pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε νόμο ενός αιώνα που περιόριζε την οπλοκατοχή

Μέχρι σήμερα οι πολίτες έπρεπε να αποδείξουν ότι έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτοάμυνας για να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους

23/06/2022 - 10:50μμ
(Φωτ.: Pixabay)

(Φωτ.: Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε την Πέμπτη νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που απαιτούσε από τους αιτούντες για άδεια οπλοφορίας να έχουν «λογική αιτία».

Οι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζει το 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για τους υπέρμαχους των όπλων στις ΗΠΑ, που είχαν αμφισβητήσει τον περιοριστικό νόμο, ο οποίος καθιστά έγκλημα την οπλοφορία όπλου χωρίς αιτία.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επέκταση των δικαιωμάτων οπλοφορίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία και θέτει υπό αμφισβήτηση τους νόμους σε οκτώ άλλες πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που περιορίζουν τις άδειες μεταφοράς με τρόπους παρόμοιους με τη Νέα Υόρκη.

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας έγραψε στην απόφαση ότι ο νόμος της Νέας Υόρκης παραβίαζε το 14ο Άρθρο του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ίση προστασία βάσει νόμου, επειδή «εμποδίζει τους νομοταγείς πολίτες με ανάγκες αυτοάμυνας από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα» όπως επιτρέπει το 2ο Άρθρο.

Η απόφαση έρχεται εβδομάδες μετά τους πυροβολισμούς σε παντοπωλείο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και σε άλλο ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, που πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τους νόμους περί όπλων των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι καταδίκασαν γρήγορα την απόφαση της Πέμπτης, η οποία είπαν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση, η οποία υποστήριξε ότι «έρχεται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική όσο και με το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Yuri Gripas)

Επικαλούμενος τις «τρομακτικές επιθέσεις στο Μπάφαλο και στο Ουβάλντε», ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τις πολιτείες να εγκρίνουν «κοινό» κανονισμό για τα όπλα «για να κάνουν τους πολίτες και τις κοινότητές τους πιο ασφαλείς από την ένοπλη βία».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς είπε: «Αυτή η απόφαση καθιστά τον καθένα από εμάς λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία», ενώ η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

Η υπόθεση ασκήθηκε από την Ένωση Τυφεκίων και Περίστροφων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και δύο από τα μέλη της, τους Ρόμπερτ Νας και Μπράντον Κοχ, των οποίων οι αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας για λόγους αυτοάμυνας απορρίφθηκαν.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Μακνάλι απεφάνθη ότι κανένας από τους δύο δεν είχε σοβαρό λόγο για να φέρει όπλα δημόσια.

Στη συνέχεια, οι ενάγοντες αμφισβήτησαν αυτήν την άρνηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξαν ότι ο κρατικός νόμος που διέπει τις άδειες δημόσιας οπλοφορίας, ο οποίος επιτρέπει μόνο σε αιτούντες με «καλό ηθικό χαρακτήρα» που έχουν «την κατάλληλη αιτία» να φέρουν όπλα έξω από το σπίτι, παραβιάζει τη 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την υπόθεση, το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση. Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέλαβε την υπόθεση.

Η απόφαση της Πέμπτης αναφέρει ότι η απαίτηση εύλογης αιτίας, όπως έχει ερμηνευτεί από τα κρατικά δικαστήρια, δεν συνάδει με την «Ιστορία του Έθνους για τη νόμο περί των πυροβόλων όπλων».

«Ένα κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει τους νομοταγείς πολίτες να φέρουν δημόσια όπλα επειδή δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ανάγκη για αυτοάμυνα», έγραψε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη “γιορτή”.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πούτιν και Τοκάγεφ σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Τοκάγεφ προς Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

25/07/2026 - 7:15μμ
Απόκοσμη εικόνα από τη φωτιά στη Γαλλία (φωτ.: EPA / SDIS33 / Damien Rembert)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Εκτός ελέγχου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές

25/07/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: EPA / Farooq Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας – Νίκη για το «Κόμμα της κατσαρίδας»

25/07/2026 - 1:15μμ
Η είσοδος του αρμενικού νεκροταφείου Σουρπ Γκαραμπέτ στην Πόλη (πηγή: bianet.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Βανδαλισμός στο αρμενικό κοιμητήριο Σουρπ Γκαραμπέτ στην Κωνσταντινούπολη

25/07/2026 - 11:54πμ
Πλάνο από το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria (πηγή: 
YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προανήγγειλε επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ – Αιχμές κατά Σούμερ και ΜΜΕ

25/07/2026 - 9:21πμ
(Πηγή: YouTube/Anka Haber Ajansı)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» με 91 βουλευτές που αποχώρησαν από το CHP

24/07/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί στο Ιράν και νέα μέτωπα ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια

24/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: EPA/SEBASTIEN NOGIER/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινος κλοιός σε Γαλλία και Ισπανία: Εκκενώσεις με βάρκες στην Αρκασόν και δύο ελληνικά Canadair στη μάχη της Μαδρίτης

24/07/2026 - 12:12μμ
(Φωτ.: x.com/Dean_Moses)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή επίθεση με μαχαίρι στο Μανχάταν – Συνελήφθη 51χρονος που φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ»

24/07/2026 - 9:01πμ
Το ξενοδοχείο Madimak στη Σεβάστεια της Τουρκίας στις φλόγες, στις 2 Ιουλίου 1993, όταν πλήθος εξτρεμιστών ισλαμιστών επιτέθηκε στους συμμετέχοντες σε πολιτιστικό φεστιβάλ (πηγή: internethaber.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποζημίωση στις οικογένειες των 33 Αλεβιτών της σφαγής της Σεβάστειας

23/07/2026 - 10:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κυριακή με αίθριο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας – Έως 34°C ο υδράργυρος

15 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος με μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο της Συνόδου της UNESCO (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλυμπος: Έρχεται η κρίσιμη απόφαση της UNESCO για την ένταξή του στην Παγκόσμια Κληρονομιά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Greek Orthodox Archdiocese of Canada/Facebook)

Στις 19 Σεπτεμβρίου η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Καναδά Αποστόλου στο Τορόντο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπόθεση Ντογιάκου: Ποιος βρίσκεται πίσω από το σχέδιο επίθεσης – Οι νέες αποκαλύψεις

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Νεκρός 80χρονος στο διαμέρισμά του στο Γαλάτσι – Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign