pontosnews.gr
Κυριακή, 16/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προετοιμάζεται για πόλεμο η Ταϊβάν – Οι Κινέζοι απειλούν και τις ΗΠΑ για την ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι

Θέση στο θέμα πήρε και το Κρεμλίνο το οποίο προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι αν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη θα βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο

2/08/2022 - 3:02μμ
Στρατιωτική άσκηση στην Ταϊβάν 28 Ιουλίου 2022 (Φωτ.: EPA/Ritchie B. Tongo)

Στρατιωτική άσκηση στην Ταϊβάν 28 Ιουλίου 2022 (Φωτ.: EPA/Ritchie B. Tongo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ταϊβάν θέτει σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί.

Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν και έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν.

Η Ταϊβάν από την πλευρά της δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Στο εκρηκτικό αυτό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η ενδεχόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου.

Πεκίνο: Οι ΗΠΑ θα κληθούν «να πληρώσουν το τίμημα»

Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνίνγκ δήλωσε ότι για το θέμα αυτό το Πεκίνο βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον.

Η Χουά Τσουνίνγκ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την «ευθύνη» μιας επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και ότι θα κληθούν «να πληρώσουν το τίμημα».

«Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευθύνη (των συνεπειών) και θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της προσβολής της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε χθες από την Σιγκαπούρη ασιατική περιοδεία σε τέσσερις χώρες της περιοχής και εικάζεται ότι είναι πιθανόν να αψηφήσει την οργή του Πεκίνου και να επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Μαλαισία απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ,, σύμφωνα τον ιστότοπο Flightradar24. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η Νάνσι Πελόζι επιβαίνει του αεροσκάφους.

Προειδοποιήσεις και από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μια αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα τις έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Κίνα έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την Πελόζι να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί δικό της έδαφος.

Το Πεκίνο λέει ότι πιθανή επίσκεψη της Πελόζι θα είναι αντίθετη με την αρχή της ενιαίας Κίνας, την οποία η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να σέβεται.

Πολεμικές προετοιμασίες στην Ταϊβάν

Οι προετοιμασίες στην Ταϊβάν περιλαμβάνουν την σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα –όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως χώροι στάθμευσης, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της.

Αξιωματούχοι της Ταϊπέι επικαιροποιούν την βάση δεδομένων των καθορισμένων καταφυγίων τοποθετώντας σε μια εφαρμογή για κινητό τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους και διενεργούν εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αφίσες ώστε να διασφαλίσουν πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

Οι είσοδοι των καταφυγίων φέρουν μια κίτρινη ένδειξη, ένα χαρτί σχεδόν στο μέγεθος σελίδας A4, όπου αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν.

Τον περασμένο μήνα η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της, για πρώτη φορά μετά την διακοπή που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.

Κάποιοι εκπρόσωποι του τομέα πολιτικής προστασίας υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα.

Οι αρχές είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να διατηρούν καθαρά τα καταφύγια και να τα έχουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να τα εξοπλίζουν με προμήθειες όπως τρόφιμα και νερό.

Ερευνητές στη βουλή έκαναν τον Ιούνιο έκκληση να εξοπλιστούν τα καταφύγια με προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

Ο Βου Ένοκ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν συσκευασίες επιβίωσης για να πάρουν μαζί τους όταν θα μεταβούν σε καταφύγιο.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι παίρνει κάποιος μαζί του για να μπορεί να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Βου και αναφέρει ενδεικτικά ιατροφαρμακευτικό υλικό, ακόμη και εργαλεία για την κατασκευή αυτοσχέδιας τουαλέτας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνθρωποι παρακολουθούν τον καπνό που υψώνεται πάνω από εγκατάσταση της Wildberries μετά από αναφερόμενη ουκρανική επίθεση με drone στο Βιομηχανικό Πάρκο Κολοντίνο κοντά στο Ποντόλσκ, στην περιφέρεια Μόσχας της Ρωσίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Ροστόφ με νεκρούς

16/08/2026 - 2:18μμ
Σπίτι που υπέστη ζημιές από τσουνάμι μετά από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, διακρίνεται στο Μπάι του Ναγκεκέο, στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα της Ινδονησίας (φωτ.: EPA/IGNASIUS KUNDA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο στα ερείπια – Χιλιάδες οι άστεγοι μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

16/08/2026 - 11:58πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Αστυνομική Ακαδημία της Κομητείας Νάσο, στο Γκάρντεν Σίτι του Λονγκ Άιλαντ (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ ως έδαφος των ΗΠΑ», είπε χαμογελώντας

15/08/2026 - 9:19μμ
(Φωτ.: EPA / Pepe Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ζημιές σε κτήρια και αυτοκίνητα στη Γρανάδα από σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

15/08/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EPA / BASARNAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Νεκρούς, τραυματίες και αστέγους άφησε πίσω του σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

15/08/2026 - 12:12μμ
Πολίτες διασχίζουν ένα κατάξερο πάρκο στο Λονδίνο, στις 14 Αυγούστου 2026. Σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που προβλέπονται για την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ξηρασία, η οποία πλήττει τα δύο τρίτα της Αγγλίας (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στη Βρετανία – Προς το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της

14/08/2026 - 11:57μμ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά κατά την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αταρότ, στον χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην αεροδρομίου κοντά στο τείχος διαχωρισμού μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Αποκάλεσε τη Βρετανία «Ισλαμική Δημοκρατία» – Αντίδραση από το Λονδίνο

14/08/2026 - 11:10μμ
Οι όχθες του Δούναβη έχουν αποκαλυφθεί λόγω της υποχώρησης της στάθμης του νερού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Zsolt Szigetvary)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο SOS στον Δούναβη: Η Ουγγαρία βυθίζει φορτηγίδες για να σώσει το πυρηνικό εργοστάσιο Paks

14/08/2026 - 9:10μμ
Ο νέος ισραηλινός οικισμός «Κοιλάδα Ντοτάν», όπως φαίνεται από την Αράμπα, κοντά στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, στις 14 Αυγούστου 2026. Μία ημέρα νωρίτερα, Ισραηλινοί έποικοι επανεγκαταστάθηκαν στον Γκανίμ, 21 χρόνια μετά την εκκένωσή του το 2005 (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)
ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Ακτιβιστές επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό εποίκων στο Κούσρα

14/08/2026 - 6:33μμ
Τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον... προέκταση των εφήβων (φωτ.: EPA / Made Nagi)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Μπλόκο» στην απαγόρευση των social media για τους κάτω των 15

14/08/2026 - 5:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα μέτωπα της φωτιάς σε Περιστέρια και Κακή Βίγλα όπως φαίνονται από την Αίγινα (φωτ.: facebook/Πυροπροστασια Δασων Λαυρεωτικης/Athina Makraki)

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Διπλό μέτωπο σε Περιστέρια και Σελήνια, κοντά σε σπίτια

29 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

1 ώρα πριν
Άνθρωποι παρακολουθούν τον καπνό που υψώνεται πάνω από εγκατάσταση της Wildberries μετά από αναφερόμενη ουκρανική επίθεση με drone στο Βιομηχανικό Πάρκο Κολοντίνο κοντά στο Ποντόλσκ, στην περιφέρεια Μόσχας της Ρωσίας (φωτ.: EPA/STRINGER)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Ροστόφ με νεκρούς

2 ώρες πριν
Μικρασιατική εκστρατεία: τραυματίες στρατιώτες έξω από την Κιουτάχεια, στο Μποζ Τεκέ (πηγή: 
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)

Κιουτάχεια 1922: «Παντού λεηλασία και διαρπαγή» – Η μαρτυρία του Έλληνα που έμεινε πίσω

2 ώρες πριν
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες κατασκευαστές κλασικής κιθάρας, κατασκευάζει μία κιθάρα στο εργαστήριό του στην Κοζάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο Κοζανίτης οργανοποιός που ταξιδεύει τις κιθάρες του στην Ευρώπη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV