pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Μόσχα λέει «όχι» στην αποστρατικοποίηση της Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα ο Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού

18/08/2022 - 11:15μμ
Γενική άποψη του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας (φωτ.: EPA / Sergei Supinsky)

Γενική άποψη του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας (φωτ.: EPA / Sergei Supinsky)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα την πρόταση που έκανε ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε τον σταθμό «πιο ευάλωτο».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.

Οι φόβοι για την ασφάλεια του σταθμού και τους κινδύνους ενός πιθανού ατυχήματος παρόμοιου με της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Ο Γκουτέρες ο οποίος πραγματοποιεί επί του παρόντος επίσκεψη στην Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ζητήσει την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού και του οπλισμού από τον πυρηνικό σταθμό για να υπάρξει «μια ασφαλής περίμετρος αποστρατικοποίησης».

Ο Ιβάν Νετσάγιεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη» για την Μόσχα.

Παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργανώνει προκλήσεις όπως τις χαρακτήρισε και ότι είναι ανίκανο να ελέγξει τις εθνικιστικές ένοπλες ομάδες.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι προτάσεις (για αποστρατικοποίηση) είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Νετσάγιεφ, προσθέτοντας ότι «η υιοθέτησή τους μπορεί να κάνει τον πυρηνικό σταθμό ακόμη πιο ευάλωτο».

Ο  Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος σήμερα στο Λβιβ τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «τη σκόπιμη τρομοκρατία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο». «Ο ΟΗΕ πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, στη συζήτηση που είχε με τον Γκουτέρες συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό στη Ζαπορίζια και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις. Διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ρώσοι βάλλουν εναντίον του σταθμού με σκοπό να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς αυτούς. Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι στις εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλειά τους. Κατηγορεί με τη σειρά της το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια «προβοκάτσια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γκουτέρες στην Ουκρανία.

Η Μόσχα «υπενθυμίζει» ότι είναι πυρηνική υπερδύναμη

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο «απάντησης».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα «δεν χρειάζεται» να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ψεύδη» εικασίες μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα ίσως αναπτύξει πυρηνικά ή χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)
ΚΟΣΜΟΣ

«Θα έχω πολλή επιτυχία»: Ο Τραμπ αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη «Νέα Γάζα» στο Νταβός

22/01/2026 - 11:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών

22/01/2026 - 8:50μμ
O Δανός υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας Lars Aagaard, τον Δεκέμβριο του 2025, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Τέλος στην απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας – Θα κατασκευαστούν μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

22/01/2026 - 7:31μμ
Ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ευρώπη φοβάται να μιλήσει – έτσι δεν γίνεται παγκόσμια δύναμη» – Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά

22/01/2026 - 5:05μμ
Το τρένο στην Καρταχένα στην περιοχή της Μούρθια έπεσε πάνω σε γερανό, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτο ατύχημα με τρένο στην Ισπανία – Έπεσε σε γερανό, αρκετοί τραυματίες

22/01/2026 - 2:26μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον καταστατικό χάρτη του «Συμβουλίου Ειρήνης». Νταβός, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ είναι γεγονός – Υπογράφηκε ο ιδρυτικός χάρτης στο Νταβός

22/01/2026 - 2:00μμ
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας χορηγεί εμβόλιο πολιομυελίτιδας σε παιδί σε χωριό του Νεπάλ, μετά από συνεργασία της κυβέρνησης της χώρας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (φωτ.: EPA/Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Θα απολυθεί το 1/4 των εργαζομένων

22/01/2026 - 12:00μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός (φωτ.: EPA/Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Ιδρύει το Συμβούλιο Ειρήνης στο Νταβός και συναντάται με τον Ζελένσκι – Συνάντηση Γουίτκοφ με Πούτιν στη Μόσχα

22/01/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ υπαναχωρεί για τους δασμούς μετά τις αντιδράσεις της Ευρώπης για τη Γροιλανδία

21/01/2026 - 11:06μμ
Εικόνα από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur (φωτ.: EPA/YOAN VALAT)
ΚΟΣΜΟΣ

Στον πάγο η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

21/01/2026 - 9:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Europa League: Ισοπαλία… πρόκρισης για τον Παναθηναϊκό στη Βουδαπέστη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης έκοψε τη βασιλόπιτά του και υποδέχτηκε με χαμόγελα το νέο έτος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ήττα στο Τελ Αβίβ για τον Παναθηναϊκό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)

«Θα έχω πολλή επιτυχία»: Ο Τραμπ αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη «Νέα Γάζα» στο Νταβός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Εντυπωσιακός ο ΠΑΟΚ, νίκησε την Μπέτις και προκρίθηκε

4 ώρες πριν
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign