pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Μελβούρνη θυμάται, 103 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, και ζητά διεθνή αναγνώριση

Εκδήλωση μνήμης την περασμένη Κυριακή στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων

18/05/2022 - 8:26μμ
(Πηγή: greekherald.com.au)

(Πηγή: greekherald.com.au)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την πεποίθηση που είναι κοινή σε πολλούς, ότι η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται, εξέφρασε την περασμένη Κυριακή η πρώην πολιτειακή υπουργός Τζένη Μικάκου, η οποία ήταν παρούσα στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων στη Μελβούρνη. Η φράση αυτή συνδέεται με την εκδήλωση τιμής και μνήμης που ήταν σε εξέλιξη, για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το 2006 η ομογενής πολιτικός πρωτοστάτησε στην Άνω Βουλή της Βικτόριας μιλώντας ανοιχτά για το έγκλημα της Τουρκίας που μένει ατιμώρητο, και για μία χώρα που δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας που ανέλαβε την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.

Η αναγνώριση από την Αυστραλία των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, , σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, παραμένει ένα θέμα στον… πάγο. Και φέτος έριξε σκιά στις εκδηλώσεις μνήμης, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επανάφερε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον The Greek Herald, παρά το γεγονός ότι είναι εκλογική χρονιά και η ελληνική κοινότητα είναι από τις πιο συμπαγείς, φέτος στην εκδήλωση λίγοι ήταν οι πολιτικοί που έδωσαν το παρών. Κατατέθηκαν ωστόσο 50 στεφάνια, που δείχνουν τη μεγάλη συμμετοχή των ομογενών.

Πιο σημαντική ωστόσο ήταν η παρουσία της νεότερης γενιάς στην οποία ανήκει η Δέσποινα Βερτιμίδη. Μιλώντας στον The Greek Herald, η ομογενής μαθήτρια με την ποντιακή φορεσιά τόνισε ότι όλοι οι πρόγονοί της είναι από τον Πόντο και ότι είναι σημαντικό για εκείνη να θυμάται από πού προέρχεται. «Ο παππούς μου έχασε την οικογένειά του. Από τα εννέα αδέρφια επέζησαν τα δύο. Χωρίστηκε από τους γονείς του σε ηλικία 3 ετών και δεν ξανασυναντήθηκαν πριν από τα 8 του. Δεν μπορώ να σκεφτώ πόσο φοβισμένος ήταν, μόνος σε ένα ορφανοτροφείο, χωρίς να ξέρει τι έχει συμβεί», δήλωσε.

Ακόμα και μη ποντιακής καταγωγής ομογενείς όλων των ηλικιών βρέθηκαν την Κυριακή στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων, βεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς της κοινότητας. Το παρών έδωσαν ακόμα ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Ζητώντας και αυτή με τη σειρά της τη διεθνή αναγνώριση, η Συμέλα Σταματοπούλου, πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (AFPA), εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι διατάχθηκε η πλήρης εξόντωσή του [σ.σ. των Ποντίων], όσοι επέζησαν της σφαγής ήταν μια ευλογία για τα νέα εδάφη στα οποία έφτασαν, γιατί με τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, το φιλότιμο και την εφευρετικότητά τους κατάφεραν να χτίσουν κάστρα στην άμμο».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

7/11/2025 - 10:46μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκλογές στις 16 Νοεμβρίου στον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»

7/11/2025 - 10:36πμ
Σαμψούντα, τέλη της δεκαετίας του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Νοέμβριος του 1919 στον Πόντο: Εκτιμήσεις για 10.000 συλλήψεις, 25.000 εκτοπισμένους, 80 χωριά καμένα και 5.000-7.000 νεκρούς

7/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ.: facebook Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Λόφου Ελασσόνας

6/11/2025 - 11:28μμ
Νέα ημερομηνία εκλογών στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Παραδοσιακές γεύσεις και ποντιακό μεράκι στο πανηγύρι των Ταξιαρχών

6/11/2025 - 10:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/real-napster)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Τι ήταν τα «τουμπία» και τι πίστευαν Έλληνες και Τούρκοι

6/11/2025 - 9:13μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης / Στέγη ποντιακού πολιτισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Έναρξη μαθημάτων ποντιακής λύρας με τον Γιάννη Σανίδη

6/11/2025 - 3:30μμ
Οικογένεια της Ίμερας, 1914-5. Το κοριτσάκι αριστερά στην αγκαλιά της γιαγιάς είναι θεία της δωρήτριας Μαρίας Πεχωρικίδου  (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα ωρολόγια εγίνοντο «σπούτνικ» – Ο σεβασμός από τους Τούρκους, η λατρεία στους Ρώσους

6/11/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Μέλη της θεατρικής ομάδας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, 1961 (φωτ.: Ξανθίππη Τσιλιγκαρίδου / Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό θέατρο, η φωνή του συλλογικού ασυνειδήτου – Με όχημα τη διάλεκτο, κάθε έργο γίνεται βαθιά πολιτική και πολιτιστική πράξη

5/11/2025 - 5:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Βουλή: Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – 160 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 84 «κατά»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

10 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign