pontosnews.gr
Τρίτη, 6/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Ζέρβας προς Τζορτζ Τσούνη: Αίτημά μας να βοηθήσετε να αναγνωριστεί από τον Τζο Μπάιντεν η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ικανοποίηση από ΠΟΕ και ΔΙΣΥΠΕ για την πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης

25/05/2022 - 10:00μμ
(Εικ.: YouTube)

(Εικ.: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αξέχαστη ενδέχεται να μείνει στους Πόντιους η πρώτη επίσκεψη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, στη Θεσσαλονίκη, καθώς συνοδεύτηκε από μια έκπληξη εκ μέρους του δημάρχου της συμπρωτεύουσας. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη διάρκεια της ομιλίας καλωσορίσματος του ομογενή πρέσβη, του ζήτησε να βοηθήσει ώστε ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας να γίνει πραγματικότητα: να αναγνωρίσει ο Αμερικανός πρόεδρος τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!

Το αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης μάλλον ξάφνιασε όχι μόνο τον Τζορτζ Τσούνη αλλά και τον οργανωμένο προσφυγικό χώρο, αφού είναι η πρώτη φορά που τίθεται επίσημα, δημόσια και ξεκάθαρα το αίτημα της αναγνώρισης από αξιωματούχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

(Πηγή: twitter.com/USEmbassyAthens)

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε στον πρέσβη ότι όπως έγινε η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων έτσι θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Καλούμε τον πρέσβη να μην προσπεράσει την προτροπή του δημάρχου»

Την ικανοποίησή τους για το αίτημα που μετέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη κατά τη σημερινή τους συνάντηση για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε σήμερα την κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του νέου πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να συμβάλλει, ώστε η χώρα του να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι καθώς βλέπουμε, πως ο δήμαρχος της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, κύριος Κ. Ζέρβας, συντάσσεται και αυτός στους υποστηρικτές του αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Τέτοιες αναφορές, όπως και η σημερινή, έρχονται να προστεθούν σε κάθε μικρή και μεγάλη δράση αναφορικά με τη διεθνοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ικανοποιημένοι, καθώς πλέον, όλο και πιο συχνά η ανάγκη για διεθνή αναγνώριση υπογραμμίζεται και δημόσια από επίσημα χείλη. Η διεθνής αναγνώριση, που τόσα χρόνια ήταν αποκλειστικά δικός μας αγώνας, τώρα πλέον αποτελεί απαίτηση όλων των Ελλήνων. Καθώς, η ανάδειξη, η αναγνώριση και η καταδίκη κάθε εγκλήματος Γενοκτονίας λειτουργεί αποτρεπτικά για μελλοντικούς θύτες, αναμένουμε από τον ελληνικής καταγωγής κύριο Τζ. Τσούνη να μην προσπεράσει την προτροπή του Δημάρχου, αλλά να τοποθετηθεί επί του θέματος και να εργαστεί προκειμένου η Αμερική να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων.

»Η σημερινή αναφορά του κυρίου Κ. Ζέρβα και η προτροπή του προς τον πρέσβη των ΗΠΑ έρχεται σαν μία ακόμη επιβράβευση του πολυετούς αγώνα όλων των Ποντίων. Αν, ωστόσο, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων δεν ενταχθεί επίσημα στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών, δυστυχώς, κινήσεις όπως η σημερινή θα αποτελούν μόνον ευχάριστες παρενθέσεις στον μοναχικό δρόμο του πολιτικού ακτιβισμού του ποντιακού χώρου. Καλούμε λοιπόν, μετά και τη σημερινή αφορμή, για ακόμη μία φορά το επίσημο Ελληνικό κράτος να μην αναδιπλωθεί και να συνεχίσει τη συνοδοιπορία του με την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας, του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαίωσης των χιλιάδων Γενοκτονηθέντων προγόνων μας», σημειώνει η ΠΟΕ στην ανακοίνωσή της.

«Είναι η πρώτη φορά του τίθεται το αίτημα από εκπρόσωπο της ΤΑ σε τόσο υψηλό επίπεδο»

Η ΔIΣΥΠΕ, από την πλευρά της, συγχαίρει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται από εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τόσο υψηλό επίπεδο το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα ολοκλήρου του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων χαιρετίζει με χαρά και εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης εθιμοτυπικής επίσημης επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα έθεσε επίσημα το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την κεμαλική θηριωδία κατά την περίοδο 1916-1921 και είναι η πρώτη φορά που τίθεται από εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τόσο υψηλό επίπεδο το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα ολοκλήρου του Ποντιακού Ελληνισμού.

»Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη αναμένει μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την αναγνώριση και την αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, αδικοχαμένων προγόνων μας.

Με την ευχή η στάση του δημάρχου να βρει μιμητές και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο για να αναγκασθεί η ελληνική διπλωματία να θέσει υψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής το δίκαιο αίτημά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: facebook.com/groupsVakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη των μαθημάτων για τη νέα χρονιά στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής

5/10/2026 - 10:39μμ
Στον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Αμάσεια 1921: Φόρος τιμής στους μάρτυρες του Πόντου, στη Σταυρούπολη

5/10/2026 - 9:45μμ
Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

5/10/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

5/10/2026 - 2:10μμ
(Πηγή: Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ Τιφλίδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Πόντιου δάσκαλου σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

5/10/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

4/10/2026 - 10:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

4/10/2026 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο 3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού, στην Καλλιθέα. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλλιθέα: Οι Πόντιοι αντάμωσαν στη Δαβάκη – Βραβεύτηκε ο Νίκος Ζουρνατζίδης

4/10/2026 - 2:49μμ
Πατινάδα στους δρόμους του Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Rthess.gr / Αναστασία Σοφιαλάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Το ποντιακό γλέντι ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο! 

4/10/2026 - 10:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε ελληνικής ιδιοκτησίας LNG – Σώοι και οι 30 επιβαίνοντες

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Αρμενίων Ελλάδος)

«Το Δουργούτι θυμάται το Μπλόκο»: 82 χρόνια μετά, η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τουρκία: Μαχαίρωσε μαθήτριες μέσα σε γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης – 7 τραυματίες, 3 σοβαρά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα – Προσλήψεις και αλλαγές στη λειτουργία των υπηρεσιών

2 ώρες πριν
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln/Facebook)

40 χρόνια «Οι Αργοναύτες»: Μεγάλη ποντιακή γιορτή στην Κολωνία με την Ένωση Ποντίων Σουρμένων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV