pontosnews.gr
Σάββατο, 14/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η χρήση του ονόματος Türkiye προκαλεί σύγχυση και αμηχανία

Ακόμα και ο Τσαβούσογλου δείχνει...μπερδεμένος με τη μετονομασία της χώρας

17/06/2022 - 12:28πμ
(Φωτ.: Anadolu)

(Φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από την απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό σε Türkiye, μία απόφαση που μπερδεύει (και διχάζει) ακόμα και τους ίδιους τους Τούρκους.

Από τότε που ο ΟΗΕ αναγνώρισε επισήμως την αλλαγή του ονόματος, έχουν προκληθεί αρκετές στιγμές σύγχυσης και αμηχανίας. 

«Μήπως εννοείτε Türkiye;», ρώτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δημοσιογράφο που προηγουμένως τον ρώτησε αν η Τουρκία σκοπεύει να άρει το βέτο της, για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ναι φυσικά», απάντησε αμήχανα ο δημοσιογράφος. «Να επαναλάβω την ερώτηση;», συμπλήρωσε.

Όταν ο Γιενς Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τη χώρα, αναφέρθηκε με τη νέα ονομασία στην αρχή του λόγου του, ωστόσο απαντούσε αυθόρμητα με το ευρέως διαδεδομένο «Turkey» στις στις ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του.

Ακόμα και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρωτοστάτησε στην αλλαγή της επίσημης ονομασίας της χώρας, κάποιες φορές ξεχνιέται. Άλλωστε η Τουρκία αποκαλείται Turkey στη διεθνή κοινότητα εδώ και έναν αιώνα, από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1923.

“You mean Türkiye, right?”

Türkiye’s FM, Mevlut Cavusoglu, reminded a correspondent of the country’s recently changed name as the reporter failed to say “Türkiye” when posing a question regarding Finland and Sweden’s NATO membership bids pic.twitter.com/fgfHQko1TP

— TRT World (@trtworld) June 16, 2022

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για την αλλαγή ποικίλλουν· για πολλούς Τούρκους πρόκειται για άλλον έναν αντιπερισπασμό του καθεστώτος Ερντογάν, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των πολιτών από σημαντικά προβλήματα, όπως η οικονομία.

Άλλοι δηλώνουν ευτυχισμένοι που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό από την Türkiye, παρά από μία χώρα που στα αγγλικά είναι το συνώνυμο της γαλοπούλας.

Το βάρος της διάδοσης του νέου ονόματος έχει πέσει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τουρκία πλέον θα αποκαλείται Türkiye και αντικαθιστά τις ονομασίες της χώρας σε αρκετές γλώσσες, ανάμεσά τους τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στέφαν Ντούζερικ ανακοίνωσε πώς ο ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιος να αποδεχτεί ή να απαγορεύσει τη χρήση νέας ονομασίας, καθώς τα κράτη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το πώς θέλουν να αποκαλούνται στο εξωτερικό.

Λίγο μετά την αναγνώριση από τον ΟΗΕ, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το πρώτο δημόσιο έγγραφο, που έφερε τον νέο διεθνή τίτλο της χώρας, είχε πρωτοκολληθεί.

Οι πρεσβείες άλλων χωρών στην Άγκυρα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς, με την Ολλανδία, που τρία χρόνια πριν κατάργησε το Holland, να είναι από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιούν το Türkiye σε επίσημο έγγραφο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί.

Σε μια ένδειξη τραγικής ειρωνείας, το νέο όνομα χρησιμοποιήθηκε σε έγγραφο της γνωμοδότησης του κράτους για την υπόθεση του πολιτικού κρατουμένου Οσμάν Καβάλα, και συγκεκριμένα όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να καταδικάσει την Τουρκία για αυτή.

Η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όμως παραμένει ένα περίεργο συνονθύλευμα των δύο ονομασιών.

Για παράδειγμα στους τίτλους υπουργών, στα δελτία τύπου και στους πιο δημοφιλείς τομείς της ιστοσελίδας επικρατεί το Türkiye, ενώ σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα που μιλάει για τις σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ, χρησιμοποιείται το Turkey.

Η αλλαγή υλοποιήθηκε εν μία νυκτί, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου 2021 το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Türkiye αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Τουρκίας.

Η μανία του Ερντογάν με το Türkiye συνεχίζεται με την Turkish Airlines την οποία θέλει να μετονομάσει σε Türkiye Hava Yollari.

  • Πηγή: Al-Monitor
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπα από το χάος που ξέσπασε μέσα στο αεροσκάφος της Jet2 (πηγή: Storyful / Suleyman Ozgur Das)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος σε πτήση από Τουρκία για Βρετανία: Καβγάς στον αέρα, έκτακτη προσγείωση στο Βέλγιο

14/02/2026 - 1:22μμ
Ο Μάρκο Ρούμπιο στο βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο από Μόναχο: Η μοίρα ΗΠΑ και Ευρώπης είναι κοινή – Τα λάθη έγιναν μαζί, μαζί πρέπει να διορθωθούν

14/02/2026 - 12:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

13/02/2026 - 2:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου EPA/Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Κόλπο εν μέσω πιέσεων προς το Ιράν

13/02/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί με νεκρούς σε πανεπιστημιακό κοιτώνα στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ

13/02/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το σχέδιο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Γάζας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ

12/02/2026 - 11:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ομολόγησε η γυναίκα που συνελήφθη για το φόνο δύο βρεφών – Βρίσκονταν στον καταψύκτη έως και 15 χρόνια

12/02/2026 - 10:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μητέρα 9 παιδιών συνελήφθη ως ύποπτη για φόνο 2 βρεφών

12/02/2026 - 5:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία WhatsApp και Telegram για ρωσικό «μπλόκο» στη λειτουργία τους

12/02/2026 - 3:33μμ
H Τζέσι Βαν Ρούτσελαρ που σκόρπισε το θάνατο στο σχολείο (φωτ.: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Τρανς γυναίκα η ένοπλη που σκόρπισε τον θάνατο στο σχολείο – Είχε προβλήματα ψυχικής υγείας

12/02/2026 - 2:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπα από το χάος που ξέσπασε μέσα στο αεροσκάφος της Jet2 (πηγή: Storyful / Suleyman Ozgur Das)

Χάος σε πτήση από Τουρκία για Βρετανία: Καβγάς στον αέρα, έκτακτη προσγείωση στο Βέλγιο

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αιτωλ/Νιας «Δ. Ψαθάς»)

Οι Πόντιοι της Αιτωλοακαρνανίας ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

38 λεπτά πριν
Ο Μάρκο Ρούμπιο στο βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Ρούμπιο από Μόναχο: Η μοίρα ΗΠΑ και Ευρώπης είναι κοινή – Τα λάθη έγιναν μαζί, μαζί πρέπει να διορθωθούν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Έκτακτο δελτίο καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και αφρικανική σκόνη

1 ώρα πριν
(Πηγή: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)

«Μνήμη Πόντου»: Το game που κάνει την ιστορία παιχνίδι και κλείνει 4 χρόνια ζωής

2 ώρες πριν
Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη δοξολογία στο ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, για τον Άγιο Βαλεντίνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στη Μυτιλήνη η «ελληνική έδρα» του Αγίου Βαλεντίνου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign