pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νοικιάζονται ως καταλύματα ακόμη και… σκάφη – Τι δείχνουν τα φετινά στοιχεία για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα

Πόσα είναι τα καταλύματα στη χώρα και γιατί διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι

23/07/2022 - 8:40πμ
(Φωτ.: Pexels)

(Φωτ.: Pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε ρυθμούς ρεκόρ θα κινηθεί και η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα εφέτος, όπως τονίζει σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συνδέσμου εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, Νάσος Γαβαλάς διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Mint.

«Ήδη από την Άνοιξη προβλέπαμε ότι οι κρατήσεις για την φετινή σεζόν ήταν πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και αυτές του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό συνολικά» σημειώνει ο κ. Γαβαλάς και προσθέτει: «Παρά ένα σχετικά “μουδιασμένο” Ιούνιο, κυρίως στην Κρήτη, πλέον θεωρούμε ότι η υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τόσο σε επίπεδα πληρότητας όσο και σε επίπεδα τιμής διανυκτέρευσης (ADR)».

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπως τονίστηκε, ακόμα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς οι παγκόσμιες εξελίξεις (κόστος ενέργειας, πληθωρισμός) θα καθορίσουν τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πόσα είναι τελικά τα καταλύματα στις πλατφόρμες;

Αυτό είναι ερώτημα που πλανάται διαρκώς στις συζητήσεις που αφορούν και τη βραχυχρόνια μίσθωση . Μάλιστα ο σύνδεσμος εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (STAMA Greece) διευκρινίζει ότι όταν λέμε καταλύματα μετράμε κάθε είδους κατάλυμα που έχει βρει τη θέση του στις online πλατφόρμες κρατήσεων Airbnb, Booking.com, VRBO, & Trip Advisor. Οι τύποι των καταλυμάτων είναι οι εξής: Hotels, Apartments, Serviced Apartments, Villas, Rooms to let, Hostel και όσο και εάν κάνει εντύπωση και μερικά σκάφη. Ό, τι ενοικιάζεται δηλαδή στις πλατφόρμες.

Τα καταλύματα στο σύνολο της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του STAMA το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας που βρίσκονται στις πλατφόρμες είναι της χώρας είναι 187.695 καταλύματα, εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών.

Τα καταλύματα στην Αθήνα (λεκανοπέδιο) και τον Πειραιά

Βάσει των στοιχείων της Transparent το σύνολο των καταλυμάτων στην εξεταζόμενη περιοχή εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών αυτή τη στιγμή είναι 11.328 καταλύματα.

Τα καταλύματα της Θεσσαλονίκης

Η πόλη προσφέρει πλειάδα τύπου καταλυμάτων και μάλιστα πού υψηλού επιπέδου. Ο προορισμός είναι συνυφασμένος με την Χαλκιδική. Η πόλη όμως και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει 3.047 καταλύματα εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών, αναφέρει ο σύνδεσμος.

Τι γίνεται με την φορολογία της βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Σε πρόσφατο συνέδριο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, στελέχη της ΑΑΔΕ είχαν επισημάνει ότι τετραπλασιάστηκαν τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, από τα καταλύματα της , όταν έγινε πράξη η θεσμοθέτηση του Αριθμού Μητρώου των Ακινήτων στα εν λόγω καταλύματα.

Από το 2018 που για πρώτη φορά έγινε πράξη το μητρώο στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως τονίστηκε, τα έσοδα τετραπλασιάστηκαν. Μάλιστα για όσους ακόμα δεν έχουν αναρτήσει το ΑΜΑ στις πλατφόρμες, όπου γίνονται οι κρατήσεις ή έχουν κάνει κάποιο λάθος και δεν το έχουν διορθώσει, από τον Σεπτέμβριο θα έλθουν πρόστιμα που φτάνουν και τα 5.000 ευρώ, όπως προειδοποίησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 πήγαν στα 1,33 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ και στην βραχυχρόνια μίσθωση παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Διαμαρτυρία ξενοδόχων σχετικά με την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» 2022

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» πριμοδοτούνται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου οι διακοπές των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας και τα οποία η Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δήλωνε αδυναμία να ελέγξει, αναφέρει σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως, αφού την ορίσει με τρόπο επαρκή και ξεκάθαρο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα, να προβλέψει και για αυτήν ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κλπ.), ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Στη Μύκονο η ακριβότερη μέση τιμή διανυκτέρευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent (link https://www.seetransparent.com/en/index.html) στρατηγικού συνεργάτη του STAMA Greece (link www.stamagreece.gr) καταγράφεται η πληρότητα στους βασικούς νησιωτικούς προορισμούς:

Κρήτη : Πληρότητες (occupancy) στο 82% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 345.00 €

Ρόδος: Πληρότητες (occupancy) στο 63% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 250.00€

Κέρκυρα: Πληρότητες (occupancy) στο 85% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 156.00€

Μύκονος: Πληρότητες (occupancy) στο 75% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 742.00€

Σαντορίνη: Πληρότητες (occupancy) στο 100% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 320.00€

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Νέα μέτρα έως 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 – Ποιοι εξετάζεται να ενισχυθούν

2/09/2026 - 1:01μμ
Σύνθεση εικόνων προτάσεων για το νέο χαρτονόμισμα της Ευρωζώνης των 5 ευρώ (πηγή εικόνων: surveys.ecb.europa.eu/lng/el/pageTag/SurveyCampaign)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίστε για το νέο ευρώ: Στη μάχη της νέας μορφής των χαρτονομισμάτων και η Ελλάδα

1/09/2026 - 2:12μμ
Εναέρια λήψη των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Παπανίκος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη – Δυναμικό παρών από τη Ναυτεμπορική

31/08/2026 - 6:28μμ
Στιγμιότυπο από πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο κίνησης: Παρατείνεται η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο – 10 λεπτά ανά λίτρο

31/08/2026 - 1:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι θερινές εκπτώσεις, μειώσεις τιμών σε 1.700 προϊόντα στο σούπερ μάρκετ – Τι αλλάζει από σήμερα στην αγορά

31/08/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πάρουν χρήματα έως τις 4 Σεπτεμβρίου

29/08/2026 - 9:24πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Olivier Hoslet)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Έξι χώρες ζητούν περικοπές εκατοντάδων δισ. στον προϋπολογισμό 2028-2034

27/08/2026 - 5:41μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Αυξάνονται τα ποσά – Ποιοι βλέπουν τη σύνταξή τους να επιστρέφει στο 70%

26/08/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη σε Εφορία, Ταμεία και τράπεζες: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο – Οι ρυθμίσεις και ο εξωδικαστικός μηχανισμός

25/08/2026 - 11:47πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 24 έως 28 Αυγούστου

21/08/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

3 λεπτά πριν
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

28 λεπτά πριν
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ΔΕΘ: Νέα μέτρα έως 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 – Ποιοι εξετάζεται να ενισχυθούν

53 λεπτά πριν
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παράδοση της Πύλης 12. Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καβάλα: Η πύλη που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα 2.032 κειμήλια της Καππαδοκίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV