pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Αναβαθμίζει την Ελλάδα δήλωσε ο πρωθυπουργός, για συμφωνία δίχως ανταλλάγματα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

12/05/2022 - 2:02μμ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: "Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. (Φωτ. Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi)

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: "Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. (Φωτ. Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου: «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το απόγευμα.

«Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη» ανέφερε, συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».

«Μία συμφωνία – είπε – που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».

«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τρεις λόγοι που το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα

«Όσοι δεν συμμερίζονται αυτή την ανάλυση, ή δεν άκουσαν τον υπουργό Εξωτερικών ή έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τους τρεις σημαντικούς λόγους, «για τους οποίους θεωρώ ότι αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα» που έρχεται – όπως σημείωσε – σε συνέχεια συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας: Συμφωνία δίχως ανταλλάγματα

«Αμήχανο» και «στριμωγμένο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνοντας το λόγο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία» έχουν να κάνουν με τα «αποτελέσματα της πολιτικής» της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία» – όπως την χαρακτήρισε – του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, και κατά τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Άρειος Πάγος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Στο αρχείο παραμένει η δικογραφία – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για νέα έρευνα

7/08/2026 - 7:38μμ
Εικόνα από την εξόδιο ακολουθία του Γιάννη Βαρβιτσιώτη (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη

4/08/2026 - 6:50μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Politico: Προσωρινή αναστολή αιτήσεων ασύλου σε συνθήκες ακραίας πίεσης

4/08/2026 - 9:44πμ
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Μαΐου 2026   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Καρυστιανού: Διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

2/08/2026 - 9:21μμ
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ιανουάριο του 2007 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Κατερίνα Μαυρωτά)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

2/08/2026 - 8:57μμ
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πυρκαγιές και κλιματική κρίση: Έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες ημέρες

30/07/2026 - 1:15μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αγαθονήσι, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026   (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Αγαθονήσι: Θα εμποδίσουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών

29/07/2026 - 12:36μμ
Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης στα κοινοβουλευτικά έδρανα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Κυριαζίδης – Χαρακτήρισε «ευχή» το «κάνε κανένα παιδί»

28/07/2026 - 9:55μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: 33 διατάξεις εγκρίθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία – Οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα κρίνουν τις τελικές αλλαγές

27/07/2026 - 11:14μμ
Άποψη της αίθουσας όπου συνεδριάζει η Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία – Οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ

27/07/2026 - 12:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

8 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

8 ώρες πριν
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

9 ώρες πριν
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign