pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: «Πρωταθλήτρια» και στην κατανάλωση παγωτού

Θραύση κάνει στους τουρίστες το παγωμένο γιαούρτι με γεύση καρπούζι

10/07/2022 - 10:21μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά την πρωτιά στην μπουγάτσα και την κορυφή στα τρίγωνα Πανοράματος, τώρα η Θεσσαλονίκη είναι και… πρωταθλήτρια στο παγωτό. Η νύμφη του Θερμαϊκού βρίσκεται πρώτη και με διαφορά, από τις άλλες πόλεις της χώρας μας, στη λίστα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού.

Χωνάκι και κυπελλάκι έχουν –από την αρχή του καλοκαιριού– την τιμητική τους, και είναι πρώτα στις προτιμήσεις μετά από ένα γεύμα, σε μια βόλτα στην πόλη, ή και στο σπίτι, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται με φωτογραφίες όπου το παγωτό έχει φόντο πολλές γωνιές της Θεσσαλονίκης.

Στα περισσότερα από τα 5.000 ζαχαροπλαστεία της χώρας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το παγωτό είναι αυτό που «κλέβει» την πρωτιά από όλα τα υπόλοιπα γλυκά.

Στη βιτρίνα τα παγωτά μαγνητίζουν τα βλέμματα, και το δίλημμα είναι μόνο ποιες γεύσεις θα προτιμηθούν, όπως λένε οι ιδιοκτήτες των ζαχαροπλαστείων, επισημαίνοντας ότι το παγωμένο επιδόρπιο που τρώγεται όλες τις ώρες είναι πρωταθλητής του καλοκαιριού.

«Το παγωτό προτιμάται σε ποσοστό 80% σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά το καλοκαίρι, σε όλες του τις μορφές –από χύμα μέχρι παγωτό τούρτα, ξυλάκι, χωνάκι–, και η Θεσσαλονίκη συγκριτικά με τον πληθυσμό της έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιάννης Γλυκός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Η λίστα με τις προτιμήσεις του κόσμου συμπεριλαμβάνει τη σοκολάτα, που δίνει μάχη… μπολάκι με μπολάκι με το προφιτερόλ, και «ακολουθούν με μεγάλη διάφορα τα λευκά γλυκά και ακόμη πιο πίσω στην κατάταξη τα σιροπιαστά, που θα πάρουν πάλι τα πάνω τους το χειμώνα», όπως λέει ο Γ. Γλυκός.

Εξαιτίας των νέων συνθηκών και των ανατιμήσεων σε αρκετά προϊόντα, η συγκεκριμένη αγορά επηρεάστηκε και αυτή, και «το ένα κιλό δεν είναι η συνηθισμένη παραγγελία», όπως λένε οι ζαχαροπλάστες, ενώ οι μπάλες παγωτού συρρικνωθήκαν, και οι μερίδες είναι μικρότερες ακόμη και στο κυπελλάκι.

Ο Γ. Γλυκός, ωστόσο, ελπίζει να κρατηθεί ζωντανή η αγορά για να καταφέρουν τα ζαχαροπλαστεία να βγάλουν το καλοκαίρι, κι όπως επισημαίνει μέχρι στιγμής προσπαθούν να απορροφούν τις ανατιμήσεις και να μην επιβαρύνουν με μεγάλες αυξήσεις τους λάτρεις παγωτού και γλυκού για να μην τους βγει ξινό.

Σαρώνει το παγωμένο γιαούρτι με γεύση καρπούζι

Και μπορεί το παγωτό σοκολάτα ή το παγωτό βανίλια να ήταν το μεγάλο δίλημμα της προηγουμένης γενιάς, τα τελευταία χρόνια όμως οι γεύσεις παγωτού είναι πάρα πολλές, ιδιαίτερες, και σε αρκετές περιπτώσεις μικρές ή μεγαλύτερες υπερπαραγωγές, με τουλάχιστον εξήντα επιλογές σε συνοδευτικά.

Όπως λέει ο Στέλιος Ρίμπας, που διατηρεί δύο καταστήματα με παγωμένο γιαούρτι και παγωτό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτό που φέτος σαρώνει και ξετρελαίνει τους τουρίστες είναι η γεύση καρπούζι.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Οι τουρίστες αναζητούν και αγαπούν ό,τι μυρίζει και έχει γεύση από Ελλάδα. Το παγωμένο γιαούρτι –ελληνικό προϊόν– και μάλιστα με γεύση καρπούζι είναι αυτό με το οποίο δεν προλαβαίνουμε φέτος να γεμίζουμε τη βιτρίνα. Όσοι ξέρουν το καρπούζι ως φρούτο, και το έχουν γευτεί μετά το μεσημεριανό τους στο ελληνικό τραπέζι, ξετρελαίνονται στην ιδέα να το δοκιμάσουν και σε μορφή παγωμένου γιαουρτιού, και κάθε μέρα η συγκεκριμένη γεύση είναι sold out» σημειώνει ο Στέλιος Ρίμπας.

Ακόμα και οι πιο δύσκολοι κριτές, οι Ιταλοί, γνωστοί για το «τζελάτο» τους, όταν έρχονται στη Θεσσαλονίκη υποκύπτουν στη γοητεία του ελληνικού παγωτού – και ειδικά όταν αυτό έχει πινελιές από κάθε γωνιά της χώρας. Οι περισσότεροι επιλεγούν να βάλουν συνοδευτικά με γεύσεις από διάφορες μαρμελάδες φρούτων, μέλι και καρύδια, αλλά και γεύσεις εκτός εποχής όπως το πράσινο μήλο.

«Ευτυχώς φέτος το παγωτό δεν το λέμε… παγωτάκι, μιας και μετά τα δύο δύσκολα χρόνια με το κλείσιμο και τα μέτρα λόγω της πανδημίας, η εικόνα είναι πιο χαλαρή. Κάνουμε μια προσπάθεια να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές μας, αφενός για τους Έλληνες που κάνοντας τη βόλτα τους θα πάρουν το παγωτό στο χέρι, και αφετέρου για να μην φύγουν οι τουρίστες με παράπονα και δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά μόνο με τη δροσιά και τη γλύκα του παγωτού» λέει ο Στ. Ρίμπας.

Εξάλλου, όπως σημειώνει, οι περισσότεροι ανεβάζουν φωτογραφίες τους στα social media, και ειδικά οι νεότερης ηλικίας στο Instagram, με το παγωμένο γιαούρτι καρπούζι σε ροζ χρώμα και φόντο την παραλία της πόλης, την Αριστοτέλους ή τον Λευκό Πύργο, οπότε είναι σημαντικό τα σχόλια να είναι μόνο εγκωμιαστικά. Αυτό που αναμφίβολα έχει πετύχει φέτος το καρπουζοπαγωτό…

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αναστασία Τελιανίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)
ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

5/12/2025 - 11:29μμ
Εικόνα από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια
(φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Πορείες μνήμης για τη 17η επέτειο από τη δολοφονία του – Θα κλείσουν σταθμοί του μετρό

5/12/2025 - 7:48μμ
Μπλόκο με όλα τα... κομφόρ
ΕΛΛΑΔΑ

Στου Ε65 το μπλόκο: Χριστουγεννιάτικο δέντρο, σόμπα και χαλί με πρόβατα! – Το αγροτικό Airbnb

5/12/2025 - 7:14μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση του «Kinder Μix 3D pop-up» και προϊόντος με φιλέτο γαύρου

5/12/2025 - 5:30μμ
Χημικά από τα ΜΑΤ εναντίον των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης. Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στα Πράσινα Φανάρια οι αγρότες – Μπλόκο της ΕΛΑΣ και χημικά

5/12/2025 - 2:23μμ
Στη Νίκαια της Λάρισας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανυποχώρητοι οι αγρότες της Θεσσαλίας: Μπλόκα, αποκλεισμοί και εκτροπές κυκλοφορίας στη Νίκαια

5/12/2025 - 1:59μμ
Καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ: Η κακοκαιρία Byron θα συνεχίσει την επέλαση

5/12/2025 - 1:25μμ
Μετά τη βροχή, αυτοκίνητα διασχίζουν τον Κηφισό δίπλα από το ποτάμι, στο Μοσχάτο.  Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σάρωσε ο «Byron»: Ακραία ύψη βροχής και πάνω από 70.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις

5/12/2025 - 12:35μμ
Πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάνδρα: Μνήμες του 2017 ξύπνησε η κακοκαιρία Byron – Πλημμύρες, λάσπη και εγκλωβισμοί

5/12/2025 - 12:11μμ
Καταστροφές από τη κακοκαιρία Byron στη Λακωνία. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: apohxos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ποτάμια λάσπης σε Λακωνία και Μεσσηνία μετά το πέρασμα του «Byron»

5/12/2025 - 11:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

5 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

5 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

6 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign