pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας

Η έκθεσή του «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

6/07/2022 - 1:57μμ
(Από το βιβλίο του «Το τυχαίο ως μέθοδος»)

(Από το βιβλίο του «Το τυχαίο ως μέθοδος»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 77 ετών, ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας άφησε χθες την τελευταία του πνοή.

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970), αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Το 1970 βραβεύτηκε στο διαγωνισμό νέων ζωγράφων του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, και το 1972 κέρδισε το α΄ βραβείο στο διαγωνισμό νέων ζωγράφων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=6UVLUsHMeUU

Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη (1975, γκαλερί Ζήτα-Μι), και το επόμενο έτος έφυγε με υποτροφία του γαλλικού κράτους για σπουδές ζωγραφικής στο Παρίσι.

Γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Ιόλα και εξοικειώθηκε με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Από τα πρώτα του έργα έδειξε ότι τον ενδιέφερε η ανάπτυξη του σχεδίου ως γραφής, με εικονιστικό ή ανεικονικό χαρακτήρα, που αποτυπώνεται καταρχήν στη ζωγραφική επιφάνεια, ενώ ταυτόχρονα τείνει να διεισδύσει στο χώρο. Οι επάλληλες τοποθετήσεις σχημάτων, συχνά πάνω σε διαφανείς επιφάνειες, με επικαλύψεις ή διαγραφές, αναδείκνυαν τα φευγαλέα και μεταβλητά ίχνη της εικόνας, σαν παλίμψηστα.

(Πηγή: nationalgallery.gr)

Από τη δεκαετία του 1980 η δουλειά του απλώθηκε ακόμα περισσότερο στο χώρο, παίρνοντας πολλές φορές τη μορφή εικαστικής εγκατάστασης, με χρήση διαφόρων μέσων (τυπώματα, φωτογραφία, βίντεο, σχέδιο, ζωγραφική κ.ά.), ανάλογα με τις εκάστοτε εκφραστικές του ανάγκες.

Τα ίχνη-αποτυπώματα ανθρώπινων σωμάτων πάνω σε μεγάλες υφασμάτινες επιφάνειες αποτέλεσαν το νέο εικονιστικό και νοηματικό σημείο αναφοράς των έργων του. Τα σχόλια που διατυπώνονται με αυτό τον τρόπο αφορούν την τέχνη ως σωματική διαδικασία, και ταυτόχρονα ως ερμηνευτική προσέγγιση των πραγμάτων. Οι αναφορές σε έργα της Αρχαιότητας υποδηλώνουν τον διαχρονικό χαρακτήρα των προβληματισμών του.

Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ (1982-1999) και το 2008 εξελέγη καθηγητής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου δίδαξε έως το 2012.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα, και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες και στις ΗΠΑ. Βραβεύτηκε σε διαγωνισμό ξένων ζωγράφων υποτρόφων του γαλλικού κράτους (1977), συμμετείχε στο Salon Comparaisons (Παρίσι 1978), στη Biennale des Jeunes (Παρίσι 1980), στα Ευρωπάλια (1982, όπου τιμήθηκε με το Prix de l’Europe στην Οστάνδη, Βέλγιο), στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1983), στο Salon de Μontrouge (Παρίσι 1996) και στις εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1997). Το 2006 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση των σχεδίων του στο Μουσείο Μπενάκη και στο ΜΜΣΤ και εκδόθηκε λεύκωμα με κείμενα των Ν. Βαλαωρίτη, Τ. Πατρίκιου, κ.ά. Το 2008 δημιούργησε μόνιμη εικαστική εγκατάσταση για το σταθμό «Ελαιώνας» του Μετρό της Αθήνας.

Η έκθεσή του «Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα» παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Διευκολύνσεις σε δρόμους και τελωνεία στη Βόρεια Ελλάδα – Παραμένουν στο πλάι τα τρακτέρ

15/01/2026 - 11:49πμ
Ο Ναός του Απόλλωνα με φόντο τη χιονισμένη ορεινή Κορινθία, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλός καιρός την Πέμπτη και άνοδος θερμοκρασίας – Τοπικές νεφώσεις και ομίχλες

15/01/2026 - 8:00πμ
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI /Νικήτας Κώτσιαρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Φοινικούντας: Νέα απολογία του 22χρονου για τη διπλή δολοφονία – «Ανασκεύασα για λόγους ηθικής τάξης»

14/01/2026 - 10:46μμ
Συγκέντρωση και πορεία ιδιοκτητών και οδηγών ταξί στην Αθήνα, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ταξί στην Αθήνα: Αυτοκινητοπομπή προς το Μαξίμου την Πέμπτη

14/01/2026 - 9:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: 95χρονη αυτοπυρπολήθηκε στο δρόμο – Σε κρίσιμη κατάσταση στο «Αττικόν»

14/01/2026 - 6:30μμ
Πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / offnetwork.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ανοίγουν δίαυλο με το Μαξίμου: Απόφαση για διάλογο, χωρίς συλλαλητήριο

14/01/2026 - 5:11μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

20χρονος καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη για υλικό παιδικής πορνογραφίας

14/01/2026 - 3:39μμ
Στιγμιότυπο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, όταν καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ Γιώργος Σαουνάτσος μετά το μπλακ άουτ στις αερομεταφορές

14/01/2026 - 2:01μμ
Σκασμένα λάστιχα σε τρακτέρ στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αποστόλης Ντόμαλης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φθορές στα τρακτέρ δύο αγροτών που πήγαν στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Προβοκάτσια για να σπάσει το μπλόκο της Νίκαιας καταγγέλει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ

14/01/2026 - 1:02μμ
Ο Γιώργος Βασιλείου σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Κωνσταντίνου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου σε ηλικία 94 ετών

14/01/2026 - 12:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/ EUROKINISSI)

Ιστορικό ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό η ένταξη της FDI HN Belharra «Κίμων» στις δυνάμεις του

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)

Στο Μανιάκι Φλώρινας ετοιμάζονται για τη βασιλόπιτα της «Αμάσειας»

39 λεπτά πριν
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο ύψος του Πλατύκαμπου, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες-κυβέρνηση σε τροχιά διαλόγου: Τη Δευτέρα το ραντεβού με Μητσοτάκη, ανοίγουν οι δρόμοι

1 ώρα πριν
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)

Γιατί το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 3ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Σκύδρα (φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)

Σκύδρα: Ανακοινώθηκε το 4ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Πού αφιερώνεται

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αγρότες: Διευκολύνσεις σε δρόμους και τελωνεία στη Βόρεια Ελλάδα – Παραμένουν στο πλάι τα τρακτέρ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign