pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστόδουλος Γιακουμής, πιλότος F-16 «ΖΕΥΣ»: Για να γίνεις πιλότος μαχητικού στην Πολεμική Αεροπορία, το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση… ο ουρανός είναι το όριο!

Μιλάει για την άσκηση NATO Tiger Meet που πραγματοποιήθηκε στον Άραξο και τους ιπτάμενους μικρούς θεούς

22/05/2022 - 6:22μμ
(Φωτ.: haf.gr)

(Φωτ.: haf.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι άνθρωποι υποδέχονται την ελληνική Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ», πάντα, με επιφωνήματα θαυμασμού. Δεν θα μπορούσε να γίνει  κι αλλιώς με την τόσο εντυπωσιακή παρουσία τους στους αιθέρες. Εξάλλου όπως λέει ο ιπτάμενος επίδειξης Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», επισμηναγός (Ι), Χριστόδουλος Γιακουμής «Αυτή η επίδειξη είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου (σ.σ σχετικά με τις ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας)».

Μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM», ο Χριστόδουλος Γιακουμής είπε ότι «Σκοπός είναι κάποιος που βλέπει το «ΖΕΥΣ» και το demo που παρουσιάζουμε να ξέρει πως η Πολεμική Αεροπορία είναι παρούσα παντού. Αυτό ισχύει και για όλα τα events και σόου που γίνονται ανά την Ευρώπη στα οποία μπορεί να δώσουμε το παρόν. Σκοπός είναι να αναδεικνύουμε τη μαχητική ικανότητα της ΠΑ μας και όχι μόνο το demo ως επίδειξη».

Ο Χριστόδουλος Γιακουμής (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο συγκεκριμένος είναι ο πιλότος που είχε απευθύνει και το, καθιερωμένο πια, μήνυμα προς το κοινό που παρακολουθούσε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη. Χειριστής μαχητικού αεροσκάφος F-16C Fighting Falcon Block 52+, o 37χρονος επισμηναγός (Ι) είναι ένας από τους δύο ιπτάμενους επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», του αεροσκάφους που την Δευτέρα 16 Μαΐου έριξε τους «κεραυνούς» του στην άσκηση ΝΑΤΟ Tiger Meet (ΝΤΜ22), στην 116ΠΜ στον Άραξο.

«Το NATO Tiger 2022 έχει καθιερωθεί πολλά χρόνια και αφορά όλες οι Μοίρες του ΝΑΤΟ με χαρακτηριστικό κλήσεις “Tiger”. Οι Μοίρες αυτές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο και εκτελούν σύνθετες ασκήσεις με σκοπό την αύξηση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και δυνατότητας. Το φετινό ΝΤΜ είναι μια απίστευτη εμπειρία. Το κλίμα, όπως η συγκεκριμένη Μονάδα, η 116ΠΜ, είναι φιλόξενο. Ελπίζουμε πως το σόου που ετοιμάστηκε για τους επισκέπτες και τις σύμμαχες χώρες είναι κάτι που θα απόλαυσαν», σχολίασε ο Χριστόδουλος Γιακουμής, την ώρα που ένα «μελίσσι» χιλιάδων πολιτών περιέβαλε τους ανθρώπους και τις «ιπτάμενες μηχανές», που απλώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αράξου. Σε μια ημέρα φωτεινή με τον γαλάζιο ουρανό να σκίζεται από τον βρόντο που προκαλούν οι χιλιάδες λίβρες ώσης των κινητήρων πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών.

Ο «Δίας» θα ρίξει τους κεραυνούς του και η Ελλάδα θα διαφημιστεί

Ο επισμηναγός (Ι) εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007 τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2010 υπηρετεί στην 340 Μοίρα.

Έχει περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.300 είναι σε αεροσκάφη F-16 και η συγκεκριμένη εμπειρία στην πορεία της καριέρας του είναι κάτι που μετρά με πήχη την θετική προβολή της Ελλάδας παντού.

«Όλοι οι υπόλοιποι πιλότοι στο φετινό ΝΤΜ2022 είναι ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία τους με την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας. Κάποιοι μάλιστα λένε να διοργανωθεί και του χρόνου στην Ελλάδα, κάτι που τους αρέσει, το θέλουνε. Είναι πολύ ενθουσιασμένοι», τόνισε. και περιέγραψε και το νέο πρόγραμμα της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», όπως αυτή μέχρι στιγμής προσχεδιάζεται.

«Για εμάς ξεκινά μια σεζόν αρκετά γεμάτη, κάτι φυσικά καλό. Θα έχουμε αρκετές παρουσίες εκτός Ελλάδας, σε χώρες με event σχετικά με την αεροπορία όπως η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και επιδείξεις στις εθνικές επετείους στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε, να δείξουμε τι μπορεί να κάνει η Πολεμική Αεροπορία, αφού για αρκετό καιρό εξαιτίας της Covid-19 είχαμε μείνει εκτός τέτοιων δραστηριοτήτων», εξήγησε.

(Φωτ.: haf.gr)

Η Πολεμική Αεροπορία είναι ανοιχτή, ο ουρανός είναι το όριο…

Ακόμη και αν όλες οι αποστολές του «ΖΕΥΣ» έχουν ως θεμέλιο τον επαγγελματισμό, σε όλα στη ζωή υπάρχει το συναίσθημα. Πώς νιώθει λοιπόν ο Έλληνας άσος όταν ξεκινά μια πτήση demo; «Υπάρχει κάποιο άγχος στην αρχή, ο επαγγελματισμός όμως δεν σε αφήνει να σκεφτείς πολλά πράγματα. Ασχολείσαι μόνο με την πτήση, βγάζεις ένα profile δέκα με δώδεκα λεπτών και από την αρχή μέχρι το τέλος είσαι “πάνω” στο αεροπλάνο, γίνεσαι ένα με αυτό. Μέχρι την προσγείωση και μέχρι να ανοίξει η καλύπτρα είσαι εκεί 100%, δεν αποσπάται η προσοχή σε οτιδήποτε άλλο. Όταν προσγειωθείς, μπορείς να το απολαύσεις», υπογραμμίζει.

Με ένα μεγάλο κοινό να παρακολουθεί τις επιδείξεις όπως η συγκεκριμένη του ΝΤΜ2022, ο επισμηναγός θα ερωτηθεί και γι’ αυτό που θα έλεγε σε όσους, σε μια πιο τρυφερή ίσως ηλικία, του δηλώσουν πως θα ήθελαν να γίνουν πιλότοι της Π.Α. «Τους περιμένουμε όλους με μεγάλη χαρά. Η Π.Α. είναι ανοιχτή. Αν κάποιος το έχει όνειρο και μεράκι εάν μπει στη Σχολή Ικάρων το σίγουρο είναι πως θα πετύχει. Είναι μια επιλογή που συστήνω ανεπιφύλακτα», σχολιάσει ο Έλληνας Ιιτάμενος που πριν πάρει στα χέρια του για μια ακόμη φορά τα χειριστήρια του «ΖΕΥΣ», μας καλεί να «κοιτάμε ψηλά».

«Για να γίνει κανείς πιλότος μαχητικού αεροσκάφους στην ελληνική Πολεμικής Αεροπορία, το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση. Ο ουρανός είναι το όριο…», καταλήγει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτήρης Κυριακίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΑΜΥΝΑ

ΕΛΚΑΚ: Προκήρυξη για την ανάπτυξη δορυφόρου εξ ολοκλήρου κατασκευασμένου στην Ελλάδα

2/08/2025 - 7:15μμ
Tελετή ένταξης του συστήματος μη επανδρωμένων αεροχημάτων V-BAT παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έδρα της ΑΣΔΕΝ, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΑΜΥΝΑ

Στο μηχανισμό SAFE η Ελλάδα – Διεκδικούμε δάνεια 1,2 δισ. για την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία

28/07/2025 - 12:09μμ
Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια της Β' φάσης της μεταρρύθμισης «ΑΤΖΕΝΤΑ 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις, Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025. (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΑΜΥΝΑ

Μόνο στο Στρατό Ξηράς θα υπηρετούν πλέον οι στρατεύσιμοι – Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

24/07/2025 - 2:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΑΜΥΝΑ

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

9/07/2025 - 10:10μμ
Η φρεγάτα «Ύδρα» (φωτ.: Χ / EUNAVFOR ASPIDES)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Ο «κύβος ερρίφθη» για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ – Σύσκεψη εν πλω στο Αιγαίο υπό τον Νίκο Δένδια

3/07/2025 - 12:46μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΣ: Ματιές στη θερινή εκπαίδευση σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

23/06/2025 - 2:42μμ
Η αεροπορική βάση της Σούδας (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

Κ. Μητσοτάκης: Διέψευσε δημοσιεύματα για μεταφορά οπλικών συστημάτων στη Σούδα

19/06/2025 - 11:29πμ
Λάβαρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για την αντιβαλλιστική θωράκιση της Ελλάδας

18/06/2025 - 10:59μμ
Ο γ.γ. του NATO Μαρκ Ρούτε στις αρχές του Ιουνίου, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΑΜΥΝΑ

Μαρκ Ρούτε: Ζητά αύξηση 400% στην αεροπορική και αντιπυραυλική ικανότητα του NATO

9/06/2025 - 1:18μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΣ: Άσκηση «Immediate Response» 25 στο Πετροχώρι Ξάνθης – Συμμετέχουν πάνω από 2.500 στρατιώτες από έξι χώρες

4/06/2025 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός από τη φωτιά στη Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη (πηγή: Facebook / Kostas Diamandis)

Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη – Ήχησε το 112

2 λεπτά πριν
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

26 λεπτά πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φθινόπωρο προκλήσεων για την κυβέρνηση: Η αγωνία των δημοσκοπήσεων, το… σπριντ μέχρι τη ΔΕΘ και το «βουνό» του ΟΠΕΚΕΠΕ

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στην Κερατέα: Τι ισχυρίζονται οι δύο υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ που συνελήφθησαν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αίθριος ο κυριακάτικος καιρός σε όλη τη χώρα – Συνεχίζονται οι βοριάδες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign