pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκικός δάκτυλος στη βακουφική περιουσία

Ο Ερντογάν με έναν «εχθρικό» νόμο προσπαθεί να εξαλείψει από την Κωνσταντινούπολη (και όχι μόνο) κάθε ελληνικό στοιχείο

13/08/2022 - 9:30μμ
(Φωτ.: Pexels)

(Φωτ.: Pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ερντογάν με έναν «εχθρικό» νόμο προσπαθεί να εξαλείψει από την Κωνσταντινούπολη (και όχι μόνο) κάθε ελληνικό στοιχείο

Κραυγή αγωνίας από τους εναπομείναντες Eλληνες της Κωνσταντινούπολης, καθώς η βακουφική τους περιουσία, μεγάλης αξίας, βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών, που με έναν νέο κανονισμό προσπαθούν να «βάλουν χέρι» σε αυτήν, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά τα δικαιώματα που εγγυάται η Συνθήκη της Λοζάνης.

Μαζί με τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το Νοσοκομείο Βαλουκλή, μέρος του ομώνυμου βακουφιού, και είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά των ομογενών μας που ζούσαν σε αυτό σε άλλα νοσοκομεία, η «ρωμαίικη κοινότητα» στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει έναν «εχθρικό» νόμο, που τη στοχοποιεί με σκοπό να την απογυμνώσει από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η ακίνητη περιουσία των βακουφιών της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει να είναι ο βασικός μοχλός άντλησης πόρων για τη λειτουργία των ευαγών ιδρυμάτων και των σχολείων, λειτουργώντας ως αιμοδότης της εναπομείνασας ελληνικής κοινότητας.

Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν δωρεές μεγάλων Ελλήνων ευεργετών του 18ου, του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Με τα βακουφικά έσοδα καλύπτονται τα έξοδα υγείας, εκπαίδευσης, συντήρησης χώρων λατρείας και η στήριξη αναξιοπαθούντων μελών της κοινότητας, διασφαλίζοντας έτσι και τη διαμονή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο νέος νόμος που πέρασε από την τουρκική Βουλή θέτει σειρά περιορισμών ως προς το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι στα διοικητικά συμβούλια των βακουφιών, σε εκλογές που θα πρέπει να γίνουν άμεσα ύστερα από… 10 χρόνια. Επιπρόσθετα διαχωρίζει τα βακούφια που έχουν νοσοκομεία, τα οποία πλέον θα διοικούνται με βάση έναν άλλον οργανισμό που θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας, ενώ προβλέπεται ότι για τις εκλογές θα χρειάζεται ειδική… άδεια από τον κρατικό μηχανισμό.

Περιορισμοί που δεν έχουν άλλον σκοπό παρά να επιτρέψουν να «απαλλοτριωθεί» με νομικές δικαιολογίες η περιουσία της ελληνικής κοινότητας, οι οποίοι ξεκινούν από τον τρόπο που σχηματίζονται οι εφορευτικές επιτροπές και φτάνουν μέχρι τον αριθμό των θέσεων στις οποίες μπορεί να συμμετέχει κάποιος πολίτης, αλλά και γεωγραφικούς περιορισμούς.

«Οσοι νοιαζόμαστε για το μέλλον της ρωμαίικης κοινότητας στην Πόλη, όσοι πιστεύουμε ότι τα ευαγή ιδρύματά μας είναι εθνική και πολιτιστική κληρονομιά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, οι πατεράδες και οι παππούδες μας δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στα προβλήματα που προκαλεί ο νέος κανονισμός». Με τις παραπάνω φράσεις η εφημερίδα της ομογένειας στην Πόλη Ανατολή περιγράφει με ακρίβεια το πρόβλημα μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Ελληνισμός.

Αποτέλεσμα των νομοθετικών αυτών παρεμβάσεων είναι να γίνει σχεδόν αδύνατον για τον συνεχώς μειούμενο αριθμό μελών της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη να πληρώσει όλες τις θέσεις που χρειάζονται προκειμένου να σχηματισθούν διοικητικά συμβούλια στα βακούφια. Και, όταν αυτό συμβεί -νομοτελειακά, αφού δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί, εκτός κι εάν αλλάξει ο νόμος-, τότε το τουρκικό κράτος θα κληθεί να «πληρώσει» τα κενά που υπάρχουν. Είτε με διορισμό μελών είτε ακόμη και με «επιτροπεία» των βακουφιών από το τουρκικό κράτος, που θα αποκτήσει έτσι επί της ουσίας τη διαχείρισή τους. Το πώς ακριβώς δεν είναι ακόμη γνωστό, αφού η τουρκική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της και ακόμη και σε συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια δεν δόθηκαν εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

Και αν τα σημαντικά, μεγάλα βακούφια προς το παρόν είναι ασφαλή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μικρότερα. Εκκλησίες, ιδρύματα που συνδέονται πολλές φορές με διαμερίσματα, γραφεία και άλλα τινά είναι πιθανόν να περάσουν σε τουρκικό έλεγχο, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω την ελληνική κοινότητα στην Πόλη και οδηγώντας σε φαύλο κύκλο.

Ολόκληρο το άρθρο στο newsbreak.gr
Πηγή: Δημήτρης Παπαγεωργίου / newsbreak.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξιά το βανδαλισμένο μνημείο στην Πλατεία Μικρασιατών στην Ελευσίνα (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας - Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ελευσίνα: Έσπασαν το Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας – Προσβολή στη συλλογική μνήμη

22/10/2025 - 8:15μμ
Αριστερά η λίμνη της Γεννησαρέτ από τοιχογραφία ιεράς μονής Βατοπαιδίου και δεξιά λεπτομέρεια από τους 40 μάρτυρες (φωτ.: Αγιορειτική Εστία)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγιορειτική Εστία: Η σχέση του Φώτη Κόντογλου με το Άγιον Όρος – «Μια τέχνη τόσο τέλεια μέσα στις εκκλησιές»

22/10/2025 - 6:38μμ
Η παρτιτούρα του τραγουδιού με τη σφραγίδα της λογοκρισίας (φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΓΑΚ: Όταν η χούντα λογόκρινε τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου

22/10/2025 - 5:00μμ
Η Ζαχαρούλα Βαξεβάνη με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένας φάρος μνήμης στην Καλαμαριά, στη Νέα Κρήνη

22/10/2025 - 10:55πμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ο πατέρας μου ο Μπάτης ήρθ’ απ’ τη Σμύρνη το ’22» – Ο Διονύσης Σαββόπουλος για την προσφυγική καταγωγή του

21/10/2025 - 11:11μμ
Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜ-Θ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: ΕΣΗΕΜ-Θ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιστορικής σημασίας επίσκεψη της ΕΣΗΕΜ-Θ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

21/10/2025 - 11:04πμ
H Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλη του Γένους Σχολή: Ανακριβείς οι αναφορές περί λουκέτου ή παύσης λειτουργίας

20/10/2025 - 6:20μμ
Μιλώντας στα παιδιά για τη Μικρά Ασία - Μια βραδιά μνήμης, συγκίνησης και πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μιλώντας στα παιδιά για τη Μικρά Ασία – Μια βραδιά μνήμης, συγκίνησης και πολιτισμού

20/10/2025 - 11:57πμ
Η θέα από τη «νέα» ταράτσα του Ζωγραφείου (πηγή: facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Το Θαύμα του Ζωγραφείου…»: Ένα κείμενο βγαλμένο από την καρδιά του διευθυντή του ιστορικού σχολείου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου

20/10/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Κωνσταντινούπολη, benim ruyam.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χάλκη: Το σπίτι του Ρωμιού γιατρού Εμμανουήλ Μουρουνάκη στέκει ακόμα στην καρδιά του νησιού

19/10/2025 - 9:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης στο «Αντάμωμαν» της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, το 2023 (φωτ.: ΕΠΟΝΑ)

Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης έχει την ποντιακή μουσική στο DNA του – Η πρόβλεψη του Χρύσανθου, το θρυλικό «Κορτσόπον»

16 λεπτά πριν
Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Λιάκος/POOL)

Θάνατος 16χρονης στο Γκάζι: «Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα, το νοσοκομείο ενημέρωσε την αστυνομία»

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης)

Ποντιακή υποδοχή στους πρωτοετείς φοιτητές στην Κοζάνη

1 ώρα πριν
Δεξιά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)

Ντ. Τραμπ: Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν κι επέβαλε «τεράστιες» κυρώσεις στη Ρωσία – «Κάνουμε καλές συζητήσεις, όμως δεν πάνε πουθενά»

2 ώρες πριν

Ποντιακό γλέντι στη Μολόχα

3 ώρες πριν
Πρωινή ομίχλη σκέπασε το Ναύπλιο λόγω της αυξημένης υγρασίας στην περιοχή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Άστατος καιρός και την Πέμπτη – Βροχές, καταιγίδες, νοτιάδες και ομίχλες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign