pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού: Να συγκροτηθεί άμεσα μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

Τι άλλο ζητάει με επιστολή του το ΠΑΣΠΕ

18/05/2022 - 10:51μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την άμεση συγκρότηση μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ζητάει με ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Στέφανο Τανιμανίδη, υπεύθυνο Τύπου και επικοινωνίας του ΠΑΣΠΕ, καλεί μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να εντάξει συμπεριλάβει την ιστορία των Παρευξείνιων περιοχών και του ιστορικού Πόντου στα βιβλία της ιστορίας της σχολικής εκπαίδευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το 2007, η «Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενoκτονιών», αφού μελέτησε όλα τα σχετικά με το θέμα στοιχεία, αποφάνθηκε ότι τα όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1922 σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, εμπίπτουν στις διατάξεις της σχετικής σύμβασης του Ο.Η.Ε. και αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας σε βάρος τους.

Μέχρι σήμερα, Εθνικά Κοινοβούλια ξένων χωρών, Πολιτειακά, Δημοτικά συμβούλια και Πνευματικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο αναγνώρισαν την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας και τιμούν αναλόγως την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου.

Ενώ εκατοντάδες επιστήμονες και ερευνητές συνεχίζουν να αναδεικνύουν, μέσα από τα επίσημα αρχεία των χωρών όλου του κόσμου, στοιχεία που τεκμηριώνουν τις πράξεις αυτές ως Γενοκτονία.

»Παροτρύνουμε το επίσημο Ελληνικό κράτος, που ομόφωνα το 1994, καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, να υιοθετήσει την πρότασή μας και να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον σχεδιασμό και την προώθηση της Διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Να συμπεριλάβει την ιστορία των Παρευξείνιων περιοχών και του ιστορικού Πόντου, στα βιβλία της ιστορίας της σχολικής εκπαίδευσης.

Να εντάξει, στην ατζέντα των διεκδικήσεων από την Τουρκία το αίτημά μας για  παραδοχή από μέρους της, ότι τα όσα έπραξαν οι πρόγονοί τους την περίοδο 1914-1922, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και από τους Διεθνείς οργανισμούς, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της.

Εμείς από την πλευρά μας κρατώντας βαθιά μες την καρδιά μας τα λόγια του ευπατρίδη συμπατριώτη μας, αείμνηστου Λεωνίδα Ιασονίδη.

«ΞΗΡΑΝΘΥΤΩ ΗΜΙΝ Ο ΛΑΡΥΞ ΕΑΝ ΕΠΙΛΑΘΩΜΕΘΑ ΣΟΥ Ω ΠΑΤΡΙΟΣ ΠΟΝΤΙΑ ΓΗ»,

συνεχίζουμε τον αγώνα  μέχρι την τελική δικαίωση, για να βρουν οι ψυχές των αδικοχαμένων 353.000 χιλιάδων συμπατριωτών μας, ανάπαυση».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

18/12/2025 - 8:55μμ
Μωμόγεροι σε... θέσεις μάχης (πηγή: Facebook / Giannis Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι 2025: «Πόλεμος» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας με… όπλο την παράδοση

18/12/2025 - 3:34μμ
Το φωτισμένο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δροσιά: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού

18/12/2025 - 2:22μμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

18/12/2025 - 12:28πμ
Ο Γιάννης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (φωτ.:  youtube orasitv)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τίμησε τους παλαίμαχους καλλιτέχνες της σε μία συγκινητική εκδήλωση

17/12/2025 - 10:55μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, παραμονές των Χριστουγέννων του 2024, παρουσίασε  για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, το δρώμενο των Μωμόγερων (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών κάνουν χαμό στο κέντρο της Αθήνας και γλεντούν με θέα την Ακρόπολη

17/12/2025 - 9:20μμ
Τι κι αν είναι Δεκέμβριος, τι κι αν κάνει ψύχρα, τίποτα δεν μας σταματά ούτε στο Αννόβερο της Γερμανίας! (πηγή: instagram.com/syllogospontion.hannover)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα σε ποντιακούς και λαϊκούς ρυθμούς με τον Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου

17/12/2025 - 8:47μμ
Φωτογραφία άγνωστου δημιουργού, που αποδίδεται στον ξεριζωμό του 1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δ. Μακρίδη, Π. Παπαδόπουλου: «Δεκέμβριο του ’22 φύγαμε· οχτώ μέρες πριν από τα Χριστούγεννα φτάσαμε στην Ελλάδα»

17/12/2025 - 4:58μμ
Ομαδική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook / Ράδιο Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και εκκλησιαστικής υμνολογίας στο Καραπάντσειο

17/12/2025 - 2:53μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά επέστρεψε στο Βέρμιο: Σύμβολο πίστης, μνήμης και μητρικής προστασίας

17/12/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε σημαντικές ποσότητες κάνναβης στην Αττική

16 λεπτά πριν
Από την περσινή θωρυβώδη συνάντηση (φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού: Με τα Μωμοέρια του Τετραλόφου και φέτος, θα ξεσηκώσουν την πόλη

49 λεπτά πριν
Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: naftemporiki.gr)

Diamonds of the Greek Economy: Κυριάκος Πιερρακάκης, «Η αναγνώριση είναι ένα βήμα για να προχωράς μπροστά»

2 ώρες πριν

«Από τη Βηθλεέμ στην αιωνιότητα» θα ταξιδέψει η Κιβωτός του Πόντου του Ηλία Υφαντίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι»)

Έρχονται τα Μωμοέρια στη Μάνδρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign