pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Υπέστη ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου

30/06/2022 - 4:43μμ
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος στα γραφεία του  ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην πλατεία Κουμουνδούρου κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής, Κυριακή 15 Μαΐου 2022. (Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην πλατεία Κουμουνδούρου κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής, Κυριακή 15 Μαΐου 2022. (Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την τελευταία του πνοή άφησε το μεσημέρι, σε ηλικία 75 ετών, ο γνωστός εκλογικός αναλυτής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας, με έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη ανακοπή καρδιάς, ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε το 1947, έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λοζάνη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies – Θεωρία Πιθανοτήτων – Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του ήταν «Τα γκρίζα όρια της Εθνικοφροσύνης: η δεκαετία του ’40 στις μεταγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις» στον συλλογικό τόμο Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της, εκδ. Αλεξάνδρεια (υπό έκδοση), “Un système partisan en transition”, Pole Sud, no 38, Montpellier, 2013, σελ. 71-77, Των εκλογών τα πάθη. Ψηφίδες της ελληνικής εκλογικής ιστορίας του 20ου αιώνα, εκδ. Το Βήμα, Αθήνα 2012 και «Από την επιταγή της ομοφωνίας στη λογική της πλειοψηφίας» στον συλλογικό τόμο Εξουσία και Κοινωνία. Δωρήματα στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2010, σελ. 295-301.

Ο πολιτικός επιστήμονας ήταν, επίσης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής αστικής Εταιρείας «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» (ΑΣΚΙ).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας με τα τρακτέρ τους έχουν αποκλείσει τη σήραγγα των Τεμπών. Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Ντόμαλης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Αγρότες έκλεισαν τη σήραγγα – Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τις εκτροπές

22/12/2025 - 3:32μμ
Χειροπέδες στα χέρια νεαρού (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Σε πέντε λεπτά εκεί ή θα φας ξύλο»: Οι διάλογοι που ξεσκέπασαν το κύκλωμα ναρκωτικών στα σχολεία

22/12/2025 - 10:17πμ
Αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια Μακρυχωρίου και μοίρασαν μήλα στους οδηγούς. Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Κλείνουν σήμερα τα Τέμπη για τα φορτηγά, ανοιχτοί οι δρόμοι για τα ΙΧ στις γιορτές

22/12/2025 - 8:41πμ
(Φωτ.: pexel.com / Matheus Oliveira)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

22/12/2025 - 8:11πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια των Αφιδνών και της Τραγάνας επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων

21/12/2025 - 7:13μμ
Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Μαρογιάννη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Επιστρέφονται οι πινακίδες των οχημάτων που είχε αφαιρέσει η Δημοτική Αστυνομία

21/12/2025 - 6:00μμ
(Φωτ.:  (EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Κλειστές οι μπάρες στα διόδια του Ωραιοκάστρου – Μοιράζουν όσπρια και κηπευτικά

21/12/2025 - 4:15μμ
(Πηγή: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηφισιά: Διαλευκάνθηκε ληστεία με λεία 180.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις

21/12/2025 - 1:20μμ
Αγρότες στα διόδια Μακρυχωρίου μοίρασαν μήλα στους οδηγούς (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πώς θα κινηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 11:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτσοβο: Πυρκαγιά στο Ανήλιο κατέκαψε δυο σπίτια, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε τρίτο

21/12/2025 - 11:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/80s Nοσταλγία)

Η Μήτση Κωνσταντάρα δεν ξεχνιέται «κύριε Πετροχείλο μου»

7 λεπτά πριν
Αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας με τα τρακτέρ τους έχουν αποκλείσει τη σήραγγα των Τεμπών. Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Ντόμαλης)

Τέμπη: Αγρότες έκλεισαν τη σήραγγα – Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τις εκτροπές

31 λεπτά πριν
Συνάντηση Αμπάς-Μητσοτάκη στη Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Ρόλο-γέφυρα στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η Ελλάδα – Στη Ραμάλα ο Μητσοτάκης

55 λεπτά πριν
Στο μέσο ο Γιώργος Τσουλφάς, στην ειδική τελετή του American College of Surgeons. Σικάγο, 19 Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: ΑΠΘ)

Παγκόσμια διάκριση: Ο Γιώργος Τσουλφάς του ΑΠΘ στους κορυφαίους χειρουργούς-εκπαιδευτές

1 ώρα πριν
«Οι Κομνηνοί» στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο, Σάββατο 20 Δεκεμβρίυο 2025 (φωτ.: Δήμος Σιντικής)

«Οι Κομνηνοί» έβαλαν τη σφραγίδα τους στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο

2 ώρες πριν
Το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Γροιλανδία: Ο Τραμπ ορίζει απεσταλμένο και ανάβει φωτιές με τη Δανία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign