pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συλλείτουργο Βαρθολομαίου – Στεφάνου Σκοπίων στο Φανάρι

Οι αιχμές και οι συμβουλές του Οικουμενικού Πατριάρχη

13/06/2022 - 2:05μμ
Ιστορικό συλλείτουργο στο Φανάρι για την εορτή της Πεντηκοστής, με τη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Αχρίδος (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιστορικό συλλείτουργο στο Φανάρι για την εορτή της Πεντηκοστής, με τη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Αχρίδος (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Πεντηκοστής, χθες, στον Πατριαρχικό Ναό, συλλειτουργούντος του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στεφάνου και παρουσία του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι .

Ιστορικό συλλείτουργο στο Φανάρι για την εορτή της Πεντηκοστής, με τη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Αχρίδος (Φωτ.: Eurokinissi)

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος, κατά την οποία ανέγνωσε και τις ευχές της Γονυκλισίας.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και μεταξύ άλλων άφησε αιχμές για τις Αυτοκέφαλες εκκλησίες κάποιες εκ των οποίων αν και έχουν ευεργετηθεί εκλαμβάνουν «τη μεγαλωσύνη και την έως αφελείας αγαθότητα της Μητρός Εκκλησίας ως αδιαφορία, αδυναμία και ανικανότητα».

Μάλιστα σημείωσε ότι «νεοπαγείς και νεότευκτοι Εκκλησίαι» αισθάνονται ότι παρερμηνεύοντας ή μάλλον διαστρέφοντας την αλήθεια μπορούν να θεμελιώσουν νέες αρχές και προοπτικές μέσα στην Εκκλησία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε μάλιστα λόγο για στρεβλώσεις που «διακυμαίνονται μέχρι και του σχίσματος».

«Αι κατά τόπους Αυτοκέφαλοι Εκκλησίαι, ας μη λησμονώμεν ότι προήλθον κυρίως εκ της πιεστικής εθνοφυλετικής ατμοσφαίρας των αποτόκων του φιλελευθερισμού, της κακής εκδοχής της διαφωτίσεως και της δογματικής, ως μη ώφελε, αρχής Έθνος-Κράτος, Κράτος-Εκκλησία» ανέφερε ο Βαρθολομαίος και απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Στέφανο είπε μεταξύ άλλων:

«Προσέχετε εαυτοίς αδελφοί! Εισέλθετε εις τον θησαυρόν της Οικουμενικότητος. Ρωμηοσύνη δεν είναι δηλωτικόν εθνοτικής ταυτότητος, αλλά της Εκκλησιαστικής τοιαύτης. Η Μεγάλη Εκκλησία κληροδοτεί εις τα τέκνα της όλα τα ιδιώματά της. Κληροδοτεί την ανοχήν, την ηπιότητα, την καταλλαγήν, την πραότητα, την αγαθωσύνην, την ελπίδα, την αγάπην∙ εν ενί λόγω άπαντα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Είναι η ώρα να αναθεωρήσητε την εκκλησιολογίαν της αυταρκείας και της κακώς νοουμένης εσωστρεφείας. Καλλιεργήσατε όσα σας εμπιστευόμεθα και επαυξήσατε τα τάλαντά σας. Χρειάζεται σταθερότης. Ο επαμφοτερισμός και η κακώς εισελθούσα ορολογία Σλαυοφώνου και Ελληνοφώνου Ορθοδοξίας δεν αποτελούν αληθή διλήμματα. Μία και ακαινοτόμητος είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία. Δεν έχομεν την πολυτέλειαν επιμερισμών και μικροτήτων. Αι διχοστασίαι και αι πεισμώδεις εμμοναί, γνωρίζετε κάλλιον παντός ετέρου, πόσον δυσανάλογον κόστος έχουν» κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος δεν υπάρχει χωρίς την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στην ομιλία του, ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος αφού εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη χθεσινή ημέρα σημείωσε ότι η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος «διηγείται ότι στα σπλάγχνα της αναπαύονταν και τρέφονταν πνευματικά πολλοί λαοί, ενώ καταλάμβανε πολλά μέρη» και προσέθεσε: «Ναι, εμείς είμαστε πατριώτες, όπως και όλοι οι γείτονές μας! Αγαπούμε και την χώρα στην οποία γεννηθήκαμε και ζούμε, όπως και τον λαό από τον οποίο προερχόμαστε και με τον οποίο ζούμε. Αλλά αγαπούμε και τους γείτονές μας! Αγαπούμε και τους γείτονες ιεράρχες του Θρόνου Σας, στη Βόρεια Ελλάδα. Περιμένουμε με αγάπη και ανυπομονησία τη στιγμή που θα τους δούμε πρόσωπο προς πρόσωπο, θα τους αγκαλιάσουμε και θα συλλειτουργήσουμε μαζί τους. Αυτό κάποτε ήταν ένα όνειρο, σήμερα όμως είναι πραγματικότητα -κι Εσείς είστε ο ‘Αγγελος φύλακας αυτής της πραγματικότητας».

«Υπάρχει μια πασιφανής αλήθεια, η ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος δεν υπάρχει χωρίς την παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου» σημείωσε με νόημα ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε:

«Σε Σας αφήνουμε την κρίση για τον χρόνο και παρακαλούμε μην μας ξεχνάτε, αλλά βοηθήστε μας να προοδεύσουμε.

Σε Σας είναι η ευθύνη της Μητρός Εκκλησίας για το καλό και για την προκοπή της οικογένειας των Ορθοδόξων, σε Σας είναι τα προνόμια και τα δίκαια και εμείς δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο απ’ όσα έλαβαν οι άλλοι ή με κάποιο τρόπο διαφορετικό από αυτόν με τον οποίο παραχωρήσατε τα άλλα αυτοκέφαλα της ιστορίας και του παρόντος».

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε, πρώτα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια στην Αίθουσα του Θρόνου, τον πρωθυπουργό των Σκοπίων με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και τους υπόλοιπους κυβερνητικούς αξιωματούχους και συνεργάτες του, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στεφάνου και των ιεραρχών και των κληρικών που τον συνόδευαν.

Κοβατσέφσκι: Ιστορική ημέρα. Διορθώθηκε μια μεγάλη ιστορική αδικία

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, και αναφερόμενος στο σημερινό συλλείτουργο έκανε λόγο για μεγάλη και ιστορική ημέρα. Όπως είπε, διορθώθηκε μια μεγάλη ιστορική αδικία και επικαλούμενος όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος Στέφανος, λίγο νωρίτερα στον Πατριαρχικό Ναό, επανέλαβε ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος πάντοτε ήταν κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τους θερμούς λόγους με τους οποίους χαιρέτισε τη χθεσινή ιστορική ημέρα. Εν συνεχεία, έκανε γνωστό ότι κάποια στιγμή θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που δέχθηκε τόσο από τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος όσο και από τον πρωθυπουργό Κοβατσέφσκι να επισκεφθεί τα Σκόπια.

Ολοκληρώνοντας, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχές του και έδωσε την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς ολόκληρο τον ευσεβή λαό των Σκοπίων.

Παρέστησαν ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ιεράρχες, κληρικοί και μοναχοί της υπό τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, με πολυμελές κλιμάκιο υπουργών και συνεργατών του, άρχοντες οφφικιάλιοι της ΜτΧΕ, με επικεφαλής τον γγ της Αδελφότητός τους, «Παναγία η Παμμακάριστος», άρχοντα διδάσκαλο του Γένους Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας, υπό τον γγ αυτής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, οι γενικοί πρόξενοι της Ουκρανίας, Roman Nedilskyi, και των Σκοπίων, Aktan Ago, η πρόξενος της Ελλάδος, Δανάη Βασιλάκη, πιστοί από την Πόλη, και πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα, από τα Σκόπια και άλλες χώρες.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – ΓΓ ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος (Φωτ.: Eurokinissi)

Ευχές ΓΓ ΔΣΟ Μάξιμου Χαρακόπουλου (Φωτ.: Eurokinissi)

Το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Στεφάνου, του πρωθυπουργού, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, και των αντιπροσωπειών αυτών, σε εστιατόριο της Πόλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Περιοδικόν «Φωτεινή Γραμμή»)
ΠΙΣΤΗ

50 χρόνια αρχιερατείας για τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Η τιμητική Θεία Λειτουργία στο Αίγιο

17/08/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: facebook / Ο Ασκός της καρδιάς μας / Tasos Albanidis)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία του Ασκού: Η Γιάτρισσα που ταξίδεψε από την Ανατολική Θράκη στη νέα πατρίδα

15/08/2026 - 11:44πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Αγρίδια της Ίμβρου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το 2025 (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

LIVE από την Ίμβρο: Ο Δεκαπενταύγουστος με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα Αγρίδια

15/08/2026 - 9:05πμ
Πιστοί γονατιστοί περιμένουν να περάσει από πάνω τους η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με το έθιμο (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Γονατιστοί οι πιστοί στο πέρασμα της ιστορικής εικόνας

14/08/2026 - 10:22μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΙΣΤΗ

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

13/08/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: ec-patr.org / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού ζήτησε να τελέσω το γάμο του γιου του

13/08/2026 - 5:12μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

LIVE από την Ίμβρο: Το συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

13/08/2026 - 9:01πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στο πατριαρχικό συλλείτουργο που τελέστηκε στην Ίμβρο, τον Αύγουστο του 2021, για τα 60 χρόνια από τη χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε διάκονο (φωτ. αρχείου: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην Ίμβρο με Αλεξανδρείας και Αλβανίας – Η ξεχωριστή επέτειος

11/08/2026 - 7:36μμ
Aπό τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, με τις φιλαρμονικές και το πλήθος των πιστών, στις 11 Αυγούστου 2025 (φωτ.: Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Σπυρίδωνας: Το θαύμα που έσωσε την Κέρκυρα από τους Οθωμανούς

11/08/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΙΣΤΗ

Ουγκάντα: Με ομαδική βάπτιση γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο «χωριό των Λαρισαίων» – Νέα τελετή θα γίνει τον Δεκαπενταύγουστο

7/08/2026 - 2:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καιρός: Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία, θα αγγίξει κατά τόπους τους 37°C

25 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Γαστούνη Ηλείας: Επίθεση Ρομά σε αστυνομικούς με δύο τραυματίες – Απελευθέρωσαν 18χρονο συλληφθέντα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUEOKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ηρακλής, Άρης και ΑΕΛ τα πρώτα εισιτήρια της League Phase

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)

Σίφνος: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα διερευνήσει τα αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Χαλκιδική: Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο SEATRAC στα Νέα Φλογητά

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου ΠΣ / EUROKINISSI)

Τροιζήνα: Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση – Εξετάζεται η εμπλοκή του σε 9 ακόμη εμπρησμούς

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV