pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου: Αγώνας να αναδειχθούν η Παναγία Σουμελά και η Τραπεζούντα της Κρήτης

Στην ενετική «Τραπεζόνδα» γεννήθηκε ο Βιτσέντζος Κορνάρος

26/08/2022 - 10:20πμ
Το εσωτερικό της Παναγίας Τραπεζούντιας (φωτ.: Χρήστος Ζουρνατζίδης)

Το εσωτερικό της Παναγίας Τραπεζούντιας (φωτ.: Χρήστος Ζουρνατζίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αγώνα, προκειμένου να κάνει γνωστά στο πανελλήνιο μεγάλης αξίας βυζαντινά μνημεία της Κρήτης, τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, σχετίζονται με τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και να αναδείξει αυτήν ακριβώς τη σχέση, ξεκινά η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου, όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο Χρήστος Ζουρνατζίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

Πρόκειται για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο χωριό Λιθίνες Λασιθίου, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν Παναγία Λιθινιώτισσα, αλλά και τα απομεινάρια της πόλης Τραπεζόνδα, επίσης στο Λασίθι.

Η εικόνα ανάγεται στο τέλος της 1ης μ.Χ. χιλιετίας και η πόλη στα μέσα της 2ης, και υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία ότι και τα δύο μνημεία συνδέονται άρρηκτα με τον ποντιακό ελληνισμό. Μάλιστα, ο Χρήστος Ζουρνατζίδης αναφέρει ότι στην Τραπεζούντα της Κρήτης γεννήθηκε ο Βιτσέντζος Κορνάρος, και γι’ αυτό στον «Ερωτόκριτο» υπάρχουν κάποιες αμιγώς ποντιακές λέξεις.

Κατά τον Χρήστο Ζουρνατζίδη, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, ο οποίος είναι προσφυγικής καταγωγής, ζητώντας τη βοήθειά του για την ανάδειξη της σχέσης της εικόνας με τον ποντιακό ελληνισμό. «Ο Αρχιεπίσκοπος κατάγεται από τη Σμύρνη και είναι ευαισθητοποιημένος αναφορικά με τα θέματα του προσφυγικού ελληνισμού. Μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει και ότι θα μεριμνήσει, προκειμένου να αναδειχθεί η σχέση της εικόνας με τον Πόντο. Μας είπε ότι πρέπει να τεκμηριωθεί αυτή η σχέση, αλλά υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος, μητροπολίτες της Κρήτης αλλά και απλοί ιερείς θέλουν να αναδειχθεί το ότι η Παναγία Λιθινιώτισσα ονομαζόταν Παναγία Σουμελά και σχετίζεται με τον Πόντο. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του συλλόγου μας. Να αναδειχθούν οι δεσμοί της ιστορικής μας πατρίδας, του Πόντου, με την Κρήτη», τονίζει στο pontosnews.gr ο Χρήστος Ζουρνατζίδης.

Στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά

Κατά το μέλος της διοίκησης της ΠΟΠΣ και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Ηρακλείου, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς, όταν πέτυχε την ανακατάληψη της Κρήτης από τους Σαρακηνούς κουρσάρους, είχε στο στρατό του πολλές χιλιάδες Ποντίους. Κάποιοι από αυτούς, μετά τον νικηφόρο πόλεμο, έμειναν στην Κρήτη και δημιούργησαν το χωριό Λιθίνες. Αυτό βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, νοτιοδυτικά της Σητείας.

«Το 1947 ο Κρητικός λοχαγός από τις Λιθίνες Παύλος Παπαδάκης συναντήθηκε με τον Φίλωνα Κτενίδη στα Γιαννιτσά και του είπε ότι η μάνα του άναβε κεριά και καντήλια σε ένα παρεκκλήσι το οποίο ονόμαζε παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά. Πρόκειται για ένα βυζαντινό εκκλησάκι που ανάγεται περίπου στο 1000 μ.Χ. Εκεί βρίσκεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία μοιάζει με αυτήν που βρισκόταν στο μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου. Μπορεί ο ιερέας της περιοχής να μου είπε ότι πρόκειται για εικόνα της Παναγίας Λιθινιώτισσας, ωστόσο παλαιοί κάτοικοι του χωριού λένε ότι στο παρελθόν την έλεγαν Παναγία Σουμελά. Η εικόνα βρίσκεται κλειδωμένη μέσα στο παρεκκλήσι και μπορεί να την προσκυνήσει κάποιος, μόνο αν συνεννοηθεί με τον επίτροπο. Ωστόσο, στον προθάλαμο του παρεκκλησιού βρίσκεται πιστό αντίγραφό της, το οποίο μπορούν να προσκυνήσουν οι χριστιανοί. Κάναμε έρευνες και καταλήξαμε ότι πρόκειται για εικόνα της Παναγίας Σουμελά», λέει στο pontosnews.gr ο Χρήστος Ζουρνατζίδης.

Όπως οι Τούρκοι έκαναν καταστροφές στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά του Πόντου, έτσι και οι Σαρακηνοί, αιώνες πριν, κατέστρεψαν το συγκεκριμένο παρεκκλήσι. «Δεν γνωρίζουμε πώς κατέστη δυνατό να μην καταστραφεί η εικόνα, η οποία είναι θαυματουργή. Ολόκληρη η περιοχή μιλάει για θαύματα, ωστόσο η ύπαρξη της εικόνας είναι άγνωστη για εμάς τους Πόντιους», τονίζει.

Ο Χρήστος Ζουρνατζίδης μπροστά σε χαλάσματα της παλιάς πόλης

Η Τραπεζούντα της Κρήτης

Κατά τον Χρήστο Ζουρνατζίδη, σε σχετικά κοντινή απόσταση από τις Λιθίνες βρίσκεται η Τραπεζούντα της Κρήτης. Όπως λέει, χτίστηκε το 1414 από 880 οικογένειες που έφτασαν στην Κρήτη από την Τραπεζούντα του Πόντου.

«Τότε η Κρήτη ανήκε στη Δημοκρατία των Ενετών, τη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου. Οι 880 οικογένειες από την Τραπεζούντα ζήτησαν από τους Ενετούς να τους επιτρέψουν να εγκατασταθούν στην Κρήτη. Επειδή οι Ενετοί γνώριζαν ότι είναι τίμιοι και εργατικοί, τους δέχθηκαν. Έτσι, εγκαταστάθηκαν στο Λασίθι, νοτιοανατολικά της Σητείας και έχτισαν την Τραπεζούντα, την οποία οι Ενετοί ονόμαζαν Τραπεζόνδα. Η πόλη χτίστηκε σε ένα οροπέδιο με τραπεζοειδείς λόφους. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κρήτη το 1485 και κατέστρεψαν την πόλη, επειδή οι κάτοικοί της πολέμησαν εναντίον τους.

Η τοποθεσία της αρχαίας Τραπεζούντας

»Από εκείνη την πόλη σήμερα έχουν απομείνει μόνο κάποια ντουβαράκια. Έχει αναστηλωθεί μόνο η εκκλησία, η οποία ονομάζεται Παναγία Τραπεζούντια. Υπάρχουν και πινακίδες στο οδικό δίκτυο που αναφέρουν ότι ο δρόμος οδηγεί προς την Τραπεζούντα. Δυστυχώς, κανένας μέχρι σήμερα δεν ενδιαφέρθηκε προκειμένου να αναδειχθεί αυτή η Τραπεζούντα. Πιστεύουμε ότι στην πόλη αυτή γεννήθηκε ο Βιτσέντζος Κορνάρος από Πόντιους γονείς και στη συνέχεια τον υιοθέτησε οικογένεια Ενετών. Γι’ αυτό και στον “Ερωτόκριτο” υπάρχουν κάποιες αμιγώς ποντιακές λέξεις», τονίζει.

Τέλος, αναφέρει ότι η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ηρακλείου, σε συνεργασία με την ΠΟΠΣ, θα απευθυνθεί σε όλους τους δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητα, προκειμένου να αναδειχθεί και να γίνει γνωστή η Τραπεζούντα της Κρήτης.

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες: Χρήστος Ζουρνατζίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

16/03/2026 - 9:02μμ
Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)
ΠΟΝΤΟΣ

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

16/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

16/03/2026 - 11:06πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: «Κρήτη και Πόντος, Θράκη και Μακεδονία» – Οι λύρες στα καλύτερά τους, στα γλέντια που θα συνοδεύσουν τα σεμινάρια του Μαΐου

16/03/2026 - 10:06πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς υποδέχθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

16/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

15/03/2026 - 8:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

15/03/2026 - 5:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

3 λεπτά πριν
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

31 λεπτά πριν
Από επίθεση εναντίων των ΗΑΕ (φωτ.: EPA)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν πλήττει ξανά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – «Σοκαρισμένος» ο Τραμπ από την αντίδραση της Τεχεράνης

60 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δράστης

1 ώρα πριν
Πλημμυρισμένα σπίτια στον Βλοχό Καρδίτσας μετά την κακοκαρία Daniel (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το 2026 στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign