pontosnews.gr
Κυριακή, 30/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε νόμο ενός αιώνα που περιόριζε την οπλοκατοχή

Μέχρι σήμερα οι πολίτες έπρεπε να αποδείξουν ότι έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτοάμυνας για να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους

23/06/2022 - 10:50μμ
(Φωτ.: Pixabay)

(Φωτ.: Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε την Πέμπτη νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που απαιτούσε από τους αιτούντες για άδεια οπλοφορίας να έχουν «λογική αιτία».

Οι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζει το 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για τους υπέρμαχους των όπλων στις ΗΠΑ, που είχαν αμφισβητήσει τον περιοριστικό νόμο, ο οποίος καθιστά έγκλημα την οπλοφορία όπλου χωρίς αιτία.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επέκταση των δικαιωμάτων οπλοφορίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία και θέτει υπό αμφισβήτηση τους νόμους σε οκτώ άλλες πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που περιορίζουν τις άδειες μεταφοράς με τρόπους παρόμοιους με τη Νέα Υόρκη.

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας έγραψε στην απόφαση ότι ο νόμος της Νέας Υόρκης παραβίαζε το 14ο Άρθρο του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ίση προστασία βάσει νόμου, επειδή «εμποδίζει τους νομοταγείς πολίτες με ανάγκες αυτοάμυνας από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα» όπως επιτρέπει το 2ο Άρθρο.

Η απόφαση έρχεται εβδομάδες μετά τους πυροβολισμούς σε παντοπωλείο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και σε άλλο ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, που πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τους νόμους περί όπλων των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι καταδίκασαν γρήγορα την απόφαση της Πέμπτης, η οποία είπαν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση, η οποία υποστήριξε ότι «έρχεται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική όσο και με το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Yuri Gripas)

Επικαλούμενος τις «τρομακτικές επιθέσεις στο Μπάφαλο και στο Ουβάλντε», ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τις πολιτείες να εγκρίνουν «κοινό» κανονισμό για τα όπλα «για να κάνουν τους πολίτες και τις κοινότητές τους πιο ασφαλείς από την ένοπλη βία».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς είπε: «Αυτή η απόφαση καθιστά τον καθένα από εμάς λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία», ενώ η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

Η υπόθεση ασκήθηκε από την Ένωση Τυφεκίων και Περίστροφων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και δύο από τα μέλη της, τους Ρόμπερτ Νας και Μπράντον Κοχ, των οποίων οι αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας για λόγους αυτοάμυνας απορρίφθηκαν.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Μακνάλι απεφάνθη ότι κανένας από τους δύο δεν είχε σοβαρό λόγο για να φέρει όπλα δημόσια.

Στη συνέχεια, οι ενάγοντες αμφισβήτησαν αυτήν την άρνηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξαν ότι ο κρατικός νόμος που διέπει τις άδειες δημόσιας οπλοφορίας, ο οποίος επιτρέπει μόνο σε αιτούντες με «καλό ηθικό χαρακτήρα» που έχουν «την κατάλληλη αιτία» να φέρουν όπλα έξω από το σπίτι, παραβιάζει τη 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την υπόθεση, το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση. Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέλαβε την υπόθεση.

Η απόφαση της Πέμπτης αναφέρει ότι η απαίτηση εύλογης αιτίας, όπως έχει ερμηνευτεί από τα κρατικά δικαστήρια, δεν συνάδει με την «Ιστορία του Έθνους για τη νόμο περί των πυροβόλων όπλων».

«Ένα κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει τους νομοταγείς πολίτες να φέρουν δημόσια όπλα επειδή δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ανάγκη για αυτοάμυνα», έγραψε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη “γιορτή”.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πάνοπλοι αστυνομικοί με ειδικό θωρακισμένο όχημα αποκλείουν δρόμο κοντά στο ιπποδρόμιο Σάχεν, μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια rave party, κοντά στο Ααράου της Ελβετίας (φωτ.: EPA/MICHAEL BUHOLZER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε rave party

30/08/2026 - 10:17πμ
(Φωτ.: X.com/The Daily Brief)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Τώρα είναι η σειρά μου» – Το πρώτο μήνυμα του διαδόχου Χάακον μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Χάραλντ

30/08/2026 - 12:16πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα κέρδισε κατά κράτος τον ΟΠΕΚ και τον πόλεμο – χωρίς να πολεμά

29/08/2026 - 7:56μμ
Λουλούδια και κεριά στην πλατεία του βασιλικού παλατιού, μετά την πομπή που μετέφερε τη σορό του βασιλιά Χάραλντ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο στο παλάτι (φωτ.: EPA / Terje Pedersen)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Λουλούδια μέσα στη βροχή για τον βασιλιά Χάραλντ – Η νέα εποχή του Χάακον Η’

29/08/2026 - 5:55μμ
Κατεστραμμένα σπίτια στο Μπιντούρ του Νεπάλ, στις 29 Αυγούστου 2026, μετά τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τις κοιλάδες των ποταμών Μπότε Κόσι και Τρισούλι (φωτ.: EPA / Yonhap)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: «Βρεθήκαμε στην κόλαση» – Στους 675 οι νεκροί, σχεδόν 3.000 οι αγνοούμενοι

29/08/2026 - 4:18μμ
Υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Βαλτικής σε θαλάσσια περιπολία της γερμανικής ακτοφυλακής, στο περιθώριο της Συνόδου Ασφαλείας στο Φλένσμπουργκ (φωτ.: dpa / Christian Charisius)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βαλτική γίνεται νέο μέτωπο της υβριδικής σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης

29/08/2026 - 2:17μμ
Ψηφοφορία σε εκλογικό τμήμα της Ισλανδίας (φωτ.: Ísland.is / Landskjörstjórn)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Δημοψήφισμα-θρίλερ για την επιστροφή στις συνομιλίες με την ΕΕ

29/08/2026 - 1:29μμ
Ο Μίλο Γιαννόπουλος μετά τη σύλληψή του από την ICE στο αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης, στις 27 Αυγούστου 2026 (φωτ.: U.S. Department of Homeland Security)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζητούσε μπλόκα της ICE στα σουπερμάρκετ – Τώρα ο Μίλο Γιαννόπουλος κρατείται προς απέλαση

29/08/2026 - 12:41μμ
Ο χάρτης απεικονίζει τον Κόλπο του Άντεν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Υεμένης και Σομαλίας (πηγή: creativecommons. org/licenses/by-sa/3.0/)
ΚΟΣΜΟΣ

Πειρατές στον Κόλπο του Άντεν και ανοιχτά της Σομαλίας: Νέα κρούσματα με ομήρους δεκάδες ναυτικούς

29/08/2026 - 11:30πμ
Φωτογραφίες αγνοουμένων εκτίθενται έξω από το Πανεπιστημιακό Εκπαιδευτικό Νοσοκομείο Tribhuvan (TUTH), στο Κατμαντού του Νεπάλ (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)
ΚΟΣΜΟΣ

Εφιάλτης χωρίς τέλος στο Νεπάλ: Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών – Περισσότεροι από 2.800 οι αγνοούμενοι

29/08/2026 - 10:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σινώπη είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο και περικλειόταν από αρχαίο τείχος με πύλη. Εδώ βλέπουμε τμήμα των παραθαλάσσιων τειχών που έχουν απομείνει (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου 1917 έγινε στάχτη η ελληνική συνοικία στη Σινώπη του Πόντου

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / CHS Greece)

Όταν οι σπουδές συναντούν τον πρωταθλητισμό: Το αμερικανικό μυστικό της επιτυχίας

31 λεπτά πριν
Πάνοπλοι αστυνομικοί με ειδικό θωρακισμένο όχημα αποκλείουν δρόμο κοντά στο ιπποδρόμιο Σάχεν, μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια rave party, κοντά στο Ααράου της Ελβετίας (φωτ.: EPA/MICHAEL BUHOLZER)

Ελβετία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε rave party

56 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τα «Κομανιώτικα 2025» (φωτ.: facebook.com/groups/Eleni Pantazi)

Κομανιώτικα 2026: Με ποντιακά και δημοτικά αποχαιρετούν το καλοκαίρι

1 ώρα πριν
Το κύπελλο και αναμνηστικά για το 1ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Αλύτρωτες Πατρίδες» (φωτ.: kontastaspor.blogspot.com)

Προποντίδα, Ελλήσποντος και Νέα Αρτάκη έπαιξαν για τις «Αλύτρωτες Πατρίδες»

2 ώρες πριν
(Εικ.: skai.gr)

Κύπρος: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας από προσάραξη σκαφών στο Κάβο Γκρέκο – Τι έγινε

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV