pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε νόμο ενός αιώνα που περιόριζε την οπλοκατοχή

Μέχρι σήμερα οι πολίτες έπρεπε να αποδείξουν ότι έχουν ιδιαίτερη ανάγκη αυτοάμυνας για να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους

23/06/2022 - 10:50μμ
(Φωτ.: Pixabay)

(Φωτ.: Pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε την Πέμπτη νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που απαιτούσε από τους αιτούντες για άδεια οπλοφορίας να έχουν «λογική αιτία».

Οι δικαστές έκριναν ότι παραβιάζει το 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για τους υπέρμαχους των όπλων στις ΗΠΑ, που είχαν αμφισβητήσει τον περιοριστικό νόμο, ο οποίος καθιστά έγκλημα την οπλοφορία όπλου χωρίς αιτία.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επέκταση των δικαιωμάτων οπλοφορίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία και θέτει υπό αμφισβήτηση τους νόμους σε οκτώ άλλες πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια που περιορίζουν τις άδειες μεταφοράς με τρόπους παρόμοιους με τη Νέα Υόρκη.

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας έγραψε στην απόφαση ότι ο νόμος της Νέας Υόρκης παραβίαζε το 14ο Άρθρο του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ίση προστασία βάσει νόμου, επειδή «εμποδίζει τους νομοταγείς πολίτες με ανάγκες αυτοάμυνας από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα» όπως επιτρέπει το 2ο Άρθρο.

Η απόφαση έρχεται εβδομάδες μετά τους πυροβολισμούς σε παντοπωλείο του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και σε άλλο ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, που πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τους νόμους περί όπλων των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι καταδίκασαν γρήγορα την απόφαση της Πέμπτης, η οποία είπαν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση, η οποία υποστήριξε ότι «έρχεται σε αντίθεση τόσο με την κοινή λογική όσο και με το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Yuri Gripas)

Επικαλούμενος τις «τρομακτικές επιθέσεις στο Μπάφαλο και στο Ουβάλντε», ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τις πολιτείες να εγκρίνουν «κοινό» κανονισμό για τα όπλα «για να κάνουν τους πολίτες και τις κοινότητές τους πιο ασφαλείς από την ένοπλη βία».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς είπε: «Αυτή η απόφαση καθιστά τον καθένα από εμάς λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία», ενώ η κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

Η υπόθεση ασκήθηκε από την Ένωση Τυφεκίων και Περίστροφων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και δύο από τα μέλη της, τους Ρόμπερτ Νας και Μπράντον Κοχ, των οποίων οι αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας για λόγους αυτοάμυνας απορρίφθηκαν.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Ρίτσαρντ Μακνάλι απεφάνθη ότι κανένας από τους δύο δεν είχε σοβαρό λόγο για να φέρει όπλα δημόσια.

Στη συνέχεια, οι ενάγοντες αμφισβήτησαν αυτήν την άρνηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξαν ότι ο κρατικός νόμος που διέπει τις άδειες δημόσιας οπλοφορίας, ο οποίος επιτρέπει μόνο σε αιτούντες με «καλό ηθικό χαρακτήρα» που έχουν «την κατάλληλη αιτία» να φέρουν όπλα έξω από το σπίτι, παραβιάζει τη 2ο Άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη απέρριψε την υπόθεση, το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση. Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέλαβε την υπόθεση.

Η απόφαση της Πέμπτης αναφέρει ότι η απαίτηση εύλογης αιτίας, όπως έχει ερμηνευτεί από τα κρατικά δικαστήρια, δεν συνάδει με την «Ιστορία του Έθνους για τη νόμο περί των πυροβόλων όπλων».

«Ένα κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει τους νομοταγείς πολίτες να φέρουν δημόσια όπλα επειδή δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ανάγκη για αυτοάμυνα», έγραψε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη “γιορτή”.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλε, στη Γερμανία, στις 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το drone με εκρηκτικά στη Λειψία και ο «ακήρυχτος» πόλεμος κατά της Ευρώπης

9/08/2026 - 8:57πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν και πάλι πάνω από στρατιωτική βάση

9/08/2026 - 12:30πμ
Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

8/08/2026 - 11:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

8/08/2026 - 10:02μμ
Η φωτογραφία απεικονίζει το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου Altura, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον στόλο της Besiktas Maritime με την ονομασία Besiktas Dardanelles (φωτ.: VesselFinder)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μέτρα για τα πλοία στον Εύξεινο Πόντο, «την πιο επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη»

8/08/2026 - 4:00μμ
Το Bosintang (ονομασία στη Νότια Κορέα) ή tan'gogikuk (ονομασία στη Βόρεια Κορέα) είναι μια κορεατική σούπα με κρέας σκύλου ως κύριο συστατικό (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Σούπα με κρέας σκύλου και προπαγάνδα εν μέσω καύσωνα

8/08/2026 - 11:36πμ
Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

7/08/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

7/08/2026 - 10:11μμ
(Φωτ.: x.com/Akparti)
ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή αμυντική συμφωνία υπέγραψαν Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν

7/08/2026 - 4:22μμ
(Φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στην Ταϊλάνδη: Σκότωσε τον παππού και τη γιαγιά του πριν ανοίξει πυρ στο σχολείο του ο 14χρονος

7/08/2026 - 3:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον Υμηττό (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Η χώρα σε «πυριτιδαποθήκη» για τρεις ημέρες: 39άρια, ριπές 9 μποφόρ και Red Code

20 λεπτά πριν
Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλε, στη Γερμανία, στις 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Γερμανία: Το drone με εκρηκτικά στη Λειψία και ο «ακήρυχτος» πόλεμος κατά της Ευρώπης

45 λεπτά πριν
Η κατεστραμμένη μηχανή των αστυνομικών της ΔΙΑΣ και το αυτοκίνητο που την εμβόλισε, στην Αθηνών-Σουνίου (πηγή: ΕΡΤ)

Αθηνών-Σουνίου: ΙΧ συγκρούστηκε με μηχανή της ΔΙΑΣ – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Σταθερά αυγουστιάτικη εικόνα και σήμερα – Δεν θα ξεπεράσει τους 37°C το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Anna Szilagyi)

Γερμανία: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν και πάλι πάνω από στρατιωτική βάση

9 ώρες πριν
Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign