pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ευξείνια 2022»: Για πρώτη φορά στο φως το μεγάλης αξίας αρχείο του Ανανία Νικολαΐδη

Έκθεση βιβλίου και ποντιακό γλέντι περιλαμβάνουν ακόμα οι εκδηλώσεις του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας

29/06/2022 - 5:28μμ
Ο Ανανίας Νικολαΐδης, και στο φόντο τμήμα του αρχείου του (σύνθεση εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ο Ανανίας Νικολαΐδης, και στο φόντο τμήμα του αρχείου του (σύνθεση εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ανάδειξη της προσωπικότητας και του ιδιαίτερης αξίας προσωπικού αρχείου του Πόντιου λογίου Ανανία Νικολαΐδη θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα «Ευξείνια 2022», που διοργανώνει ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας.

Το αρχείο του Ανανία Νικολαΐδη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, μετά από συστηματική εργασία για την καταγραφή του που έγινε τους προηγούμενους μήνες από μέλη του συλλόγου.

Τα «Ευξείνια» αποτελούν θεσμό για την περιοχή της Πτολεμαΐδας από τη δεκαετία του 1980, με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια που βρισκόταν σε έξαρση η πανδημία του κορονοϊού. Φέτος θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως και τις 3 Ιουλίου.

Τα «Ευξείνια 2022» περιλαμβάνουν ακόμα έκθεση βιβλίου, ποντιακούς χορούς και τραγούδια, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και χορευτικών από την περιοχή της Πτολεμαΐδας αλλά και από άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας.

«Μετά από δύο χρονιές, που εξαιτίας της πανδημίας δεν καταφέραμε να διοργανώσουμε τα “Ευξείνια”, φέτος με πολύ χαρά κάνουμε την εκδήλωση και περιμένουμε πολύ κόσμο σε αυτήν. Πρόκειται για μια εκδήλωση που αποτελεί θεσμό για την περιοχή μας, την οποία έχει αγκαλιάσει όλη η κοινωνία της Πτολεμαΐδας, ακόμα και άτομα μη ποντιακής καταγωγής. Τα “Ευξείνια” επιστρέφουν μετά από δύο χρόνια με την παρουσίαση του μοναδικού αρχείου του λόγιου Ανανία Νικολαΐδη, στο οποίο θα μπορούν να ξεναγηθούν οι επισκέπτες της εκδήλωσής μας από μέλη του συλλόγου μας», τονίζει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Αντώνης Μαυρίδης.

Ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Αντώνης Μαυρίδης

Από την Κορόνιξα Μεσοχαλδίου

Το 1888, στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου γεννήθηκε ο Ανανίας Νικολαΐδης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Πόντιους λογίους της περιοχής της δυτικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Γιάννης Καρύδης, ο Νικολαΐδης έμαθε γράμματα από τον δάσκαλο πατέρα του, το επάγγελμα του οποίου ακολούθησε και ο ίδιος στον Πόντο – συγκεκριμένα στη Φωλίαινα.

Το 1919 έφυγε από τον Πόντο μέσω της χερσονήσου της Κριμαίας, κι έναν χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Ο Ανανίας Νικολαΐδης

«Επειδή γνώριζε γράμματα, το 1921 διορίστηκε γραμματέας της κοινότητας του Φιλώτα, όπου έμεινε για δύο χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε ως επιστάτης κατά τον εποικισμό των προσφύγων στην περιοχή, και ήταν μέλος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων. Αργότερα έγινε γραμματέας της κοινότητας Καϊλαρίων (μετέπειτα Δήμου Πτολεμαΐδας), από όπου βγήκε στη σύνταξη. Ο Δήμος Πτολεμαΐδας τον τίμησε και έδωσε το όνομά του σε δρόμο της πόλης μας. Ήταν ο ένας από τους δύο πιο γνωστούς Πόντιους λογίους της Πτολεμαΐδας· ο άλλος ήταν ο Παντελής Μελανοφρύδης», αναφέρει ο Γιάννης Καρύδης.

Κατά τον Γ. Καρύδη ο Ανανίας Νικολαΐδης αρθρογραφούσε συχνά, γράφοντας κυρίως για τον Πόντο και την περιοχή της Εορδαίας. Πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στην Ποντιακή Εστία και σε συγγράμματα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Από το αρχείο Αν. Νικολαΐδη

«Ο Ανανίας Νικολαΐδης απέκτησε επτά παιδιά και πέθανε το 1984. Ο ένας γιος του, ο οποίος είναι σήμερα 93 ετών, θα βρίσκεται στην παρουσίαση του αρχείου του πατέρα του.

Μεταξύ άλλων, το αρχείο περιλαμβάνει βιβλία που είχε από άλλους συγγραφείς, προσωπικά του χειρόγραφα, την αυτοβιογραφία του, προσωπικά του αντικείμενα –όπως το προσφυγικό του βιβλιάριο και την ταυτότητά του του 1940– και την αλληλογραφία του με υπουργούς και μεγάλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, όπως ο Φίλων Κτενίδης», λέει ο αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Ο αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Γιάννης Καρύδης

Οι εκδηλώσεις στα «Ευξείνια 2022»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αντώνη Μαυρίδη, τα «Ευξείνια 2022» ξεκινούν με την παρουσίαση του αρχείου του Ανανία Νικολαΐδη, το οποίο θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 19:00, στη βιβλιοθήκη του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτήριο του Ποντιακού Συλλόγου, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

«Περισσότερα από πενήντα πολύ σημαντικά βιβλία, που αναφέρονται στον ποντιακό ελληνισμό, θα παρουσιαστούν στην έκθεση. Προέρχονται από τη βιβλιοθήκη μας, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς», λέει ο Αντώνης Μαυρίδης.

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 20:30, στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί ποντιακό γλέντι, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων από την περιοχή και άλλα μέρη της χώρας. Θα συμμετάσχουν οι καλλιτέχνες: Μπάμπης Ιωακειμίδης (τραγούδι), Σταύρος Πεσιρίδης (λύρα-τραγούδι), Γιώργος Σιαμίδης (αγγείο), Κώστας Τυρεκίδης (λύρα), Δημήτρης Μητρούλης (νταούλι), Ηλίας Ρακόπουλος (πλήκτρα), Ιορδάνης Χαΐδης (λύρα) και Σάκης Καπετάνος (νταούλι).

Η αφίσα των εκδηλώσεων

«Το ποντιακό γλέντι μάς έλειψε πολύ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Θα απολαύσουμε καλλιτέχνες και χορευτές από το σύλλογό μας αλλά και από άλλα μέρη της χώρας, όπως για παράδειγμα από το Πολύκαστρο», λέει ο Αντώνης Μαυρίδης.

Τέλος, λίγο πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων «Ευξείνια 2022», όπως αναφέρει ο πρόεδρος, την Παρασκευή 1η Ιουλίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του σωματείου, ο Σύλλογος Κρητών Πτολεμαΐδας και Φίλων Κρήτης θα φιλοξενήσει τον συγγραφέα του βιβλίου Σασμός Σπύρο Πετρουλάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο-μυθιστόρημα Κατά Ιωάννη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Φωτογραφίες: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας.
  • Λόγω προβλήματος υγείας μέλους της θεατρικής ομάδας, αναβάλλονται οι δύο ποντιακές θεατρικές παραστάσεις, με το έργο Το αίμαν  νερόν κι ίνεται του Σίμου Καρακασίδη, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 1 Ιουλίου και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες των παραστάσεων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Τα «Σταυρετ’κα 2026» με Εσπερινό και περιφορά της Ιερής Εικόνας

14/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΕ: Κοινός αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ποντίων

14/09/2026 - 10:39πμ
Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά
στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14η Σεπτεμβρίου: Πριν καεί η Σμύρνη, είχε αρχίσει ο αφανισμός

14/09/2026 - 9:19πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» άνοιξαν τη νέα χορευτική χρονιά με ποντιακή μουσική και χορό

14/09/2026 - 8:52πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (πηγή: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Πιερία και την Κατερίνη: Οι φωνές των Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς σε 955 σελίδες

13/09/2026 - 11:03μμ
«Σταυρίτες» 2026, ημέρα πρώτη. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στην Πλατεία Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη: Οι «Σταυρίτες» έγιναν 20 – Από το ποντιακό πανηγύρι στο θέατρο

13/09/2026 - 6:00μμ
Οι «Ακρίτες» από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη, στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: Facebook / Δημοσίευση του χρήστη Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

90ή ΔΕΘ: Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου χόρεψαν στο πρώτο περίπτερο της ΠΟΕ

13/09/2026 - 4:49μμ
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

12/09/2026 - 11:05μμ
Στη «Στέγη Κοριτσιού» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το 1961 (φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΝΤΟΣ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Η «Στέγη» που άνοιγε στα κορίτσια το δρόμο προς τις σπουδές

12/09/2026 - 10:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)

Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση το δύο εβδομάδων βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα

43 λεπτά πριν
Οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί στην υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγούνται στον ανακριτή, 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Θάνατος Μαζωνάκη: Απολογούνται οι δύο γιατροί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

1 ώρα πριν
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από drone, εικονίζει έντονη συννεφιά στην παραλία του Ναυπλίου. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Πού ενισχύονται τα φαινόμενα το βράδυ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Μελβούρνη: «Escape Room» με ελληνική μυθολογία και γλώσσα για παιδιά

10 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική σειρά (φωτ.: facebook / KurtlarVadisi.PLT)

Τουρκία: Προφυλακίσεις και ανακρίσεις για την πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της χώρας – Στο επίκεντρο το «πραξικόπημα» του 2016

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV