pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκτίθεται η Τουρκία με το «μαγείρεμα» των στοιχείων για τρομοκράτες – Προκύπτει ότι είναι χώρα διέλευσης τζιχαντιστών

Ενώ η Άγκυρα κατηγορεί ΗΠΑ και ΕΕ δεν... βγαίνουν τα νούμερα από το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ

7/08/2022 - 10:41μμ
(Φωτ.: EPA)

(Φωτ.: EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

H Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη στοιχεία για «ξένους τρομοκράτες» που απελάθηκαν από τη χώρα.

Η αναντιστοιχία μεταξύ των αριθμών που αναφέρονται στο κείμενο με αυτούς που έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν από Τούρκους αξιωματούχους, σε συνδυασμό με τη σχεδόν εμμονική στοχοποίηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, εγείρουν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των στοιχείων της αναφοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνολικά 9.000 ξένοι τρομοκράτες από 102 χώρες, εκ των οποίων οι 1.168 προέρχονταν από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, έχουν απελαθεί από το 2011, ως αποτέλεσμα «του έργου που επιτελείται για την ασφάλεια της Τουρκίας εντός και εκτός συνόρων».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τρομοκράτες που πήγαν στην Τουρκία για να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το Ισλαμικό Κράτος.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των απελαθέντων αποτελείται από πολίτες χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση, συνολικά 1.109 ξένοι τρομοκράτες μαχητές από κράτη μέλη της ΕΕ και 59 από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απελαθεί από το 2011.

Ενώ τα ονόματα των άλλων χωρών δεν αποκαλύφθηκαν, το 12,3% των απελαθέντων ήταν από χώρες της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της υπηρεσίας Μετανάστευσης του τουρκικού ΥΠΕΞ (φωτ.: τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών)

Αν και το ποσοστό των Αμερικανών, σε σύγκριση με άλλες χώρες, είναι αμελητέο, η υπηρεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ένιωσε την ανάγκη να δώσει έμφαση ιδιαίτερα στους Αμερικανούς. Ωστόσο, χιλιάδες μαχητές από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία και χώρες της Κεντρικής Ασίας είναι γνωστό ότι έφτασαν στην Τουρκία για να περάσουν στη Συρία.

Σύμφωνα με τη δήλωση, 126 ξένοι τρομοκράτες από την ΕΕ επαναπατρίστηκαν το 2019, 95 το 2020 και 69 το 2021. Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, 20 τρομοκράτες από την ΕΕ απελάθηκαν. Η πλειοψηφία των τρομοκρατών που υποτίθεται ότι απελάθηκαν είναι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Ο λόγος που η δήλωση βάζει στο στόχαστρο χώρες της ΕΕ εικάζεται ότι είναι κάποιου είδους απάντηση στην κριτική από δυτικές χώρες ότι η Τουρκία δεν πολεμά πραγματικά το ISIS, ότι διευκολύνει τη μεταφορά μαχητών στη Συρία και ότι παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος κατά του κοινού τους εχθρού, των Κούρδων.

Μια άλλη αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, για τις οποίες η Άγκυρα έθεσε αρκετούς όρους προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και για τις οποίες ισχυρίζεται ότι φιλοξενούν άτομα που θεωρεί τρομοκράτες, αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις του ISIS και αρνούνται να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που ζητούν τέτοιες πληροφορίες. Αντίθετα, συχνά αποκρύπτουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρατήσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις συλλήψεων, πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε αθώωση και αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 2.438 υπόπτους του ISIS το 2021, αλλά μόνο 487 από αυτούς συνελήφθησαν επίσημα, που αντιστοιχεί σε ποσοστό σύλληψης 20%. Με άλλα λόγια, τέσσερις στους πέντε κρατούμενους υπόπτους του ISIS δεν μπήκαν ποτέ στη φυλακή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ύποπτοι του ISIS που συνελήφθησαν επίσημα και εν αναμονή της δίκης αφέθηκαν ελεύθεροι από τα τουρκικά δικαστήρια στην πρώτη τους ακρόαση.

Χιλιάδες μαχητές, Τούρκοι και ξένοι, έχουν χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος για να περάσουν στη Συρία με τη βοήθεια λαθρεμπόρων προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS. Η MIT διευκόλυνε το ταξίδι τους, μέσω του Κιλίς, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης σε εδάφη του ISIS.

Οι λαθρέμποροι ήταν γνωστό ότι δραστηριοποιούνταν στη συνοριακή περιοχή, αν και οι τουρκικές Αρχές συχνά παραβλέπουν τα ταξίδια τους από και προς τη Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου 2019 ότι υπήρχαν περίπου 5.500 τρομοκράτες του ISIS στις τουρκικές φυλακές, εκ των οποίων οι μισοί ήταν ξένοι υπήκοοι. Ωστόσο, στις 25 Οκτωβρίου 2019, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν 1.163 συλληφθέντες και κατάδικοι του ISIS στη φυλακή.

Επίσης ανέφερε ότι οι 791 εξ’ αυτών ήταν ξένοι υπήκοοι, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο αν εξέτιζαν ποινές μετά από καταδίκη, καθώς πολλοί ύποπτοι του ISIS αθωώθηκαν ή οι καταδίκες τους αναιρέθηκαν από το εφετείο.

Ενώ τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης της Τουρκίας δείχνουν ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι ξένοι μαχητές από ό,τι ανέφεραν οι Αρχές, επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία λειτουργεί ως διάδρομος για αυτούς τους μαχητές να φτάσουν στη Συρία.

Πηγή: Nordic Monitor
Επιμέλεια: Νίκος Χριστοφορίδης
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Tiago Petinga)
ΚΟΣΜΟΣ

Λισαβόνα: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των θυμάτων – Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

6/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Adam Vaughan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φυλλορροεί η κυβέρνηση Στάρμερ – Παραιτήθηκε (και) η αντιπρόεδρος Άντζελα Ρέινερ

5/09/2025 - 5:10μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτ. αρχείου: EPA/Vyacheslav Prokofyev/Sputnik)
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Πούτιν: «Θεμιτός στόχος» για τον ρωσικό στρατό οποιαδήποτε Δυτική δύναμη στην Ουκρανία

5/09/2025 - 11:48πμ
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για μια ακόμη φορά (φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το 40% της πόλης της Γάζας ελέγχει ο στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF

4/09/2025 - 11:20μμ
(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς στο Paris Match: Όλοι έκαναν λάθος με τον Πούτιν

4/09/2025 - 10:49μμ
Συνάντηση του πάπα Λέοντος ΙΔ' με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ (φωτ.: EPA/Vatican Media)
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας σε πρόεδρο του Ισραήλ: Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα με λύση δύο κρατών

4/09/2025 - 6:56μμ
(Φωτ.: facebook.com/GiorgioArmani)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι

4/09/2025 - 5:50μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στο Βερολίνο

4/09/2025 - 3:09μμ
Εμπειρογνώμονες στο σημείο της τραγωδίας (φωτ.: EPA / Tiago Petinga)
ΚΟΣΜΟΣ

Λισαβόνα: Πώς έγινε το δυστύχημα με το ιστορικό τελεφερίκ – Στους 17 οι νεκροί

4/09/2025 - 1:14μμ
Ουκρανός πυροσβέστης επιχειρεί κατά φωτιάς σε οίκημα μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κουπιάνσκ (φωτ.: ΕΡΑ/Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία λέει πως έχει κυριεύσει «περίπου τη μισή» Κούπιανσκ, διαψεύδει το Κίεβο

4/09/2025 - 10:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας στο βήμα της εκδήλωσης (φωτ.: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)

Συνάντηση με τους αλιείς κανόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας

2 λεπτά πριν
Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Tiago Petinga)

Λισαβόνα: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των θυμάτων – Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

89η ΔΕΘ: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

2 ώρες πριν
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign