pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ολοκληρώθηκε η πολυθεματική έκθεση-ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα

Ο σύλλογος τίμησε τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυσή του και την επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή

13/06/2022 - 10:48πμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Για οκτώ ημέρες, όσες διήρκησε η πολυθεματική έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, μέλη και φίλοι του συλλόγου αλλά και πολίτες είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν νοερά στην Αλησμόνητη Πατρίδα, στον Πόντο.

Μέσα από τις εκθέσεις ζωγραφικής με τίτλο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», φωτογραφίας «Ιστορίας και Πολιτισμού του Πόντου» και την έκθεση κειμηλίων από το Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας με τίτλο «22 κειμήλια μιλούν για τον Πόντο» οι επισκέπτες ταξίδεψαν στο ιστορικό παρελθόν, ενώ με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Συγκεκριμένα στις 4 Ιουνίου η φιλόλογος – συγγραφέας Γιώτα Ιωακειμίδου, παρουσίασε τις δάνειες λέξεις στην ποντιακή διάλεκτο. Για το πλούσιο έργο της συγγραφέως και φιλολόγου μίλησε η γραμματέας του συλλόγου Περιστέρα Πεΐδου, ενώ ο πρόεδρος Κώστας Παπουτσίδης στάθηκε στο έργο που γίνεται από την Ένωση Ποντίων Πιερίας για την προβολή και εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου.

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια και μελωδίες  από τα τμήματα λύρας και χορωδίας του συλλόγου με χοράρχη και καθηγητή εκμάθησης λύρας  Μάκη Λολοσίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Φώντας Μπαραλιάκος, η αντιπεριφερειάρχης  Σοφία Μαυρίδου, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Κατερίνης, αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

Στις 8 Ιουνίου προβλήθηκε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, μία μελέτη από τα αρχεία του National Geographic με τίτλο 1922, Ο Μεγάλος Ξεριζωμός που περιέχει αυθεντικό υλικό εποχής, κείμενα , φωτογραφίες ,πίνακες , κινηματογραφικά ντοκουμέντα τα οποία φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα. Την εκδήλωση τίμησε ο εκπρόσωπος του βουλευτή Σάββα Χιονίδη, Σάββας Καρυπίδης.

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ομιλία-παρουσίαση των κειμηλίων του Λαογραφικού μουσείου του συλλόγου που έκανε η αρχαιολόγος -φιλόλογος Δρ ΕΔΗΠ ΑΕΑΘ  Αθηνά Τσιγκαροπούλου ειδική επιστημονική σύμβουλος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε θέματα του μουσείου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη είναι η ανασύσταση του μοναδικού Λαογραφικού μουσείου της πόλης.

Η εκδήλωση έκλεισε με μία ξεχωριστή συναυλία του καταξιωμένου συγκροτήματος της Κατερίνης «Μελωδοί της Παράδοσης» .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Φάνης Τερζόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Πιπίτσα Μακρίδου καθώς και εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων του Νομού.

Η πολυθεματική έκθεση  πραγματοποιήθηκε από τις 4 ως τις 11 Ιουνίου στην Αστική σχολή Κατερίνης,  στο πλαίσιο του εορτασμού των ενενήντα χρόνων ίδρυσης του συλλόγου αλλά και της επετείου των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΠΟΕ)

Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας για 20η χρονιά – Το μεγάλο αντάμωμα των νέων του Πόντου στη Δράμα

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)

Κυπριακό: Το Λονδίνο στηρίζει τη νέα προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

37 λεπτά πριν
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά/Facebook)

Η Κρήτη ένωσε τα παιδιά της από κάθε γωνιά του κόσμου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Νέες πυρκαγιές σε Κάλυμνο και Άνδρο – Μάχη με τις φλόγες, μήνυμα 112 για την Παλαιόπολη

2 ώρες πριν

Όταν αθλητές και καλλιτέχνες ανταλλάσσουν ρόλους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign