pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών με 1.400 χορευτές που θα γεμίσουν φιγούρες, χρώματα και χαμόγελα την Καλαμαριά

Μετά από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας, σήμερα είναι το μεγάλο ραντεβού, στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου

2/07/2022 - 10:49πμ
Στιγμιότυπο από τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση που έγινε το 2018 στην Κατερίνη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)

Στιγμιότυπο από τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση που έγινε το 2018 στην Κατερίνη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περίπου 1.400 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χορευτές-μέλη 70 προσφυγικών συλλόγων (μικρασιατικοί, καππαδοκικοί, κωνσταντινουπολίτικοι, θρακιώτικοι και ποντιακοί) θα πάρουν μέρος στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών που γίνεται σήμερα στην Καλαμαριά.

Η φετινή διοργάνωση έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλαμαριάς ανέλαβε να τη φιλοξενήσει και την ενέταξε στις επετειακές εκδηλώσεις που έχουν το κεντρικό σύνθημα «Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα».

Επιμνημόσυνη δέηση, παράδοση λαβάρου και ιερής εικόνας, ένα παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πανηγύρι σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς –τη γνωστή πατινάδα των Μικρασιατών–, αλλά και συγκίνηση από τους χορούς και τα τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες που θα παρουσιαστούν στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου, περιλαμβάνει το φετινό αντάμωμα.

Συνδιοργανωτές είναι η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και τέσσερα τοπικά σωματεία: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Αγία Παρασκευή», ο Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς και Δέρκων, ο Σύλλογος Κουριωτών Δήμου Καλαμαριάς «Ταξιάρχης» και ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος».

Πατινάδα στην Κατερίνη, στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση «Αντάμωμα» (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)

«Το αντάμωμα των Μικρασιατών ξεκίνησε να διοργανώνεται πριν από μία πενταετία, αλλά δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορέσαμε να το πραγματοποιήσουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι μία γιορτή με άφθονη μουσική, χορό και τραγούδι, στην οποία συμμετέχουν προσφυγικοί σύλλογοι από ολόκληρη την Ελλάδα.

»Φέτος πραγματοποιείται στην Καλαμαριά. Απευθυνθήκαμε στο Δήμο Καλαμαριάς ο οποίος ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ανταμώματος, εντάσσοντάς το στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», τονίζει στο pontosnews.gr o πρόεδρος της ΟΠΣΕ Αντώνης Οραήλογλου.

Συνένωση δυνάμεων για τη Γενοκτονία

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με απώτερο στόχο την καθιέρωση μίας κοινής ημέρας μνήμης για τη Γενοκτονία όλων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, στο 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών θα παραβρεθούν και θα παρουσιάσουν δικούς τους χορούς Πόντιοι (μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων), και Θρακιώτες.

Ποντιακοί χοροί στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση «Αντάμωμα» που έγινε το 2018 στην Κατερίνη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)

«Στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου, όπου θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος του Ανταμώματος, θα παρουσιαστούν 8 ενότητες παραδοσιακών χορών. Από αυτές μία είναι αφιερωμένη σε ποντιακούς χορούς και μία σε θρακιώτικους. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συνένωσης των δυνάμεών μας· είναι προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

»Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα κοινά και δίκαια αιτήματά μας. Πόντιοι και Θρακιώτες μάς έχουν καλέσει σε δικές τους εκδηλώσεις και το ίδιο κάνουμε τώρα και εμείς», λέει ο Αντώνης Οραήλογλου.

Το πρόγραμμα του Ανταμώματος

Οι εκδηλώσεις του 3ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών ξεκινούν σήμερα στις 10:30, στο χώρο των Απολυμαντηρίων της Καλαμαριάς. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) και κατά τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πάτρια εδάφη.

Στο ίδιο σημείο θα γίνει στη συνέχεια η παράδοση-παραλαβή του λαβάρου του Ανταμώματος από το δήμο που διοργάνωσε το προηγούμενο (ο Δήμος Καλαμάτας είχε επιλεγεί το 2020, αλλά μεσολάβησε ο κορονοϊός), σε αυτόν που διοργανώνει το φετινό.

Μαζί με το λάβαρο θα παραδοθεί και εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Θα ακολουθήσει δρώμενο από το Σύλλογο Κουριωτών Καλαμαριάς «Ταξιάρχης», με τη συμμετοχή του εφηβικού χορωδιακού τμήματος του Μικρασιατικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας «Ηρόδοτος».

Στις 6 το απόγευμα στο θέατρο της οδού Χηλής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων των συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα. «Η σπουδαιότητα των πολιτιστικών συλλόγων. Το παρόν και το μέλλον τους» είναι το θέμα.

Οι χορευτές θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από τις 17:00, στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμαριάς «Φροντιστήριον Τραπεζούντος» (Χηλής 12 και Τριπόλεως). Από αυτό το σημείο θα ξεκινήσει η πατινάδα, στις 7 το απόγευμα.

Μέσω των οδών Χηλής, Μεταμορφώσεως, Κομνηνών, πλατεία Δημαρχείου, Μητροπολίτη Χρύσανθου, Χηλής και Παπάγου οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου.

Για περισσότερο από 1 ώρα το κέντρο της Καλαμαριάς θα γεμίσει όμορφους ήχους και φιγούρες, χρώματα και πολλά χαμόγελα.

Το κυρίως πρόγραμμα του Ανταμώματος θα ξεκινήσει στις 20:30. Στο γήπεδο του Απόλλωνα Πόντου σύλλογοι από ολόκληρη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν σειρά παραδοσιακών χορών. Οι 8 χορευτικές ενότητες –σε κάθε μία αντιστοιχούν χοροί από μία συγκεκριμένη περιοχή της καθ’ ημάς Ανατολής– είναι οι εξής: Σμύρνης, Ερυθραίας, Προποντίδας (Α’), Κωνσταντινούπολης, Προποντίδας (Β’), Καππαδοκίας, Ανατολικής Θράκης, Πόντου. (Δείτε εδώ αναλυτικά.)

Το κλείσιμο της παρουσίασης όλων των χορευτικών τμημάτων θα γίνει με το καππαδοκικό κόνιαλι.

Κόνιαλι στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση «Αντάμωμα» που έγινε το 2018 στην Κατερίνη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός, άλλωστε θα συμμετάσχουν 1.400 χορευτές από ολόκληρη την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ.

Η κορυφαία εκδήλωση μέχρι τώρα

Ως πολύ σημαντική εκδήλωση, ίσως την κορυφαία που διοργάνωσε μέχρι σήμερα ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», χαρακτηρίζει το 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Θάνος Γιαννακός.

Ο ίδιος, ο οποίος είναι και συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων «Καλαμαριά 1922-2022», σημειώνει στο pontosnews.gr ότι με τέτοιες ενέργειες αποτίνεται και φόρος τιμής στους ξεριζωμένους προγόνους.

«Το 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών εντάσσεται στο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του δήμου μας “Καλαμαριά 1922-2022”, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Το Αντάμωμα είναι μία πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση, ίσως η κορυφαία που διοργανώσαμε μέχρι τώρα στο επετειακό αυτό έτος, αφού θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όλες τους έχουν κεντρικό σύνθημα “Μια θάλασσα μνήμες …και γινήκαμε όλοι ένα”. Με τέτοιου είδους εκδηλώσεις καταφέρνουμε να γίνουμε όλοι ένα και κυρίως να τιμήσουμε τους προγόνους μας», τονίζει.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εθελοντική αιμοδοσία και ακύρωση εκδήλωσης από τους «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης

14/10/2025 - 9:44μμ
Στιγμιότυπο από τη
συναυλία με τίτλο «Στα βήματα των ηρώων: Από την Τραπεζούντα στην Πάφο, Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης», που συνδιοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης». Το Σωματείο Ελλήνων Ποντίων Πάφου στήριξε το πολιτιστικό γεγονός 
(φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ Σωματείο Ελλήνων Ποντίων Πάφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο Ελλήνων Ποντίων Πάφου: Νέος πολιτιστικός φορέας με αξιώσεις στην Κύπρο

14/10/2025 - 5:48μμ
(Πηγή: facebook.com/EnosiPontionPeiraios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα πολιτισμού από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας

14/10/2025 - 4:21μμ
Από την καρτ ποστάλ που έστειλε ο Γεώργιος Κυριακίδης το 1913 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα ντοκουμέντο μάς πάει στον «Πόντο» Μερζιφούντας – Για τη γαλανόλευκη φανέλα απαγχονίστηκαν μέλη του

14/10/2025 - 10:47πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός για μια χρονιά γεμάτη Πόντο από την Εύξεινο Λέσχη Περιστάσεως

13/10/2025 - 11:00μμ
Η συγγραφέας με μια ανθοδέσμη από τα μέλη της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Την ιστορία και τις αναμνήσεις του Διπόταμου ζωντάνεψαν οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς

13/10/2025 - 10:25μμ
Μαθήτριες του Παρθεναγωγείου Κερασούντος μαζί με τις δασκάλες Άννα Βαφειάδου (αρ.) και Φανή Χρυσαφίδου, το 1888 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμος Ι / Χαρά Λιουδάκη-Κυπραίου. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Όλγας Ευκαρπίδου: Όλα τα πήρανε οι Τούρκοι, και σπίτια και περιουσίες. Την ψυχή μας την ίδια μας πήρανε

13/10/2025 - 8:44μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης: Νέα ημερομηνία για την τακτική περιφερειακή σύνοδο των σωματείων μελών

13/10/2025 - 3:37μμ
Ολομέλεια Βουλής – Ειδική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ( Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας ζητούν από τον ΥΠΕΞ να θέσει επίσημα στην Τουρκία αίτημα για τα πρακτικά των δικαστηρίων της Αμάσειας

13/10/2025 - 11:12πμ
(Πηγή: flickr.com/photos/imverias/ Gerasimos Bekes)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ήταν μπροστάρης και αγαπούσε την Ελλάδα – Ένας Πόντιος και ταυτόχρονα οικουμενικός Έλληνας

13/10/2025 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την παράδοση των ομήρων μέσω του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ (φωτ.: Al-Jazeera)

Άλλες τέσσερις σορούς ομήρων παρέδωσε η Χαμάς στο Ισραήλ

5 ώρες πριν
Παρά την καλή εμφάνιση του Πίτερς, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε απέναντι στην Εφές (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Ματθαίος)

Μέτρια εμφάνιση και ήττα για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Εφές

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ertsports.gr)

Europe Cup: Απίθανο Περιστέρι, πρεμιέρα με επικό διπλό στο Μπιλμπάο

6 ώρες πριν
Τα ελληνικά φεστιβάλ στην Αυστραλία δίνουν την ευκαιρία σε ομογενείς κάθε ηλικίας να γιορτάσουν μαζί την κληρονομιά τους (φωτ.: facebook/Pontian Association Of Whittlesea «Panagia Soumela»)

Αυστραλία: Δύο νέα ελληνικά φεστιβάλ ετοιμάζονται να ενώσουν και να… ξεσηκώσουν την ομογένεια

6 ώρες πριν
(Φωτ.: arisbc.gr)

Eurocup: Για ένα ημίχρονο άντεξε ο Άρης κι έχασε 80-59 από την Τσεντεβίτα

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)

Εθελοντική αιμοδοσία και ακύρωση εκδήλωσης από τους «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign