pontosnews.gr
Κυριακή, 23/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ματωμένη Μικρασία – Καταστροφή & Δημιουργία»: Παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο της Δέσποινας Χατζοπούλου, στη Θεσσαλονίκη

Στο 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

2/07/2022 - 8:13μμ
Από την παρουσίαση του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)

Από την παρουσίαση του βιβλίου (φωτ.: Εκδόσεις Ινφογνώμων)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα ιστορικό βιβλίο 415 σελίδων, πλούσιο σε πρωτότυπο υλικό, μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, χάρτες, φωτογραφίες και καρτ ποστάλ, παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο του 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου, στην Παραλία Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το βιβλίο Ματωμένη Μικρασία – Καταστροφή & Δημιουργία, της Δέσποινας Χατζοπούλου, παρουσίασαν ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Παντελής Σαββίδης και η συγγραφέας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων Ε΄ Γυμνασίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Χατζόπουλος. Μουσική έπαιξαν ο Παναγιώτης Σταυρουλάκης (κιθάρα-φωνή) και ο Νίκος Εγγλέζος (μπουζούκι-φωνή), και τραγούδησε η Γεωργία Μαρνέλλου.

Στην κριτική του για το βιβλίο ο Παντελής Σαββίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Το αξιοσημείωτο ιστορικό ντοκουμέντο Ματωμένη Μικρασία, 415 σελίδων, δημιουργημένο από τη γερή πένα της δημιουργού του, είναι ένα ακόμα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της στην κατεύθυνση της διατήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής και διεκδίκησης αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων. Πλημμυρισμένο από την ευαισθησία της, καθηλωτικό στο μεγαλύτερο μέρος του, το βιβλίο είναι πλούσιο σε πρωτότυπο ιστορικό υλικό, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 50 μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, αλλά και χάρτες, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σκαριφήματα, πίνακες κτλ. που οργανώνουν με βέλτιστο τρόπο την ύλη του και του χαρίζουν εποπτικότητα.

»Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, που τελικά όπως φαίνεται λειτούργησε απολυτρωτικά για τη συγγραφέα, που πριν από μερικές εβδομάδες προχώρησε στην έκδοση τεσσάρων νέων βιβλίων της, διαφορετικού αυτήν τη φορά περιεχομένου».

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Από την πλευρά της η Δέσποινα Χατζοπούλου που ζει και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως «Εκατό χρόνια έχουν περάσει από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ελλήνων, που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραμένουν ατιμώρητα. Έναν αιώνα μετά τις αποτροπιαστικές, ιδιαζόντως ειδεχθείς αυτές εγκληματικές πράξεις της γείτονος, η πραγματικότητα εξακολουθεί να βρυχάται αρνητικά εντυπωσιακή. Η χώρα μας αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων μόλις το 1994, και το ζήτημα δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε. Έτσι δεν συστάθηκε ποτέ καμία κρατική επιτροπή για την επίσημη διατύπωση του σχετικού αιτήματος για την αναγνώρισή της σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια ούτε λόγος για την Ανατολικοθρακική και τη Μικρασιατική Γενοκτονία και την αναγνώρισή τους. Φαίνεται σαν να έχουν πια εντελώς ξεχαστεί».

Η συγγραφέας αναφέρθηκε στον παππού της μητέρας της Κυριάκο Εμμανουηλίδη που άφησε την τελευταία του πνοή εξορισμένος στα αμελέ ταμπουρού, και στον παππού του πατέρα της Μιχαήλ Νικολαΐδη που πέθανε από τις κακουχίες του εκτοπισμού από το Σαμάκοβο, λίγο μετά τον ερχομό στη νέα πατρίδα.

«Ο παππούς μου Αναστάσης Παπαδόπουλος και ο προπάππους μου Δημήτρης βασανίστηκαν άσπλαχνα από τους Τούρκους στις φυλακές της Σαμψούντας με ξυλοδαρμούς, μαρτύρια της πείνας και της δίψας, καιόμενοι με πυρωμένα σίδερα. Ζητώ δικαίωση. Ζητώ το αίμα των προγόνων μου πίσω!», είπε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ταλέντο τούς οδήγησε σ' ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνόπουλα κατακτούν το Berklee με υποτροφίες στην παραδοσιακή μουσική

22/08/2026 - 2:35μμ
(Φωτ.: instagram / madonna)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα: «Ένιωσα την παρουσία του Θεού» στην Πάτμο

22/08/2026 - 8:35πμ
Μέρος της αφίσας (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Ελεύθερη είσοδος και ξεναγήσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι

21/08/2026 - 12:02πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα: Η επίσκεψη στα Μετέωρα και η ιδιωτική συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής Βαρλαάμ

16/08/2026 - 7:57μμ
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες κατασκευαστές κλασικής κιθάρας, κατασκευάζει μία κιθάρα στο εργαστήριό του στην Κοζάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο Κοζανίτης οργανοποιός που ταξιδεύει τις κιθάρες του στην Ευρώπη

16/08/2026 - 1:14μμ
(Πηγή: ebu.ch)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στο Μπουργκάς θα διεξαχθεί η Eurovision τον Μάιο του 2027

13/08/2026 - 1:45μμ
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

12/08/2026 - 11:51μμ
Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

12/08/2026 - 3:48μμ
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

12/08/2026 - 1:54μμ
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

11/08/2026 - 10:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ – «Θα αποτύχουν»

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα στο ταεκβοντό

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / National DANCE Ensemble Romiosini)

Όμιλος Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη»: Γιόρτασε 30 χρόνια από την ίδρυσή του με τον καλύτερο τρόπο – Η Σέρρα που ένωσε Κύπρο, Ελλάδα, Πόντο και Γεωργία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)

meteo.gr: Ξεπέρασε τους 40°C η θερμοκρασία σήμερα – Στους 39,6°C  έφτασε στην Παραλία Ασπροπύργου

2 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 1)

Diamond League Σιλεσία: Δεύτερος ο Καραλής, πίσω από τον Ντουπλάντις

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σε συναγερμό η χώρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πέντε περιφέρειες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV