pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Η χρήση του ονόματος Türkiye προκαλεί σύγχυση και αμηχανία

Ακόμα και ο Τσαβούσογλου δείχνει...μπερδεμένος με τη μετονομασία της χώρας

17/06/2022 - 12:28πμ
(Φωτ.: Anadolu)

(Φωτ.: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από την απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το όνομα της χώρας στο εξωτερικό σε Türkiye, μία απόφαση που μπερδεύει (και διχάζει) ακόμα και τους ίδιους τους Τούρκους.

Από τότε που ο ΟΗΕ αναγνώρισε επισήμως την αλλαγή του ονόματος, έχουν προκληθεί αρκετές στιγμές σύγχυσης και αμηχανίας. 

«Μήπως εννοείτε Türkiye;», ρώτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δημοσιογράφο που προηγουμένως τον ρώτησε αν η Τουρκία σκοπεύει να άρει το βέτο της, για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ναι φυσικά», απάντησε αμήχανα ο δημοσιογράφος. «Να επαναλάβω την ερώτηση;», συμπλήρωσε.

Όταν ο Γιενς Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τη χώρα, αναφέρθηκε με τη νέα ονομασία στην αρχή του λόγου του, ωστόσο απαντούσε αυθόρμητα με το ευρέως διαδεδομένο «Turkey» στις στις ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του.

Ακόμα και ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρωτοστάτησε στην αλλαγή της επίσημης ονομασίας της χώρας, κάποιες φορές ξεχνιέται. Άλλωστε η Τουρκία αποκαλείται Turkey στη διεθνή κοινότητα εδώ και έναν αιώνα, από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1923.

“You mean Türkiye, right?”

Türkiye’s FM, Mevlut Cavusoglu, reminded a correspondent of the country’s recently changed name as the reporter failed to say “Türkiye” when posing a question regarding Finland and Sweden’s NATO membership bids pic.twitter.com/fgfHQko1TP

— TRT World (@trtworld) June 16, 2022

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας για την αλλαγή ποικίλλουν· για πολλούς Τούρκους πρόκειται για άλλον έναν αντιπερισπασμό του καθεστώτος Ερντογάν, με σκοπό να τραβήξει την προσοχή των πολιτών από σημαντικά προβλήματα, όπως η οικονομία.

Άλλοι δηλώνουν ευτυχισμένοι που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό από την Türkiye, παρά από μία χώρα που στα αγγλικά είναι το συνώνυμο της γαλοπούλας.

Το βάρος της διάδοσης του νέου ονόματος έχει πέσει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ενημέρωσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η Τουρκία πλέον θα αποκαλείται Türkiye και αντικαθιστά τις ονομασίες της χώρας σε αρκετές γλώσσες, ανάμεσά τους τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Στέφαν Ντούζερικ ανακοίνωσε πώς ο ΟΗΕ δεν είναι αρμόδιος να αποδεχτεί ή να απαγορεύσει τη χρήση νέας ονομασίας, καθώς τα κράτη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το πώς θέλουν να αποκαλούνται στο εξωτερικό.

Λίγο μετά την αναγνώριση από τον ΟΗΕ, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το πρώτο δημόσιο έγγραφο, που έφερε τον νέο διεθνή τίτλο της χώρας, είχε πρωτοκολληθεί.

Οι πρεσβείες άλλων χωρών στην Άγκυρα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στο νέο καθεστώς, με την Ολλανδία, που τρία χρόνια πριν κατάργησε το Holland, να είναι από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιούν το Türkiye σε επίσημο έγγραφο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί.

Σε μια ένδειξη τραγικής ειρωνείας, το νέο όνομα χρησιμοποιήθηκε σε έγγραφο της γνωμοδότησης του κράτους για την υπόθεση του πολιτικού κρατουμένου Οσμάν Καβάλα, και συγκεκριμένα όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να καταδικάσει την Τουρκία για αυτή.

Η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όμως παραμένει ένα περίεργο συνονθύλευμα των δύο ονομασιών.

Για παράδειγμα στους τίτλους υπουργών, στα δελτία τύπου και στους πιο δημοφιλείς τομείς της ιστοσελίδας επικρατεί το Türkiye, ενώ σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα που μιλάει για τις σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ, χρησιμοποιείται το Turkey.

Η αλλαγή υλοποιήθηκε εν μία νυκτί, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου 2021 το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Türkiye αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες της Τουρκίας.

Η μανία του Ερντογάν με το Türkiye συνεχίζεται με την Turkish Airlines την οποία θέλει να μετονομάσει σε Türkiye Hava Yollari.

  • Πηγή: Al-Monitor
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναπληρώτρια εισαγγελέας για τη νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τις κατηγορίες εναντίον της Γκισλέιν Μάξγουελ το 2020 (φωτ.: EPA/Jason Szenes)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θα δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα από τη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ

10/12/2025 - 11:28πμ
Ο Freddie Scappaticci φέρεται να ήταν ο διαβόητος «Stakeknife» (φωτ.: itv.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Stakeknife: Ο διπλός πράκτορας του IRA και της MI5 – Εξαφάνιζε προδότες και πληροφοριοδότες

10/12/2025 - 9:44πμ
Ο Χακάν Φιντάν στο βήμα της τουρκικής Βουλής (φωτ.: Χ/Hakan Fidan)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκρεμότητες στο Αιγαίο βλέπει ο Φιντάν – Τι απαντά η Ελλάδα

9/12/2025 - 11:59μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ (πλάτη) στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Aaron Schwartz/POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έτοιμος για εκλογές ο Ζελένσκι – Διορία ημερών τού δίνουν οι ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο

9/12/2025 - 10:15μμ
Έφηβοι και κινητό (φωτ.: PEXELS)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πρώτη χώρα με ελάχιστη ηλικία στα social media – Μπλοκάρονται πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί

9/12/2025 - 1:12μμ
Γερμανίδα κοιτά χριστουγεννιάτικα στολίδια σε αγορά του Βερολίνου.Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στο υψηλότερο σημείο από το 2014 τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

8/12/2025 - 11:59μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Adrian Dennis)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Την Τρίτη θα παραδοθεί στις ΗΠΑ το προτεινόμενο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

8/12/2025 - 10:30μμ
Από αριστερά, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

8/12/2025 - 9:55μμ
(Φωτ.: earthquakes.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 3 μέτρων

8/12/2025 - 5:18μμ
Σέλφι με αξιωματικό του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια έκθεσης στη Δαμασκό, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Mohammed al Rifai)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος χωρίς τον Άσαντ: Η Συρία γιορτάζει την επέτειο με ελπίδα, σε εύθραυστη μετάβαση

8/12/2025 - 1:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικός στην είσοδο του κάμπινγκ στη Φοινικούντα (φωτ.: ΕΡΤ)

Ραγδαίες εξελίξεις στο διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Δύο συλλήψεις, αναζητείται ακόμα ένα άτομο

14 λεπτά πριν
MAT μπλοκάρουν την πρόσβαση στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Ένταση με αγρότες στην Πάτρα: Δακρυγόνα, φραγμοί των ΜΑΤ και ασθενοφόρα στο… περίμενε

45 λεπτά πριν
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή» και ο Νίκος Καπετανίδης (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Νέα έκδοση για τον Νίκο Καπετανίδη: Συνεργασία του Σωματείου «Δράσης Νίκος Καπετανίδης» με το Ίδρυμα της Βουλής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος/Νεολαία Αγίου Αντωνίου)

Χριστουγεννιάτικο πάρτι από την Ένωση Ποντίων Πανοράματος

1 ώρα πριν
Όπλα, γεμιστήρας και ένα κράνος στο κλεμμένο ΙΧ που εντοπίστηκε σε μάντρα στα Καλύβια (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Καλύβια: Το κλεμμένο ΙΧ-οπλοστάσιο αποκάλυψε σχέδιο εκτέλεσης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει ημερομηνία διεξαγωγής η Agrotica

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign