pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού: Να συγκροτηθεί άμεσα μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

Τι άλλο ζητάει με επιστολή του το ΠΑΣΠΕ

18/05/2022 - 10:51μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την άμεση συγκρότηση μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ζητάει με ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Στέφανο Τανιμανίδη, υπεύθυνο Τύπου και επικοινωνίας του ΠΑΣΠΕ, καλεί μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να εντάξει συμπεριλάβει την ιστορία των Παρευξείνιων περιοχών και του ιστορικού Πόντου στα βιβλία της ιστορίας της σχολικής εκπαίδευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Το 2007, η «Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενoκτονιών», αφού μελέτησε όλα τα σχετικά με το θέμα στοιχεία, αποφάνθηκε ότι τα όσα συνέβησαν την περίοδο 1914-1922 σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, εμπίπτουν στις διατάξεις της σχετικής σύμβασης του Ο.Η.Ε. και αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας σε βάρος τους.

Μέχρι σήμερα, Εθνικά Κοινοβούλια ξένων χωρών, Πολιτειακά, Δημοτικά συμβούλια και Πνευματικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο αναγνώρισαν την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας και τιμούν αναλόγως την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου.

Ενώ εκατοντάδες επιστήμονες και ερευνητές συνεχίζουν να αναδεικνύουν, μέσα από τα επίσημα αρχεία των χωρών όλου του κόσμου, στοιχεία που τεκμηριώνουν τις πράξεις αυτές ως Γενοκτονία.

»Παροτρύνουμε το επίσημο Ελληνικό κράτος, που ομόφωνα το 1994, καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, να υιοθετήσει την πρότασή μας και να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση μόνιμης διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον σχεδιασμό και την προώθηση της Διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Να συμπεριλάβει την ιστορία των Παρευξείνιων περιοχών και του ιστορικού Πόντου, στα βιβλία της ιστορίας της σχολικής εκπαίδευσης.

Να εντάξει, στην ατζέντα των διεκδικήσεων από την Τουρκία το αίτημά μας για  παραδοχή από μέρους της, ότι τα όσα έπραξαν οι πρόγονοί τους την περίοδο 1914-1922, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και από τους Διεθνείς οργανισμούς, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της.

Εμείς από την πλευρά μας κρατώντας βαθιά μες την καρδιά μας τα λόγια του ευπατρίδη συμπατριώτη μας, αείμνηστου Λεωνίδα Ιασονίδη.

«ΞΗΡΑΝΘΥΤΩ ΗΜΙΝ Ο ΛΑΡΥΞ ΕΑΝ ΕΠΙΛΑΘΩΜΕΘΑ ΣΟΥ Ω ΠΑΤΡΙΟΣ ΠΟΝΤΙΑ ΓΗ»,

συνεχίζουμε τον αγώνα  μέχρι την τελική δικαίωση, για να βρουν οι ψυχές των αδικοχαμένων 353.000 χιλιάδων συμπατριωτών μας, ανάπαυση».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
Φρεσκοσυλλεγμένα φουντούκια στην Κερασούντα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στις σοκολάτες όλου του κόσμου: Άρχισε η συγκομιδή των φουντουκιών

9/08/2026 - 10:34πμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Τζούλια Κόβατσιτς)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ19: Χάλκινο για τη Μουρατίδου

25 λεπτά πριν
Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (πηγή: Ελληνική Αστυνομία)

Πινακίδες κυκλοφορίας με ψηφιακή αίτηση: Τι αλλάζει και ποια θα είναι η διαδικασία

46 λεπτά πριν
Ο Μιχάλης Κόκκινος κρατά το φωτογραφικό λεύκωμα για την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αλικαρνασσός Μικράς Ασίας: Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες που δεν πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες

1 ώρα πριν
(Φωτ. EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου Κ20: Η Ρούσσου το ασημένιο μετάλλιο στα 800μ.

2 ώρες πριν
Η ιρανική εφημερίδα Hamshahri, με φωτογραφία των Στενών του Ορμούζ και κεντρικό τίτλο τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί: «Η συμφωνία με το Ομάν δεν σημαίνει ότι ανοίγουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ». 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Το Ιράν κρατά «κλειδωμένο» το Ορμούζ – Ο βαρύς λογαριασμός που στέλνει στις ΗΠΑ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign