pontosnews.gr
Κυριακή, 14/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προχωρά η δομική αποκατάσταση στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη – Τι απαντά το υπουργείο για τις ζημιές

Στόχος του υπουργείου είναι το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο σε ειδικές ομάδες κοινού εντός του έτους

26/07/2022 - 11:56μμ
Νοτια τομή της πρότασης στεγάστρου  (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Νοτια τομή της πρότασης στεγάστρου (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πράσινο φως έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ώστε να προχωρήσουν τα έργα της δομικής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου και της κατασκευής στεγάστρου, με βάση τη στατική μελέτη εφαρμογής και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κελύφους προστασίας που κατατέθηκαν.

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και πλέον αναμένεται να γίνει άμεσα η δημοπράτηση.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεχίζει το αρχαιολογικό έργο στον Τύμβο Καστά. Στόχος μας είναι το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο σε ειδικές ομάδες κοινού εντός του τρέχοντος έτους. Προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε την προστασία του ίδιου του μνημείου και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

Σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας του Ιουνίου (η περιφερειακή ενότητα Σερρών έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι ήδη αποκαθίστανται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι σοβαρότατες ζημιές δεν είναι στο μνημείο αλλά στα χωματουργικά έργα της αποκατάστασης της γεωμετρίας του Τύμβου Καστά, προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον να εγκατασταθεί στην κορυφή του, όπως εικάζεται ότι ήταν στην αρχαιότητα, το περίφημο λιοντάρι της Αμφίπολης.

Ακόμα, το υπουργείο σημειώνει ότι όταν το έργο σχεδιάστηκε το 2018 δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, και ως εκ τούτου θα υπάρχουν επιπλέον προβλέψεις στο έργο διαμόρφωσης των πρανών του Τύμβου και στις υδραυλικές μελέτες.

Πώς θα είναι το εξωτερικό κέλυφος

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική προμελέτη το προτεινόμενο εξωτερικό κέλυφος του Χώρου 1 του Ταφικού Μνημείου έχει ως στόχο:

  • Τη μόνιμη προστασία του χώρου –στον οποίο δεν σώζεται το προστώο και η στέγη του– από την υγρασία και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι τοίχοι του έχουν ευαίσθητα επιχρίσματα και χρώματα, ενώ και τα ευρισκόμενα στον χώρο γλυπτά των Σφιγγών πρέπει επίσης να προστατευθούν για αντίστοιχους λόγους.
  • Τη συμβολή στην εξασφάλιση σταθερών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, με την επιπρόσθετη τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για ολόκληρο το ταφικό μνημείο, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού και της δυνατότητας κλιματισμού των χώρων.

Κατά μήκος τομή του ταφικού μνημείου με την πρόταση στεγάστρου (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Η αρχιτεκτονική πρόταση για την κατασκευή του κελύφους βασίζεται στη γεωμετρία και τις διαστάσεις του αρχαίου προστώου, με απολύτως αφαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και στόχο την αρμονική παρουσία του σε σχέση με το μνημειακό σύνολο.

Για την πρόσβαση στην είσοδο θα κατασκευαστούν μεταλλική κλίμακα και μικρό αναβατόριο για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ, αλλά και για την μεταφορά ευαίσθητων μαρμάρινων αντικειμένων από και προς το εσωτερικό του μνημείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους» στο Μουσείο Ιστορίας Shaanxi, στη Σιάν της Κίνας. (φωτ.: Πρεσβεία Ελλάδας στην Κίνα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την Ελλάδα στην Κίνα: 250 ελληνιστικά αριστουργήματα ταξίδεψαν στη Σιάν

14/06/2026 - 2:16μμ
Το παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης (φωτ.: Αρχείο Στρατή Μπαλάσκα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυτιλήνη: Αναγεννάται το εμβληματικό «παλιό Λιμεναρχείο» – Πότε παραδίδεται

13/06/2026 - 11:05πμ
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ ποζάρει στην έκθεση των νέων έργων του «Painting and Photography» στην γκαλερί Annely Juda Fine Art στο Λονδίνο, 14 Μαΐου 2015 (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ο ζωγράφος που έβαλε το φως της Καλιφόρνιας στην παγκόσμια τέχνη

12/06/2026 - 2:51μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρώτη προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

9/06/2026 - 9:04πμ
Η Καίτη Γαρμπή (φωτ.: EUROKINISSI / Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι η Καίτη (Γαρμπή) που αγαπούσες, που αγαπάς και που θα αγαπάς – Και έχει και γενέθλια

8/06/2026 - 5:11μμ
Ψηφιδωτό που αναπαριστά τον Μεγαλέξανδρο με τον Βουκεφάλα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Αρχαιολογικός χώρος το πεδίο της μάχης του Γρανικού, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες

8/06/2026 - 3:55μμ
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν στο γεύμα των υποψηφίων για τα 98α Βραβεία Όσκαρ. 10 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάνθιμος σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κινηματογράφο; – «Δεν ξέρω αν θα κάνω άλλες ταινίες»

7/06/2026 - 2:23μμ
(Πηγή: facebook.com/Περιοδικό «Αρμενικά»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αρμενική λύρα – Ήχοι και αντίλαλοι»: Μια σπουδαία ανθολογία αρμενικής ποίησης στα ελληνικά

5/06/2026 - 11:20πμ
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

3/06/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

3/06/2026 - 1:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξόριστοι Πόντιοι μπροστά σε στοά μεταλλείου στα Άργανα, 1921 (από το βιβλίο «Ο Πόντος των Ελλήνων», εκδ. Έφεσος, 2003)

«Μας έδωσαν λίγες ώρες να ετοιμαστούμε»: 77 χρόνια από τις σταλινικές εκτοπίσεις των Ελλήνων

2 λεπτά πριν
Ιρανή περνά μπροστά από πινακίδα με τη σημαία της χώρας στην Πλατεία Ενγκελάμπ της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Reuters: Σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν προβλέπει άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και χαλάρωση κυρώσεων

26 λεπτά πριν
Αστυνομικοί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 25χρονος Τούρκους, στη Νεάπολη Εξαρχείων (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εξάρχεια: Καρτέρι θανάτου στον 25χρονο Τούρκο – Τον πυροβόλησαν πισώπλατα

49 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους» στο Μουσείο Ιστορίας Shaanxi, στη Σιάν της Κίνας. (φωτ.: Πρεσβεία Ελλάδας στην Κίνα)

Από την Ελλάδα στην Κίνα: 250 ελληνιστικά αριστουργήματα ταξίδεψαν στη Σιάν

1 ώρα πριν
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Facebook / İlhan Uzunismail)

«Οι Έλληνες ενοχλήθηκαν» γράφει ο τουρκικός Τύπος για τη Σουμελά – Οι αντιδράσεις όμως δεν ήρθαν μόνο από την Ελλάδα

2 ώρες πριν
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Τι «δώρο» θα κάνουν οι Ιρανοί στον Τραμπ για τα γενέθλιά του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign