pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανάλυση: Ο Πούτιν είναι το κλειδί για την επανεκλογή Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές

Κορυφαίοι αναλυτές βλέπουν τη σχέση του Ερντογάν με το Κρεμλίνο ως τον μόνο τρόπο παραμονής του στην εξουσία

8/08/2022 - 9:17μμ
(Φωτ.: Hurriyet)

(Φωτ.: Hurriyet)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η συνεχής πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι απαραίτητη για την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του επόμενου έτους, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, κορυφαίος Ρώσος αμυντικός αναλυτής..

Η ανάλυση συντάχθηκε μετά τη συνάντηση των δυο προέδρων στο Σότσι, η οποία έχει σημάνει συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες.

Ο Τούρκος πρόεδρος παλεύει με την οικονομική αστάθεια στη χώρα του, όπου ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 79,6% και η λίρα υποχωρεί έναντι των ξένων νομισμάτων. Τα προβλήματα έπληξαν τη δημοτικότητά του στις τάξεις των Τούρκων ψηφοφόρων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χάσει τόσο τις κοινοβουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο εν μέρει σε ρούβλια, να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και να επιτρέψει στις ρωσικές εταιρείες να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών της Τουρκίας.

Επίσης το Σάββατο ανακοίνωσε ότι πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της χρηματοδότησης και των κατασκευαστικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, ο Τούρκος πρόεδρος είναι αναγκασμένος να συνεχίσει να βοηθά τον Ρώσο ομόλογό του, διαφορετικά μπορεί να πέσει τον επόμενο χρόνο: 

«Δεν υποτιμάμε τον ρόλο του τουρκικού λαού και την επιλογή του», είπε ο Κοροττσένκο στο Rossiya-1, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Express. «Δεν μειώνουμε ούτε τον ρόλο του Ερντογάν στην εξίσωση, αλλά στον σύγχρονο κόσμο μια πανίσχυρη αυτάρκης δύναμη όπως η Ρωσία επηρεάζει τις εκλογές που διεξάγονται σε άλλα έθνη υπέρ ορισμένων πολιτικών της».

Ο Τιμ Ας, υπεύθυνος στρατηγικής αναπτυσσόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο και βετεράνος αναλυτής για θέματα που αφορούν την Τουρκία, δήλωσε την Κυριακή στο Twitter ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν και το αποτέλεσμά τους «δεν ήταν καλές» για την Τουρκία.

«Ο Ερντογάν φαίνεται να κάνει τα πάντα για να ενισχύσει το εμπόριο με τη Ρωσία, να βοηθήσει τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις και παράλληλα να επωφεληθεί από αυτό», έγραψε στην ανάρτησή του.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση Πούτιν ή σε Ρώσους επιχειρηματίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διεκδίκησε ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών. Παράλληλα δηλώνει ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία ως τουρίστες ή επενδυτές.

Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις επαίνεσαν την Τουρκία για τη μεσολάβηση στη συμφωνία για τα σιτηρά, ανησυχούν πολύ για την εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να πληγεί από αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, έγραψαν την Κυριακή οι Financial Times, επικαλούμενοι έξι Δυτικούς αξιωματούχους.

Ορισμένα κράτη θα μπορούσαν να καλέσουν τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία εάν ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιήσει τα σχέδια που περιέγραψε μετά τη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος.

Ορισμένα μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να αντιδράσουν, είπε ένας αξιωματούχος. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του τουρκικού εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες. Δεν θα απέκλεια τυχόν αρνητικές {σ.σ. για την Τουρκία} ενέργειες αν η Άγκυρα πλησιάσει πολύ τη Μόσχα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 το 2019, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις χώρες ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν «επιπλέον μέτρα» εάν βοηθήσουν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο είχε συνάντηση τον Ιούνιο στην Τουρκία με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν δίοδος για μαύρο ρωσικό χρήμα.

Ο Κοροττσένκο πιστεύει ότι οι επερχόμενες εκλογές του επόμενου έτους υπερίσχυσαν όλων των άλλων για τον Ερντογάν και ο Πούτιν κυριάρχησε σαν επιλογή για τον Τούρκο πρόεδρο:

«Ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό πράγμα· τις εκλογές του 2023», είπε. «Τα κλειδιά για την προεδρία του Ερντογάν είναι στα χέρια του Ρώσου ηγέτη, για να είμαστε ειλικρινείς. Γι’ αυτό η σχέση με τη Μόσχα και οι προσωπικές επαφές μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν είναι τα πλεονεκτήματα που θα ωθήσουν στους Τούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Ερντογάν τον επόμενο χρόνο».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλέξης Χαρίτσης στο προγραμματικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αριστερά: Παραιτείται ο Αλέξης Χαρίτσης από την προεδρία

20/03/2026 - 6:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

19/03/2026 - 6:59μμ
Οι νέοι τοποτηρητές-μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώην μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ: Διορίστηκε σύμβουλος για θέματα μουσουλμανικής θρησκείας της Σοφίας Ζαχαράκη

19/03/2026 - 1:37μμ
Από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η πυρηνική ενέργεια – Συγκροτείται υπουργική επιτροπή

15/03/2026 - 12:10μμ
Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες τα μέλη ενόψει του συνεδρίου

15/03/2026 - 11:22πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αυστραλία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

14/03/2026 - 1:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

12/03/2026 - 11:20μμ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη,   Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα οδηγήσω τη χώρα σε πρόωρες εκλογές – Μήνυμα για Κύπρο και ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν

12/03/2026 - 5:35μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία ανεβάζει ξανά τους τόνους για τα νησιά του Αιγαίου – Ενοχλούν οι Patriot στην Κάρπαθο

12/03/2026 - 2:00μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη  2η Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια, στο Παρίσι, Tρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από το Παρίσι: Η Ελλάδα γυρνά σελίδα, ώρα να εξετάσουμε και την πυρηνική ενέργεια

10/03/2026 - 2:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακ Νόρις το 2008 σε καμπάνια του Ρεμπουμπλικανού υποψηφίου Μάικ Χάκαμπι (φωτ.: EPA/Justin Lane)

Τσακ Νόρις: Ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου, πρωταθλητής του καράτε, πρωταγωνιστής σε ταινίες, αλλά και ανέκδοτα

6 λεπτά πριν
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

43 λεπτά πριν
Ιράνος κρατά πανό που γράφει «Κάτω οι ΗΠΑ» στη διάρκεια κηδείας αξιωματούχου του καθεστώτος στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Μήνυμα Χαμενεΐ για «νίκη επί των εχθρών» – ΗΠΑ: Αποστολή επιπλέον πεζοναυτών στη Μέση Ανατολή

1 ώρα πριν
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

2 ώρες πριν
Η γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη στη Γλυφάδα. Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Ξήλωσαν» γκαλερί γνωστού εμπόρου τέχνης – Πάνω από 300 πλαστοί πίνακες και 200.000 ευρώ

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την 1η Συνάντηση της Τουρκικής Κοινότητας των Βαλκανίων, η οποία φιλοξενήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2025 στα Σκόπια (πηγή:   Humanitarian Relief Foundation)

Η επικίνδυνη στρατηγική της Τουρκίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign