pontosnews.gr
Σάββατο, 23/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαλκιδική: Παλαιώνουν κρασί στο… βυθό και το εξάγουν στην Ιαπωνία

Το θαλασσινό αλάτι που εισχώρησε στη γεύση του κρασιού φαίνεται ότι ενθουσίασε αρκετούς Ιάπωνες οι οποίοι το συνοδεύουν με σούσι

16/07/2022 - 4:37μμ
Μπουκάλια κρασί από την… υποβρύχια κάβα στην Ιερισσό (Φωτ.: Άγγελος Ζαμάνης, Θωμάς Ασλανίδης μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπουκάλια κρασί από την… υποβρύχια κάβα στην Ιερισσό (Φωτ.: Άγγελος Ζαμάνης, Θωμάς Ασλανίδης μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κρασί που παλαιώθηκε στον βυθό της Χαλκιδικής συνδυάζουν το σούσι εδώ και λίγο καιρό αρκετοί Ιάπωνες, αφού τα μπουκάλια της υποβρύχιας κάβας από την Ιερισσό, που βυθίστηκαν πριν από έναν χρόνο στα είκοσι μέτρα κάτω από τη θάλασσα, «αλιεύτηκαν» και έγιναν ήδη ανάρπαστα, με την Ιαπωνία να έχει κάνει -μετά την πρώτη δοκιμή- ακόμη και προκρατήσεις για τις επόμενες φιάλες.

Η διαφορετική αυτή υποβρύχια παλαίωση που κέρδισε τους Ιάπωνες, έγινε από το πιο ευαίσθητο σημείο ενός μπουκαλιού, το οποίο είναι ο φελλός και, μάλιστα, όταν βύθισαν τα μπουκάλια οι υπεύθυνοι, επέλεξαν δύο είδη: ένα που έχει μεγάλη διαπερατότητα και ένα πιο μικρό.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διευθυντής της οινοποιίας «Domaine Agrovision» Άγγελος Ζαμάνης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έγινε τεχνικά η διαδικασία και πώς τελικά η θάλασσα «μπήκε» στα κρασιά.

«Από τον μεγάλο πορώδες φελλό πέρασε μέσα στα μπουκάλια χλωριούχο νάτριο, αλάτι, δηλαδή θάλασσα, και υφαλμύρισε το κρασί. Στο λευκό ταίριαξε πάρα πολύ η οξύτητα με την αλατότητα και έβγαλε μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση. Το ερυθρό, από την άλλη, κράτησε τη φρεσκάδα και το άρωμά του από τα φρούτα του και ήταν αυτό που «κούμπωσε» στις γεύσεις των Ιαπώνων. Είναι λογικό, γιατί έχουν πολύ τόνο και πρωτεΐνη στα γεύματά τους και στις διατροφικές τους συνήθειες, οπότε είναι ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν για την επόμενη παραλαβή, όπως μας είπαν», εξηγεί ο κ. Ζαμάνης.

Τα μπουκάλια που υπομονετικά περίμεναν στην υποβρύχια κάβα ανάμεσα στον θαλάσσιο πληθυσμό δεν άλλαξαν μόνο γεύση, αλλά και όψη. Προστέθηκαν πάνω τους κοχύλια, στρείδια και πινελιές από θάλασσα που ομόρφυναν και το εξωτερικό τους, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα διάσημοι σομελιέ στη Γαλλία και ήδη εστιατόρια του Παρισιού το έχουν σε πρώτη θέση.

Μπουκάλι κρασί από την… υποβρύχια κάβα στην Ιερισσό (Φωτ.: Άγγελος Ζαμάνης, Θωμάς Ασλανίδης μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην υποβρύχια κάβα αρχικά τοποθετήθηκαν 150 – 200 φιάλες. Οι 100 είχαν ήδη προπωληθεί προτού τις βγάλουν στη στεριά, οπότε πρόσθεσαν και άλλες, με τη ζήτηση να είναι τεράστια από ιδιώτες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον οινοποιό. Η τοποθέτηση γίνεται από ομάδα δυτών, που έχοντας τη γνώση του βυθού και τις ιδιαιτερότητές του, έβαλαν τα μπουκάλια σε ειδικές προθήκες και έχουν, μάλιστα, δημιουργήσει μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία. «Ο ενδιαφερόμενος εξερευνητής μπορεί να εκπαιδευτεί και να περιηγηθεί μαζί μας στον βυθό, στα μέρη που ωριμάζουν τα κρασιά και να διαλέξει την φιάλη της αρεσκείας του και να την πάρει μαζί του. Έχουμε σημεία παλαίωσης προσβάσιμα, από όλα τα επίπεδα εμπειρίας και οι δύτες μας από την ομάδα του “Ouranoupolis Scuba” συνοδεύουν τους υποβρύχιους πελάτες που έχουν τη δυνατότητα να βουτήξουν και αν όχι απλούστερα να την παραγγείλουν και να τού τη φέρουμε εμείς», εξηγεί ο Θωμάς Ασλανίδης, επικεφαλής της ομάδας των δυτών και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που συνεργάζεται η υποβρύχια κάβα.

Κλέφτες… και στον βυθό

Τα υποβρύχια κρασιά δεν «κλέβουν» μόνο το ενδιαφέρον των φίλων του λευκού ή κόκκινου οίνου, αλλά και των επίδοξων κλεφτών, καθώς συνέβη και το πρωτάκουστο να τα… ξαφρίσουν στα είκοσι μέτρα. «Δεν είναι εύκολο να τα προσεγγίσει κάποιος, ειδικά αν δεν υπάρχει εξοπλισμός, δηλαδή να βουτήξει με ελεύθερη κατάδυση και να βρεθεί στην κάβα, ωστόσο έχει γίνει μια κλοπή, πριν από λίγο καιρό, τεσσάρων μπουκαλιών, ενδεχομένως από κάποιον που έκανε ψαροντούφεκο, οπότε αναγκαστήκαμε να μετακινήσουμε το στοκ μας και να τοποθετήσουμε και υποβρύχια κάμερα καταγραφικού, που θα μας ειδοποιήσει, αν έχουμε κάποιον θαλάσσιο εισβολέα», σημειώνει ο κ. Ζαμάνης.

Υποβρύχια… κάβα στην Ιερισσό (Φωτ.: Άγγελος Ζαμάνης, Θωμάς Ασλανίδης μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υποβρύχια κάβα είχε εντυπωσιάσει από πέρυσι και τους τουρίστες που βρίσκονται στην περιοχή της Ιερισσού. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήθελαν να βουτήξουν για να επιλέξουν το δικό τους μπουκάλι και να δοκιμάσουν τα κρασιά που «κουβαλούν» τη μαγεία της πεντακάθαρης θάλασσας του Αγίου Όρους, την ιστορία και τους θρύλους τον αρχαίων νερών και οικισμών της περιοχής της και της διώρυγας του Ξέρξη, όπως χαρακτηριστικά λένε οι οινοποιοί της περιοχής.

Φέτος, ύστερα από δώδεκα μήνες παραμονής στον βυθό, όσοι δοκιμάσουν το… βουτηχτό κρασί και επιθυμούν, θα συμμετάσχουν και σε μια έρευνα του οινοποιείου. «Σε καταναλωτές που επιθυμούν, θα δώσουμε ένα μικρό ερωτηματολόγιο, αλλά και θα τους βάλουμε ηλεκτρόδια στο κεφάλι για να καταγράψουμε τις αντιδράσεις στο μάτι και στους παλμούς της καρδιάς τους, όταν δοκιμάσουν το μπουκάλι, με το που θα βγει στην επιφάνεια», σημειώνει ο κ. Ζαμάνης.

Οι υπεύθυνοι του οινοποιείου ήρθαν σε συμφωνία με την Πανεπιστημιακή Σχολή Λήμνου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις στο σώμα του κρασιού, για να δουν πώς έχει μεταβληθεί η χημική του σύσταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη συμπλοκή στο Μικρολίμανο: Αστυνομικοί πυροβόλησαν ύποπτο που «τράβηξε» όπλο

23/05/2026 - 8:32πμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γρηγόρης Σιαμίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αναμένεται ύφεση των φαινομένων

23/05/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα με «μαϊμού» υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές ξάφριζε πολίτες – Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση

22/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ανανεωμένες οικογένειες παιχνιδιών ΣΚΡΑΤΣ είναι εδώ – Νέα παιχνίδια, νέα σχέδια, αναβαθμισμένη εμπειρία

22/05/2026 - 5:45μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 3χρονο κοριτσάκι στη ΜΕΘ – Συνελήφθη η μητέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

22/05/2026 - 1:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξήλωσαν» το κύκλωμα στην Κρήτη: Ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις στο μικροσκόπιο των Αρχών

22/05/2026 - 12:02μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΗΣΑΠ λόγω EuroLeague Final Four

22/05/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου η αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

22/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

22/05/2026 - 8:09πμ
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, το 2007 (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/ Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

17Ν: Αποφυλακίστηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μετά από 24 χρόνια

21/05/2026 - 9:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ένοπλη συμπλοκή στο Μικρολίμανο: Αστυνομικοί πυροβόλησαν ύποπτο που «τράβηξε» όπλο

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γρηγόρης Σιαμίδης)

Καιρός: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αναμένεται ύφεση των φαινομένων

39 λεπτά πριν

Φεστιβάλ ποντιακών εκδηλώσεων Ωραιοκάστρου: Αναβάλλεται η «Βιωματική Πορεία» – Κανονικά η θεατρική παράσταση

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Ελλήνων ακτιβιστών που συμμετείχαν στον στόλο «Global Sumud Flotilla» (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Αίσιο τέλος για τους 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla» – Επέστρεψαν στην Αθήνα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague – Final 4: Πέρασε στον τελικό η Ρεάλ – Για το 12ο τρόπαιο κόντρα στον Ολυμπιακό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης» στα χνάρια προσφύγων από τη Μικρασία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign