pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε νόμο ενός αιώνα που περιόριζε την οπλοκατοχή

Μέχρι σήμερα οι πολίτες έπρεπε να αποδείξουν ότι έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτοάμυνας για να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους

23/06/2022 - 10:50μμ
(Φωτ.: Pixabay)

(Φωτ.: Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε την Πέμπτη νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που απαιτούσε από τους αιτούντες για άδεια οπλοφορίας να έχουν «λογική αιτία».

Οι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζει το 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για τους υπέρμαχους των όπλων στις ΗΠΑ, που είχαν αμφισβητήσει τον περιοριστικό νόμο, ο οποίος καθιστά έγκλημα την οπλοφορία όπλου χωρίς αιτία.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επέκταση των δικαιωμάτων οπλοφορίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία και θέτει υπό αμφισβήτηση τους νόμους σε οκτώ άλλες πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που περιορίζουν τις άδειες μεταφοράς με τρόπους παρόμοιους με τη Νέα Υόρκη.

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας έγραψε στην απόφαση ότι ο νόμος της Νέας Υόρκης παραβίαζε το 14ο Άρθρο του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ίση προστασία βάσει νόμου, επειδή «εμποδίζει τους νομοταγείς πολίτες με ανάγκες αυτοάμυνας από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα» όπως επιτρέπει το 2ο Άρθρο.

Η απόφαση έρχεται εβδομάδες μετά τους πυροβολισμούς σε παντοπωλείο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και σε άλλο ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, που πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τους νόμους περί όπλων των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι καταδίκασαν γρήγορα την απόφαση της Πέμπτης, η οποία είπαν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση, η οποία υποστήριξε ότι «έρχεται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική όσο και με το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Yuri Gripas)

Επικαλούμενος τις «τρομακτικές επιθέσεις στο Μπάφαλο και στο Ουβάλντε», ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τις πολιτείες να εγκρίνουν «κοινό» κανονισμό για τα όπλα «για να κάνουν τους πολίτες και τις κοινότητές τους πιο ασφαλείς από την ένοπλη βία».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς είπε: «Αυτή η απόφαση καθιστά τον καθένα από εμάς λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία», ενώ η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

Η υπόθεση ασκήθηκε από την Ένωση Τυφεκίων και Περίστροφων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και δύο από τα μέλη της, τους Ρόμπερτ Νας και Μπράντον Κοχ, των οποίων οι αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας για λόγους αυτοάμυνας απορρίφθηκαν.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Μακνάλι απεφάνθη ότι κανένας από τους δύο δεν είχε σοβαρό λόγο για να φέρει όπλα δημόσια.

Στη συνέχεια, οι ενάγοντες αμφισβήτησαν αυτήν την άρνηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξαν ότι ο κρατικός νόμος που διέπει τις άδειες δημόσιας οπλοφορίας, ο οποίος επιτρέπει μόνο σε αιτούντες με «καλό ηθικό χαρακτήρα» που έχουν «την κατάλληλη αιτία» να φέρουν όπλα έξω από το σπίτι, παραβιάζει τη 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την υπόθεση, το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση. Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέλαβε την υπόθεση.

Η απόφαση της Πέμπτης αναφέρει ότι η απαίτηση εύλογης αιτίας, όπως έχει ερμηνευτεί από τα κρατικά δικαστήρια, δεν συνάδει με την «Ιστορία του Έθνους για τη νόμο περί των πυροβόλων όπλων».

«Ένα κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει τους νομοταγείς πολίτες να φέρουν δημόσια όπλα επειδή δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ανάγκη για αυτοάμυνα», έγραψε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη “γιορτή”.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Θέλει να απαγορεύσει μπούρκα και νικάμπ στα σχολεία

17/12/2025 - 8:20μμ
Ένας μικρός αντι-drone πύραυλος, στη Διεθνή Έκθεση Αεροπλοΐας, Αεροναυπηγικής, Αεράμυνας και Διαστήματος (ILA) στο Βερολίνο, το 2024 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Η πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία «στοιχίζει» πολύ στη γερμανική αμυντική βιομηχανία

17/12/2025 - 2:28μμ
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Τουρκία εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει F-35 λόγω της προμήθειας S-400 από τη Ρωσία

17/12/2025 - 12:04μμ
Συγγενείς ραββίνου που σκοτώθηκε στην τυφλή επίθεση θρηνούν στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ.: . EPA/Kate Geraghty/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Για ανθρωποκτονία και τρομοκρατία κατηγορείται ο 24χρονος που σκόρπισε το θάνατο μαζί με τον πατέρα του

17/12/2025 - 10:54πμ
Σε πρώτο πλάνο η Σούζι Γουάιλς στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ Τραμπ που διακρίνεται στο βάθος (φωτ.: EPA/Yuri Gripas/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με συνέντευξη της προσωπάρχη του Τραμπ – «Έχει την προσωπικότητα ενός αλκοολικού»

17/12/2025 - 8:33πμ
Πηγή: ertnews.gr
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Λιβύης: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

16/12/2025 - 9:17μμ
Μπλόκα και στη Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκα και στη Γαλλία: Οργισμένοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικό άξονα

16/12/2025 - 4:01μμ
fgsdfgsfs
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά BBC: Αγωγή-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων και διεθνής σύγκρουση με τα media

16/12/2025 - 12:12μμ
(Φωτ.: Χ Iraqi assassin)
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-σοκ από το Μπόνταϊ: Η πρώτη προσπάθεια πολίτη να αφοπλίσει τον μακελάρη, όμως δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

16/12/2025 - 10:25πμ
(Φωτ.: milenio.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Κανένας επιζών σε αεροπορική τραγωδία στο Μεξικό – Τρία παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

16/12/2025 - 9:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νικηφόρο πέρασμα από τη Λισαβόνα ο ΠΑΟΚ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: «Δύο στα δύο» για το Περιστέρι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Βήμα εξάδας για τον Άρη στο Αμβούργο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: «Φρέναρε» τον Ηρακλή έβαλε η Ντουμπράβα

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign