pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στα άκρα οι σχέσεις Ελλάδας-Ιράν μετά την κατάληψη των πλοίων – Ο λόγος για τα ιρανικά αντίποινα

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση

27/05/2022 - 10:36μμ
(Πηγή φωτογραφιών: MarineTraffic)

(Πηγή φωτογραφιών: MarineTraffic)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διαστάσεις μεγάλου διπλωματικού επεισοδίου φαίνεται ότι παίρνει η κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ στον Περσικό. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αντίποινα για την κατάσχεση στα μέσα Απριλίου στην Κάρυστο μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου, «με φερόμενη δικαστική απόφαση και σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Τα πλοία που κρατούνται είναι το «Delta Poseidon» της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros Shipping Limited του Σπύρου Πολέμη.

Το πρώτο, που έπλεε σε διεθνή ύδατα 22 ναυτικά μίλια από τις ιρανικές ακτές, έχει 25 άτομα πλήρωμα (οι δύο Έλληνες). Το δεύτερο έχει 23 άτομα (οκτώ Έλληνες και ένας Κύπριος), και έπλεε κοντά στις ιρανικές ακτές.

Πηγές από το ιρανικό Ναυτικό φέρονται να είπαν ότι στην επιχείρηση της ακτοφυλακής συμμετείχαν τέσσερα ελικόπτερα και ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων κατέβηκαν από αυτά στα δύο τάνκερ.

Για το περιστατικό στην Κάρυστο το αραβικό δίκτυο Al Mayadeen σημειώνει ότι το «Lana» (πρώην «Pegas») ήταν υπό ιρανική σημαία αλλά το διαχειριζόταν ρωσικό πλήρωμα. Την Πέμπτη η ιστοσελίδα middleeastmonitor.com είχε κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε πως τα πάνω από 700.000 βαρέλια πετρελαίου θα παραδοθούν στις ΗΠΑ κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Μία ημέρα νωρίτερα οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον επιτετραμμένο της Ελλάδας (απουσία πρέσβη), τονίζοντας ότι είναι παράνομη η κατάσχεση, κάνοντας λόγο για διεθνή πειρατεία, και υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης καθώς το τάνκερ έκανε έκτακτη στάση λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσχεση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα. «Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ελληνική διπλωματία, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ιδιαιτέρως αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και τους συμμάχους και εταίρους της.

Επίσης, από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν, ενώ τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, είδηση την οποία αναμεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση με τα ελληνικά τάνκερ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Εκλογές το 2027» – Το σχέδιο για αυτοδυναμία και η «Ατζέντα 2030»

10/06/2026 - 7:39μμ
Εικόνα από συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του NATO στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: x.com/GreeceMFA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη Σόφια: Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

10/06/2026 - 4:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Το σχέδιο προεκλογικής συσπείρωσης, η στρατηγική Μητσοτάκη και το «χρίσμα» στον Κυρανάκη

10/06/2026 - 2:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πρεμιέρα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Ο «οδικός χάρτης» και τα επόμενα βήματα

10/06/2026 - 8:33πμ
Εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στο κοιμητήριο Παπάγου, Δευτέρα 8/6/2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σουφλιάς: Στο κοιμητήριο Παπάγου τον αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί συνοδοιπόροι

8/06/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός: Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών ο Τάσος Χατζηβασιλείου

8/06/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Μάνζιαρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Σουφλιάς: Σήμερα η κηδεία του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, στο κοιμητήριο Παπάγου

8/06/2026 - 9:04πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Kώστα Τασούλα, Τέταρτη 20 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η «Ελλάδα του 2030» περνά από αλλαγές σε Σύνταγμα, Δημόσιο και πανεπιστήμια

7/06/2026 - 11:16πμ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI /  Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος λέει «δίπλα» στον Τσίπρα, ο Πολάκης ζητά αυτόνομη πορεία

6/06/2026 - 1:39μμ
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός και δημοσκοπήσεις: Τα δύο «μηνύματα» που διαβάζει το Μαξίμου – Ο ρόλος Κυρανάκη και τα σενάρια μετακινήσεων

6/06/2026 - 12:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To εμβληματικό γλυπτό της νίκης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και χάρτης των μυστικών συμφωνιών των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου (πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Βλάση Αγτζίδη)

Οι σφαγές των Ελλήνων και οι νουθεσίες του Λένιν

5 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου «Secure America Act» στο Οβάλ Γραφείο, 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)

Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν: Θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά – Το γνώριμο μοτίβο που επαναλαμβάνεται

29 λεπτά πριν
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών στο «Food for Good», Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)

Καλαμαριά: Ποντιακές γεύσεις με σκοπό την προσφορά στο «Food for Good»

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Nέα Πρωθιέρεια των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας η ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη

1 ώρα πριν
Διαδηλωτές κρατούν φωτογραφία του Νετανιάχου με το σύνθημα «Θα έχει την κατάληξη του Χίτλερ», κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. 3 Αυγούστου 2024 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Ερντογάν και Νετανιάχου σε μετωπική σύγκρουση: «Απειλεί την ανθρωπότητα το Ισραήλ» – «Αντισημίτης δικτάτορας ο Τούρκος πρόεδρος»

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μητσοτάκης: «Εκλογές το 2027» – Το σχέδιο για αυτοδυναμία και η «Ατζέντα 2030»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign