pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στέφανος Τανιμανίδης: «Ταξίδι» στην ιστορία, τη διάλεκτο, τη μουσική και την παράδοση των Ποντίων με το νέο βιβλίο «Πόντος – Δεν ξεχνώ»

Παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Δήμου Αθηναίων

1/06/2022 - 10:02πμ
Ο Στέφανος Τανιμανίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του, υπό το βλέμμα του Θεόφιλου Καστανίδη, του Κώστα Χαρδαβέλλα, του Ηλία Πετρόπουλου και του Δημήτρη Καιρίδη (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

Ο Στέφανος Τανιμανίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του, υπό το βλέμμα του Θεόφιλου Καστανίδη, του Κώστα Χαρδαβέλλα, του Ηλία Πετρόπουλου και του Δημήτρη Καιρίδη (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στιγμές από τον αγώνα του να συλλέξει το υλικό για τη συγγραφή του νέου βιβλίου του Πόντος – Δεν ξεχνώ, μοιράστηκε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Τανιμανίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο αναγνωστικό κοινό της Αθήνας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Σταμούλη έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού.

Το βιβλίο προλόγισε ο γιος του συγγραφέα, παραγωγός και παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του πατέρα του και την ενασχόλησή του με τα ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Σάκης Τανιμανίδης προλόγισε το βιβλίο του πατέρα του (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

Για το 600 σελίδων πόνημα του Στέφανου Τανιμανίδη μίλησαν ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καιρίδης, ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ηλίας Πετρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας με τη Δήμητρα Σταύρου, ιστορικό και επιμελήτρια των εκδόσεων Σταμούλη.

Η ιστορικός Δήμητρα Σταύρου, ιστορικός και επιμελήτρια των εκδόσεων Σταμούλη (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

«Θέλησα να καταγράψω τα ιστορικά γεγονότα, να παρουσιάσω τα ήθη, τα έθιμα, τη διάλεκτο την ποντιακή που είναι ζωντανή για να μπορούν τα παιδιά μου να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές ότι δημιουργήθηκε για τόσα χρόνια», είπε ο συγγραφέας.

Για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η σύνδεση με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καΐλη που επρόκειτο να παρουσιάσει το βιβλίο.

Την παρουσίαση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ενώ παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των χώρων της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και τριάντα ποντιακών σωματείων.

(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Ο Πόντιος ηθοποιός Λάζος Τερζάς απήγγειλε το ποίημα «Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Παράλληλα οι τραγουδίστριες Μήδεια Χουρσουλίδου και Ιφιγένεια, ταξίδεψαν με τις φωνές τους όσους βρέθηκαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση τραγουδώντας για τον Πόντο, ενώ η μικρή Μαρκέλλα Παλιάκη συγκίνησε με την νεανική φωνή της. Με τη λύρα του συνόδευσε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Η Ιφιγένεια ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους με τη φωνή της (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

Η μικρή Μαρκέλλα Παλιάκη συγκίνησε με τη φωνή της (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

Μετά την συγκλονιστική απαγγελία του ποιήματος Πόντος εν’ άστρον φωτεινόν από τον Λάζο Τερζά, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» παρουσίασαν τον πανάρχαιο ποντιακό χορό σέρρα, κάνοντας όλη την αίθουσα να ριγήσει από συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος π. Κωνσταντίνος Φεργαδιώτης, ο μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, ο π. Σαμψών από την Ασσυριακή Εκκλησία και ο πρόεδρος της Ασσυριακής Κοινότητας Κυριάκος Μπατσάρας, εκπρόσωπος από την Αρμενική Εκκλησία

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος π. Κωνσταντίνος Φεργαδιώτης, ο μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης και ο π. Σαμψών από την Ασσυριακή Εκκλησίας (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

ο π. Νικόδημος Καβαρνός, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Χ. Λαλούση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζιος, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο πρώην

Άποψη της κατάμεστης αίθουσας (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

υπουργός Γιώργος Βερνίκος, η βραβευμένη φωτογράφος Μαρίνα Βερνίκου ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης, η πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Δελαπόρτα, ο εκδότης Φώτιος Σταμούλης, ο ιδρυτής των εκδόσεων Αθανάσιος Σταμούλης και η γ.γ. της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου. Μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Απόστολος Γκλέτσος, Δημήτρης Καιρίδης, Μανούσος Μανουσάκης και Στέφανος Τανιμανίδης (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

Παρόντες επίσης ήταν οι σκηνοθέτες Μανούσος Μανουσάκης, Τάσος Μπιρσίμ, Ηλίας Τανιμανίδης και οι ηθοποιοί Απόστολος Γκλέτσος, Μάνος Γαβράς και Σταύρος Πανικίδης. Την εκδήλωση στόλισε το μαντήλι που δημιούργησε η Αγγελική Ζαμπλάρα με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως φόρος τιμής στους ξεριζωμένους προγόνους.

Ο συγγραφέας με τη σύζυγό του Ματούλα, τον γιο τους Σάκη Τανιμανίδη και τη νύφη τους Χριστίνα Μπόμπα (φωτ.: Ανδρέας Πανταζής)

Στο πλευρό του συγγραφέα, εκτός του γιου του, βρέθηκε η σύζυγός του Ματούλα Τανιμανίδου και η νύφη του Χριστίνα Μπόμπα.

Πόπη Παπαγεωργίου, Γεωργία Βορύλλα

  • Βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

7 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7 ώρες πριν
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

8 ώρες πριν
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign