pontosnews.gr
Πέμπτη, 27/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω: Αναστηλώνεται η παλαιά μονή που πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς

Οι εργασίες γίνονται με οδηγό φωτογραφία Γερμανού που συμμετείχε στην ανατίναξη

13/06/2022 - 11:30πμ
Η παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι εργασίες αναστήλωσης της κατεστραμμένης παλαιάς μονής του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα σε υψόμετρο 850 μέτρων, συνεχίζονται με σταθερούς ρυθμούς κάτω από το άγρυπνο μάτι των μοναχών. Ένας ή δύο μοναχοί βρίσκονται συνέχεια ανάμεσα στα ερείπια για να επιτηρούν, να επιβλέπουν τις εργασίες, ενώ κάθε Σάββατο τελείται θεία λειτουργία από τον πατέρα Εφραίμ.

Η παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η παραμονή εκεί διαρκεί από το Πάσχα έως και τα τέλη Οκτωβρίου, όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Είναι δύσκολο να μείνει κάποιος στον χώρο τον χειμώνα, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει θέρμανση. Η παλαιά μονή, που ιδρύθηκε το 1542, πυρπολήθηκε το 1828 αρχικά από τους Τούρκους, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα σημαντικό μέρος των κειμηλίων της, ενώ το 1943 ανατινάχθηκε από τα θεμέλια, από τα γερμανικά στρατεύματα.

Η παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η τελευταία αυτή καταστροφική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα οι μοναχοί να μετακομίσουν στη σημερινή Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το Λιτόχωρο. Ένας από τους μοναχούς που συχνά αφήνει το Μετόχι για να μεταβεί στα ερείπια της «πληγωμένης» μονής είναι και ο πατέρας Αμφιλόχιος, ο οποίος στη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής στην Πιερία εξιστόρησε στους εκπροσώπους του Τύπου την ιστορία του παλαιού μοναστηριού και τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να «ξεμπλοκάρουν» και να προχώρησαν οι εργασίες αναστήλωσης.

Ο πατέρας Αμφιλόχιος στην παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Το παλιό μοναστήρι ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς από μία φήμη. Ότι έκρυβε δήθεν αντάρτες, πράγμα που δεν συνέβαινε ποτέ», είπε ο πατέρας Αμφιλόχιος, διευκρινίζοντας πως η πρώτη γερμανική απόπειρα για να καταστραφεί η μονή έγινε από αέρος: «Πρώτα προσπάθησαν οι Γερμανοί να βομβαρδίσουν το μοναστήρι με αεροπλάνο. Έχουμε τη μαρτυρία του πιλότου που πέταξε. Δεν μπορούσε να το πετύχει και το θεώρησε κι αυτός ως θαύμα. Όπως είπε, μόλις απογειώθηκε με το αεροπλάνο, μία ομίχλη σκέπασε το μοναστήρι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το εντοπίσει για να το βομβαρδίσει».

Οι Γερμανοί, όμως, επέμειναν. Έστειλαν με ζώα εκρηκτικά και κατάφεραν να το κυκλώσουν με ποσότητες δυναμίτη και να το ανατινάξουν από τα θεμέλια το 1943. Με την καταστροφή του, η συνοδεία της μονής -που σώθηκε τελευταία στιγμή παίρνοντας μαζί μόνο μία εικόνα- κατέβηκε στο Μετόχι. Τα χρόνια πέρασαν, όμως οι μοναχοί δεν ξέχασαν την παλιά τους κατοικία και ανέλαβαν δράση για να την αναστηλώσουν, με βάση κυρίως τις μαρτυρίες για την αρχιτεκτονική της μονής. Μόνο που κάποια στιγμή, σε όλο αυτό το εγχείρημα, υπήρξε μεγάλη δυσκολία για να προχωρήσουν σωστά οι εργασίες καθώς δεν γνώριζαν πώς ενώνονταν οι δύο πτέρυγες καθώς από τα εκρηκτικά είχαν καταστραφεί τελείως οι γωνίες και ήταν ανισόπεδες.

«Και ο μηχανικός δυσκολευόταν γιατί έπρεπε να γίνει ακριβώς η αναπαλαίωση. Μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση του συγκεκριμένου προβλήματος λάβαμε μέσα σε φάκελο κάποιες φωτογραφίες από έναν Γερμανό στρατιώτη, που ήταν στην ομάδα αυτών που μετέφεραν τα εκρηκτικά για να το ανατινάξουν. Λίγο πριν από την καταστροφή, είχε σηκώσει τη φωτογραφική μηχανή και αποτύπωσε το μέρος, όπως ακριβώς ήταν προτού διαλυθεί. Μας έστειλε, μάλιστα, φωτογραφία που έδειχνε το πώς ήταν ακριβώς η γωνία του μοναστηριού που ήθελε αναστήλωση», συμπληρώνει ο μοναχός Αμφιλόχιος.

Οι εργασίες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, γίνονται με τα ίδια υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην τότε κατασκευή του μοναστηριού που παραμένει χαρακτηρισμένο ως μεταβυζαντινό μνημείο. «Η αναστήλωση γίνεται με τα υλικά της τότε εποχής. Ακόμη και η σύνθεση της λάσπης, που είχε εφτά είδη, έβαζαν ακόμη και θηραϊκή γη. Τα μισογκρεμισμένα τείχη που υπάρχουν από τότε έχουν από το 1943 έως σήμερα, έχουν φάει βροχές, χιόνια, χαλάζι και δεν τρίβεται η λάσπη», επισημαίνει ο μοναχός.

Εργασίες αναστήλωσης στην παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η αναστήλωση στη νότια πλευρά, όπου σώζονται κελιά, θολωτοί χώροι μικρών διαστάσεων, με χαμηλή είσοδο, έχει ολοκληρωθεί. Φέτος θα συνεχιστούν οι εργασίες στη δυτική πτέρυγα, όπου υπήρχαν τα κελιά των μοναχών και θα απομένει η βόρεια μεριά του, εκεί όπου στεγαζόταν η τράπεζα και το μαγειρείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Η Νέα Κίος τιμά την Παναγία Θεομάνα – Μια γιορτή πίστης και μικρασιατικής μνήμης

23/08/2026 - 5:53μμ
(Φωτ.: Γραφείο Μ. Χαρακόπουλου)
ΠΙΣΤΗ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Βαθύ το αποτύπωμα της Ορθόδοξης παράδοσης στον τόπο μας

22/08/2026 - 6:55μμ
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο: Προσευχή στα ξωκλήσια και ένα συγκινητικό ταξίδι στη φύση και τις μνήμες της γενέτειράς του

21/08/2026 - 9:55πμ
Μέρος της αφίσας για τις εκδηλώσεις (φωτ.:  Αγιορειτική Εστία)
ΠΙΣΤΗ

Ίμβρος: «Θεοτόκεια 2026» με αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

18/08/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Περιοδικόν «Φωτεινή Γραμμή»)
ΠΙΣΤΗ

50 χρόνια αρχιερατείας για τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Η τιμητική Θεία Λειτουργία στο Αίγιο

17/08/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: facebook / Ο Ασκός της καρδιάς μας / Tasos Albanidis)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία του Ασκού: Η Γιάτρισσα που ταξίδεψε από την Ανατολική Θράκη στη νέα πατρίδα

15/08/2026 - 11:44πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Αγρίδια της Ίμβρου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το 2025 (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

LIVE από την Ίμβρο: Ο Δεκαπενταύγουστος με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα Αγρίδια

15/08/2026 - 9:05πμ
Πιστοί γονατιστοί περιμένουν να περάσει από πάνω τους η ιστορική εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμφωνα με το έθιμο (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά: Γονατιστοί οι πιστοί στο πέρασμα της ιστορικής εικόνας

14/08/2026 - 10:22μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΙΣΤΗ

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

13/08/2026 - 10:10μμ
(Φωτ. αρχείου: ec-patr.org / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού ζήτησε να τελέσω το γάμο του γιου του

13/08/2026 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την τελετή παράδοσης του έργου της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, στον σταθμό «Μίκρα»    (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

ΟΣΕΘ: Νέος συγκοινωνιακός χάρτης με την επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/sboronos/)

Ποντιακή βραδιά στην Εμποροπανήγυρη Σβορώνου Πιερίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης: Κάθε έργο που εγκαινιάζουμε είναι σφραγίδα στο διαβατήριο αξιοπιστίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Λάρισα: Θανατηφόρα παράσυρση ατόμου από αμαξοστοιχία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Αργυρό μετάλλιο ο Χατζητσακίρογλου στη σκοποβολή

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Hunini / commons.wikimedia.org)

Σαουδική Αραβία: Επιτυχής κατάρριψη εχθρικών drone από την ελληνική πυροβολαρχία Patriot

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV