pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω: Μουσείο με κειμήλια που γλίτωσαν από τις καταστροφές των Τούρκων και των Γερμανών

Μεταξύ των εκθεμάτων Επιτάφιος που θεωρείται ένας από τους επτά καλύτερους στον κόσμο

24/06/2022 - 10:55πμ
Μουσείο Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω – Επιτάφιος (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

Μουσείο Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω – Επιτάφιος (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι κεντημένος όλος στο χέρι με χρυσοκλωστή και οι εκτιμητές τον κατατάσσουν σε έναν από τους επτά καλύτερους Επιτάφιους στον κόσμο λόγω της τεχνικής του αξίας. Δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από μοναχό στα Μετέωρα και χρειάστηκαν εκατομμύρια βελονιές για να ολοκληρωθεί το κέντημα. Πλέον, έχει βρει «καταφύγιο» ως έκθεμα στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο του νομού Πιερίας.

Μουσείο Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

Τόσο ο συγκεκριμένος Επιτάφιος όσο και πολλά ακόμη κειμήλια της Μονής, αρκετά από τα οποία διασώθηκαν μετά την αρχική καταστροφή από τους Τούρκους και μετέπειτα από τους Γερμανούς, βρισκόταν σε αποθήκες, χωρίς να έχει καταγραφεί η ιστορική και καλλιτεχνική τους αξία. «Οι εκτιμητές που τον αξιολόγησαν μας είπαν ότι ο Επιτάφιος είναι μέσα στους επτά καλύτερους στον κόσμο από θέμα τεχνικής αξίας γιατί είναι πολύ λεπτομερής και χρυσοκέντητος», εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μοναχός Αμφιλόχιος, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στον χώρο.

Το Μουσείο της Μονής Αγίου Διονυσίου ιδρύθηκε το 1999 και τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Προτού κόψουν την κορδέλα φύτεψαν δύο κυπαρίσσια αριστερά και δεξιά του χώρου.

Μουσείο Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω – Στήλη εγκαινίων (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

«Το μοναστήρι έχει μία ιστορία 500 ετών. Από την καταστροφή που υπέστη η παλιά Μονή από τους Γερμανούς, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλά εκθέματα καταστράφηκαν και πολλά εκλάπησαν. Εμείς τα βρήκαμε χωρίς μία τάξη και χωρίς να ξέρουμε τι είναι το καθένα. Κι έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη να διατηρήσουμε αυτά που παραλάβαμε και να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο το μοναστήρι και μέσα από τα εκθέματα του», συμπλήρωσε, από την πλευρά του, ο ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος.

Κατά την είσοδο στον πρώτο όροφο του Μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το παλιό μοναστήρι που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα, πριν και μετά την ανατίναξη του από τους Γερμανούς, φωτογραφίες από την περιοχή του Ολύμπου, από τα σπήλαια του Αγίου Διονυσίου και τις κορυφές του βουνού.

Μουσείο Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω – Φωτογραφίες (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

Υπάρχουν επίσης χειρόγραφα, πατριαρχικά έγγραφα, η άδεια που έδωσαν οι Τούρκοι το 1452 μ.Χ. για να χτιστεί το μοναστήρι και ένα ευαγγελιστάριο -το πιο παλιό χειρόγραφο- του 14ου αιώνα, αργυρά σκεύη, ένας περίτεχνος ξυλόγλυπτος σταυρός, όπου οι επισκέπτες με μεγεθυντικό φακό μπορούν να δουν κάθε του λεπτομέρεια καθώς είναι διάτρητα σκαλισμένος και τα Λείψανα από 35 Αγίους.

Μουσείο Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω – Τουρκικό έγγραφο (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

«Το Μουσείο μας αποτελείται από διάφορα εκθέματα, ενώ έχει λείψανα Αγίων, διάφορες εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης και κάποιες πιο παλιές. Έχουμε αρχέτυπα βιβλία, παλαιά της Μονής, στολές ιερέων, άγια δισκοπότηρα, ξυλόγλυπτους σταυρούς αξίας και κάποια κεντήματα, ιδίως έναν Επιτάφιο που τον κέντησε στα Μετέωρα ένας μοναχός», προσθέτει ο ηγούμενος του μοναστηριού.

Στον δεύτερο όροφο έχει δημιουργηθεί μία σύγχρονη βιβλιοθήκη με 40.000 βιβλία και 35.000 περιοδικά. «Είναι το κτήμα της Μονής μας και θέλουμε να τα διατηρήσουμε, να συνεχίσουμε το έργο της Μονής και να το προβάλλουμε στον κόσμο», κατέληξε ο αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ντέιμ Σάρα Μάλαλι (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΠΙΣΤΗ

Βρετανία: Για πρώτη φορά γυναίκα Αρχιεπίσκοπος στην Αγγλικανική Εκκλησία

3/10/2025 - 2:57μμ
(Φωτ.: facebook.com/Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Σχολεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Τι συνέστησε στους μαθητές

30/09/2025 - 8:00μμ
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Φως Καππαδοκίας» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Το «Φως Καππαδοκίας» έλαμψε στη Θεσσαλονίκη – Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για τον Άγιο Αρσένιο και τον Όσιο Παΐσιο

30/09/2025 - 12:30μμ
Ορισμένες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

«Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης στα Βαλκάνια» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

29/09/2025 - 5:07μμ
Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Άγιον Όρος - Πέρα από το Ορατό» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: Eurokinissi/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Θεσσαλονίκη: Με μεγαλοπρέπεια η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εγκαίνια της έκθεσης για το Άγιον Όρος

27/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αμερικής)
ΠΙΣΤΗ

Ευγνωμοσύνη Ελπιδοφόρου προς Τραμπ για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

26/09/2025 - 11:58μμ
(Φωτ.: flickr.com/photos/162498301@N07)
ΠΙΣΤΗ

Ο Πειραιάς υποδέχθηκε με συγκίνηση Τίμιο Ξύλο και Άρραφο Χιτώνα του Ιησού Χριστού από το Άγιον Όρος

20/09/2025 - 8:55μμ
Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη
ΠΙΣΤΗ

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

17/09/2025 - 10:07πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)
ΠΙΣΤΗ

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

16/09/2025 - 12:00πμ
Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Σινά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

14/09/2025 - 3:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επιγραφή «Ειρήνη 2025» μπροστά από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ για το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)

Ντ. Τραμπ: «Καταφέραμε το αδύνατο, επιτέλους έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24 λεπτά πριν
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έφοδος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ενδέχεται να καθυστερήσουν οι πληρωμές

56 λεπτά πριν
Μαθήτριες του Παρθεναγωγείου Κερασούντος μαζί με τις δασκάλες Άννα Βαφειάδου (αρ.) και Φανή Χρυσαφίδου, το 1888 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμος Ι / Χαρά Λιουδάκη-Κυπραίου. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μαρτυρία Όλγας Ευκαρπίδου: Όλα τα πήρανε οι Τούρκοι, και σπίτια και περιουσίες. Την ψυχή μας την ίδια μας πήρανε

2 ώρες πριν
Χωρίς λεωφορεία θα μείνει αύριο η Θεσσαλονίκη στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ, κλειστοί σταθμοί μετρό και συγκέντρωση για την αυριανή απεργία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Δέσποινα Σαρακατσιάνου)

Αντάμωμα των απανταχού Αρεθουσιανών με ποντιακό και λαϊκό γλέντι

3 ώρες πριν
Δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Σχιστό (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Ελεύθεροι οι τρεις Αφγανοί που κατηγορήθηκαν ότι βίασαν έναν 6χρονο – Ανασκεύασε η μητέρα του παιδιού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign