pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΟΗΕ: Η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη

Έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδεικνύει ότι η Άγκυρα παραβιάζει τις κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

23/06/2022 - 11:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Maurizio Gambarini)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Maurizio Gambarini)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να διοχετεύει όπλα και υλικό στη Λιβύη σε μια κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 24 Μαΐου, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κυβέρνηση συνέχιζε να παραβιάζει τις κυρώσεις του οργανισμού μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό και παρέχοντας εκπαίδευση σε ομάδες ενόπλων.

Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης που παρέχεται από την Τουρκία στις ομάδες αυτές εμπίπτει στο καθεστώς κυρώσεων και, ως εκ τούτου, καθιστά παραβίαση της απόφασης 1970 (2011).

Η μόνη εξαίρεση ισχύει για ορισμένους τύπους εκπαίδευσης, όπως η απόρριψη πυρομαχικών που μπορεί να ταξινομηθούν στην ανθρωπιστική εκπαίδευση. Ωστόσο, η εκπαίδευση μάχης, ειδικών δυνάμεων και ελεύθερων σκοπευτών απαγορεύονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο τουρκικός στρατός είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση 6.799 Λίβυων στρατιωτών, με 974 να εξακολουθούν να εκπαιδεύονται. Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία σε επιστολή να παράσχει λεπτομέρειες, κάτι που η Τουρκία αρνήθηκε να κάνει.

Συνολικά η Άγκυρα απάντησε μόνο σε επτά επιστολές από τις 15 που έστειλε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί το καθεστώς κυρώσεων στη Λιβύη.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε επίσης ότι η αερογέφυρα που έχει στήσει η τουρκική πολεμική αεροπορία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για να βοηθήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θεωρείται επίσης παραβίαση.

Πραγματοποιώντας τουλάχιστον 33 πτήσεις, ένα Airbus A400M της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παρέδωσε περίπου 1.221 τόνους φορτίου από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.

Εκτός από τις τουρκικές κυβερνητικές οντότητες, ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία επισημάνθηκαν από τους εμπειρογνώμονες για παραβιάσεις όπλων. Ανάμεσά τους η κατασκευάστρια εκρηκτικών Kapeks Kimya Sanayi A.Ş., η ναυτιλιακή και μεταφορική Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş, η αεροπορική εταιρεία Mng Hava Yolları ve Taşımacılık A.Ş. (MNG Airlines), η κατασκευάστρια όπλων Asi Makine San. Ltd. Şti (Sur Arms) και ο όμιλος Akar.

Μερικά από τα όπλα που στάλθηκαν στη Λιβύη από την Τουρκία περιελάμβαναν άρματα μάχης M-60 Patton, μη-επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, STM Kargu-2, TAI Anka, πυροβόλα Fırtına T-155 155 mm, πυροβόλα Korkut 35 mm, πύραυλους MIM-23 Hawk 122mm, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Aselsan Koral, εκτοξευτές χειροβομβίδων Akdas AK-40-GL 40 x 46 χλστ., διόπτρες νυχτερινής όρασης Aselsan A100 και ολογραφικά σκοπευτικά όπλων (HWS).

Ένα μεγάλο φορτίο οχημάτων Kirpi 4×4 (MRAP), που κατασκευάστηκαν από την BMC, εκφορτώθηκε στο λιμάνι της Τρίπολης από το πλοίο MV Amazon με σημαία Μολδαβίας στις 18 Μαΐου 2019.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει διατηρήσει έντονο ενδιαφέρον για τη Λιβύη, μια χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και διχασμένη από τις αραβικές επαναστάσεις του 2011. Μαζί με την οικονομική βοήθεια του Κατάρ, η Τουρκία έχει εξοπλίσει, εκπαιδεύσει και υποστηρίξει ένοπλες ομάδες φιλικές προς το καθεστώς της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η οικογένειά του επιδιώκουν να αποκομίσουν εκατομμύρια δολάρια από την πώληση στρατιωτικού υλικού στις ομάδες που υποστηρίζουν. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν, μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι σεσημασμένες εταιρείες από τον ΟΗΕ διευθύνονται από συγγενείς και επιχειρηματικούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει μεταφέρει ακόμη και τζιχαντιστές στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Η στρατολόγηση, η χρηματοδότηση, η μεταφορά και η ανάπτυξη Σύριων τζιχαντιστών μαχητών στη Λιβύη είναι ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Πηγή: Nordic Monitor
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πράκτορες του FBI στο σημείο όπου δύο μέλη της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς. Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στη σκιά του Λευκού Οίκου: Νεκροί δύο εθνοφρουροί – Οργή Τραμπ

26/11/2025 - 11:30μμ
Πρώτες βοήθειες σε έναν από τους τραυματίες (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Στο στόχαστρο μέλη της Εθνοφρουράς

26/11/2025 - 10:20μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στους φλεγόμενους ουρανοξύστες στο Tai Po του Χονγκ Κονγκ, 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Leung Man Hei)
ΚΟΣΜΟΣ

Η τραγωδία στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε από τα μπαμπού – 36 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι

26/11/2025 - 9:14μμ
Στιγμιότυπο από το τηλεοπτικό «διάγγελμα» των στρατιωτικών (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στη Γουινέα-Μπισάου: Στρατός στην εξουσία, πρόεδρος υπό κράτηση

26/11/2025 - 8:26μμ
Ουκρανοί κοιτούν τις ζημιές σε εννιαώροφη πολυκατοικία μετά από ρωσικό πλήγμα στη διάρκεια της νύχτας. Κίεβο, 25 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)
ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Reuters: Ρωσικό non-paper η βάση του αμερικανικού σχεδίου για την Ουκρανία

26/11/2025 - 7:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη εν μέσω φονικών πλημμυρών

26/11/2025 - 5:34μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία: Διπλωματικά παζάρια, ρωσική κλιμάκωση και αβέβαιη εκεχειρία

26/11/2025 - 2:56μμ
Ουκρανές ανάβουν κεριά σε αυτοσχέδιο βωμό στο Κίεβο για τους  νεκρούς στρατιώτες και εθελοντές που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Μόσχα συμφώνησε σε μερικές παραχωρήσεις – Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γουίτκοφ στη Ρωσία

26/11/2025 - 10:20πμ
Το πλοίο Spiridon II  όσο ήταν αραγμένο στην Πάνορμο (φωτ.: Χ/Murat)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποβιβάστηκαν στη Λιβύη οι χιλιάδες αγελάδες από την Ουρουγουάη

26/11/2025 - 8:35πμ
Μία από τις εισόδους του Λούβρου, κλειστή για το κοινό, μετά τη ληστεία των κοσμημάτων (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Άλλες τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή στο Λούβρο

25/11/2025 - 11:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Πάλεψε αλλά υποκλίθηκε στη Ρεάλ ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας U23: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα

5 ώρες πριν
Πράκτορες του FBI στο σημείο όπου δύο μέλη της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς. Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Πυροβολισμοί στη σκιά του Λευκού Οίκου: Νεκροί δύο εθνοφρουροί – Οργή Τραμπ

5 ώρες πριν
Η εμφάνιση του νησιού στη Λίμνη Μαραθώνα υποδηλώνει χαμηλή στάθμη των υδάτων. 23 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Σε «κόκκινο συναγερμό» Πάτμος και Λέρος λόγω λειψυδρίας – Ακολουθεί η Αττική

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Μπλακ άουτ στο Βελιγράδι και ήττα για τον Ολυμπιακό

6 ώρες πριν
Πρώτες βοήθειες σε έναν από τους τραυματίες (πηγή: Χ)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Στο στόχαστρο μέλη της Εθνοφρουράς

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign