pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακήρυξε τη… νίκη επί της πανδημίας του κορονοϊού

Σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση ασθενούς «με πυρετό»

11/08/2022 - 2:17μμ
Η Βόρεια Κορέα απειλεί με πόλεμο τη Σεούλ

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακήρυξε χθες Τετάρτη τη «νίκη» της χώρας του επί της πανδημίας του νέου κορονοϊού, έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες που δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση ασθενούς «με πυρετό», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Πιονγκγιάνγκ, ενώ η αδελφή του νεαρού ηγέτη, η Κιμ Τζο Γιονγκ, είπε πως και εκείνος είχε πυρετό, εξαίροντας τις προσπάθειές του και απειλώντας τη Νότια Κορέα, στην οποία προσάπτει το ξέσπασμα που κατ’ αυτή προήλθε από προπαγανδιστικά φυλλάδια, με «θανάσιμα αντίποινα», ότι θα «εξαλειφθεί».

Ο Κιμ έδωσε εντολή να αρθούν τα «μέγιστα» μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης τη πανδημίας που επέβαλε τον Μάιο, προσθέτοντας πως η χώρα του πρέπει να διατηρήσει «ατσάλινο φραγμό» κατά της επιδημίας και να «εντείνει το έργο» για την αντιμετώπισή της «ως το τέλος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο αρχηγός του κράτους, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με επαγγελματίες του τομέα της υγείας και επιστήμονες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «νίκη» επί της πανδημίας, «ιστορικό γεγονός που δείχνει για ακόμη μια φορά στον κόσμο το μεγαλείο του κράτους μας, την αδάμαστη επιμονή του λαού μας και τα εθνικά έθιμά μας για τα οποία είμαστε υπερήφανοι», πάντα κατά το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα, από τις πρώτες χώρες του κόσμου που έκλεισε τα σύνορά της τον Ιανουάριο του 2020, μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στη γειτονική Κίνα, καυχιόταν για καιρό ότι μπόρεσε να αποκρούσει την πανδημία.

Όμως τη 12η Μαΐου, η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε πως βρισκόταν σε εξέλιξη ξέσπασμα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε προσωπικά τον αγώνα κατά της πανδημίας. Μετά την 29η Ιουλίου, δεν έχει αναφερθεί από την βορειοκορεατική κυβέρνηση καμία περίπτωση ασθενούς «με πυρετό».

Κατά τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί, διαπιστώθηκαν 4,8 εκατ. μολύνσεις από τα τέλη του Απριλίου αλλά μόλις 74 θάνατοι, με άλλα λόγια ο επίσημος δείκτης θνητότητας είναι 0,002%.

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Κορέας είναι διαβόητα για την χρόνια έλλειψη εξοπλισμού και την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας. Στη χώρα δεν είναι διαθέσιμη καμία θεραπεία κατά της COVID-19, ούτε εμβόλιο.

Η γειτονική Νότια Κορέα, με αξιοζήλευτο σύστημα υγείας και υψηλό ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού της, έχει δείκτη θνητότητας 0,12%.

Ειδικοί τονίζουν ότι τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η Πιονγκγιάνγκ είναι ανεπαρκή και αναξιόπιστα. Ελλείψει τεστ, δεν δημοσιοποιούνταν καν πόσα ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Κιμ Τζο Γιονγκ ανέφερε πως ο αδελφός της, «παρότι ήταν σοβαρά άρρωστος, δεν ξεκουράστηκε ούτε στιγμή» διότι «σκεφτόταν αυτούς που έπρεπε να λάβουν φροντίδες». Η ίδια κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι προκάλεσε το ξέσπασμα, πετώντας προπαγανδιστικά φυλλάδια που είχαν πάνω τους τον SARS-CoV-2 στη χώρα.

Αυτού του είδους οι εκστρατείες προπαγάνδας επίσημα απαγορεύτηκαν το 2020, αλλά η αδελφή του ηγέτη πρόσαψε στην κυβέρνηση του νέου συντηρητικού προέδρου Γιουν Σοκ-γελ σκοπεύει να την καταργήσει και τον χαρακτήρισε «βασικό εχθρό» της Πιονγκγιάνγκ.

Απείλησε ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση «θα εξαλειφθεί» με «θανατηφόρα μέτρα αντιποίνων».

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας από την πλευρά του εξέφρασε λύπη για τους «ανυπόστατους ισχυρισμούς» ότι το ξέσπασμα της πανδημίας προκλήθηκε από προπαγανδιστικό υλικό που έριξαν αποστάτες και για τις «απειλές» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το εθνικό νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο σκοπός της ανακήρυξης της «νίκης» της Πιονγκγιάνγκ στον αγώνα εναντίον της πανδημίας μάλλον σκοπό έχει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, να αποκατασταθούν οι εμπορικές συναλλαγές, ειδικά με την Κίνα, και πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, η πρώτη μετά το 2017.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιμετωπίζει εξαρχής με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας για την πανδημία. Τον Ιούνιο, εκτιμούσε πως η κατάσταση πιθανόν επιδεινωνόταν, όχι πως είχε καλυτερέψει όπως διαβεβαίωνε η Πιονγκγιάνγκ.

«Όποια κι αν είναι η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς, αυτή είναι η ιστορία που λέγεται στους πολίτες της Βόρειας Κορέας. Και αυτή τι στιγμή, οι αριθμοί τους λένε πως η επιδημία τέλειωσε», σχολίασε ο Μάρτιν Γουίλιαμς του αμερικανικού κέντρου μελετών 38 North.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/AARON SCHWARTZ / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Μεταναστευτικό, Βενεζουέλα, Οικονομία, ΝΑΤΟ και Γροιλανδία – Τι είπε για Ερντογάν

21/01/2026 - 1:30πμ
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Sants στη Βαρκελόνη της Καταλονίας (φωτ. αρχείου: EPA/MARTA PEREZ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Εκτροχιάστηκαν επιβατικές αμαξοστοιχίες σε Βαρκελόνη και Ζιρόνα – Υπάρχει νεκρός και τραυματίες

21/01/2026 - 1:06πμ
Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διακρίνεται πίσω από κοντέινερ στο λιμάνι της Φρανκφούρτης. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ προέβλεπε την επιβολή δασμών ύψους 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αλλά την κατάργηση των δασμών σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εξαγωγές στην ΕΕ (φωτ.: EPA/Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε τη διαδικασία επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ –  «Φτάνει πια με τις κολακείες» στον Τραμπ

20/01/2026 - 6:54μμ
Σύροι στρατιώτες περιπολούν σε πόλη της βορειοανατολικής Συρίας (φωτ.: EPA/Mohammed Al-Rifai)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούρδοι της Συρίας: Η συμφωνία με τη Δαμασκό «δεν ισχύει πλέον»

20/01/2026 - 5:46μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία για τη σιδηροδρομική τραγωδία

20/01/2026 - 12:42μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύγκρουση για τη Γροιλανδία: Ευρωπαϊκό «όχι» και πιέσεις Τραμπ

20/01/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Σεβασμό στην κυριαρχία της Γροιλανδίας ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

19/01/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: EPA / Claudio Onorati
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε ο σχεδιαστής Βαλεντίνο – Ο τελευταίος αυτοκράτορας της μόδας

19/01/2026 - 8:38μμ
(Φωτ.: EPA / Πολιτική Προστασία - Υπ. Εσωτερικών Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Φθαρμένος αρμός βρέθηκε στις σιδηροτροχιές

19/01/2026 - 5:52μμ
Διαδηλώτρια στο Παρίσι κρατά πανό που αναγράφει «Ούτε σάχης, ούτε μουλάς», στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο εξόριστος γιος του σάχη δήλωσε ότι θα επιστρέψει – «Ο λαός ζητά έναν αξιόπιστο δρόμο προς τα εμπρός»

19/01/2026 - 4:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Αποχωρούν τα τρακτέρ από την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: antonismiriagos.com)

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Στα άσπρα πολλές περιοχές της Ελλάδας – Πού ισχύουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας

1 ώρα πριν
Το μαρτύριο του αγ. Ευγενίου και των συναθλητών του στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β'

Άγιος Ευγένιος: Ο πολιούχος της Τραπεζούντας που συνδέθηκε με τους Μεγαλοκομνηνούς – Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αναζητά καλλιτέχνες και δημιουργούς να ξαναδώσουν ζωή στις προσφυγικές κατοικίες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν το ξημέρωμα – Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign