pontosnews.gr
Παρασκευή, 11/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η χρήση του ονόματος Türkiye προκαλεί σύγχυση και αμηχανία

Ακόμα και ο Τσαβούσογλου δείχνει...μπερδεμένος με τη μετονομασία της χώρας

17/06/2022 - 12:28πμ
(Φωτ.: Anadolu)

(Φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από την απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό σε Türkiye, μία απόφαση που μπερδεύει (και διχάζει) ακόμα και τους ίδιους τους Τούρκους.

Από τότε που ο ΟΗΕ αναγνώρισε επισήμως την αλλαγή του ονόματος, έχουν προκληθεί αρκετές στιγμές σύγχυσης και αμηχανίας. 

«Μήπως εννοείτε Türkiye;», ρώτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δημοσιογράφο που προηγουμένως τον ρώτησε αν η Τουρκία σκοπεύει να άρει το βέτο της, για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ναι φυσικά», απάντησε αμήχανα ο δημοσιογράφος. «Να επαναλάβω την ερώτηση;», συμπλήρωσε.

Όταν ο Γιενς Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τη χώρα, αναφέρθηκε με τη νέα ονομασία στην αρχή του λόγου του, ωστόσο απαντούσε αυθόρμητα με το ευρέως διαδεδομένο «Turkey» στις στις ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του.

Ακόμα και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρωτοστάτησε στην αλλαγή της επίσημης ονομασίας της χώρας, κάποιες φορές ξεχνιέται. Άλλωστε η Τουρκία αποκαλείται Turkey στη διεθνή κοινότητα εδώ και έναν αιώνα, από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1923.

“You mean Türkiye, right?”

Türkiye’s FM, Mevlut Cavusoglu, reminded a correspondent of the country’s recently changed name as the reporter failed to say “Türkiye” when posing a question regarding Finland and Sweden’s NATO membership bids pic.twitter.com/fgfHQko1TP

— TRT World (@trtworld) June 16, 2022

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για την αλλαγή ποικίλλουν· για πολλούς Τούρκους πρόκειται για άλλον έναν αντιπερισπασμό του καθεστώτος Ερντογάν, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των πολιτών από σημαντικά προβλήματα, όπως η οικονομία.

Άλλοι δηλώνουν ευτυχισμένοι που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό από την Türkiye, παρά από μία χώρα που στα αγγλικά είναι το συνώνυμο της γαλοπούλας.

Το βάρος της διάδοσης του νέου ονόματος έχει πέσει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τουρκία πλέον θα αποκαλείται Türkiye και αντικαθιστά τις ονομασίες της χώρας σε αρκετές γλώσσες, ανάμεσά τους τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στέφαν Ντούζερικ ανακοίνωσε πώς ο ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιος να αποδεχτεί ή να απαγορεύσει τη χρήση νέας ονομασίας, καθώς τα κράτη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το πώς θέλουν να αποκαλούνται στο εξωτερικό.

Λίγο μετά την αναγνώριση από τον ΟΗΕ, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το πρώτο δημόσιο έγγραφο, που έφερε τον νέο διεθνή τίτλο της χώρας, είχε πρωτοκολληθεί.

Οι πρεσβείες άλλων χωρών στην Άγκυρα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς, με την Ολλανδία, που τρία χρόνια πριν κατάργησε το Holland, να είναι από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιούν το Türkiye σε επίσημο έγγραφο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί.

Σε μια ένδειξη τραγικής ειρωνείας, το νέο όνομα χρησιμοποιήθηκε σε έγγραφο της γνωμοδότησης του κράτους για την υπόθεση του πολιτικού κρατουμένου Οσμάν Καβάλα, και συγκεκριμένα όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να καταδικάσει την Τουρκία για αυτή.

Η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όμως παραμένει ένα περίεργο συνονθύλευμα των δύο ονομασιών.

Για παράδειγμα στους τίτλους υπουργών, στα δελτία τύπου και στους πιο δημοφιλείς τομείς της ιστοσελίδας επικρατεί το Türkiye, ενώ σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα που μιλάει για τις σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ, χρησιμοποιείται το Turkey.

Η αλλαγή υλοποιήθηκε εν μία νυκτί, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου 2021 το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Türkiye αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Τουρκίας.

Η μανία του Ερντογάν με το Türkiye συνεχίζεται με την Turkish Airlines την οποία θέλει να μετονομάσει σε Türkiye Hava Yollari.

  • Πηγή: Al-Monitor
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το τρένο που εκτροχιάστηκε λόγω φορτηγού, στην κεντρική Πολωνία (φωτ.: EPA / Leszek Szymanski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Οι μηχανοδηγοί μείωναν εσκεμμένα την ταχύτητα των συρμών, διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφάλειας μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά

11/09/2026 - 6:46μμ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την ενημέρωση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα μετά τις μαζικές διελεύσεις των συνόρων τον Ιούλιο (φωτ.: EPA / Chema Moya)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση που «στριμώχνει» τον Σάντσεθ και ενισχύει την Ακροδεξιά

11/09/2026 - 4:27μμ
Οι επικεφαλής των οκτώ κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των Σουηδών, λίγο πριν από την τηλεμαχία του TV4 στη Στοκχόλμη, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (φωτ.: EPA / Anders Wiklund)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Σουηδία: Τι κρίνεται πίσω από την εικόνα της «ιδανικής χώρας»

11/09/2026 - 3:11μμ
Καπνός υψώνεται από τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στις 15 Σεπτεμβρίου 2001, λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων (φωτ.: EPA / Keith Meyers / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

MI5: Η επόμενη 11η Σεπτεμβρίου μπορεί ήδη να ετοιμάζεται εκεί που δεν κοιτάμε

11/09/2026 - 1:40μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στο American Airlines Center του Ντάλας, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Albert Pena)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Δεν μετανιώνω» για τον πόλεμο στο Ιράν – Γιατί είπε «όχι» στη Σαουδική Αραβία για τους Χούθι

11/09/2026 - 12:05μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Εμινέ Ερντογάν στο πλευρό του, απευθύνεται σε κατοίκους του Γκιουνεϊσού, στη Ριζούντα. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν μίλησε για «εκλογές που πλησιάζουν» – Σενάρια για πρόωρες κάλπες

11/09/2026 - 10:56πμ
Εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, όπως φαίνονται από τη χερσόνησο Μουσαντάμ του Ομάν, στις 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Από την Οδησσό στο Ορμούζ: Πέντε εμπορικά πλοία στο στόχαστρο μέσα σε μία νύχτα

11/09/2026 - 10:32πμ
Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο πάνω στα χαραγμένα ονόματα των θυμάτων στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: 9/11 Memorial & Museum)
ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: 25 χρόνια από τις επιθέσεις – Η Νέα Υόρκη θυμάται, για πρώτη φορά 7 λεπτά σιγής

11/09/2026 - 8:55πμ
(x.com/@ferozwala)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο

10/09/2026 - 11:20μμ
(Φωτ,: x.com/Drone Wars)
ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: 2.977 drones σχημάτισαν τους Δίδυμους Πύργους πάνω από τη Νέα Υόρκη

10/09/2026 - 10:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το τρένο που εκτροχιάστηκε λόγω φορτηγού, στην κεντρική Πολωνία (φωτ.: EPA / Leszek Szymanski)

Πολωνία: Οι μηχανοδηγοί μείωναν εσκεμμένα την ταχύτητα των συρμών, διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφάλειας μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά

43 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ. αρχείου)

Δάφνη: Στα χέρια αστυνομικού εκτός υπηρεσίας ανήλικοι ληστές

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Федерація грецьких товариств України/Facebook)

Πανηγύρι στο Λβιβ: Η ελληνική ιστορία της Ουκρανίας μέσα από την τέχνη, την παράδοση και τη γαστρονομία

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / ΣΠΦΝΑ)

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής: Πλησιάζει η ώρα για το καθιερωμένο καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών

1 ώρα πριν
Ο έναστρος ουρανός πάνω από την Κρήτη (φωτ.: Unsplash / Evgeni Tcherkasski).

Πέντε πλανήτες και η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» στον ελληνικό ουρανό

2 ώρες πριν
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την ενημέρωση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα μετά τις μαζικές διελεύσεις των συνόρων τον Ιούλιο (φωτ.: EPA / Chema Moya)

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση που «στριμώχνει» τον Σάντσεθ και ενισχύει την Ακροδεξιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV