 6,5 ρίχτερ, ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Το 1985 τοποθετήθηκε το σκέπαστρο στις Θύρες 1, 2 και 3. Το 2004 η Τούμπα χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πλαίσιο αυτών έγινε μία μεγάλη ανακαίνιση στα γραφεία, τα αποδυτήρια, τις αίθουσες Τύπου και VIP, τα δημοσιογραφικά θεωρεία και φυσικά τοποθετήθηκε και το νέο στέγαστρο.

Το 2012 ξεκίνησε η εποχή του Ιβάν Σαββίδη για τον Δικέφαλο και φυσικά το γήπεδο δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Με εντολή του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη έγιναν αλλαγές βελτίωσης σε όλο το στάδιο. Οι άνθρωποι της ομάδας επισκέφθηκαν πολλά γήπεδα του εξωτερικού και με αυτά ως πρότυπο προχώρησαν σε αλλαγές κυρίως στο κτίριο των γραφείων, των VIP και της αίθουσας Τύπου, όπως και στα αποδυτήρια της ομάδας που πήραν μία εντελώς νέα μορφή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες έξω από τα παλιά ανάκτορα της Αθήνας, το 1922. Στο κτήριο λειτουργούσαν υπηρεσίες αρωγής και αναζήτησης αγνοουμένων συγγενών (φωτ.: Library of Congress / American National Red Cross)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα για τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας

9/10/2026 - 6:32μμ
Το Αραράτ και η μονή του Ετσμιατζίν, σε σύνθεση βασισμένη σε χαρακτικό του βιβλίου «Journey to Ararat» και σε λιθογραφικό πορτρέτο του Φρίντριχ Πάροτ, έργο του Alexander Julius Klünder (εικ.: Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

9 Οκτωβρίου 1829: Έξι άνθρωποι στην κορυφή του Αραράτ

9/10/2026 - 3:55μμ
Ο Σταύρος Τσιώλης παραλαμβάνει το βραβείο του, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης προς τιμήν του στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2006 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταύρος Τσιώλης: Ο ξεχωριστός δημιουργός και η ακόμα πιο ξεχωριστή πορεία του

6/10/2026 - 5:39μμ
Οι δύο εκδοχές της λιθογραφίας «Τα Βαλκάνια κατά του Τυράννου»: Aριστερά η αρχική του 1912 και δεξιά η ανατύπωση του 1913. Στη δεύτερη προστέθηκαν μούτζες στη βουλγαρική σημαία και στο πρόσωπο του Βούλγαρου στρατιώτη, καθώς και το σατιρικό κείμενο «Δέκα μούτζες», πάνω αριστερά (εικ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βαλκανικοί Πόλεμοι: Από τη συμμαχία στις «δέκα μούτζες»

5/10/2026 - 5:23μμ
Το μνημείο για τη σφαγή των Φιλίππων, με τα ονόματα των θυμάτων (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Οκτωβρίου 1941: Η σφαγή των Φιλίππων – Το προσφυγικό χωριό της Καβάλας που πνίγηκε στο αίμα

4/10/2026 - 9:16πμ
Ο Γιώργος Βακαλό στην εικαστική εκπομπή «Εικόνες», το 1979, με αφορμή έκθεσή του στο Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ώρα» για τα 40 χρόνια παρουσίας του καλλιτέχνη στην Ελλάδα (πηγή: ert.gr/ert-arxeio/giorgos-vakalo-2-oktovriou-1991/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βακαλό: Ο Κωνσταντινουπολίτης που μας έμαθε το design

2/10/2026 - 6:40μμ
Ο Νίκος Καζής είναι ο Πάρης και η Αντιγόνη Βαλάκου η Ιουλιέτα στο ανέβασμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 1961, από το Εθνικό Θέατρο (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Καζής: Ο ξεχασμένος ζεν πρεμιέ

1/10/2026 - 4:18μμ
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο της Δίκης της Νυρεμβέργης, το 1945–1946. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Ρούντολφ Ες, ο Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο Βίλχελμ Κάιτελ (φωτ.: NARA / U.S. Army)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δίκη της Νυρεμβέργης: 80 χρόνια από την ετυμηγορία που άλλαξε το διεθνές δίκαιο

1/10/2026 - 1:59μμ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε νεανική ηλικία, την 15η Φεβρουαρίου 1916 (φωτ.: Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston. Public Domain/EH 7743P)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

29 Σεπτεμβρίου 1922: Ο Χέμινγουεϊ φτάνει στην Κωνσταντινούπολη – Από τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, «Στην προκυμαία της Σμύρνης»

29/09/2026 - 2:34μμ
(Εικ.: pikabu.ru)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Καποδίστριας: Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1831 στο Ναύπλιο

27/09/2026 - 1:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Σαββίδης: Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να φοβάται τίποτα και κανέναν – Πιο ισχυρός με το δικό του σπίτι

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)

Motor Oil: Συνελήφθη ο εργολάβος του συνεργείου μετά τον θάνατο 44χρονου εργαζομένου

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Mohammadreza Farhadi Aref / commons.wikimedia.org)

ΗΑΕ: Ο συγκυβερνήτης της flydubai φέρεται να σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Enosi Pontion Ambourgo/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Αμβούργου γιορτάζει 49 χρόνια παράδοσης με επετειακό χορό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: greekmos.ru)

Η ελληνική γλώσσα κρατά ζωντανή την επαφή των ομογενών με την Ελλάδα στη Μόσχα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV