pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» ξεριζώθηκε μια Ελλάδα, άλλη μια όμως έμεινε στην Αμπχαζία

Υπήρξαν αυτοί που έφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά και αυτοί που δεν άντεξαν άλλη μια προσφυγιά

16/08/2022 - 8:33πμ
(Φωτ.: Βλάσης Αγτζίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Φωτ.: Βλάσης Αγτζίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που υπάρχει από αυτό το ταξίδι προσφυγιάς είναι εμβληματική. Το κλικ έγινε στις 16 Αυγούστου 1993. Ο ηλικιωμένος Δημήτρης Μαβίδης κρατάει τη λύρα του καθισμένος στο κατάστρωμα πλοίου που διασχίζει τον Βόσπορο. Οι υπόλοιποι κοιτούν την Κωνσταντινούπολη, όμως εκείνος τους έχει γυρισμένη την πλάτη, παίζοντας το θρήνο της Άλωσης. Ή το θρήνο της μοίρας του ελληνισμού, και αυτού που έφυγε και αυτού που έμεινε πίσω.

Το πλοίο ήταν το «Viscountess M» της Marlines και στο τιμόνι βρισκόταν ο καπτά-Γιώργης Σαμιωτάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2011.

Ήταν ένας από αυτούς που έγραψαν το όνομά τους στην επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», η οποία διοργανώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων που απειλούνταν από τις πολεμικές συγκρούσεις στην Αμπχαζία.

Ο Δημήτρης Μαβίδης στο «Viscountess M» στις 16 Αυγούστου 1993 (πηγή: Βλ. Αγτζίδης, Παρευξείνιος διασπορά)

Οι ομογενείς αποχώρησαν την τελευταία στιγμή, αφού περίπου έναν μήνα αργότερα οι αμπχαζιανές δυνάμεις κατέλαβαν το Σουχούμ, με απολογισμό χιλιάδες νεκρούς. Οι περισσότεροι, βέβαια, δεν δέχθηκαν να ταξιδέψουν είτε γιατί δεν άντεχαν την κοινωνική υποβάθμιση της προσφυγοποίησης, είτε γιατί πίστευαν ότι ο πόλεμος θα τέλειωνε σύντομα – είτε γιατί θα ήταν η τέταρτη κατά σειρά προσφυγιά που θα βίωνε ο συγκεκριμένος πληθυσμός μέσα σε 70 χρόνια.

Ήδη οι νεκροί Έλληνες στον πόλεμο της Αμπχαζίας υπολογίζεται ότι ξεπερνούσαν τους 200.

Το «Viscountess M» μπήκε στο Σουχούμ, στο κατεστραμμένο του λιμάνι, την ημέρα που γιορτάζεται το Πάσχα του καλοκαιριού: τον Δεκαπενταύγουστο του 1993. Στη γέφυρα του πλοίου ο Γιώργος Σαμιωτάκης, ο οποίος μετέφερε και ομάδα Ελλήνων κομάντο που είχαν ντυθεί καμαρότοι και ναύτες υπό τις διαταγές του αντιπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλη Ντερτιλή. Η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», υπό την πολιτική ευθύνη της υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Στο βιβλίο Παρευξείνιος διασπορά – Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου (εκδ. Κυριακίδη), ο Βλάσης Αγτζίδης περιγράφει τους επιβαίνοντες στο πλοίο της προσφυγιάς· ο ιστορικός ήταν κι αυτός ανάμεσά τους. Το 83% είχε εξοριστεί στην κεντρική Ασία από τους σταλινικούς και ξεκίνησε από το μηδέν μια νέα ζωή στην Αμπχαζία μετά την αποσταλινοποίηση. Η πλειοψηφία των αρχηγών των οικογενειών είχε γεννηθεί στο Σοχούμι και στις γύρω περιοχές.

Η ένταση μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από το 1970. Τότε η Μόσχα πίεζε την Τιφλίδα να ρίξει τις τιμές στα φρούτα και στο κρασί που προμηθευόταν η Ρωσία. Το 1988 οι προστριβές πήραν το χαρακτήρα αγώνα ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας από τη Γεωργία. Το 1992 η διαμάχη κορυφώθηκε όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Γεωργίας στην Αμπχαζία, αυτονομιστές της περιοχής έστησαν ενέδρα στη αποστολή της Γεωργίας.

Και όσο η ακόμα μια ξεριζωμένη Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί ξανά στα πόδια της, όσοι έμειναν πίσω ήταν όμηροι της γενικότερης κατάστασης στον Νότιο Καύκασο.

Στο ίδιο έργο του ο Βλάσης Αγτζίδης αναφέρει ότι στις 4 Νοεμβρίου 1993, λίγους μήνες μετά την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», πολυεθνική ομάδα κακοποιών, μισθοφόρων στον αμπχαζιανό στρατό, εκτέλεσε 18 Έλληνες κατά τη διάρκεια επιδρομής στο ελληνικό χωριό Όντισι (πρώην Άκαπα, και μετά Κωνσταντίνοφκα). Μαζί με αυτούς δολοφονήθηκαν και δύο Αρμένιοι και ένας Αμπχάζιος. Τα πτώματα τα συγκέντρωσαν σε ένα σπίτι στο οποίο έβαλαν φωτιά.

«Η σφαγή ήταν προμελετημένη και αφορούσε στην αίσθηση περί λαφύρων που είχαν οι φιλοαμπχαζιανές άτακτες ομάδες» εξηγεί ο Βλάσης Αγτζίδης, τονίζοντας ότι επρόκειτο για προσπάθεια εκκαθάρισης του χωριού από το ελληνικό στοιχείο. Οι επιζήσαντες ανέφεραν ότι η ομάδα εκτελούσε εντολές μουσουλμανικών κύκλων του Βορείου Καυκάσου κυρίως, αντιπολιτευόμενων προς τον πρόεδρο Άρτσιμπα, οι οποίοι έβλεπαν ανταγωνιστικά την παρουσία του ελληνικού πληθυσμού.

Η σφαγή στο Όντισι προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση για την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης και την αδυναμία της να προστατεύσει τον πληθυσμό που παρέμενε στην Αμπχαζία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το Νόργουκ θα γεμίσει ελληνικό και ποντιακό «Κέφι»

11/09/2025 - 5:56μμ
Φωτογραφία με Μικρασιάτες πρόσφυγες από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καμπέρα: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μέσα από τις φωτογραφίες του Τζορτζ Τρελόαρ

10/09/2025 - 12:28μμ
Το αδιαχώρητο επικράτησε στο περσινό φεστιβάλ όταν άρχισαν οι χοροί (φωτ.: facebook/Let's Go Greek Festival Parramatta)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Παραμάτα θα γεμίσει Ελλάδα στο φεστιβάλ Let’s Go Greek

9/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» παρουσιάζει το βιβλίο του Τζορτζ Τρελόαρ

7/09/2025 - 10:05μμ
Σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου ανάμεσα στους μιναρέδες που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Ομογενείς βουλευτές ζητούν παρέμβαση Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα

7/09/2025 - 1:25μμ
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

6/09/2025 - 2:45μμ
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

6/09/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Διπλή δόση Πόντου στο χορό της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας – Η συγκινητική στιγμή με το «’Πάρθεν η Ρωμανία»

4/09/2025 - 2:23μμ
Μέλη του «Ποντοξενιτέα» με τον αρχιμανδρίτη Χριστόφορο (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ευχές του «Ποντοξενιτέα» στον νέο Επίσκοπο Κερασούντας

4/09/2025 - 12:26μμ
Οι Ίβριοι του Σίδνεϊ στολίζουν την εικόνα της Παναγίας (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Ίμβριοι του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας γιόρτασαν την Παναγία Ιμβριώτισσα

4/09/2025 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Marielle Scott)

Τσάρλι Κερκ: Επικηρύσσεται με 100.000 δολάρια ο δράστης – Το Tik Tok αφαιρεί το βίντεο της δολοφονίας από την πλατφόρμα

1 ώρα πριν
Το ζεύγος Μενέντεζ τον παλιό καλό καιρό, πριν αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς (φωτ. αρχείου: EPA / Ting Shen)

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 4,5 ετών επιβλήθηκε στη σύζυγο του Μπομπ Μενέντεζ, Ναντίν

2 ώρες πριν

Ψηφιακή Σάντα ΑΜΚΕ: Γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας με μεγάλο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Γαύδος: Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για μόλις μία μαθήτρια

3 ώρες πριν
«Οι τέσσερις εποχές», έργο του ελληνικής καταγωγής Καναδού ζωγράφου Yehouda Chaki (πηγή: Liquidwords / commons.wikimedia.org)

ΕΜΥ: Το καλοκαίρι συνεχίζεται, κάποια στιγμή όμως θα έρθουν η Adel, ο Byron και ο Leonidas

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign