pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης: Αποφάσισε την έκδοση στην Κροατία 59χρονου Σέρβου που διώκεται για εγκλήματα πολέμου

Κατά της απόφασης ο 59χρονος άσκησε έφεση η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, ενώ μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές

27/07/2022 - 3:42μμ
Τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Να εκδοθεί στην Κροατία όπου καταζητείται για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου πριν από 31 χρόνια, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης για τον 59χρονο Σέρβο, ο οποίος είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα, στους Ευζώνους Κιλκίς, σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος, καθώς ερχόταν για διακοπές στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του και την ανήλικη κόρη του. Κατά της απόφασης ο εκζητούμενος άσκησε έφεση, η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές.

Κρατώντας στα χέρια του φωτογραφία της 11χρονης κόρης του, ο 59χρονος J.C. αρνήθηκε τις πράξεις που τού καταλογίζουν οι κροατικές Αρχές, λέγοντας ότι δεν είναι εγκληματίας πολέμου ούτε συμμετείχε σε τέτοιου είδους πράξεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ζει και εργάζεται ως οδηγός φορτηγού σε μία μικρή σερβική πόλη στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα και τόνισε ότι ζητείται η έκδοσή του ύστερα από 30 και πλέον χρόνια, την ώρα που διάγει μια φιλήσυχη ζωή, προσπαθώντας να κλείσει τις πληγές του πολέμου. «Με έδιωξαν από το χωριό όπου ζούσα στην Κροατία με την κροατικής καταγωγής σύζυγό μου. Έκαψαν το σπίτι μου και ξεκίνησα καινούργια ζωή στη Σερβία με την οικογένειά μου», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση προς τους δικαστές να τον «εκδώσουν» στην πατρίδα του ώστε να αποφανθούν τα εκεί δικαστήρια για την τύχη του.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Κροατία κι ότι θα θυσιαστεί στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και σε διαθέσεις ρεβανσισμού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή του ο συνήγορος του 59χρονου. Για μη «σωστή δίκη» σε περίπτωση έκδοσής του, μίλησε και η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξετάστηκε ως μάρτυρας από το Δικαστήριο. Επικαλέστηκε δε, διμερή συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κροατίας που αποφαίνεται για τέτοιες πράξεις, προσθέτοντας ότι οι Αρχές της χώρας της δεν δίστασαν κατά το παρελθόν να εκδώσουν Σέρβους υπηκόους.

Ως αβάσιμο και αυθαίρετο χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας το επιχείρημα της «μη δίκαιης δίκης» στην Κροατία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε, ότι ο εκζητούμενος έχει επιπλέον τη δυνατότητα να προσφύγει σε άλλα ανώτερα (ευρωπαϊκά) δικαστήρια και να κριθεί απ’ αυτά. «Εάν συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου είναι θέμα απόδειξης, τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα να το κρίνουν», συμπλήρωσε, ζητώντας να εκτελεστεί το κροατικό ένταλμα, θέση με την οποία συντάχθηκε και το Δικαστήριο.

Γιατί κατηγορείται

Όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, το ένταλμα σύλληψης ενεργοποιήθηκε μέσω του τμήματος SIReNe της Κροατίας στις 13 Μαΐου του 2019. Ως αρχή έκδοσης αναφέρεται η Νομαρχιακή Εισαγγελία του Ζάγκρεμπ. Σύμφωνα με το ένταλμα, κατηγορείται για πράξεις που διώκονται με τα άρθρα 120 και 130 παρ. 2 του Κροατικού Βασικού Ποινικού Δικαίου του 1993 και περιγράφονται αντιστοίχως ως «εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων» και «καταστροφή των πολιτισμικών και ιστορικών μνημείων». Η δε ποινή που σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα επιβάλλεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 χρόνια φυλάκιση.

Ο 59χρονος κατηγορείται ότι «κατά την περίοδο από 19/8 1991 έως τις 14/12 του ίδιου έτους, μαζί με συνεργούς του, έκαψαν, ναρκοθέτησαν και με άλλους τρόπους κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε ταχυδρομείο, ξενοδοχείο, δημοτικό σχολείο, αστυνομικό τμήμα, εκκλησία, η οποία ανακηρύχθηκε πολιτισμικό μνημείο, βενζινάδικο και κατοικίες στους κροατικές οικισμούς Voicin και Hum». Επιπλέον, περιγράφεται ότι το διάστημα 12-14/12 του ίδιου έτους «ο ίδιος και οι συνεργοί του», εισήλθαν οπλισμένοι σε σπίτια σκοτώνοντας πάνω από 30 άμαχους (αναφέρονται ονομαστικά), μεταξύ αυτών κι έναν πολιτικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

16/06/2025 - 9:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά καμπάνα στην ομάδα χάντμπολ ΑΕΚ από την EHF – Αποκλεισμός ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

16/06/2025 - 8:10μμ
Εικόνα από την κηδεία του 14χρονου ήρωα Σπύρου Δήμου (φωτ.: Μ. Τζώρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρτα: Το τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Σπύρο Δήμου που χάθηκε στον Άραχθο

16/06/2025 - 7:32μμ
Εικόνα πυρκαγιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα (φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Άνω Σούλι Μαραθώνα: Βελτιωμένη η εικόνα στην περιοχή – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

16/06/2025 - 5:00μμ
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

16/06/2025 - 3:24μμ
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

16/06/2025 - 2:55μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δαρμένος και… δαγκωμένος από σκύλο κατέληξε 39χρονος μετά από καβγά με δύο Αφγανούς

16/06/2025 - 12:11μμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

16/06/2025 - 9:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

16/06/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Τραγωδία σε παιδικό πάρτι – 3χρονη πνίγηκε σε πισίνα

15/06/2025 - 7:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

56 λεπτά πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

2 ώρες πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

3 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign