pontosnews.gr
Σάββατο, 14/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποια οικονομικά μέτρα θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο τον κατάλογο - Αστάθμητος παράγοντας οι τιμές στην ενέργεια

21/08/2022 - 8:53πμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, θα δοθούν οι προτεραιότητες για τα μέτρα που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα και αναμένεται να εξαγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο τον κατάλογο με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν δύο περιόδους.

Αφενός θα αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα πρόκειται κυρίως για μέτρα στήριξης των εισοδημάτων από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια γενικότερα. Και αφετέρου στο 2023, όπου θα έχουν περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση και τη διακύμανση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, προκειμένου να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Μπορεί ο «κουμπαράς» να «αβγατίζει» από τα υπερέσοδα στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τις τουριστικές εισπράξεις, ωστόσο οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια αφαιρούν σημαντικό τμήμα του.

Οι υπολογισμοί για στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει με τιμή περίπου 100 ευρώ/ Mwh. Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, το κόστος της επιδότησης έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θα κινηθεί άνω του 1 δισ. ευρώ που διατίθεται. Ήτοι, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει έως και 400 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Κατά συνέπεια, ένα σημαντικό μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο θα οδεύσει για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, αφαιρώντας ποσά από άλλες παρεμβάσεις. Με δεδομένο εξάλλου, ότι τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν επ’ ουδενί πρέπει να πλήξουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν παύουν να διαμηνύουν ότι όσο υψηλότερα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου (είναι ήδη δεκαπλάσια σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία), τόσο μεγαλύτερη θα καθίσταται η ανάγκη στήριξης των πολιτών. Πόσω μάλλον που οι προβλέψεις της Ρωσίας κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής του φυσικού αερίου που εξάγει (στα 730 δολάρια/ 1.000 κ.μ.), πριν αυτή αρχίσει να μειώνεται σταδιακά έως το τέλος του 2025. Κάτι που κοστίζει ήδη ακριβά στο ισοζύγιο της χώρας μας. Τον Ιούνιο εφέτος, η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ανήλθε σε 625,3 εκατ. ευρώ (+86,3% σε σχέση με τον Ιούνιο 2021). Στον αντίποδα, η αξία των εξαγωγών προς τη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 12,7 εκατ. ευρώ (-26,9%). Και όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, «κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών, για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών».

Εν κατακλείδι και υπό αυτά τα δεδομένα, το διάστημα κοντά στη ΔΕΘ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, με κύρια πηγή τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Από αυτόν θα αντληθούν και οι χρηματοδοτήσεις κυρίως για τα πρόσθετα μέτρα.

Όπως συζητείται στο οικονομικό επιτελείο, στο πρώτο πακέτο μπορεί να περιληφθούν: Μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, το Fuel Pass-3 για τους μήνες Οκτώβριο- Δεκέμβριο (ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν οι τιμές της βενζίνης), τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας.

Ενώ, για το επόμενο έτος επιδιώκεται να γίνουν: Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ, η αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ και κάποιες αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.

Φυσικά, όλα, όπως προαναφέρθηκε, τελούν υπό την αίρεση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό…

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αναστάσης Παπαληγούρας (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιάννης Μωυσιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Αναστάσης Παπαληγούρας

12/02/2026 - 9:52πμ
Εικόνα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε η 6η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Ανοιχτά» τα ακανθώδη ζητήματα παρά τα βήματα προσέγγισης στην Άγκυρα – Casus belli, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, μουσουλμανική μειονότητα, Κυπριακό

11/02/2026 - 8:09μμ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα το 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με στόχο τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

11/02/2026 - 8:39πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μήνυμα κανονικότητας» η περιοδική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες

10/02/2026 - 10:30μμ
Ο Παύλος Πολάκης σε παλαιότερη φωτογραφία, όρθιος στην ολομέλεια της Βουλής ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Πολάκης: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προτείνει την άρση της ασυλίας του

10/02/2026 - 12:55μμ
Η Ελένη Καραγεωργοπούλου σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρελθόν η Ελένη Καραγεωργοπούλου για την Πλεύση Ελευθερίας – Ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή της στον Νικήτα Κακλαμάνη

10/02/2026 - 11:18πμ
O Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, σε ενημέρωση για το συμβάν στη Χίο. Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Δεν προκύπτει ενέργεια pushback στο συμβάν της Χίου

6/02/2026 - 4:45μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, 7 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 11 Φεβρουαρίου – Στην Άγκυρα το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

5/02/2026 - 2:21μμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη Χίο – Πλεύρης: Μόνοι υπεύθυνοι οι δολοφόνοι διακινητές

4/02/2026 - 1:12μμ
Στιγμιότυπο από τον προαύλιο χώρο της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Χρονοδιάγραμμα, κρίσιμα άρθρα και τα «αγκάθια» της διαδικασίας

3/02/2026 - 1:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μάρκο Ρούμπιο στο βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Ρούμπιο από Μόναχο: Η μοίρα ΗΠΑ και Ευρώπης είναι κοινή – Τα λάθη έγιναν μαζί, μαζί πρέπει να διορθωθούν

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Έκτακτο δελτίο καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και αφρικανική σκόνη

26 λεπτά πριν
(Πηγή: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)

«Μνήμη Πόντου»: Το game που κάνει την ιστορία παιχνίδι και κλείνει 4 χρόνια ζωής

50 λεπτά πριν
Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη δοξολογία στο ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, για τον Άγιο Βαλεντίνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στη Μυτιλήνη η «ελληνική έδρα» του Αγίου Βαλεντίνου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Προθεσμίες και τι πρέπει να ελέγξετε για να αποφύγετε πρόστιμα

2 ώρες πριν
Το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Μέσα στο 2026 ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του Κυβερνείου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign