pontosnews.gr
Σάββατο, 21/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πιο φημισμένο πανηγύρι σε παρχάρι στον Πόντο γίνεται στην Κατίρκαγια, σημείο αναφοράς για τους ελληνόφωνους

Για τους ελληνόφωνους κυρίως του νομού Τραπεζούντας πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης, ένα ετήσιο γεγονός ιδιαίτερης σημασίας

21/07/2022 - 5:14μμ
(Φωτ.: Anadolu)

(Φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λέγεται ότι είναι συνδεδεμένο με τον Προφήτη Ηλία και τη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας, καθώς εδώ και δεκαετίες διοργανώνεται την τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου. Στην Τουρκία, στα σύνορα των νομών Τραπεζούντας και Αργυρούπολης, στο παρχάρι της Κατίρκαγιας, το οποίο ανήκει στην Τόν(γ)ια με τα ελληνόφωνα χωριά, διοργανώνεται ένα από τα πιο φημισμένα πανηγύρια.

Όσοι το έχουν ζήσει περιγράφουν μια κατάσταση μέθεξης. Φέτος το ραντεβού είναι την Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Αν και πια αρκετοί είναι αυτοί που του… γυρνούν την πλάτη καθώς η εμπλοκή των δήμων στη διοργάνωση του έχει αφαιρέσει πολλά παραδοσιακά στοιχεία από τη γοητεία του (πλέον στήνονται εξέδρες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις), εντούτοις εκατοντάδες συνεχίζουν να δίνουν το παρών.

Άλλωστε κάθε χρόνο στην Κατίρκαγια μαζεύονται 30.000-40.000 άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό οι καιρικές συνθήκες να μην είναι οι καλύτερες, με κρύο, βροχή ή και ομίχλη, τη γνωστή δείσα των παρχαριών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για τους ελληνόφωνους κυρίως του νομού Τραπεζούντας πρόκειται για ένα σημείο συνάντησης, ένα ετήσιο γεγονός ιδιαίτερης σημασίας.

Παλιά, θυμούνται οι Τονιαλήδες, στα καφενεία των χωριών της Τόνιας το βράδυ της Τετάρτης έκαναν μουχαπέτ’, κάτι σαν «ζέσταμα» για το γλέντι που θα ακολουθούσε.

Την Πέμπτη το πρωί έπαιρναν τον λυράρη (κάθε χωριό τον δικό του), ψώνιζαν φαγητά και ρακή και χορεύοντας πήγαιναν στο παρχάρι με τα πόδια. Ποδαρόδρομος για 6, 7, ίσως και περισσότερες ώρες. Σε κάθε χωριό και οικισμό από τον οποίο περνούσαν έστηναν γλέντι· γλέντι έστηναν και το βράδυ που έφταναν στον προορισμό τους.

Τους φιλοξενούσαν σε σπίτια, 10-15 άτομα κοιμόντουσαν μαζί, άλλοι περνούσαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, βουνίσιοι γαρ.

Αχανής έκταση το παρχάρι, την Παρασκευή το πρωί κάθε χωριό κατέβαινε στο κέντρο της αλάνας, εκεί όπου βρίσκεται ο κύκλος του χορού. Λύρες, νταούλι και ζουρνάς τα όργανα, κι ένας κύκλος χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς πρωτοχορευτή. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα: Δεν γίνονται μικρότεροι κύκλοι, όσοι δεν επιθυμούν να χορέψουν απομακρύνονται από αυτόν, δεν υπάρχουν «πρωταγωνιστές», και μόνο το στιλ ξεχωρίζει τους καλούς χορευτές. Υπάρχει ακόμα και ένας… ραβδούχος που τους βάζει σε τάξη ώστε να σχηματίσουν τον τέλειο κύκλο.

«Εσύ χορεύεις και ο λυράρης μπορεί να περάσει από δίπλα σου μετά από 10-15 λεπτά. Παίρνουμε τη μουσική από το ρυθμό του ποδιού, σε έναν κύκλο που μπορεί να είναι 100-200 μέτρα», αναφέρουν όσοι έχουν ζήσει από κοντά το πανηγύρι της Κατίρκαγιας.

Μακριά από την… πίστα, όπου οι σκοποί είναι αυστηρά τίκ’ διπλό και τρομαχτόν, στήνονται πάγκοι που πουλάνε κυριολεκτικά τα πάντα. Μέσα στη μέρα ο κόσμος σπάει και δημιουργεί τις δικές του παρέες (συνήθως ανά χωριό), και με τον λυράρη κάνει μουχαπέτ’ ή στήνει χορό. Αργότερα κάποιοι ξανακατεβαίνουν στον κύκλο, κι αυτό το πηγαινέλα συνεχίζεται όλη τη μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πανηγύρι στην Κατίρκαγια στη μελέτη της Μυροφόρας Ευσταθιάδου «Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια (Kadirga) του Πόντου, ο κοινωνικός και πολιτισμικός του ρόλος» που περιλαμβάνεται στο Πόντος – Θέματα λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, Σέργης Μ. (επιμ.), 2008, Αθήνα: Αλήθεια.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάνει εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Βλαδίμηρο

21/02/2026 - 8:32πμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση (φωτ.:  Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Βέροιας: Όταν η Αποκριά του Πόντου ζωντανεύει μέσα από μνήμες και αφηγήσεις

20/02/2026 - 6:36μμ
Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

20/02/2026 - 1:55μμ
Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

20/02/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

20/02/2026 - 8:33πμ
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

19/02/2026 - 8:09μμ
(Φωτ.: Φόρης Πεταλίδης, «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας

19/02/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: haberanlik.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Γραμμές τελεφερίκ σε Σουμελά και Βίλα Καπαγιαννίδη – Στο επίκεντρο διεθνών τουριστικών επενδύσεων

19/02/2026 - 2:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

70 χρόνια ιστορίας για την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω – Μεγάλη συμμετοχή στην κοπή της πίτας

19/02/2026 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» φώτισαν πτυχές της τραγωδίας των προσφύγων

19/02/2026 - 12:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ό,τι απέμεινε από το τμήμα του «Βιολάντα» όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: offnetwork.gr / EUROKINISSI)

Τρίκαλα: «Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Βιολάντα μετά την τραγωδία

33 λεπτά πριν
Μπάνερ με τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ κρέμεται έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Ντ. Τραμπ: Αυξάνει στο 15% τον νέο παγκόσμιο δασμό

1 ώρα πριν
Η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης παρουσίασε χορούς του Πόντου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις (φωτ.: SiaLeon Video Production)

Με Πόντο, ελληνικό κέφι, λουκουμάδες, σουβλάκια και… φραπέ το φεστιβάλ του Αγίου Χαραλάμπους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Φωνή της Ροδόπης)

Εννέα τραυματίες σε σοβαρό ατύχημα σε ταβέρνα στη Ροδόπη – Υποχώρησε το δάπεδο εν ώρα λειτουργίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Νικήτρια στο επί κοντώ με ατομικό ρεκόρ η Αδαμοπούλου, δεύτερος ο Τεντόγλου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Super League: Επέστρεψε στις νίκες ο Ολυμπιακός – Βύθισε τον Αστέρα ο Ατρόμητος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign