pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προς ανακαίνιση το ιστορικό σπίτι της Ισιδώρας Ντάνκαν στον Βύρωνα

Εκεί στεγάζεται το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν»

16/08/2022 - 11:46πμ
(Φωτ.: Προκόπης Παπαγεωργίου)

(Φωτ.: Προκόπης Παπαγεωργίου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα ιστορικό σπίτι στο λόφο του Κοπανά, στον Βύρωνα, θα ανακατασκευαστεί από τη δημοτική Αρχή, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ακάθεκτο τον υπερεκατονταετή βίο του και ταυτόχρονα να συνεχίσει να φιλοξενεί ένα μοναδικό για την Ελλάδα Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού.

Πρόκειται για την κατοικία της Ισιδώρας Ντάνκαν και του αδελφού της Ραϋμόνδου.

Σχεδιασμένο σύμφωνα με αρχαιοελληνικά πρότυπα, χτίστηκε το 1903 σε μια περιοχή που επέλεξε τότε η σπουδαία Αμερικανίδα χορεύτρια, ώστε να μπορεί να βλέπει την Ακρόπολη και να ατενίζει στο βάθος τον Σαρωνικό. Από τους ελάχιστους χώρους που είχαν χτιστεί ειδικά για το χορό, 120 χρόνια μετά συνεχίζει να στεγάζει την ίδια τέχνη. Το σπίτι αυτό αποτέλεσε και στέκι για μεγάλες μορφές της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Άγγελος Σικελιανός (η αδελφή του Πηνελόπη είχε παντρευτεί τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν), ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος κ.ά.

Σήμερα εκεί στεγάζεται το «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν», το οποίο δημιουργήθηκε το 1980 και αποτελεί ένα δυναμικό κέντρο μελέτης και έρευνας της ορχηστικής τέχνης. Διατηρεί σχολή, αποτελεί σημείο συνάντησης της πρακτικής, της θεωρίας και της έρευνας για προγράμματα που εξερευνούν το εκπαιδευτικό και φιλοσοφικό υπέδαφος του χορού, φιλοξενεί χορευτικές ομάδες, καθώς και πειραματικά-ερευνητικά προγράμματα, προσφέρει χώρο υποστήριξης για νέους καλλιτέχνες, ενώ διαθέτει διεθνή δικτύωση, καθώς το 2006 έγινε ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Χορού – EDN (European Dance Houses Network). Την πενταετία 2010-2014 το Κέντρο μετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Modul-dance, το μεγαλύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα χορού που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την υποστήριξη ποιοτικών μορφών κινητικότητας των νέων καλλιτεχνών στην Ευρώπη.

«Για το δήμο μας αποτελεί προτεραιότητα η πολιτιστική κληρονομιά»

Τη δεκαετία του 1980 ο Δήμος Βύρωνα, θέλοντας να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ισιδώρας Ντάνκαν, ανέλαβε την ανακατασκευή του κτηρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 1992. Ωστόσο, ο χρόνος άφησε πάλι τα σημάδια του, νέες και εκτεταμένες φθορές έκαναν την εμφάνισή τους κι έτσι η τωρινή δημοτική Αρχή έκρινε πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν νέες εργασίες ανακατασκευής, τη μελέτη των οποίων ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης είναι η ανακαίνιση του κτηρίου, αλλά και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

«Για εμάς είναι προτεραιότητα η πολιτιστική κληρονομιά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, και συνεχίζει: «Εκεί πάνω στο λόφο οι Ντάνκαν έχτισαν το σπίτι, το οποίο λειτούργησε ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα πολιτισμού στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στη συνέχεια έμεινε για χρόνια έρημο και αναξιοποίητο, όμως ανακαινίστηκε επί δημαρχίας Νικολαΐδη και τώρα λειτουργεί εκεί το Κέντρο Μελέτης Χορού και η Σχολή. Ωστόσο αυτά τα κτήρια χρειάζονται συντήρηση. Εμείς πάντα το φροντίζουμε, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές φθορές και στην ταράτσα και στον περιβάλλοντα χώρο, και χρειάζονται πλέον εκτεταμένες εργασίες».

Η θρυλική Ισιδώρα Ντάνκαν

Και προσθέτει: «Απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ανταποκρίθηκε αμέσως. Ανέλαβε τη χρηματοδότηση της μελέτης και στη συνέχεια για το κονδύλι των 400.000 ευρώ που απαιτείται, υποβάλλαμε αίτηση στην Περιφέρεια Αττικής. Συναντηθήκαμε με τον Γ. Πατούλη, συζητήσαμε και είπε ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας».

«Είναι μια Στέγη της χορευτικής τέχνης»

Το Κέντρο Ντάνκαν λειτουργεί με δύο στούντιο (12×12 τμ και 12×7 τμ). Το μεγάλο φιλοξενεί και παραστάσεις μικρής κλίμακας, καθώς μπορεί να χωρέσει έως και 100 θεατές. Υπάρχει ακόμη μια τρίτη αίθουσα που εξυπηρετεί τις συναντήσεις καλλιτεχνών, την έρευνα, την ανάγνωση, ενώ διαθέτει κουζίνα και αποδυτήρια.

Ως προς τη Σχολή, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μαθήματα ρυθμικής, κλασικού και σύγχρονου χορού, αυτοσχεδιασμού, ελληνικών παραδοσιακών χορών, ενώ τελευταία εντάχθηκαν και τα χορικά αρχαίου δράματος. Βασική κατεύθυνση του εκπαιδευτικού προγραμματισμού είναι η ανάπτυξη της τεχνικής, καθώς και της καλλιτεχνικής ευαισθησίας, αλλά και της κριτικής ικανότητας των μαθητών, η οποία ενθαρρύνεται με διαλέξεις, επισκέψεις μουσείων και παρακολουθήσεις χορευτικών παραστάσεων σε θέατρα.

Το μεγάλο στούντιο του Κέντρου (φωτ.: Προκόπης Παπαγεωργίου)

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Κέντρου Μελέτης Χορού, Πηνελόπη Ηλιάσκου, στάθηκε ιδιαίτερα στον πολυμορφικό χαρακτήρα του. «Το Κέντρο αντιστοιχεί σ’ ένα ευρωπαϊκό μοντέλο, σε μια Στέγη Χορού θα μπορούσαμε να πούμε, και καλύπτει όλες τις πτυχές της χορευτικής τέχνης. Όχι μόνο την εκπαίδευση, αλλά και την έρευνα, τη μελέτη, την ανταλλαγή απόψεων, το πειραματικό πεδίο. Μπορεί για παράδειγμα ένας χορογράφος που συλλαμβάνει μια ιδέα να την ερευνήσει, να την μελετήσει, να πειραματιστεί, και παράλληλα να βρει κι ένα στούντιο για να προωθήσει τη δουλειά του».

Σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου, η Π. Ηλιάσκου απαντά: «Είναι μεγάλη. Φιλοξενούμε ομάδες, παραστάσεις, δημιουργούμε δράσεις που προσελκύουν τον κόσμο, και παρουσιάζουμε και δικές μας δουλειές.

»Μας απασχολούν και άλλα ζητήματα, όπως τώρα το πώς μπορεί να συνδεθεί η τέχνη του χορού με παγκόσμια θέματα σαν την κλιματική αλλαγή, και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό».

Το Κέντρο Μελέτης Χορού λοιπόν έχει μια μοναδικότητα και η Πηνελόπη Ηλιάσκου συμπληρώνει: «Η προσπάθεια είναι να γίνει σε εθνικό επίπεδο. Το να βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δυνατό, και ν’ αγκαλιάσει τα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτό που κάνει ο δικός μας δήμος μακάρι να το ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι στη χώρα, ας πούμε μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ, να στραφούν και στο χορό. Απλώς το δικό μας Κέντρο έχει το δίπολο, που είναι φυσικά το ιστορικό λόγω της Ισιδώρας Ντάνκαν και το σύγχρονο για τη μελέτη και την εκπαίδευση χορού».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημ. Βασιλόπουλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

22/07/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

22/07/2026 - 10:17πμ
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

21/07/2026 - 11:05πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Ανασκαφή Τούμπας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Day 2026: Γνωρίστε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Τούμπας Θεσσαλονίκης

19/07/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

19/07/2026 - 12:03πμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη λατρεμένη κυρία Κοκοβίκου

17/07/2026 - 9:04πμ
Η Allwyn χορηγός του Release Athens Festival για 4η διαδοχική χρονιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ελληνικό τραγούδι θα ταίριαζε στους Pantera; Η Allwyn έδωσε το λόγο στους fans (vid.)

16/07/2026 - 4:44μμ
Η αγαπημένη Μάρω Κοντού σε διάφορες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: «Δεν είμαι ο χαρακτήρας που γυρίζει στο παρελθόν. Ζω το παρόν και ελπίζω στο αύριο» – Την Παρασκευή η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

15/07/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)    (EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Συγκίνηση για την απώλεια της μεγάλης πρωταγωνίστριας – Το ιατρικό ανακοινωθέν και τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

15/07/2026 - 12:00μμ
Karaoke από την Allwyn
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη μουσική βραδιά των Moby, Garbage και Pale Blue Eyes στο Release Athens Festival (vid.)

13/07/2026 - 12:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: youtube/anamniseis.net)

Υπόσχεση για μνημείο στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένο στα θύματα και τους ήρωες της Κύπρου από υποψήφιο κυβερνήτη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ριζοχωρίου «Τοξίδου Ελένη»/Facebook)

Ριζοχωρίτικα: Ένα αξέχαστο ποντιακό γλέντι με λύρα, τραγούδι και χορό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Συνελήφθη 28χρονος για τη δολοφονία του 73χρονου ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/Joel Carrett)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για τα F-35

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 43°C – Η αποτίμηση της πιο ζεστής ημέρας του φετινού καλοκαιριού

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Αθάνατο ΝΟΥΔΑ/Facebook)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υποδέχθηκε τη θαυματουργή Παναγία του Ασκού

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign