pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου 2022: Οι εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

13/05/2022 - 11:39πμ
(Φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 11:00 το πρωί της 19ης Μαΐου, στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσει την κεντρική της εκδήλωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), προκειμένου να τιμήσει και φέτος τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τη φετινή χρονιά στο συγκεκριμένο χώρο θα βρίσκονται και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της, αλλά και μαζί τους όλους τους Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής που έχασαν τη ζωή τους από το μαχαίρι των Οθωμανών και των κεμαλιστών.

Η παρουσία εκπροσώπων της ΟΠΣΕ και των Θρακών γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών ομοσπονδιών, με στόχο την από κοινού διεκδίκηση από την Πολιτεία της καθιέρωσης μιας ημέρας μνήμης για όλα τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Η Χριστίνα Σαχινίδου κατά τη διάρκεια ομιλίας, στις περσινές εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΠΣ (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Όπως λέει στο pontosnews.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί τελετή μνημοσύνης και θα μοιραστούν κόλλυβα για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον δρ Ιστορίας και επιστημονικό συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοδόση Κυριακίδη, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Από το Ιστορικό Γεγονός στη Διεθνή Αναγνώριση»

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Υπό τους ήχους των Γιάννη και Αβραάμ Γκόσιου, του Κώστα Ζώη και τους μαθητές των ακαδημιών τους η Μαρίνα Δονικιάν θα αποδώσει ένα αρμένικο τραγούδι, η Ευδοκία Τεκτονίδου θα αποδώσει το τραγούδι «Σμύρνη μου» και η μικρή Δέσποινα Χριστοφοράκη θα πει ποντιακά τραγούδια.

«Πρόκειται για μία τελετή μνημοσύνης, μία ωδή στον Πόντο με τις φωνές των καλλιτεχνών στα θύματα των Γενοκτονιών. Στην εκδήλωση στη μνήμη των σφαγιασθέντων προγόνων μας θα είναι συνοδοιπόροι μας και οι δύο άλλες ομοσπονδίες, προκειμένου από κοινού να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα του ποντιακού ελληνισμού αλλά και σε όλα τα θύματα του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Οφείλουμε να τιμούμε τους νεκρούς μας, όπως ακριβώς τους αξίζει. Όχι με μοιρολόγια και υποχωρητικότητα, αλλά με δυναμισμό και αγωνιστικότητα. Είναι ένας αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση», τονίζει στο pontosnews.gr η Χριστίνα Σαχινίδου.

Διαδικτυακή εκδήλωση με εξειδικευμένους ομιλητές

Την ίδια μέρα, στις 8:00 το βράδυ, η ΠΟΠΣ θα διοργανώσει και μία διαδικτυακή εκδήλωση για τη «μαύρη» επέτειο. Σε αυτήν ομιλητές θα είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από την ιστοσελίδα της ΠΟΠΣ στο facebook.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Νομικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα Χάνιμπαλ Τράβις, η λέκτορας του Αρμενικού Ινστιτούτου Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της χώρας Αναχίτ Χοσρόεβα, η κοινωνιολόγος-συγγραφέας και ανεξάρτητη μελετητής Γενοκτονιών με εξειδίκευση στις γενοκτονίες από τους Οθωμανούς Τέσα Χόφμαν, ο δρ. Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, το μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών Βασίλης Μεϊχανετσίδης και ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης.

Εκδήλωση σε κάθε πόλη

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Σαχινίδου, τα σωματεία της ΠΟΠΣ «από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη θα είναι πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων» που διοργανώνουν οι δήμοι-μέλη του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Κατά πάσα πιθανότητα τη μεγαλύτερη από αυτές τις εκδηλώσεις θα διοργανωθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης, στην οποία θα συμμετάσχει η διοίκηση της ΠΟΠΣ και προσωπικά η πρόεδρός της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 20:30, στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

«Εκεί θα ανάψει η φλόγα μνήμης υπό τους ήχους λύρας, όπως μας ενημέρωσαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι τιμή μας και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να μετατρέψουμε αυτήν τη φλόγα σε φως, το οποίο θα οδηγήσει τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση. Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει τα λόγια σου. Εμείς ερχόμαστε να εκφράσουμε με τα λόγια μας αυτά που έλεγαν οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς με τη σιωπή τους, την οποία επέλεξαν λόγω του φόβου, της αγωνίας, της απόγνωσης, της φτώχειας», τονίζει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την αφίσα της ημερίδας
ΠΟΝΤΟΣ

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

12/03/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί» από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

12/03/2026 - 11:28πμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κατερίνη στο επίκεντρο του ποντιακού πολιτισμού – Έρχεται το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδιών & Εφήβων

11/03/2026 - 6:52μμ
Η Ιφιγένεια Πανίδου στην εκδήλωση «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026», Τρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ιφιγένεια Πανίδου της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών» τιμήθηκε στις «Γυναίκες της Μακεδονίας 2026»

11/03/2026 - 6:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το παιδικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων έλαμψε στο 31ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων

11/03/2026 - 3:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τιμητική εκδήλωση για δύο σημαντικές γυναίκες του ποντιακού πολιτισμού

11/03/2026 - 9:13πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» ξεσήκωσε τους απόστρατους του Στρατού Ξηράς με χορούς και μουσικές του Πόντου

10/03/2026 - 10:28μμ
Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

10/03/2026 - 10:00μμ
«Ενθύμιο από την Τραπεζούντα – Τελωνείο και αποβάθρα». Το ταχυδρομικό δελτάριο είναι από τον Max Fruchtermann, γνωστό εκδότη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ΠΟΝΤΟΣ

Η Τραπεζούντα όπως την είδε ο Καρκαβίτσας – Μια περιήγηση στην πόλη του ποντιακού ελληνισμού

10/03/2026 - 6:57μμ
Πρώτος από δεξιά ο Γιώργος Θεοδοσιάδης με άλλα μέλη του «Ξενιτέα» και τον νυν πρόεδρο Χ. Ναβροζίδη (δεύτερος από αριστερά) (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κω «Ξενιτέας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Ξενιτέας» της Κω αποχαιρετά τον Γ. Θεοδοσιάδη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του – Η τελευταία επιθυμία του

10/03/2026 - 5:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, 7 Ιουλίου 2023 (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Σερβία και Αλβανία προτείνουν «σταδιακή ένταξη» στην ΕΕ – Σχέδιο για επιτάχυνση της διεύρυνσης

13 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παρέλαση που έγινε για την 25η Μαρτίου στο Τορόντο, το 2025 (φωτ.: Greek Community of Toronto)

Καναδάς: Ο Μάρτιος είναι Μήνας Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Οντάριο

37 λεπτά πριν
Το «Mayuree Naree», με σημαία Ταϊλάνδης, φλέγεται στο Στενό του Ορμούζ έπειτα από πλήγμα ιρανικών πυραύλων, 11 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Royal Thai Navy / EPA)

Ο Περσικός μετατρέπεται σε «ναρκοπέδιο» για τη ναυσιπλοΐα – Φόβοι για παγκόσμιο ενεργειακό σοκ

1 ώρα πριν
Από την αφίσα της ημερίδας

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

«Έπεσαν οι υπογραφές» μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Καυτανζογλείου παρουσία του Γιάννη Βρούτση

2 ώρες πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Η Τουρκία ανεβάζει ξανά τους τόνους για τα νησιά του Αιγαίου – Ενοχλούν οι Patriot στην Κάρπαθο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign