pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η χρήση του ονόματος Türkiye προκαλεί σύγχυση και αμηχανία

Ακόμα και ο Τσαβούσογλου δείχνει...μπερδεμένος με τη μετονομασία της χώρας

17/06/2022 - 12:28πμ
(Φωτ.: Anadolu)

(Φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από την απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό σε Türkiye, μία απόφαση που μπερδεύει (και διχάζει) ακόμα και τους ίδιους τους Τούρκους.

Από τότε που ο ΟΗΕ αναγνώρισε επισήμως την αλλαγή του ονόματος, έχουν προκληθεί αρκετές στιγμές σύγχυσης και αμηχανίας. 

«Μήπως εννοείτε Türkiye;», ρώτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δημοσιογράφο που προηγουμένως τον ρώτησε αν η Τουρκία σκοπεύει να άρει το βέτο της, για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ναι φυσικά», απάντησε αμήχανα ο δημοσιογράφος. «Να επαναλάβω την ερώτηση;», συμπλήρωσε.

Όταν ο Γιενς Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τη χώρα, αναφέρθηκε με τη νέα ονομασία στην αρχή του λόγου του, ωστόσο απαντούσε αυθόρμητα με το ευρέως διαδεδομένο «Turkey» στις στις ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του.

Ακόμα και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρωτοστάτησε στην αλλαγή της επίσημης ονομασίας της χώρας, κάποιες φορές ξεχνιέται. Άλλωστε η Τουρκία αποκαλείται Turkey στη διεθνή κοινότητα εδώ και έναν αιώνα, από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1923.

“You mean Türkiye, right?”

Türkiye’s FM, Mevlut Cavusoglu, reminded a correspondent of the country’s recently changed name as the reporter failed to say “Türkiye” when posing a question regarding Finland and Sweden’s NATO membership bids pic.twitter.com/fgfHQko1TP

— TRT World (@trtworld) June 16, 2022

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για την αλλαγή ποικίλλουν· για πολλούς Τούρκους πρόκειται για άλλον έναν αντιπερισπασμό του καθεστώτος Ερντογάν, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των πολιτών από σημαντικά προβλήματα, όπως η οικονομία.

Άλλοι δηλώνουν ευτυχισμένοι που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό από την Türkiye, παρά από μία χώρα που στα αγγλικά είναι το συνώνυμο της γαλοπούλας.

Το βάρος της διάδοσης του νέου ονόματος έχει πέσει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τουρκία πλέον θα αποκαλείται Türkiye και αντικαθιστά τις ονομασίες της χώρας σε αρκετές γλώσσες, ανάμεσά τους τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στέφαν Ντούζερικ ανακοίνωσε πώς ο ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιος να αποδεχτεί ή να απαγορεύσει τη χρήση νέας ονομασίας, καθώς τα κράτη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το πώς θέλουν να αποκαλούνται στο εξωτερικό.

Λίγο μετά την αναγνώριση από τον ΟΗΕ, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το πρώτο δημόσιο έγγραφο, που έφερε τον νέο διεθνή τίτλο της χώρας, είχε πρωτοκολληθεί.

Οι πρεσβείες άλλων χωρών στην Άγκυρα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς, με την Ολλανδία, που τρία χρόνια πριν κατάργησε το Holland, να είναι από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιούν το Türkiye σε επίσημο έγγραφο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί.

Σε μια ένδειξη τραγικής ειρωνείας, το νέο όνομα χρησιμοποιήθηκε σε έγγραφο της γνωμοδότησης του κράτους για την υπόθεση του πολιτικού κρατουμένου Οσμάν Καβάλα, και συγκεκριμένα όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να καταδικάσει την Τουρκία για αυτή.

Η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όμως παραμένει ένα περίεργο συνονθύλευμα των δύο ονομασιών.

Για παράδειγμα στους τίτλους υπουργών, στα δελτία τύπου και στους πιο δημοφιλείς τομείς της ιστοσελίδας επικρατεί το Türkiye, ενώ σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα που μιλάει για τις σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ, χρησιμοποιείται το Turkey.

Η αλλαγή υλοποιήθηκε εν μία νυκτί, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου 2021 το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Türkiye αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Τουρκίας.

Η μανία του Ερντογάν με το Türkiye συνεχίζεται με την Turkish Airlines την οποία θέλει να μετονομάσει σε Türkiye Hava Yollari.

  • Πηγή: Al-Monitor
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Behrouz MEHRI/AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Είναι μεταξύ ζωής και θανάτου» δηλώνει η δικηγόρος της – Κρίσιμες ώρες για την Ιρανή Νομπελίστρια

5/05/2026 - 11:27μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η εξουδετέρωση στόχου στο Ιράν από τις αμερικανικές δυνάμεις (φωτ.: Χ / Square profile picture
U.S. Central Command)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μήνες πολέμου, ίδιο αποτέλεσμα: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει όρθιο

5/05/2026 - 8:11μμ
Χειροκροτήματα για τον Ίλιε Μπολοζάν μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή της Ρουμανίας, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για το μέλλον της κυβέρνησής του, Τρίτη 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Κατέρρευσε η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Μπολοζάν – Πολιτική κρίση με φόντο αγορές και ακροδεξιά

5/05/2026 - 6:57μμ
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ σπρώχνει την εκεχειρία στα όριά της – «Δύο με τρεις εβδομάδες» για νέο πόλεμο με το Ιράν

5/05/2026 - 4:40μμ
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ. αρχείου: EPA/STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί ζητά να δοθεί ρόλος στον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν

5/05/2026 - 3:23μμ
(Φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius»

5/05/2026 - 10:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Ζελένσκι σε παράλληλες κινήσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Αντιφατικές ανακοινώσεις αλλά και προειδοποιήσεις

5/05/2026 - 8:37πμ
Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ στην οροφή του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ουάσιγκτον: Lockdown στον Λευκό Οίκο μετά από πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό μέγαρο

5/05/2026 - 12:12πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Sebastian Willnow / dpa / AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Λειψία: 33χρονος Γερμανός με ψυχολογικά προβλήματα και γνωστός στις Αρχές ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε πλήθος

4/05/2026 - 11:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Bielefeld και Περιχώρων «19η Μάη»)

Ένωση Ποντίων Bielefeld και Περιχώρων «19η Μάη»: Εκδήλωση μνήμης στο Βερολίνο για τα θύματα της Γενοκτονίας

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ)

Στο νοσοκομείο 12χρονη – Παρασύρθηκε από περιπολικό στη Σαλαμίνα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Orthodox Observer/Δημήτριος Πανάγος)

Δεξίωση του Ζόραν Μαμντάνι στη δημαρχιακή κατοικία στη Νέα Υόρκη για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: aekbc.gr)

Σαν σήμερα η ΑΕΚ έγινε ξανά «Βασίλισσα της Ευρώπης» στο ΟΑΚΑ

2 ώρες πριν
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign