pontosnews.gr
Τρίτη, 12/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Βουτιά» στην ιστορία θα κάνουν οι συμμετέχοντες στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι το φετινό Συναπάντημα – Οι νέοι στέλνουν το μήνυμα ότι ο ελληνισμός της Ανατολής ενωμένος διεκδικεί

15/07/2022 - 10:00πμ
(Φωτ.: Facebook / Συναπάντημα Νεολαιας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)

(Φωτ.: Facebook / Συναπάντημα Νεολαιας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δράση που θα συνδυάσει τη συναισθηματική φόρτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία, και η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση σε σχέση με ανάλογη εκδήλωση, χαρακτηρίζεται το φετινό 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, που ξεκινά σήμερα στα υψώματα του Βερμίου, στο ιερότερο εν Ελλάδι μνημείο του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και για μία περιγραφική ξενάγηση στους χώρους του προσκυνήματος από τον μηχανολόγο μηχανικό, πολιτικό επιστήμονα και γενικό γραμματέα του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιάννη Βιόπουλο. Στόχος του να διδάξει πτυχές της ιστορίας του Πόντου και να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη που είχαν μεγάλες μορφές του ποντιακού ελληνισμού για την ιστορική πατρίδα.

Επιγραφή στον τάφο του Φίλωνα Κτενίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του σωματείου και του ιερού προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, η δράση συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη μεταφορά της ιερής εικόνας στο Βέρμιο αλλά και την απόδοση των στρεμμάτων για να χτιστεί η μονή.

Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στο 24ο Συναπάντημα θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα οστά του αυτοκράτορα Τραπεζούντας Αλέξιου Μεγαλοκομνηνού, καθώς και τις προτομές και τους τάφους του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, του Λεωνίδα Ιασονίδη και καπεταναίων του Πόντου.

Παράλληλα, θα περιηγηθούν και θα μάθουν την ιστορία των κτήρίων του ιερού προσκυνήματος –εξέχουσα θέση κατέχει το κειμηλιοφυλάκειο με πολυτιμότατους θησαυρούς από τον Πόντο–, ενώ ενημερωθούν για τους αγώνες για την κατασκευή του μοναστηριού, με πρωτεργάτες τον Φίλωνα Κτενίδη και τον Παναγιώτη Τανιμανίδη.

Οι τάφοι του Αμβρόσιου Σουμελιώτη και του Παναγιώτη Τανιμανίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Εδώ και 24 χρόνια τα ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής δείχνουν ότι έχουν ευαισθησίες. Γνωρίζουν πώς να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και να συνεχίζουν τα ήθη και τα έθιμα του ποντιακού ελληνισμού. Παράλληλα γνωρίζουν πώς να σχεδιάσουν και το μέλλον. Ο ποντιακός ελληνισμός ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές του εστίες, ωστόσο τα νέα παιδιά παίρνουν τη σκυτάλη και συνεχίζουν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να σημειωθεί ακόμα ότι επειδή ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, τα παιδιά που διοργανώνουν το Συναπάντημα έχουν φροντίσει να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, και αυτό δείχνει την υπευθυνότητά τους», τονίζει ο Γιώργος Τανιμανίδης.

Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Επειδή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη «μαύρη» επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με απόφαση της οργανωτικής του επιτροπής είναι αφιερωμένο στον ξεριζωμό και στη βίαιη έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που θα στείλει η ποντιακή νεολαία που ζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι οι απόγονοι των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής ενωμένοι διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Μότο του Συναπαντήματος είναι «Πόντος, Θράκη, Προποντίδα, Σμύρνη, Καππαδοκία – 100 Χρόνια Μνήμης – Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε».

«Δεν ήταν δυνατό τα παιδιά να μην αφιερώσουν το φετινό Συναπάντημα στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες. Οι νέοι μας θυμούνται, δημιουργούν και αποφεύγουν τη λήθη. Η μνήμη είναι μία νύφη που φέρνει δώρα και δίνει δύναμη. Η μνήμη είναι μία νύφη που φέρνει δώρα και δίνει δύναμη, για να μην πέσουμε στη λήθη», σημειώνει ο Παναγιώτης Τανιμανίδης.

Ο Γιώργος Τανιμανίδης σε παλαιότερο συναπάντημα, κατά τη διάρκεια ομιλίας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι νέοι και οι θα τονίσουν την αποφασιστικότητά τους σχετικά με το ότι δεν θα πάψουν ποτέ να διεκδικούν τον πρωτεύοντα στόχο όλου του ποντιακού ελληνισμού, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Το πρόγραμμα του 24ου Συναπαντήματος

Η τελετή έναρξης του είναι προγραμματισμένη σήμερα στις 18:15, παρουσία του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, ο οποίος θα υποδεχθεί τους συμμετέχοντες.

Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και εισήγηση από τον Γιάννη Βιόπουλο, με θέμα: «Οι συνθήκες των Σεβρών και της Λοζάνης».

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώνεται με τη συναυλία «Ενώνοντας τις Μνήμες», κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν ποντιακά και μικρασιατικά τραγούδια. Εντεκαμελής ορχήστρα θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στις αλησμόνητες πατρίδες. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η ενορχήστρωση είναι του Βαγγέλη Παραδεισόπουλου, ο οποίος είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Θα τραγουδήσουν οι: Αντώνης Πηλαλίδης, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Παναγιώτης Τουρνάς και Βαγγέλης Παραδεισόπουλος.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του Συναπαντήματος, στις 10:00 θα γίνει ξενάγηση στους χώρους του ιερού προσκυνήματος και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παναγία Σουμελά: Μία εικόνα, χιλιάδες ιστορίες», από τη μουσειολόγο Χριστίνα Πλούτογλου.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Γιώργο Τανιμανίδη για την τεράστια προσφορά στον ποντιακό ελληνισμό του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας και πρώην ηγουμένου της μονής «Παναγία Σουμελά» Παύλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν τα εξής εργαστήρια:

  • Παιχνίδια στον Πόντο, με τον χοροδιδάσκαλο Βασίλη Ασβεστά.
  • Ενδυμασία, με την κατασκευάστρια παραδοσιακών ποντιακών φορεσιών Λένα Καλαμαρινού.
  • Ποντιακή διαλέκτος, με τη φιλόλογο Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.
  • Γαστρονομία, με τη βοήθεια μελών της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας (Κυριακή 17 Ιουλίου) ξεκινάει στις 8:00 με Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, η έγκριση ψηφίσματος και η επίδοση τιμητικών διακρίσεων και αναμνηστικών.

Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα ολοκληρωθεί με αποχαιρετιστήριους χορούς από τους νέους.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Να σημειωθεί ακόμα ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα είναι παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Δήμου Σιντικής και Δήμου Κιλκίς, με επικεφαλής τον γιατρό Γρηγόρη Μωυσίδη και με ομάδα ειδικών γιατρών και νοσηλευτών, με ασθενοφόρα και φαρμακευτικό υλικό.

  • Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
  • Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο διακεκριμένος Έλληνας γιατρός και αξιωματικός του τουρκικού στρατού Πελοπίδας Επιφανίδης (εικ.: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Πελοπίδας Επιφανίδης: Ο Έλληνας αξιωματικός του τουρκικού στρατού που θυσιάστηκε στην Αμάσεια το 1921

11/05/2026 - 9:12μμ
Ποντιακοί χοροί στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο 7ο Δημοτικό Καβάλας (φωτ.: 7ο Δημοτικό Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθήματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 7ο Δημοτικό Καβάλας

11/05/2026 - 1:30μμ
Όλοι όσοι μίλησαν για τον Homo Politicus Μιχάλη Χαραλαμπίδη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μόναχο: Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έζησε μια σπουδαία μέρα μέσα από τα μάτια και τα λόγια των συνοδοιπόρων του

11/05/2026 - 12:21μμ
Σόφη Ζαννίνου και Αφροδίτη Χατζημηνά στην πρόβα για το τραγούδι «Αστερομάτα» (πηγή: ΑΝΤ1)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνησε η αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων στο YFSF – Ξέσπασε σε δάκρυα η Σόφη Ζαννίνου

11/05/2026 - 10:46πμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του Μουσείου Ποντίων της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ποντίων της Ευξείνου Λέσχης – «Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί χρέος όλων μας»

11/05/2026 - 9:58πμ
Στιγμιότυπο από την προβολή του βίντεο για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε τάξη του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (φωτ.: 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Γενοκτονία των Ποντίων στα σχολεία: Μαθητές στον Τύρναβο μίλησαν για μνήμη, ξεριζωμό και ανθρώπινα δικαιώματα

10/05/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: spfth.wordpress.com)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές – Πρόσκληση για την ετήσια Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

10/05/2026 - 9:00μμ
Στιγμιότυπο από την ηχογράφηση ποντιακού δίσκου του Χρήστου Χολίδη με τον πατέρα του Χάρη (φωτ.: facebook.com/xolidisfans)
ΠΟΝΤΟΣ

Χρήστος Χολίδης: Πέθανε ο πατέρας του Χάρης Χολίδης – Το σημείωμα από τον εγγονό του

10/05/2026 - 6:55μμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μάνα στον Πόντο: Η γέννα, τα έθιμα και οι φόβοι μιας άλλης εποχής στα Κοτύωρα

10/05/2026 - 3:51μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης στην Πεντάβρυσο Καστοριάς. Στο βήμα η Έφης Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου. Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Στάθης Μάραντος Αμαραντίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πεντάβρυσος Καστοριάς: Η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων πέρασε από γενιά σε γενιά

10/05/2026 - 1:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο λογότυπος του κυβερνητικού συνασπισμού των Σκοπίων VLEN (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/VLEN_Coalition)

Σκόπια: Ιστορική ενοποίηση του συνασπισμού VLEN σε ενιαίο κόμμα – Συμπρόεδροι οι Μπιλάλ Κασάμι και Ίζετ Μετζίτι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Συναγερμός σε πτήση της Lufthansa: Επέστρεψε εκτάκτως στο «Ελ. Βενιζέλος» Airbus με προορισμό το Μόναχο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: VENIZELOS FOUNDATION/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ)

Ουάσιγκτον: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου

4 ώρες πριν
Ο νέος Πατριάρχης της Γεωργίας Σίο Γ' (πηγή: Patriarchate of Georgia)

Γεωργία: Νέος Πατριάρχης ο Σίο Γ΄ – Κρίσιμη η πολιτική συγκυρία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/JORGE GUERRERO / AFP)

Χανταϊός: Σε καραντίνα επιβάτες του MV Hondius σε ΗΠΑ και Ιταλία – Θετικός Αμερικανός επιβάτης, υπό παρακολούθηση και ασυμπτωματικός ο Έλληνας

5 ώρες πριν

Ογκολόγος στη φυλακή για απάτες σε καρκινοπαθείς – Υποσχόταν ανύπαρκτες θεραπείες και αποσπούσε χιλιάδες ευρώ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign