pontosnews.gr
Πέμπτη, 28/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε νόμο ενός αιώνα που περιόριζε την οπλοκατοχή

Μέχρι σήμερα οι πολίτες έπρεπε να αποδείξουν ότι έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτοάμυνας για να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους

23/06/2022 - 10:50μμ
(Φωτ.: Pixabay)

(Φωτ.: Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε την Πέμπτη νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που απαιτούσε από τους αιτούντες για άδεια οπλοφορίας να έχουν «λογική αιτία».

Οι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζει το 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για τους υπέρμαχους των όπλων στις ΗΠΑ, που είχαν αμφισβητήσει τον περιοριστικό νόμο, ο οποίος καθιστά έγκλημα την οπλοφορία όπλου χωρίς αιτία.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επέκταση των δικαιωμάτων οπλοφορίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία και θέτει υπό αμφισβήτηση τους νόμους σε οκτώ άλλες πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που περιορίζουν τις άδειες μεταφοράς με τρόπους παρόμοιους με τη Νέα Υόρκη.

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας έγραψε στην απόφαση ότι ο νόμος της Νέας Υόρκης παραβίαζε το 14ο Άρθρο του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ίση προστασία βάσει νόμου, επειδή «εμποδίζει τους νομοταγείς πολίτες με ανάγκες αυτοάμυνας από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα» όπως επιτρέπει το 2ο Άρθρο.

Η απόφαση έρχεται εβδομάδες μετά τους πυροβολισμούς σε παντοπωλείο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και σε άλλο ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, που πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τους νόμους περί όπλων των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι καταδίκασαν γρήγορα την απόφαση της Πέμπτης, η οποία είπαν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση, η οποία υποστήριξε ότι «έρχεται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική όσο και με το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Yuri Gripas)

Επικαλούμενος τις «τρομακτικές επιθέσεις στο Μπάφαλο και στο Ουβάλντε», ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τις πολιτείες να εγκρίνουν «κοινό» κανονισμό για τα όπλα «για να κάνουν τους πολίτες και τις κοινότητές τους πιο ασφαλείς από την ένοπλη βία».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς είπε: «Αυτή η απόφαση καθιστά τον καθένα από εμάς λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία», ενώ η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

Η υπόθεση ασκήθηκε από την Ένωση Τυφεκίων και Περίστροφων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και δύο από τα μέλη της, τους Ρόμπερτ Νας και Μπράντον Κοχ, των οποίων οι αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας για λόγους αυτοάμυνας απορρίφθηκαν.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Μακνάλι απεφάνθη ότι κανένας από τους δύο δεν είχε σοβαρό λόγο για να φέρει όπλα δημόσια.

Στη συνέχεια, οι ενάγοντες αμφισβήτησαν αυτήν την άρνηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξαν ότι ο κρατικός νόμος που διέπει τις άδειες δημόσιας οπλοφορίας, ο οποίος επιτρέπει μόνο σε αιτούντες με «καλό ηθικό χαρακτήρα» που έχουν «την κατάλληλη αιτία» να φέρουν όπλα έξω από το σπίτι, παραβιάζει τη 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την υπόθεση, το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση. Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέλαβε την υπόθεση.

Η απόφαση της Πέμπτης αναφέρει ότι η απαίτηση εύλογης αιτίας, όπως έχει ερμηνευτεί από τα κρατικά δικαστήρια, δεν συνάδει με την «Ιστορία του Έθνους για τη νόμο περί των πυροβόλων όπλων».

«Ένα κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει τους νομοταγείς πολίτες να φέρουν δημόσια όπλα επειδή δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ανάγκη για αυτοάμυνα», έγραψε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη “γιορτή”.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ουκρανοί στέκονται μπροστά από κατεστραμμένο κτήριο μετά τη ρωσική επίθεση στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας (φωτ.: Χ/
Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά από ρωσικό χτύπημα με 598 drones και 31 πυραύλους

28/08/2025 - 12:02μμ
Παιδιά συμμετέχουν μαζί με δεκάδες άλλους στη διάρκεια αγρυπνίας σε πάρκο για τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης στο καθολικό σχολείο της Μινεάπολης (φωτ.: EPA / Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μια 12χρονη ομογενής ανάμεσα στους τραυματίες του μακελειού στη Μινεάπολη

28/08/2025 - 10:20πμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσαν ισραηλινά πλήγματα σε καταυλισμό στην κεντρική Γάζα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιθέσεις αψηφώντας τη διεθνή πίεση – Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

28/08/2025 - 9:09πμ
Το καθολικό σχολείο στη Μινεάπολη όπου ένας νεαρός άνδρας άνοιξε πυρ στοχεύοντας παιδιά (φωτ.: EPA / Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μακελειό στη Μινεάπολη με θύματα παιδιά καθολικού σχολείου – Ο δράστης μισούσε τους χριστιανούς

27/08/2025 - 8:17μμ
Αστυνομικές δυνάμεις κοντά στο Καθολικό Σχολείο Ευαγγελισμού στη Μινεάπολη (φωτ.:  KMSP)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε καθολικό σχολείο στη Μινεάπολη – Τρεις νεκροί, 20 τραυματίες

27/08/2025 - 6:30μμ
Σημαίες στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κατά Νετανιάχου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυρίων

27/08/2025 - 4:53μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός στο Προεδρικό Μέγαρο, 17 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κρίση με τη Μονή Σινά: «Κινδυνεύει η ζωή μου» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός

27/08/2025 - 1:38μμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην είσοδο του Ελιζέ (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η τρίτη και φαρμακερή(;) κρίση για τον Μακρόν σε έναν χρόνο και ο εφιάλτης του ΔΝΤ

27/08/2025 - 12:50μμ
Παλαιστίνιοι ελέγχουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ λίγο μετά το ισραηλινό πλήγμα, την περασμένη Δευτέρα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δεν ήταν στόχος οι δημοσιογράφοι – «Πολλά κενά» στην απόφαση για το πλήγμα

27/08/2025 - 12:02μμ
(Φωτ.: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα ήθελε θανατική ποινή για κάθε φόνο στην Ουάσινγκτον

27/08/2025 - 9:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μικροί και μεγάλοι χορευτές ενώθηκαν και παρουσίασαν ένα όμορφο ποντιακό πρόγραμμα (Φωτ.: facebook/Nikos Alvanoudis)

Φωτιά πήραν η λύρα, το νταούλι και το κλαρίνο στο 21ο συναπάντημα Αυγιωτών

27 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες σε Μελιγαλά, Τροιζηνία και Πάργα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Με 30% έκπτωση θα πετάξουν στον τόπο διορισμού τους – Θα ενημερωθούν με SMS

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Yannis Michailidis)

«Μάισσα ζωγραφισμέντσα»: Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ζωντανεύει εικόνες ποντιακού παραμυθιού

2 ώρες πριν

Στα Αλωνάκια Κοζάνης οι Πόντιοι υποδέχονται τον Σεπτέμβριο με τριήμερες εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ralf Ruppert / Pixabay)

Ψυχική υγεία: Η «κατάρα» της μέσης ηλικίας (επιτέλους) αμφισβητείται – Κάτι τρέχει όμως με τους νέους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign