pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ειδική συνεδρίαση η Βουλή τίμησε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ τοποθετήθηκαν βουλευτές όλων των κομμάτων

19/05/2022 - 4:41μμ
Ολομέλεια Βουλής – Ειδική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ( Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Ολομέλεια Βουλής – Ειδική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ( Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τιμήθηκε σήμερα το πρωί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου (σ.σ. σημειώνεται ότι η 19η του τρέχοντος μηνός έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας το 1994

Με ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας η Ελληνική Βουλή τίμησε σήμερα 19η Μαΐου την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι βουλευτές που ανέβηκαν στο βήμα μίλησαν τόσο για το ιστορικό γεγονός αλλά και για τις προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος προήδρευσε στην ειδική συνεδρίαση  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  «η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα μεθοδικά μελετημένο σχέδιο διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, καταστροφών, λεηλασιών και εκτοπισμών που πραγματοποιήθηκαν με έναν αδιανόητο κυνισμό» και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα για μια συλλογική εθνική προσπάθεια με σύνεση, συνεννόηση και συναίνεση, γιατί όλοι μαζί οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και περήφανοι μπροστά στην ιστορία μας».

Ολομέλεια Βουλής – Ειδική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ( Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Από την πλευρά του  ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης τόνισε ότι  «είναι χρέος ιερό να διακηρύττουμε προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά εκτός των συνόρων της χώρας μας ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης, που είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η διεθνής καταδίκη της Τουρκίας. Μόνο τότε θα ησυχάσουν οι ψυχές των αδικοχαμένων αδελφών μας και θα αποτραπούν νέες γενοκτονίες».

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου αναφέρθηκε στην ποντιακή καταγωγή της και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τρίτη γενιά Πόντια εγώ η ίδια, θυμάμαι να ακούω με δέος τη γιαγιά μου την Όλγα από το Καρς του Καυκάσου, να μιλά με έντονη συγκίνηση, με αξιοπρέπεια αλλά και με πόνο για τις προγονικές εστίες, για τον μακρύ μαρτυρικό δρόμο μέχρι την Ελλάδα, για τις δυσκολίες στη νέα πατρίδα, για το ανεπούλωτο τραύμα που κουβαλάει κάθε άνθρωπος που αφήνει πίσω τον τόπο του και πάνω από όλα για το χρέος της μνήμης».

«Η πληγή που άφησε η Γενοκτονία των Ποντίων μπορεί να επουλώθηκε, αλλά είναι πάντα εκεί και κάθε φορά που άλλη μια ανείπωτη τραγωδία συμβαίνει, ξύνει και βαθαίνει το παλιό τραύμα», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου και αναρωτήθηκε:  «Εβραίοι, Έλληνες του Πόντου, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Ουκρανοί του μεγάλου λοιμού του 1932-1933. Δεν έφταναν; Χρειαζόμασταν και τη θυσία της Ουκρανίας του 2022;».

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού κόντρα στις επιλογές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων και στηρίζει, τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, όλες τις προσπάθειες που κάνουν για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Τίτλο τιμής χαρακτήρισε την ποντιακή της καταγωγή η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία ανέγνωσε τη μαρτυρία του Σάββα Καταρτζή.

«Κάποιος τιμάει τα θύματα μιας γενοκτονίας μόνο όταν η ψυχή του μπορεί να δακρύσει, όπως και η δική τους», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Εύχομαι ολόψυχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι από εσάς να νιώσατε κάτι στη δική σας ψυχή. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι οι υπέρμαχοι του ΝΑΤΟ και οι συνέταιροι των κορακιών των μνημονίων μπορούν να έχουν τέτοια συναισθήματα. Δεν πειράζει όμως. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Να το θυμάστε».

«Για εμάς τους Έλληνες είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε, με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας, με ψύχραιμη ανάγνωση του παρελθόντος, την ανείπωτη αυτή τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και υπογράμμισε ότι «και για τους γείτονες και θύτες, θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις που τελέσθησαν στο παρελθόν». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τείνει ευήκοα ώτα, στην πρόταση του κ. Πικραμμένου, για τη δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν ο Πόντος σμίγει σε έναν κύκλο: Μια νύχτα ενότητας και παράδοσης από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης

26/02/2026 - 2:31μμ
Φωτογραφία από τη Βαρενού Χαλδίας (φωτ.: «Ποντιακή Εστία»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αναστασίας Μαραντίδου: Εθάρρναμ’ ότι θα πάμ’ σον παράδεισον

25/02/2026 - 8:59μμ
Καθαρά Δευτέρα 2026 στο Μακροχώρι Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Ημαθίας: Μεγάλη επιτυχία για το 4ο Φεστιβάλ Χαρταετού του Συλλόγου Ποντίων

25/02/2026 - 8:11μμ
Ο Κώστας στο πλατό του DEAL, με... πλατύ χαμόγελο (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

DEAL… ποντιακό: Τραγούδησε το «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» και έφυγε με 9.500 ευρώ

25/02/2026 - 6:34μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έφτασε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού την υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

25/02/2026 - 4:58μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι ήταν το λαγώτιν, λαβότ’ ή λαβούτ’;

25/02/2026 - 2:47μμ
Η φωτογραφία του Ελευθέριου Κούση και το απόσπασμα του χειρόγραφού του βρίσκονται στη συλλογή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ελευθέριος Κούσης: Ένας λόγιος του Πόντου μέσα στη δίνη του 1918

25/02/2026 - 1:23μμ
(Φωτ.: αρχείο pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Δωρεάν μαθήματα ποντιακών για τους απόδημους της Ευρώπης

25/02/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η λύρα στην Κρήτη, τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μακεδονία: Ένα διήμερο σεμινάριο μουσικής και χορού στο Μικροχώρι Δράμας

25/02/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νεκταρία Μπαλωματίνη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

PontionLeague 2025-2026: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης

24/02/2026 - 11:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Στάση εργασίας σε τρένα και τραμ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου – Τρία χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)

Έρχεται ο ετήσιος χορός του «Ακρίτα» στο Χαλάνδρι

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/picjumbo_com-2130229/)

Α21: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

60 λεπτά πριν
Το σημείο της φονικής πυρκαγιάς στη βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Στον ανακριτή Τρικάλων το πόρισμα του ΕΜΠ – Η διάβρωση των σωλήνων οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)

Μανώλης Λιδάκης: Ένας χρόνος σιωπής από τη φωνή που ράγιζε καρδιές

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το σημείο στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας, όπου σύμφωνα με την καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη σημειώθηκε δολιοφθορά (φωτ.: EUROKINISSI)

Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης: Προκαταρκτική έρευνα για τα κομμένα καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign