pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«TurkΑegean»: Νομικά κινείται η Ελλάδα έναντι της απαράδεκτης εμπορικής ονομασίας που κατέθεσε η Τουρκία και αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα – Η κατεπείγουσα ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

28/06/2022 - 8:12μμ
(Φωτ.: YouTube/ Go Türkiye)

(Φωτ.: YouTube/ Go Türkiye)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν και η Ελλάδα πιάστηκε στον ύπνο και η Τουρκία κατάφερε να περάσει το αίτημά της για αναγνώριση του εμπορικού σήματος «TurkAgean» από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις που επιχειρούν να καλύψουν την ανεκδιήγητη ολιγωρία.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τ/σ της ΕΡΤ προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα κινηθεί νομικά κατά της όλης διαδικασίας. «Η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Μάλιστα όμως πρόσθεσε «Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές».

Πρωτοβουλία Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελλαδίτες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά τους.

Όπως μάλιστα αναφέρουν στην επιστολής τους, ζητούν επανεξέταση της απόφασης, λόγω των πολιτικών της επιπτώσεων οι οποίες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις του με μία υπό ένταξη χώρα όπως η Τουρκία.

Η χρήση του εμπορικού αυτού σήματος για τουριστικούς σκοπούς είναι παραπλανητική γιατί συνδέει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους τουρίστες και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:
«Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτό από το EUIPO το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” ως EUTM. Το αίτημα είχε καταχωρηθεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους και θα ισχύει για μία δεκαετία, ενώ παράλληλα, καταχωρήθηκε και στον WIPO. Μάλιστα, οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα.

Η χρήση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” για τουριστικούς σκοπούς, είναι αφενός παραπλανητική, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία, δημιουργώντας σύγχυση στους υποψήφιους επισκέπτες και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

»Μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή είναι απαράδεκτο που ένα τέτοιο αίτημα έγινε δεκτό στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος ως «πάτημα» για την περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των Ελληνικών νησιών και των υδάτων που τα περικλείουν;
  • Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση αντίστοιχων σημάτων στο πλαίσιο του EUIPO;»

Η κατεπείγουσα ερώτηση της Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαράδεκτη τουρκική εκστρατεία με τίτλο «Turkaegean», κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, της Ειδικής Ομάδας για θέματα τουρισμού αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτη και αθέμιτη την τουρκική καμπάνια με τον ανωτέρω αγγλικό τίτλο, που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Τουρκαιγαίο» ή «Τούρκικο Αιγαίο. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται αντίστοιχα με την ίδια σημασία και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, προκαλώντας σύγχυση σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, ενώ παράλληλα συνδέεται σκόπιμα με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή του Αιγαίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σε συνέχεια της κλιμακούμενης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, είδε το φως δημοσιότητας πρόσφατα μια απαράδεκτη εμπορική εκστρατεία με τον αγγλικό τίτλο «TurkAegean», που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Τουρκαιγαίο» ή «Τούρκικο Αιγαίο».

Συγκεκριμένα, η Τουρκία στην τουριστική της καμπάνια για το καλοκαίρι 2022, παρουσιάζει αρχαία ελληνικά μνημεία και αρχαιοελληνικούς χώρους στα παράλια της, με πλούσια ελληνική ιστορία, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω όρο.

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται αντίστοιχα με την ίδια σημασία και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, προκαλώντας σύγχυση και αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του ελληνικού τουρισμού, ενώ παράλληλα συνδέεται σκόπιμα με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική της πολιτική στην περιοχή του Αιγαίου.

Με τα δεδομένα αυτά, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί και τι μέτρα προτίθεται να λάβει μέσω του αρμόδιου Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να απαγορευθεί άμεσα η χρήση και κυκλοφορία του αθέμιτου και απαράδεκτου αυτού όρου, που παραπέμπει αφενός σε ανιστόρητες αιτιάσεις από πλευράς της Τουρκίας και αφετέρου βλάπτει κατάφωρα το ελληνικό τουριστικό προϊόν».

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ

  • Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού
  • Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
  • Αντιπρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Mercosur (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Δίχτυ προστασίας για 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα – Νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις «βλέπει» η κυβέρνηση

9/01/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: minedu.gov.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Ορκίστηκε ο νέος μουφτής Εμίν Σερίφ

9/01/2026 - 4:59μμ
Ο Παύλος Ασλανίδης σε εκδήλωση για τα Τέμπη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών: Ασλανίδης κατά Καρυστιανού για το νέο κόμμα – «Κανείς δεν είναι μαζί της»

7/01/2026 - 8:10μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκτός ευρωομάδας ο Νικόλας Φαραντούρης – «Δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του κόμματος»

7/01/2026 - 2:49μμ
Στο μπλόκο των αγροτών στο Άργος (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ανακοινώσεις την Τετάρτη από την κυβέρνηση, πριν από το 48ωρο μπλακ άουτ

5/01/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά την τριμερή της Ιερουσαλήμ

23/12/2025 - 9:06πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου – Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Ελλάδα

22/12/2025 - 9:35μμ
Συνάντηση Αμπάς-Μητσοτάκη στη Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόλο-γέφυρα στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η Ελλάδα – Στη Ραμάλα ο Μητσοτάκης

22/12/2025 - 3:08μμ
Από αριστερά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιερουσαλήμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στρατηγικές επαφές γεωπολιτικής σημασίας

20/12/2025 - 8:58μμ
Ο Νίκος Παππάς σε συνεδρίαση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους νέους και τις νέες (φωτ.: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς για το επεισόδιο στο Στρασβούργο: «Ξέφυγα και ζητώ συγγνώμη» – Τι λέει για τον δημοσιογράφο

19/12/2025 - 4:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαρία Καρυστιανού σε παλιότερη συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του δ.σ. του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών – «Αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, παρά τις συνεχείς “τρικλοποδιές”»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Ήττα στο Μπιλμπάο ο ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Αποκλείστηκε και επίσημα ο Πανιώνιος

2 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γιενς-Φρέντεριλ Νίλσεν και η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντερικσεν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη (φωτ.: EPA/Liselotte Sabroe)

Γροιλανδία: «Επιλέγουμε τη Δανία έναντι των ΗΠΑ»

3 ώρες πριν
Ιρανή προσπερνά γιγαντοαφίσα που γράφει «Το Ιράν είναι η πατρίδα μας», στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή ορισμένοι διαδηλωτές

3 ώρες πριν
Εκατοντάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας του μπλακάουτ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»(φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

«Ψηφιακός θόρυβος» η αιτία του μπλακάουτ στο FIR Αθηνών – Παρωχημένη τεχνολογία σε κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign