pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Ζέρβας προς Τζορτζ Τσούνη: Αίτημά μας να βοηθήσετε να αναγνωριστεί από τον Τζο Μπάιντεν η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ικανοποίηση από ΠΟΕ και ΔΙΣΥΠΕ για την πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης

25/05/2022 - 10:00μμ
(Εικ.: YouTube)

(Εικ.: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αξέχαστη ενδέχεται να μείνει στους Πόντιους η πρώτη επίσκεψη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, στη Θεσσαλονίκη, καθώς συνοδεύτηκε από μια έκπληξη εκ μέρους του δημάρχου της συμπρωτεύουσας. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη διάρκεια της ομιλίας καλωσορίσματος του ομογενή πρέσβη, του ζήτησε να βοηθήσει ώστε ένα δίκαιο και πάγιο αίτημα της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας να γίνει πραγματικότητα: να αναγνωρίσει ο Αμερικανός πρόεδρος τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!

Το αίτημα του δημάρχου Θεσσαλονίκης μάλλον ξάφνιασε όχι μόνο τον Τζορτζ Τσούνη αλλά και τον οργανωμένο προσφυγικό χώρο, αφού είναι η πρώτη φορά που τίθεται επίσημα, δημόσια και ξεκάθαρα το αίτημα της αναγνώρισης από αξιωματούχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

(Πηγή: twitter.com/USEmbassyAthens)

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε στον πρέσβη ότι όπως έγινε η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων έτσι θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Καλούμε τον πρέσβη να μην προσπεράσει την προτροπή του δημάρχου»

Την ικανοποίησή τους για το αίτημα που μετέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη κατά τη σημερινή τους συνάντηση για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε σήμερα την κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του νέου πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να συμβάλλει, ώστε η χώρα του να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι καθώς βλέπουμε, πως ο δήμαρχος της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, κύριος Κ. Ζέρβας, συντάσσεται και αυτός στους υποστηρικτές του αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Τέτοιες αναφορές, όπως και η σημερινή, έρχονται να προστεθούν σε κάθε μικρή και μεγάλη δράση αναφορικά με τη διεθνοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ικανοποιημένοι, καθώς πλέον, όλο και πιο συχνά η ανάγκη για διεθνή αναγνώριση υπογραμμίζεται και δημόσια από επίσημα χείλη. Η διεθνής αναγνώριση, που τόσα χρόνια ήταν αποκλειστικά δικός μας αγώνας, τώρα πλέον αποτελεί απαίτηση όλων των Ελλήνων. Καθώς, η ανάδειξη, η αναγνώριση και η καταδίκη κάθε εγκλήματος Γενοκτονίας λειτουργεί αποτρεπτικά για μελλοντικούς θύτες, αναμένουμε από τον ελληνικής καταγωγής κύριο Τζ. Τσούνη να μην προσπεράσει την προτροπή του Δημάρχου, αλλά να τοποθετηθεί επί του θέματος και να εργαστεί προκειμένου η Αμερική να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων.

»Η σημερινή αναφορά του κυρίου Κ. Ζέρβα και η προτροπή του προς τον πρέσβη των ΗΠΑ έρχεται σαν μία ακόμη επιβράβευση του πολυετούς αγώνα όλων των Ποντίων. Αν, ωστόσο, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων δεν ενταχθεί επίσημα στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών, δυστυχώς, κινήσεις όπως η σημερινή θα αποτελούν μόνον ευχάριστες παρενθέσεις στον μοναχικό δρόμο του πολιτικού ακτιβισμού του ποντιακού χώρου. Καλούμε λοιπόν, μετά και τη σημερινή αφορμή, για ακόμη μία φορά το επίσημο Ελληνικό κράτος να μην αναδιπλωθεί και να συνεχίσει τη συνοδοιπορία του με την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας, του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαίωσης των χιλιάδων Γενοκτονηθέντων προγόνων μας», σημειώνει η ΠΟΕ στην ανακοίνωσή της.

«Είναι η πρώτη φορά του τίθεται το αίτημα από εκπρόσωπο της ΤΑ σε τόσο υψηλό επίπεδο»

Η ΔIΣΥΠΕ, από την πλευρά της, συγχαίρει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται από εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τόσο υψηλό επίπεδο το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα ολοκλήρου του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων χαιρετίζει με χαρά και εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης εθιμοτυπικής επίσημης επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα έθεσε επίσημα το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την κεμαλική θηριωδία κατά την περίοδο 1916-1921 και είναι η πρώτη φορά που τίθεται από εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τόσο υψηλό επίπεδο το διαχρονικό και δίκαιο αίτημα ολοκλήρου του Ποντιακού Ελληνισμού.

»Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη αναμένει μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την αναγνώριση και την αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, αδικοχαμένων προγόνων μας.

Με την ευχή η στάση του δημάρχου να βρει μιμητές και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο για να αναγκασθεί η ελληνική διπλωματία να θέσει υψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής το δίκαιο αίτημά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το καθολικό της Μονής Αγίου Γεωργίου Χουτουρά στην Αργυρούπολη του Πόντου (φωτ.: «Ποντιακά Φύλλα», τεύχος 24)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πούλον της Αργυρούπολης καλάτσευε με τον Θεό αλλά κεριά άφηνε μόνο στην Παναγία και όχι στον Χριστό

8/10/2025 - 9:27μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γιαννιτσά: Ο Σύλλογος Ποντίων μαγειρεύει και φέτος μενού με αυθεντικές γεύσεις του Πόντου

8/10/2025 - 7:17μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι η μανέα;

8/10/2025 - 1:23μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Σωτήρης Τρυψάνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εθελοντική αιμοδοσία από την Ένωση Ποντίων Πιερίας

8/10/2025 - 12:00μμ
Ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου (αριστερά) και ο Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις (δεξιά), με ό,τι απέμεινε από το καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Γουμερά  (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Λύκειο της Παναγίας Γουμερά στη Χαλδία του Πόντου

8/10/2025 - 9:47πμ
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

7/10/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Επαναλειτουργεί το χορωδιακό τμήμα, με μπροστάρη τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη

7/10/2025 - 8:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά την έναρξη της 19ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας στην Πρώτη Φλώρινας (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ΠΟΕ: Επιστροφή στις ρίζες για φυγή μπροστά, στο ψηφιακό μέλλον

7/10/2025 - 4:55μμ
Η Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο σκηνικό για το νέο τουρκικό σίριαλ  «Taşacak bu deniz» (πηγή: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά και η Τραπεζούντα σκηνικό σε νέο τουρκικό σίριαλ

7/10/2025 - 2:05μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επαναλειτουργεί το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής!

7/10/2025 - 12:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ στα Ηλύσσια (φωτ.: 
EPA/TERESA SUAREZ)

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει νέο πρωθυπουργό εντός 48 ωρών

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Ιστορικό «διπλό» της Καρδίτσας στο Βέλγιο

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINSSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Υπουργείο Εξωτερικών: Η απάντηση στη Μαρία Ζαχάροβα για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωση της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας πάει εκδρομή

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Άρης από τα παλιά και νίκη επί των Χάμπουργκ Τάουερς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη / Γρ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας / EUROKINISSI)

Έβρος: Προφυλακίστηκαν και οι υπόλοιποι έξι Τούρκοι που συνελήφθησαν στο Σουφλί

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign