pontosnews.gr
Κυριακή, 16/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μάχη στη Βουλή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Αιχμές ΡΑΕ για τη μη επιστροφή 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση - Γιατί αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

29/06/2022 - 10:30πμ
Φωτ. αρχείου: (Παναγιώτης Στόλης/EUROKINISSI)

Φωτ. αρχείου: (Παναγιώτης Στόλης/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι διατάξεις για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου, που κατατέθηκαν με τη μορφή τροπολογίας, και η παρέμβαση στη χονδρική, αναμένεται να απασχολήσουν, κατά μείζονα λόγο, τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αρχίζει σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, και στον βασικό κορμό του αφορά το αδειοδοτικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με τις τιθέμενες διατάξεις, έως τις 10 Ιουλίου, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο, εφόσον το επιθυμούν. Επίσης, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται θα απορροφηθεί:

– Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.

– Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.

– Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.

– Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Η παρέμβαση στη χονδρική

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδυάσει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον νέο μηχανισμό για το πλαφόν στη χονδρική. Αυτός ο μηχανισμός επεμβαίνει στη χονδρική (σ.σ. άρθρο 122-Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης) από την 1η Ιουλίου, και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συζήτηση της εν λόγω διάταξης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το υπουργείο εκτιμά ότι θα αντλήσει 6 δισ. μέσα σε ένα 12μηνο, και με αυτά τα κονδύλια θα ενισχυθεί η δεξαμενή των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Αντιδρά και διαφωνεί η αντιπολίτευση

Τόσο, η παρέμβαση στη χονδρική όσο και η τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής προκαλούν την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και καθυστέρησε να πάρει δραστικά μέτρα και ότι τα μέτρα που έρχονται σήμερα θα αποδειχθούν «κοροϊδία» για τα νοικοκυριά που αφέθηκαν στο έλεος των καρτέλ.

ΡΑΕ: Ρωτήστε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επιστροφή των 67 εκατ. ευρώ

Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την οποία η Διάσκεψη των Προέδρων έχει δώσει το πράσινο φως να διαρκέσει έως και δύο ημέρες, αν απαιτηθεί, γίνεται λίγα 24ωρα αφότου η ΡΑΕ αποφάσισε την παραπομπή του φακέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο 8μηνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προέτρεψε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν το υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης. Ο επικεφαλής της ΡΑΕ είπε ότι η μείωση στη χονδρεμπορική τιμή και η φορολόγηση των υπερκερδών είναι στη σωστή κατεύθυνση. Σε σχέση, ωστόσο, με τη νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια, ανέφερε ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της, αν και η πρόταση της ΡΑΕ, όπως σημείωσε, ήταν διαφορετική (συγκεκριμένα, αντί της κατάργησης να αποτυπώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή).

Την ίδια ώρα, ο ΑΔΜΗΕ ζητάει αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία ορίζεται ο συντελεστής απόδοσης των κεφαλαίων του, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, για δυσμενείς επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα. «Θέλουμε να γίνονται επενδύσεις, αλλά δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα. Ο ΑΔΜΗΕ θα πάρει 6,1% και θα πει ευχαριστώ. Αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να το πει», έχει τονίσει ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Αλλά και για τον ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις για τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI /  Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Βροχή πληρωμών έως τις 21 Αυγούστου

15/08/2026 - 1:30μμ
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για το φόρο σε δωρεές, χαρτζιλίκια και μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών μέσω IRIS

13/08/2026 - 6:11μμ
Πολυκατοικίες στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Στο «καλάθι» ακίνητα και ενοίκια – Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται

13/08/2026 - 10:20πμ
Η υπογραφή της συμφωνίας για την είσοδο της Meridiam ως πλειοψηφικού μετόχου στον Great Sea Interconnector, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Great Sea Interconnector: Διακομματική παρέμβαση στο αμερικανικό Κογκρέσο – Ζητούν προτεραιότητα για το καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

12/08/2026 - 10:08μμ
(Φωτ.: pixabay.com /users/startupstockphotos-690514/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία: Νέα κρίση στην απασχόληση των νέων σε παγκόσμια κλίμακα

12/08/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωπική Διαφορά: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά την κατάργησή της

11/08/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου για περισσότερες από 400 επιχειρήσεις

10/08/2026 - 10:40πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexas_fotos-686414)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες μειώσεις τιμών σε βασικά αγαθά στα ράφια των σουπερμάρκετ

8/08/2026 - 10:38πμ
Εικόνα από την παρουσίαση της πλατφόρμας MyAgro, στην ΑΑΔΕ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.:     Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myAGRO: Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2026

6/08/2026 - 2:07μμ
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπογραφή της συμφωνίας για είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam, ως πλειοψηφικού μετόχου στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI), η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία-σταθμός για τον Great Sea Interconnector με είσοδο του γαλλικού κολοσσού Meridiam

5/08/2026 - 6:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όσο ζεσταίνει ο καιρός τόσο ωριμάζουν τα φραγκοσύκα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Ο καιρός σήμερα: Άνοδος θερμοκρασίας και άνεμοι έως 7 μποφόρ

6 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/EviaVima)

Μάχη με τις φλόγες στη Σκύρο: Εκκενώσεις και ενεργοποίηση του Copernicus

8 ώρες πριν
(Φωτ.: hellenicnavy.gr)

Συγκίνηση στην Τήνο: Τιμήθηκαν η Παναγία και οι ήρωες του «Έλλη»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνας)

Λαϊκοποντιακή βραδιά στον Απιδεώνα

9 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/paokagiouandrea?locale=el_GR)

Ποντιακή βραδιά με τον ΠΑΟΚ Αγίου Ανδρέα στην Καβάλα

10 ώρες πριν
Απίστευτες εικόνες από το Καραβοστάσι της Ανατολικής Μάνης (εικ.: facebook.com/pantelis.apostolakos)

Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί οδηγών στην Ανατολική Μάνη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV