pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανικό μουσείο επιστρέφει για πρώτη φορά λεηλατημένες αρχαιότητες – Στην Ινδία

Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν επιστρέψει κλεμμένα αντικείμενα στη Νιγηρία

1/07/2022 - 10:29πμ
Μουσείο στη Γλασκώβη (φωτ.: Facebook / Kelvingrove Art Gallery & Museum)

Μουσείο στη Γλασκώβη (φωτ.: Facebook / Kelvingrove Art Gallery & Museum)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα στην Ινδία και εκτίθενται σε μουσείο στη Γλασκώβη, αναμένεται να επιστραφούν στη χώρα από όπου πάρθηκαν. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μουσείο, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένα βρετανικό μουσείο προβαίνει σε αυτή την κίνηση: του επαναπατρισμού κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα επιστραφούν επτά ινδικά αντικείμενα τέχνης που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιακής περιόδου· έξι από αυτά κλάπηκαν από τη βόρεια Ινδία τη δεκαετία του 1800, και ένα έβδομο αγοράστηκε παράνομα αφότου κλάπηκε από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του.

Στο σύνολό τους, τα αντικείμενα λεηλατήθηκαν από ιερούς τόπους, όπως ναούς, και προσφέρθηκαν στις συλλογές των μουσείων της Γλασκώβης.

Η ανακοίνωση της Γλασκώβης για επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στην Ινδία ναι μεν εξέπληξε –καθότι είναι η πρώτη φορά που βρετανικό μουσείο ανακοινώνει την επιστροφή τέτοιου είδους αντικειμένων– εντάσσεται δε, σε μια  διαδικασία αξιολόγησης της προέλευσης των έργων που φυλάσσονται στα δυτικά μουσεία, στον απόηχο των κινημάτων κατά του ρατσισμού.

Κατά πως φαίνεται, η Ινδία δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα λάβει πίσω αρχαιότητές της. Καθώς την περασμένη εβδομάδα το μουσείο της Γλασκώβης υποδέχθηκε μια νιγηριανή αντιπροσωπεία διπλωματών για τον επαναπατρισμό 19 ορειχάλκινων από την αφρικανική χώρα Μπενίν.

Επιστροφές από βρετανικά πανεπιστήμια

Εκτός από το μουσείο της Γλασκώβης, πανεπιστήμια τάσσονται επίσης υπέρ της επιστροφής κλεμμένων αντικειμένων. Δύο βρετανικά πανεπιστήμια το έχουν ήδη πράξει· πριν από δύο μήνες επέστρεψαν στη Νιγηρία δύο ορειχάλκινα γλυπτά του Μπενίν, τα οποία λεηλατήθηκαν τον 19ο αιώνα από Βρετανούς αποίκους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μουσείων και συλλογών του Glasgow Life, Ντάνκαν Ντόρναν, ο επαναπατρισμός αντικειμένων έχει τη δική του ισχύ και δημιουργεί σχέσεις με τους απογόνους των ιδιοκτητών των έργων.

«Διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, νομίζουμε ότι αυτές οι επιστροφές θα βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις με αυτές τις κοινότητες των απογόνων», τόνισε.

Μαζί με τα πανεπιστήμια, η Γλασκώβη ετοιμάζεται να επιστρέψει, στους απογόνους των ιδιοκτητών των έργων, 51 αντικείμενα από την Ινδία, τη Νιγηρία και τις φυλές Σιού του Ποταμού Τσεγιέν και Ογκλαλά στην αμερικανική Πολιτεία της Νότιας Ντακότα.

Ορισμένα από τα 25 πολιτιστικά αντικείμενα που θα επιστραφούν στη φυλή των Λακότα, είναι ιερά. Άλλα αφαιρέθηκαν από τον τόπο της σφαγής του Γούντεντ Νι (Πληγωμένου Γόνατου) όπου τον Δεκέμβριο του 1890, τουλάχιστον 150 Αμερινδοί που ετοιμάζονταν να παραδώσουν τα όπλα τους σκοτώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ακυρώνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – Ο Τζέι Ντι Βανς ανέβαλε το ταξίδι του

19/06/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Ενέκρινε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά τις διαβεβαιώσεις Πεζεσκιάν – Ο Τραμπ ζητά «πλήρη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα»

18/06/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα – Στους 40°C θα φθάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

18/06/2026 - 7:25μμ
Αγορά της πόλης Άντεν στη νότια Υεμένη, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Najeeb Mohamed)
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε 13 χώρες

18/06/2026 - 3:56μμ
Ο Ζελένσκι και ο  Τραμπ συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ukrainian Presidential Press Service / EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Η φωτογραφία που άλλαξε το κλίμα για την Ουκρανία – Πώς Μακρόν και Ζελένσκι κέρδισαν τη στήριξη του Τραμπ

18/06/2026 - 10:55πμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απορρίπτει την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου: «Αβάσιμη και πολιτικά υποκινούμενη»

18/06/2026 - 8:57πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβιβάζεται στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στο αεροδρόμιο της Γενεύης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της G7 που φιλοξενήθηκε στο Εβιάν της Γαλλίας (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Τι πήρε και τι έδωσε ο Τραμπ στην Τεχεράνη – Το στοίχημα των 60 ημερών

18/06/2026 - 8:33πμ
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)
ΚΟΣΜΟΣ

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

17/06/2026 - 10:52μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 9:40μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες – Στο στόχαστρο οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

17/06/2026 - 6:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)

Ελβετία: Ακυρώνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – Ο Τζέι Ντι Βανς ανέβαλε το ταξίδι του

20 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontosnews.gr)

Νάουσα: Το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακής Λύρας στα ΛΒ’ Παύλεια ανοίγει δρόμους για τη μουσική κληρονομιά του Πόντου

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καλοκαιρινό σκηνικό με «παγίδες» αστάθειας – Βροχές στα ορεινά και βοριάδες έως 7 μποφόρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Francisco Guasco)

Μουντιάλ 2026: Πέρασε στους «32» το Μεξικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bob Frid)

Μουντιάλ 2026: Σαρωτικός και εξάσφαιρος ο Καναδάς

2 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Ικονίου κυρός Θεόληπτος (φωτ. Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Θλίψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign