pontosnews.gr
Κυριακή, 5/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η πολυδραστική έκθεση «ΕΚ-Πατρίδες» μέσα σε ένα τρένο

Συμμετέχουν 17 εικαστικοί καλλιτέχνες

3/07/2022 - 11:00πμ
Τμήμα από την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (φωτ.: Facebook / To Treno sto Rouf railway carriage theatre)

Τμήμα από την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (φωτ.: Facebook / To Treno sto Rouf railway carriage theatre)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η προσφυγιά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το κοινό συναίσθημα με παρόμοιους ξεριζωμούς είναι ένας από τους άξονες που πραγματεύεται η πολυδραστική εικαστική έκθεση «ΕΚ-Πατρίδες», η οποία ανοίγει τις πύλες τις 7 και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου (20:00-23:00, εκτός Δευτέρας), στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ (Σιδ. Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως ), με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για μία εικαστική, χορογραφική και μουσική σύμπραξη καλλιτεχνών από τους τομείς της εικαστικής δημιουργίας, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, και έχει ως σκοπό να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη ιστορικών γεγονότων, δημιουργώντας συνδέσεις με πρόσφατα τέτοια γεγονότα.

Διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens», σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, και σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής και ΙΓ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής).

«ΕΚ-Πατρίδες»

Αντλώντας έμπνευση από τον σιδηροδρομικό χαρακτήρα του Τρένου στο Ρουφ, δεκαεπτά εικαστικοί καλλιτέχνες προσεγγίζουν έννοιες που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες όπως η μετανάστευση, η μετακίνηση, η προσφυγιά, οι ρίζες, το ταξίδι, η φυγή, η επιστροφή, η αλληλεγγύη, η ελευθερία κ.ά.

Συνδέουν τον ξεριζωμό και το κύμα προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με το αντίστοιχο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι σε μία δραματική ομοιότητα ως προς τον ανθρώπινο πόνο, τα αδιέξοδα αλλά και την επιτακτική ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες να αναζητήσουν λύσεις με γνώμονα τον Άνθρωπο και την ελπίδα για «αναγέννηση».

Η αφίσα της πολυδραστικής έκθεσης «ΕΚ-Πατρίδες» (φωτ.: artspr.gr)

Τις πρώτες ημέρες της έκθεσης (7, 8, 9 και 10 Ιουλίου) και παράλληλα με τα έργα που εκτίθενται στον υπαίθριο χώρο της Αποβάθρας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν χορογραφικές και μουσικές «συνομιλίες» με έργα που εκτίθενται μέσα στα ιστορικά βαγόνια της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, δημιουργώντας έτσι έναν τρισδιάστατο διάλογο. Απαραίτητη η κράτηση εδώ.

Συμμετοχές

Φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) καθώς και εικαστικοί, συμμετέχουν στην πολυδραστική έκθεση «ΕΚ-Πατρίδες».

Από το ΙΓ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ (διεύθυνση εργαστηρίου: αν. καθηγήτρια δρ. Ερατώ Χατζησάββα, Πρόεδρος Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ, συντονισμός: Περικλής Αντωναρόπουλος και Βασίλης Παφίλης), συμμετέχουν οι εξής φοιτήτριες:

  • Αθηνά Μισεγιάννη με «Άτιτλο» έργο, το οποίο συνομιλεί με τη χορογράφο-χορεύτρια Αγγελική Πετράκη.
  • Ελένη Νικολάου με το έργο «Επιστροφές», το οποίο συνομιλεί με τη χορογράφο-χορεύτρια Ζωή Ευσταθίου.
  • Στένια Παρασκευά με το έργο «Απομεινάρια», το οποίο συνδιαλέγεται με τη χορογράφο-χορεύτρια Αγγελική Πετράκη.

Από το Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής της ΑΣΚΤ (διεύθυνση εργαστηρίου: καθηγητής Νίκος Τρανός, Πρύτανης ΑΣΚΤ, επιμέλεια: Λουκάς Λουκίδης) συμμετέχουν οι φοιτητές Νατάσσα Αγγελάκη, Νίκη Αθανασοπούλου, Μαρία Γαβριήλ, Ελεάννα Δεμερτζή, Μαριάννα Μπέη, Υακίνθη Μετζικώφ, Αγάπη Μυρσοδέλη, Νίκος Ορχάνι, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Ελευθερία Παπαδουράκη, Λιάνα Παπαλέξη, και Μαρία Σταυρουλάκη με την ενότητα έργων «Εν δυνάμει Πρόσφυγες».

Επίσης, συμμετέχουν οι εικαστικοί:

  • Κρίστι Γρηγορίου – Βασιλειάδη, με τα «… Σμύρνη…», «εις μνήμην… προς αφήγησιν…», «Α-συνόδευτα Ι…» και «Α-συνόδευτα ΙΙ…».
  • Κωνσταντίνος Κόντος με τα έργα «Μαύρο Τετράγωνο» και «Ορίζοντας».
  • Αγγελική Λόη με «Το ροζ που δεν ξέχασα»

Την επιστημονική επιτροπή της πολυδραστικής έκθεσης παρτίζουν η Κατερίνα Κοσκινά, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, η Τατιάνα Λύγαρη, ηθοποιός-σκηνοθέτις-καλλιτεχνική διευθύντρια Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, η αν. καθηγήτρια δρ Ερατώ Χατζησάββα, και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης,  ζωγράφος και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ναός της Παναγίας στο Καρλόβασι μετά το σεισμό (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάμος: Τρία μνημεία ξαναβρίσκουν τη θέση τους – Αρχίζει η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

4/07/2026 - 8:51μμ
(Πηγή: aefestival.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνεται η παράσταση «Βάκχες» με τον Λευτέρη Πανταζή – Η ανακοίνωση των διοργανωτών

3/07/2026 - 7:05μμ
Το VIP μπαλκόνι της Allwyn (φωτ.: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι θα κερνούσαν οι Έλληνες fans τους Pet Shop Boys; Η Allwyn έχει την απάντηση (vid.)

2/07/2026 - 3:06μμ
Η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου, το 2019, στην κηδεία του ηθοποιού Φαίδων Γεωργίτση
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου

2/07/2026 - 10:44πμ
Ο «Μακεδονικός Πύργος» της Αδριανούπολης (πηγή: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία αποκατέστησε τον «Μακεδονικό Πύργο» της Αδριανούπολης

1/07/2026 - 11:58μμ
Οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του Δήμου Βριλησσίων υποκλίνονται στο φινάλε της κωμωδίας του Δ. Ψαθά μαζί με την σκηνοθέτιδα του έργου Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη (φωτ. Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Πόντιο θεατρικό συγγραφέα και χρονογράφο Δημήτρη Ψαθά αφιερωμένη η πρεμιέρα του θερινού θεάτρου στα Βριλήσσια

1/07/2026 - 11:34μμ
Ο Μιχάλης Μόσιος με τα παιδιά του Γιάννη και Χρύσα (φωτ.: facebook.com/osios.giannis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο θρυλικός «Ταμτάκος»

1/07/2026 - 4:24μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πιο περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στα live – Οι fans των Gorillaz στο Release Athens Festival αποκαλύπτουν στην Allwyn όσα δεν θα ξεχάσουν ποτέ (vid.)

30/06/2026 - 4:02μμ
(Πηγή: facebook.com/arammanougian?locale=el_GR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανδαισία χρωμάτων και ρυθμών στο Φεστιβάλ Αρμενικών Παραδοσιακών Χορών του «Χαμασκαΐν» στην Αθήνα

30/06/2026 - 10:24πμ
Στην εκπομπή «Προσωπικά» το 2022 (φωτ.: ERT)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παπαθανασίου-Ρέππας: Τα 40 καράτια ενός ξεχωριστού δίδυμου

29/06/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

1923. Προσφυγικός καταυλισμός Καλαμαριάς (πηγή: ΙΑΠΕ/ Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Η πρώτη νύχτα στην Ελλάδα: Όταν οι Πόντιοι πρόσφυγες αντίκρισαν μια νέα πατρίδα

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πανελλαδικές 2026: Τα «κλειδιά» για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

38 λεπτά πριν
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Ωραιόκαστρο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο δασικό κομμάτι – Σε δύο εταιρικές εγκαταστάσεις επικεντρώνεται η επιχείρηση κατάσβεσης

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους έως 8 μποφόρ – Πτώση της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ έδωσε την πρόκριση στη Γαλλία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο – Εκκενώνεται το Ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμων» – Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign