pontosnews.gr
Τρίτη, 30/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Μόσχα λέει «όχι» στην αποστρατικοποίηση της Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα ο Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού

18/08/2022 - 11:15μμ
Γενική άποψη του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας (φωτ.: EPA / Sergei Supinsky)

Γενική άποψη του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας (φωτ.: EPA / Sergei Supinsky)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα την πρόταση που έκανε ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε τον σταθμό «πιο ευάλωτο».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.

Οι φόβοι για την ασφάλεια του σταθμού και τους κινδύνους ενός πιθανού ατυχήματος παρόμοιου με της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Ο Γκουτέρες ο οποίος πραγματοποιεί επί του παρόντος επίσκεψη στην Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ζητήσει την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού και του οπλισμού από τον πυρηνικό σταθμό για να υπάρξει «μια ασφαλής περίμετρος αποστρατικοποίησης».

Ο Ιβάν Νετσάγιεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη» για την Μόσχα.

Παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργανώνει προκλήσεις όπως τις χαρακτήρισε και ότι είναι ανίκανο να ελέγξει τις εθνικιστικές ένοπλες ομάδες.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι προτάσεις (για αποστρατικοποίηση) είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Νετσάγιεφ, προσθέτοντας ότι «η υιοθέτησή τους μπορεί να κάνει τον πυρηνικό σταθμό ακόμη πιο ευάλωτο».

Ο  Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος σήμερα στο Λβιβ τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «τη σκόπιμη τρομοκρατία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο». «Ο ΟΗΕ πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, στη συζήτηση που είχε με τον Γκουτέρες συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό στη Ζαπορίζια και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις. Διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ρώσοι βάλλουν εναντίον του σταθμού με σκοπό να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς αυτούς. Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι στις εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλειά τους. Κατηγορεί με τη σειρά της το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια «προβοκάτσια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γκουτέρες στην Ουκρανία.

Η Μόσχα «υπενθυμίζει» ότι είναι πυρηνική υπερδύναμη

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο «απάντησης».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα «δεν χρειάζεται» να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ψεύδη» εικασίες μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα ίσως αναπτύξει πυρηνικά ή χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Θυμωμένος δηλώνει ο Τραμπ για χτύπημα σε κατοικία του Πούτιν

29/12/2025 - 11:27μμ
Ιρανοί καταναλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση ενώ η αστυνομία στην Τεχεράνη απαντάει με δακρυγόνα (φωτ.: EPA/ STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμός στο Ιράν με την υποτίμηση του νομίσματος και την ακρίβεια

29/12/2025 - 10:22μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Αρμενία: Νέο βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεών τους η χαλάρωση στην έκδοση βίζας

29/12/2025 - 8:21μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μαρ-α-Λάγκο. Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ό,τι απομένει στις συνομιλίες είναι το πιο βαρύ πολιτικά και γεωστρατηγικά

29/12/2025 - 5:56μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Στο τραπέζι το ζήτημα του Ιράν

29/12/2025 - 4:19μμ
Ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Γιάλοβας, το οποίο μετέφερε ορισμένους από τους τραυματίες αστυνομικούς (φωτ.: Χ/ΒΡΤ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε έφοδο κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

29/12/2025 - 1:13μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις αντιπροσωπείες τους κατά τη συνάντηση στη Φλόριντα (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου της Προεδρίας των ΗΠΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επικοινωνία με Ζελένσκι και Τραμπ: Υπήρξε καλή πρόοδος – Σύνοδος της Συμμαχίας των Προθύμων τον Ιανουάριο

29/12/2025 - 8:37πμ
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι: «Άψογη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος – «Εξαιρετική» ο Ουκρανός

29/12/2025 - 12:50πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο της «υποδοχής» (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Όλες οι δηλώσεις και το παρασκήνιο

28/12/2025 - 9:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

28/12/2025 - 6:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο τους» – Άνοιξε ξανά ο κόμβος Πύργου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με παράδοση και χαμόγελα από τους Παλιννοστούντες Ποντίους Λάρισας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Θυμωμένος δηλώνει ο Τραμπ για χτύπημα σε κατοικία του Πούτιν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)

Χριστουγεννιάτικη γιορτή προσφοράς από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

7 ώρες πριν
Ιρανοί καταναλωτές διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση ενώ η αστυνομία στην Τεχεράνη απαντάει με δακρυγόνα (φωτ.: EPA/ STRINGER)

Χαμός στο Ιράν με την υποτίμηση του νομίσματος και την ακρίβεια

8 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Όλο το 2026 δράσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign