pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: «Πρωταθλήτρια» και στην κατανάλωση παγωτού

Θραύση κάνει στους τουρίστες το παγωμένο γιαούρτι με γεύση καρπούζι

10/07/2022 - 10:21μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά την πρωτιά στην μπουγάτσα και την κορυφή στα τρίγωνα Πανοράματος, τώρα η Θεσσαλονίκη είναι και… πρωταθλήτρια στο παγωτό. Η νύμφη του Θερμαϊκού βρίσκεται πρώτη και με διαφορά, από τις άλλες πόλεις της χώρας μας, στη λίστα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού.

Χωνάκι και κυπελλάκι έχουν –από την αρχή του καλοκαιριού– την τιμητική τους, και είναι πρώτα στις προτιμήσεις μετά από ένα γεύμα, σε μια βόλτα στην πόλη, ή και στο σπίτι, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται με φωτογραφίες όπου το παγωτό έχει φόντο πολλές γωνιές της Θεσσαλονίκης.

Στα περισσότερα από τα 5.000 ζαχαροπλαστεία της χώρας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το παγωτό είναι αυτό που «κλέβει» την πρωτιά από όλα τα υπόλοιπα γλυκά.

Στη βιτρίνα τα παγωτά μαγνητίζουν τα βλέμματα, και το δίλημμα είναι μόνο ποιες γεύσεις θα προτιμηθούν, όπως λένε οι ιδιοκτήτες των ζαχαροπλαστείων, επισημαίνοντας ότι το παγωμένο επιδόρπιο που τρώγεται όλες τις ώρες είναι πρωταθλητής του καλοκαιριού.

«Το παγωτό προτιμάται σε ποσοστό 80% σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά το καλοκαίρι, σε όλες του τις μορφές –από χύμα μέχρι παγωτό τούρτα, ξυλάκι, χωνάκι–, και η Θεσσαλονίκη συγκριτικά με τον πληθυσμό της έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιάννης Γλυκός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Η λίστα με τις προτιμήσεις του κόσμου συμπεριλαμβάνει τη σοκολάτα, που δίνει μάχη… μπολάκι με μπολάκι με το προφιτερόλ, και «ακολουθούν με μεγάλη διάφορα τα λευκά γλυκά και ακόμη πιο πίσω στην κατάταξη τα σιροπιαστά, που θα πάρουν πάλι τα πάνω τους το χειμώνα», όπως λέει ο Γ. Γλυκός.

Εξαιτίας των νέων συνθηκών και των ανατιμήσεων σε αρκετά προϊόντα, η συγκεκριμένη αγορά επηρεάστηκε και αυτή, και «το ένα κιλό δεν είναι η συνηθισμένη παραγγελία», όπως λένε οι ζαχαροπλάστες, ενώ οι μπάλες παγωτού συρρικνωθήκαν, και οι μερίδες είναι μικρότερες ακόμη και στο κυπελλάκι.

Ο Γ. Γλυκός, ωστόσο, ελπίζει να κρατηθεί ζωντανή η αγορά για να καταφέρουν τα ζαχαροπλαστεία να βγάλουν το καλοκαίρι, κι όπως επισημαίνει μέχρι στιγμής προσπαθούν να απορροφούν τις ανατιμήσεις και να μην επιβαρύνουν με μεγάλες αυξήσεις τους λάτρεις παγωτού και γλυκού για να μην τους βγει ξινό.

Σαρώνει το παγωμένο γιαούρτι με γεύση καρπούζι

Και μπορεί το παγωτό σοκολάτα ή το παγωτό βανίλια να ήταν το μεγάλο δίλημμα της προηγουμένης γενιάς, τα τελευταία χρόνια όμως οι γεύσεις παγωτού είναι πάρα πολλές, ιδιαίτερες, και σε αρκετές περιπτώσεις μικρές ή μεγαλύτερες υπερπαραγωγές, με τουλάχιστον εξήντα επιλογές σε συνοδευτικά.

Όπως λέει ο Στέλιος Ρίμπας, που διατηρεί δύο καταστήματα με παγωμένο γιαούρτι και παγωτό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτό που φέτος σαρώνει και ξετρελαίνει τους τουρίστες είναι η γεύση καρπούζι.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Οι τουρίστες αναζητούν και αγαπούν ό,τι μυρίζει και έχει γεύση από Ελλάδα. Το παγωμένο γιαούρτι –ελληνικό προϊόν– και μάλιστα με γεύση καρπούζι είναι αυτό με το οποίο δεν προλαβαίνουμε φέτος να γεμίζουμε τη βιτρίνα. Όσοι ξέρουν το καρπούζι ως φρούτο, και το έχουν γευτεί μετά το μεσημεριανό τους στο ελληνικό τραπέζι, ξετρελαίνονται στην ιδέα να το δοκιμάσουν και σε μορφή παγωμένου γιαουρτιού, και κάθε μέρα η συγκεκριμένη γεύση είναι sold out» σημειώνει ο Στέλιος Ρίμπας.

Ακόμα και οι πιο δύσκολοι κριτές, οι Ιταλοί, γνωστοί για το «τζελάτο» τους, όταν έρχονται στη Θεσσαλονίκη υποκύπτουν στη γοητεία του ελληνικού παγωτού – και ειδικά όταν αυτό έχει πινελιές από κάθε γωνιά της χώρας. Οι περισσότεροι επιλεγούν να βάλουν συνοδευτικά με γεύσεις από διάφορες μαρμελάδες φρούτων, μέλι και καρύδια, αλλά και γεύσεις εκτός εποχής όπως το πράσινο μήλο.

«Ευτυχώς φέτος το παγωτό δεν το λέμε… παγωτάκι, μιας και μετά τα δύο δύσκολα χρόνια με το κλείσιμο και τα μέτρα λόγω της πανδημίας, η εικόνα είναι πιο χαλαρή. Κάνουμε μια προσπάθεια να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές μας, αφενός για τους Έλληνες που κάνοντας τη βόλτα τους θα πάρουν το παγωτό στο χέρι, και αφετέρου για να μην φύγουν οι τουρίστες με παράπονα και δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά μόνο με τη δροσιά και τη γλύκα του παγωτού» λέει ο Στ. Ρίμπας.

Εξάλλου, όπως σημειώνει, οι περισσότεροι ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα social media, και ειδικά οι νεότερης ηλικίας στο Instagram, με το παγωμένο γιαούρτι καρπούζι σε ροζ χρώμα και φόντο την παραλία της πόλης, την Αριστοτέλους ή τον Λευκό Πύργο, οπότε είναι σημαντικό τα σχόλια να είναι μόνο εγκωμιαστικά. Αυτό που αναμφίβολα έχει πετύχει φέτος το καρπουζοπαγωτό…

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αναστασία Τελιανίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κύματα από το ισχυρό μελτέμι (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
 
 

  
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρά μελτέμια και την Τετάρτη: Βοριάδες 6-7 μποφόρ, υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά

13/08/2025 - 8:00πμ
Πυρκαγιά στη Δυτική Αχαΐα. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό, στάχτες και απελπισία – Εκκενώσεις, απεγκλωβισμοί, χαμένες περιουσίες

12/08/2025 - 11:24μμ
Γυναίκα κοιτάζει τις φλόγες από την πυρκαγιά στην περιοχή Ποταμιά-Πισπιλούντα στη βόρεια Χίο. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Κουργιάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη θάλασσα σβήνει η φωτιά στη Χίο – Απεγκλωβισμοί από παραλίες

12/08/2025 - 8:24μμ
Πυρκαγιά στην περιοχή Μοιραίικα της Πάτρας, Τρίτη 12 Αυγούστου 2025
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η Ελλάδα: 106 φωτιές, η πιο επικίνδυνη στη Δυτική Αχαΐα – «Αν ξεφύγει θα φτάσει στην Ηλεία»

12/08/2025 - 6:43μμ
Πυρκαγιά στη Χίο, σε δασική έκταση. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η βόρεια Χίος – Δόθηκαν εντολές εκκένωσης

12/08/2025 - 6:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εμπρηστικός μηχανισμός σε υπαίθριο χώρο στη Δροσιά Αττικής – Ένας ύποπτος

12/08/2025 - 5:52μμ
Φλόγες «καταπίνουν» δασική έκταση κοντά στον Αγαλά Ζακύνθου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Συνετός)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, απειλείται ο Αγαλάς

12/08/2025 - 5:05μμ
Εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στη Δυτική Αχαΐα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόλαση φωτιάς στη Δυτική Αχαΐα – Εκκενώσεις 16 οικισμών, αναφορές για εγκαυματίες

12/08/2025 - 4:35μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε Τούρκο καταζητούμενο από την Interpol

12/08/2025 - 1:21μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Επικό τζακ ποτ στο ΤΖΟΚΕΡ: 25 εκατομμύρια ευρώ στην αποψινή κλήρωση

12/08/2025 - 12:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κύματα από το ισχυρό μελτέμι (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
 
 

  
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ισχυρά μελτέμια και την Τετάρτη: Βοριάδες 6-7 μποφόρ, υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά

30 λεπτά πριν
Πυρκαγιά στη Δυτική Αχαΐα. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό, στάχτες και απελπισία – Εκκενώσεις, απεγκλωβισμοί, χαμένες περιουσίες

9 ώρες πριν
Η εξωτερική όψη του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεμέλιο της συλλογικής μνήμης ο ναός Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι – Η επιβλητική εικόνα του Ακάθιστου Ύμνου

10 ώρες πριν
Υπουργείο Εξωτερικών (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)

Ανάρτηση υπέρ της Παλαιστίνης έφερε ρήγμα μεταξύ ΥΠΕΞ και πρεσβείας στο Λουξεμβούργο

10 ώρες πριν
Αγιογραφίες σε χριστιανική εκκλησία της Καππαδοκίας, φωτογραφημένες το 1935 από δύο Αμερικανούς φωτογράφους, τους John D. Whiting και G. Eric Matson, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή σε μια αποστολή του «National Geographic» (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μαρτυρία Σοφίας Μεταλλείδου ή Μαdενλόγλου: Στην Ελλάδα κάναμε εγγόνια και η δυστυχία από πάνω μας δεν έφυγε

11 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ο Ντουπλάντις, με 6,29μ. – Πάνω από τα 6 μέτρα ο Καραλής

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign