pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Βουτιά» στην ιστορία θα κάνουν οι συμμετέχοντες στο 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι το φετινό Συναπάντημα – Οι νέοι στέλνουν το μήνυμα ότι ο ελληνισμός της Ανατολής ενωμένος διεκδικεί

15/07/2022 - 10:00πμ
(Φωτ.: Facebook / Συναπάντημα Νεολαιας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)

(Φωτ.: Facebook / Συναπάντημα Νεολαιας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δράση που θα συνδυάσει τη συναισθηματική φόρτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία, και η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση σε σχέση με ανάλογη εκδήλωση, χαρακτηρίζεται το φετινό 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, που ξεκινά σήμερα στα υψώματα του Βερμίου, στο ιερότερο εν Ελλάδι μνημείο του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και για μία περιγραφική ξενάγηση στους χώρους του προσκυνήματος από τον μηχανολόγο μηχανικό, πολιτικό επιστήμονα και γενικό γραμματέα του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιάννη Βιόπουλο. Στόχος του να διδάξει πτυχές της ιστορίας του Πόντου και να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη που είχαν μεγάλες μορφές του ποντιακού ελληνισμού για την ιστορική πατρίδα.

Επιγραφή στον τάφο του Φίλωνα Κτενίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του σωματείου και του ιερού προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, η δράση συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη μεταφορά της ιερής εικόνας στο Βέρμιο αλλά και την απόδοση των στρεμμάτων για να χτιστεί η μονή.

Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στο 24ο Συναπάντημα θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα οστά του αυτοκράτορα Τραπεζούντας Αλέξιου Μεγαλοκομνηνού, καθώς και τις προτομές και τους τάφους του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, του Λεωνίδα Ιασονίδη και καπεταναίων του Πόντου.

Παράλληλα, θα περιηγηθούν και θα μάθουν την ιστορία των κτήρίων του ιερού προσκυνήματος –εξέχουσα θέση κατέχει το κειμηλιοφυλάκειο με πολυτιμότατους θησαυρούς από τον Πόντο–, ενώ ενημερωθούν για τους αγώνες για την κατασκευή του μοναστηριού, με πρωτεργάτες τον Φίλωνα Κτενίδη και τον Παναγιώτη Τανιμανίδη.

Οι τάφοι του Αμβρόσιου Σουμελιώτη και του Παναγιώτη Τανιμανίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Εδώ και 24 χρόνια τα ελληνόπουλα ποντιακής καταγωγής δείχνουν ότι έχουν ευαισθησίες. Γνωρίζουν πώς να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και να συνεχίζουν τα ήθη και τα έθιμα του ποντιακού ελληνισμού. Παράλληλα γνωρίζουν πώς να σχεδιάσουν και το μέλλον. Ο ποντιακός ελληνισμός ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές του εστίες, ωστόσο τα νέα παιδιά παίρνουν τη σκυτάλη και συνεχίζουν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να σημειωθεί ακόμα ότι επειδή ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, τα παιδιά που διοργανώνουν το Συναπάντημα έχουν φροντίσει να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, και αυτό δείχνει την υπευθυνότητά τους», τονίζει ο Γιώργος Τανιμανίδης.

Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Επειδή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη «μαύρη» επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με απόφαση της οργανωτικής του επιτροπής είναι αφιερωμένο στον ξεριζωμό και στη βίαιη έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που θα στείλει η ποντιακή νεολαία που ζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι οι απόγονοι των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής ενωμένοι διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Μότο του Συναπαντήματος είναι «Πόντος, Θράκη, Προποντίδα, Σμύρνη, Καππαδοκία – 100 Χρόνια Μνήμης – Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε».

«Δεν ήταν δυνατό τα παιδιά να μην αφιερώσουν το φετινό Συναπάντημα στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες. Οι νέοι μας θυμούνται, δημιουργούν και αποφεύγουν τη λήθη. Η μνήμη είναι μία νύφη που φέρνει δώρα και δίνει δύναμη. Η μνήμη είναι μία νύφη που φέρνει δώρα και δίνει δύναμη, για να μην πέσουμε στη λήθη», σημειώνει ο Παναγιώτης Τανιμανίδης.

Ο Γιώργος Τανιμανίδης σε παλαιότερο συναπάντημα, κατά τη διάρκεια ομιλίας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι νέοι και οι θα τονίσουν την αποφασιστικότητά τους σχετικά με το ότι δεν θα πάψουν ποτέ να διεκδικούν τον πρωτεύοντα στόχο όλου του ποντιακού ελληνισμού, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Το πρόγραμμα του 24ου Συναπαντήματος

Η τελετή έναρξης του είναι προγραμματισμένη σήμερα στις 18:15, παρουσία του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, ο οποίος θα υποδεχθεί τους συμμετέχοντες.

Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και εισήγηση από τον Γιάννη Βιόπουλο, με θέμα: «Οι συνθήκες των Σεβρών και της Λοζάνης».

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώνεται με τη συναυλία «Ενώνοντας τις Μνήμες», κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν ποντιακά και μικρασιατικά τραγούδια. Εντεκαμελής ορχήστρα θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στις αλησμόνητες πατρίδες. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η ενορχήστρωση είναι του Βαγγέλη Παραδεισόπουλου, ο οποίος είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Θα τραγουδήσουν οι: Αντώνης Πηλαλίδης, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Παναγιώτης Τουρνάς και Βαγγέλης Παραδεισόπουλος.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του Συναπαντήματος, στις 10:00 θα γίνει ξενάγηση στους χώρους του ιερού προσκυνήματος και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παναγία Σουμελά: Μία εικόνα, χιλιάδες ιστορίες», από τη μουσειολόγο Χριστίνα Πλούτογλου.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Γιώργο Τανιμανίδη για την τεράστια προσφορά στον ποντιακό ελληνισμό του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας και πρώην ηγουμένου της μονής «Παναγία Σουμελά» Παύλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν τα εξής εργαστήρια:

  • Παιχνίδια στον Πόντο, με τον χοροδιδάσκαλο Βασίλη Ασβεστά.
  • Ενδυμασία, με την κατασκευάστρια παραδοσιακών ποντιακών φορεσιών Λένα Καλαμαρινού.
  • Ποντιακή διαλέκτος, με τη φιλόλογο Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.
  • Γαστρονομία, με τη βοήθεια μελών της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας (Κυριακή 17 Ιουλίου) ξεκινάει στις 8:00 με Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, η έγκριση ψηφίσματος και η επίδοση τιμητικών διακρίσεων και αναμνηστικών.

Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα ολοκληρωθεί με αποχαιρετιστήριους χορούς από τους νέους.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Να σημειωθεί ακόμα ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα είναι παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Δήμου Σιντικής και Δήμου Κιλκίς, με επικεφαλής τον γιατρό Γρηγόρη Μωυσίδη και με ομάδα ειδικών γιατρών και νοσηλευτών, με ασθενοφόρα και φαρμακευτικό υλικό.

  • Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
  • Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του 24ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

3 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

4 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

5 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

5 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

6 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

7 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign